❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

SAPS QUI ÉS JOANA BIARNÉS?

Descobreix l'extraordinària vida i obra de Joana Biarnés. La pionera que va saber obrir-se camí en un món dominat per homes. La història de la primera fotoperiodista espanyola. Una dona de fortes conviccions, testimoni i cronista d'una etapa clau del S.XX que ha de ser recuperada de l'oblit.

REC videoproduccions

Un projecte de

Creat a

0
segons
152
Aportacions
10.005€
De 10.000€
Aporta al projecte
Veure projecte en Castellano

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

¡MOLTES GRÀCIES! ENTRE TOTS HO HEM ACONSEGUIT.

Molt aviat contactarem amb tots i totes els i les mecenes que heu fet que aquest projecte sigui, a partir d'avui, una realitat.

Des d' aquí, volem donar les gràcies a cada persona, institució, col·lectiu o empresa que ha col·laborat en el projecte i, en especial, a la Fundació Photographic Social Vision i l'Institut Català de les Dones pel seu alt nivell de compromís i la seva gran implicació perquè aquesta campanya fos un èxit.

Seguirem treballant perquè tots us sentiu orgullosos del resultat final.

¡Fins aviat!

UNA PIONERA DEL FOTOPERIODISME.

Molt pocs coneixen el seu nom, però el seu llegat fotogràfic és el testimoni en primera persona d'una etapa clau del segle XX: la crònica gràfica i social del franquisme i dels inicis d'una jove democràcia. Volem realitzar un documental per reivindicar un personatge tan carismàtic i interessant com la seva extraordinària vida i contribuir a que la seva obra no quedi en l'oblit. I per fer-ho possible, necessitem que tu ens ajudis.

TEASER (versió estesa)

LA DESCONEGUDA HISTÒRIA DE LA PRIMERA FOTOPERIODISTA ESPANYOLA.

Va ser la dona que es va colar a l'avió i l'hotel dels Beatles per aconseguir una exclusiva històrica, la que va enganyar Roman Polansky adoptant una identitat falsa, la que es va ruboritzar quan en Clint Eastwood li va fer un petó als llavis, la que va fotografiar un jove i desconegut Joan Manuel Serrat, la que va ser fotògrafa personal de Raphael i la que va revelar els negatius de la cerimònia dels Oscars de Hollywood al lavabo de la casa de Xavier Cugat....

La Joana és el testimoni d'una època, una fotoperiodista de fortes conviccions, que va deixar la càmera quan el sensacionalisme va envair la professió per reinventar-se com a cuinera a Eivissa. Per Cana Joana, el seu restaurant, passaren els personatges més populars dels anys 80 i 90. Fou el restaurant favorit de Don Juan de Borbón, on Sara Montiel va començar a fumar el seus famosos cigars i pel que va rebre tots els elogis de la crítica gastronòmica del país i de cuiners com Arzak o Nandu Jubany.

Joana Biarnés és una dona lluitadora que ha trencat moltes barreres excepte la de l'oblit.

SOBRE EL DOCUMENTAL

Volem realitzar un documental de 60 minuts per emetre a televisió, tot i que no descartem fer una versió més llarga per estrenar a sales de cinema.

Per explicar la seva història i la magnitud de la seva obra, comptarem amb la participació de diferents personalitats que la van conèixer al llarg de la seva carrera com a fotoperiodista i cuinera. Totes elles són professionals de prestigi en els seus respectius àmbits.

PERSONATGES QUE HAN CONFIRMAT LA SEVA PARTICIPACIÓ

Joan Manuel Serrat (cantant i compositor), Josep Maria Pou (actor), Juan Mari Arzak (cuiner), José María García (periodista), Nandu Jubany (cuiner), Carmen Rigalt (periodista), Raúl del Pozo (periodista), Colita (fotògrafa) i Sandra Balsells (fotoperiodista).

MOSTRES DE SUPORT

En els darrers mesos ens han arribat mostres de suport de reconeguts professionals del periodisme i de la fotografia. Tots coincideixen en la necessitat de reivindicar la figura i l'obra de Joana Biarnés. A continuació et deixem alguns extractes de las cartes rebudes.

Joana Biarnés, la primera mujer en practicar de forma profesional y sistemática el fotoperiodismo, no solo en Cataluña, sino en el conjunto de España, es a día de hoy una total desconocida. Dar a conocer su trayectoria y su obra forma parte de la obligación de recuperar el patrimonio documental del país.

Pepe Baeza

Editor de fotografia d'El Magazine i redactor en cap de fotografia a La Vanguardia

A Catalunya, en els darrers temps, hem anat coneixent i donant valor a l'obra de grans fotògrafs com ara Agustí Centelles, Català-Roca, Xavier Miserachs o Colita, per posar alguns exemples, mentre que l'obra de Joana Biarnés continua sent desconeguda no tan sols per gran part del públic sinó també per a molts fotògrafs. És per aquest motiu que considero imprescindible començar a recolzar totes aquelles iniciatives destinades a visualitzar i difondre l’obra fotogràfica de la Joana Biarnés desitjant que finalment el seu llegat sigui reconegut i ubicat al lloc que li correspon en l’àmbit de la història de la fotografia catalana.

Sandra Balsells

Fotoperiodista i professora de fotografia a la Universitat Ramon Llull

La seva agosarada aventura per fotografiar als Beatles donaria per un documental; però la resta d’èxits de la seva carrera quasi fan obligatori un tribut, merescut per la que va ser una gran professional i que, afortunadament, encara està viva. Imprescindible reivindicar la seva memòria.

Tino Soriano

Fotògraf de National Geographic

PER QUÈ NECESSITEM LA TEVA AJUDA

Perquè creiem que és necessari que els professionals, les institucions i el públic en general coneguin una de las figures claus del fotoperiodisme català i espanyol. Mentre que l'obra de fotògrafs de la talla de Francesc Català-Roca, Joan Colom, Oriol Maspons, Carlos Pérez Siquier, Francisco Ontañón o Xavier Miserachs, entre altres, ha estat reconeguda i reivindicada, la figura de Joana Biarnés es manté oblidada malgrat la seva faceta de pionera i la seva extensa i variada obra fotogràfica.

Amb aquest documental pretenem situar la Joana Biarnés al lloc que li correspon entre les grans figures del fotoperiodisme.

A més, la teva aportació i difusió ens permet saber si el projecte que tenim entre mans interessa al públic tant com a nosaltres i a les institucions que ens donen suport per dur-lo a terme.

I perquè, amb gairebé 80 anys, la Joana Biarnés encara té molt per explicar.

A QUÈ DESTINAREM LES APORTACIONS

La teva aportació es destinarà íntegrament a la producció del projecte:

Rodatge.

Es realitzarà en diferents localitzacions (Barcelona, Viladecavalls, Terrassa, Calldetenes, Madrid, Eivissa i Donosti). Amb les aportacions cobrirem les despeses de transport, allotjament, dietes de l'equipo humà i tot el material tècnic de rodatge necessari.

Material d'arxiu.

Per muntar aquest documental necessitarem moltes imatges d'arxiu. Imatges del NO-DO, TVE i de mitjans escrits de l'època. Els drets d'aquestes imatges s'han de pagar i són cars.

Escaneig de negatius i tractament d'imatges.

CALENDARI DE TREBALL I RECOMPENSES

Preproducció: setembre-desembre de 2013

Rodatge: mitjans de gener-febrer 2014

Edició: març-maig 2014

Postproducció: maig-juny 2014

Entrega de recompenses per la teva aportació: setembre 2014

PRESSUPOST I PLA DE FINANÇAMENT

El pressupost total per produir i realitzar aquest documental en las condicions òptimes, finalitzar-lo amb la qualitat per ser emès a la TV, promocionar-lo i presentar-lo a festivals és de 69.211€.

Fins ara hem assolit reunir més del 50% del total. Comptem amb el suport i ajuda de la Fundació Photographic Social Vision, de l'Institut Català de les Dones i del Departament d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona. A més, Televisió de Catalunya és coproductor del projecte.

Però encara ens queda camí por recórrer i seguim treballant per assolir el total. Els 10.000€ que volem reunir en aquesta campanya a Verkami corresponen al 14% del pressupost total.

Com pots veure, la teva aportació és imprescindible per aconseguir que aquest documental vegi la llum.

Trobareu tota la informació de la producció i la realització del documental al nostre BLOG, FACEBOOK, TWITTER y REC

QUI ESTEM DARRERA D'AQUEST PROJECTE

REC videoproduccions, productora audiovisual ubicada a Barcelona i creada pels directors, realitzadors i guionistes Xavier Baig i Òscar Moreno. Alguns dels projectes documentals que hem produït, dirigit o realitzat són:

 • Hoy el día se repite diferente. Documental per cinema (REC).

Guardonat amb tres premis a millor llargmetratge documental. Seleccionat a 18 festivals internacionals per tot el món.

 • Simfonia d'un mercat. Documental per TV (REC + TV3).

 • elBulli, l'últim vals. Documental per TV (TV3 + TVE + Minoria Absoluta, Visual 13).

 • Cop al Banc Central. Documental per TV (TV3 + TVE + Minoria Absoluta).

 • Generació D. Documental per TV (TV3 + Minoria Absoluta).

 • L’equip ideal. Documental per TV (TV3 + UNICEF + FC BARCELONA + Minoria Absoluta).

 • A la presó. Sèrie documental per TV (TV3 + Notro Televisión).

JORDI ROVIRA, periodista freelance, director i guionista. Ha realitzat reportatges en països com Kosovo, Sierra Leona, Iraq o Irlanda del Nord, que han estat publicats a La Vanguardia, El Periódico, El País, l’Avui, Interviú, etc. Des de 2005 combina aquesta feina amb la direcció de Capçalera, revista del Col·legi de Periodistes. Ha estat director i guionista dels documentals La selva envenenada, 165, Regent street i L’equip ideal, emesos a TVE, el Canal 33 i TV3.

MICKA LUNA compositor autodidacta i multidisciplinar, Micka Luna ha desenvolupat la seva carrera tant en l'àmbit nacional com en l'internacional. El seu instint natural per la recerca i experimentació de noves propostes el converteixen en un artista amb un ampli discurs musical. Entre els seus treballs com a compositor de banda sonora original destaquen: Son & Moon (Manuel Huerga), Ingrid (Eduard Cortés), The Pelayos (Eduard Cortés), Operació Impala (Manel Garriga), Hoy el día se repite diferente (Xavier Baig y Òscar Moreno), Mueblé, la casita blanca (Sílvia Munt), Barcelona 3D (Manuel Huerga).


UN PROJECTE QUE VA MÉS ENLLÀ DEL DOCUMENTAL

Aquest documental forma part d'un projecte molt més ambiciós, ja que en paral·lel s'està preparant una exposició i dos llibres. La finalitat d'aquests projectes és oferir a l'usuari diferents plataformes narratives al voltant de la vida i l'obra de Joana Biarnés.

Moltes gràcies a tots per les vostres aportacions.

Una abraçada de tot l'equip.

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

16 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

 • REC videoproduccions

  REC videoproduccions
  Autor/a

  más de 8 años

  Moltes gràcies!

  tots vosaltres sou part de l'èxit, de veritat. La campanya de Verkami, de la que tot just aquestes properes setmanes farà dos anys que vam iniciar, va ser el catalitzador perquè aquest projecte avui sigui una realitat. Sense el vostre suport no ho haguéssim aconseguit.

  Estem treballant en les recompenses. Esperem que haviat les poguem entregar.

 • col.lectiu joan morral

  col.lectiu joan morral

  más de 8 años

  Només felicitar-vos a tots per l'exit del Memorimage 2015. Com a col.laborador del vostre verkami una sincera felicitació des de lluny de Reus, que també és una mica una manera de compartir aquesta emoció per una vida impressionant

 • REC videoproduccions

  REC videoproduccions
  Autor/a

  casi 9 años

  Hola Silvia,

  Em pots enviar un correu aquí?

  [email protected]

  Et passo el mail per privat.

  Salut.
  Òscar

 • SILVIA

  SILVIA

  casi 9 años

  Hola, sóc fotògrafa i profe grau superior fotografia i estic molt interessada en posar-me en contacte amb la Joana, em podrieu facilitar un email? Gracies

 • REC videoproduccions

  REC videoproduccions
  Autor/a

  9 años

  Hola Fotodomenech,

  Pues todavía no tenemos acabado el documental. Estamos en pleno montaje. Tan pronto como lo tengamos acabado os lo haremos saber. Conseguir la financiación ha sido un proceso lento. Os iremos informando en las próximas semanas. Ahora todo irá mucho más rápido. Gracias por tu pregunta.

  Un abrazo.

 • fotodomenech

  fotodomenech

  más de 9 años

  Hola, no sé si habéis hecho los envíos, pero en mi caso no he recibido nada.

  ¿Podríais decirme algo?

  Gracias.

 • REC videoproduccions

  REC videoproduccions
  Autor/a

  más de 9 años

  Hola nurphoto.

  Tienes razón. No hemos avisado por dos razones:

  1. está previsto que a la inauguración asista mucha gente y nuestra intención era que Joana estuviera con vosotros durante la visita a la exposición. Como no va a ser posible, hemos preferido buscar dos días, uno a finales de septiembre y otro a mediados de octubre para que podáis venir a la exposición y Joana os haga de guía personal, os explique las fotografías y tengáis contacto directo con ella durante toda la visita.

  2. La otra razón es que en febrero-marzo seguramente, coincidiendo con el estreno del documental (si todo va bien), habrá una exposición mayor en Barcelona, con más fotografias. Y para los que no podáis venir a la de Terrassa se os propondrá ir a la de Barcelona.

  De todas formas, puedes venir esta tarde si te interesa o apetece. Es gratuito y abierto a todo el mundo. Aunque creo que es mejor asistir a una visita guiada personalmente por Joana.

  Gracias por tu pregunta y disculpa por no haber dicho nada antes. El lunes colgaré un post para aclararlo todo.

 • nurphoto

  nurphoto

  más de 9 años

  Mañana 6 de septiembre se inaugura la exposición en Terrassa, y según mi recompensa por mi aportación, debería haber recibido una entrada doble para asistir, pero no he recibido nada a día de hoy.

 • REC videoproduccions

  REC videoproduccions
  Autor/a

  casi 10 años

  Hola Mª Jesús,

  He comentado con Joana tu petición y está encantada de que te pase su contacto. ¿Podrías enviarme por favor un correo a [email protected] para responder a tu petición?

  Muchas gracias y un abrazo,

  Òscar Moreno

 • Mª Jesús

  Mª Jesús

  10 años

  Más que pregunta es una petición. Trabajé con Juana durante más de 11 años. La última vez que supe de ella fue por la radio. Me gustaría saber dónde y cómo puedo localizarla. Muchas gracias

#14 / Joana Biarnés als Premis 50mm

El proper 14 de març la Joana Biarnés serà a la 8a edició dels Premis 50mm que organitza la Federació Catalana de Fotografia​. Tindrà lloc a l'auditori de Neàpolis, a Vilanova i la Geltrú, on farà una breu presentació de la seva obra. Us hi esperem!

[https://www.facebook.com/fedcatfot]


El próximo 14 de marzo Joana Biarnés estará en la 8 edición de los Premios 50mm que organiza la Federación Catalana de Fotografía. Tendrá lugar en el auditorio de Neápolis, en Vilanova i la Geltrú, donde hará una breve presentación de su obra. Os esperamos!

[https://www.facebook.com/fedcatfot]

#13 / Una setmana d'entrevistes a antics companys de la Joana / Una semana de entrevistas a antiguos compañeros de Joana.

Aquesta setmana ha sigut un gran plaer poder entrevistar a periodistes i fotògrafs com César Lucas, José Luís Navas i Raúl del Pozo, que van ser companys de Joana al diari Pueblo, o el fotoperiodista Gervasio Sánchez, apasionat de l'obra de Joana. Us ho expliquem tot al bloc del projecte


Esta semana ha sido un lujo poder entrevistar a periodistas y fotógrafos de la talla de César Lucas, José Luís Navas y Raúl del Pozo, que fueron compañeros de Joana en el diario Pueblo, o el fotoperiodista Gervasio Sánchez, apasionado de la obra de Joana. Os contamos toda la historia en el blog del proyecto

#11 / Rodatge a Eivissa / Rodaje en Ibiza

Després d'un parell de dies de rodatge intens a Eivissa, hem tornat amb un munt de material i moltes anècdotes. Podeu llegir tota la historia i veure imatges del making of al bloc del projecte


Después de dos días de rodaje intenso en Ibiza, regresamos a casa con muy buen material y muchas anécdotas. Podéis leer toda la historia y ver imágenes del making of en el blog del proyecto

#10 / Joana Biarnés, Creu de Sant Jordi 2014

Estem molt contents i orgullosos de que la nostra estimada Joana Biarnés sigui galardonada amb la Creu de Sant Jordi 2014. I, a més, de que aquest projecte hagi pogut posar el seu gra de sorra perquè hagi estat així. Podeu llegir tota la història sencera al bloc


Estamos muy contentos y orgullosos de que nuestra querida Joana Biarnés sea galardonada con la Creu de Sant Jordi 2014 que otorga la Generalitat de Catalunya. Y, además, de que este proyecto haya puesto su granito de arena para que sea así. Podéis leer toda la historia en el blog

Felicitats, Joana!

#09 / Nova entrada al blog del documental / Nueva entrada en el blog del documental

Hola a tots,

Us informem que hem publicat una nova entrada al bloc del documental. Clicant aquí entrareu directament.

D'altra banda, per totes aquelles persones que vàreu participar amb la vostra aportació i teniu dret a asistir a la inauguració de l'exposició restrospectiva de Joana Biarnés, us informem que tindrà lloc el 6 de setembre de 2014. Ben aviat us informarem del lloc.

Com preveiem que hi haurà molta gent i que probablement no tothom podrà assitir-hi per problemes d'agenda, en les properes setmanes us proposarem dos dies més per visitar l'exposició. A més, amb el privilegi de tenir com a guia de l'exposició a la mateixa Joana Biarnés, a qui coneixereu personalment i us anirà explicant algunes de les millors anècdotes relacionades amb les fotografies.

No deixeu perdre aquesta oportunitat, coneixereu una dona increïble.

Moltes gràcies a tots.

Fins aviat,

L'equip de REC

    ------------------------------------------------------------------------------------

seguir llegint

#08 / LO HEMOS CONSEGUIDO / HO HEM ACONSEGUIT

Hola a todas y a todos / Hola a totes i a tots,

¡Lo hemos conseguido!

Muchas gracias por vuestras aportaciones, por difundir el proyecto a través de las redes sociales y por creer que la historia de Joana Biarnés, la primera fotoperiodista del país merece un documental.

Pronto tendréis noticias nuestras. Recibiréis información actualizada del proyecto a medida que vayan surgiendo novedades y os indicaremos como y cuando recibiréis vuestras recompensas.

Ha sido un placer compartir esta experiencia de micromecenazgo con vosotros. Hemos aprendido mucho y conocido a gente muy interesante durante estos 40 días.

Y, por supuesto, podéis contactar con nosotros siempre que queráis para pedir, reclamar o sugerir cualquier información relacionada con el proyecto.

Un abrazo y hasta pronto,

El equipo de REC.

Jordi Rovira

Xavier Baig

Helena G. Suñer
Òscar Moreno

Contacto: [email protected]


Ho hem aconseguit!

seguir llegint

#06 / Aportaciones especiales al proyecto / Aportacions especials al projecte

La Fundación Photographic Social Vision (PSV) y l'Institut Català de les Dones (ICD) aportan respectivamente 2500€ y 2000€ para la realización del documental sobre la vida y obra de Joana Biarnés.

Des de aquí queremos agradecer el esfuerzo y el apoyo que nos dan para hacer realidad el proyecto.

La Fundació Photographic Social Vision (PSV) i l'Institut Català de les Dones (ICD) aporten respectivament 2500€ i 2000€ per a la realització del documental sobre la vida i obra de Joana Biarnés.

Des d'aquí els hi volem agrair l'esforç i el suport per fer realitat el projecte.

#05 / Entrevista en BTV sobre el documental de Joana Biarnés.

Con motivo de todo el bullício que se está generando alrededor del documental, un equipo de BTV se desplazó ayer hasta Viladecavalls, donde vive Joana Biarnés, para entrevistar a Joana y a Òscar Moreno de REC videoproduccions, co-director del proyecto junto con el periodista Jordi Rovira.

El reportaje íntegro se retransmitirá en BTV la semana que viene en el programa "Connexió Barcelona". De momento, para empezar a calentar motores, os mostramos en primícia, algunas fotos del rodaje de la entrevista.

#03 / **El Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Diari La Torre pengen la notícia a la seves webs**

Us deixem els links de la notícia sobre aquesta campanya de Verkami que han penjat el Col·legi de periodistes de Catalunya i el diari terrassenc La Torre a la seves webs.


Os dejamos los links de la noticia sobre esta campaña de Verkami que el Colegio de periodistas de Cataluña y el diario de Terrassa La Torre han publicado en sus webs.

http://www.periodistes.org/ca/noticia/saps-qui-es-joana-biarnes-673.html

http://nucli.grupnaciodigital.cat/nucli/cache/pdf/latorredelpalau_noticia_29333.pdf

#01 / **El compositor Micka Luna se incorpora al proyecto**

Una gran incorporación al proyecto que nos alegra mucho compartir con todos vosotros. A partir de hoy Micka Luna ya forma parte del equipo del documental sobre la vida y obra de Juana Biarnés.

Micka es un compositor autodidacta y multidisciplinar, ha desarrollado su carrera tanto en el ámbito nacional como en el internacional. Su natural instinto por la búsqueda y experimentación de nuevas propuestas lo convierten en un artista con un amplio discurso musical.

Entre sus trabajos como compositor de bandas sonoras originales destacan: Soon & Moon (Manuel Huerga), Ingrid (Eduard Cortés), The Pelayos (Eduard Cortés), Operació Impala (Manel Garriga), Hoy el día se repite diferente (Xavier Baig y Òscar Moreno), Mueblé, la casita blanca (Sílvia Munt), Barcelona 3D (Manuel Huerga).

Micka Luna


Una gran incorporació al projecte que ens alegra molt compartir amb tots vosaltres. A partir d'avui Micka Luna ja forma parte de l'equipo del documental sobre la vida i obra de Joana Biarnés.

seguir llegint

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies