❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Projecte Figaró. El repte de governar entre veïns.

El Figaró és un poble del Vallès Oriental governat per una assemblea de veïns que no pertany a cap partit polític. Fa deu anys que des de l’ajuntament practiquen una democràcia participativa, amb una voluntat real d’implicar la resta del poble. Aquest documental ens presenta la seva experiència.

ProjecteFigaró

Un projecte de

Categoria

Creat a

0
segons
228
Mecenes
7.605€
De 7.000€
Aporta al projecte
Veure projecte en Castellano

Ja hem arribat als 7.000 euros, que és el mínim necessari per a poder acabar el rodatge i l’edició del documental. Moltes gràcies per fer-lo possible!

Ara tenim els següents nous reptes:

• Si arribem a 8.000 € podrem incorporar una banda sonora.
• Si arribem a 9.000 € podrem traduïr el documental a l'anglès.
• Si arribem a 10.000 € podrem fer la distribució per festivals nacionals e internacionals.

VOLS CONÈIXER UNA VERITABLE EXPERIÈNCIA DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA?

Constituïts com a una agrupació d’electors, els membres de la Candidatura Activa pel Figaró governen des de fa deu anys sense partits polítics i implicant la resta del poble. El documental comença quan guanyen les eleccions per tercer cop consecutiu al maig del 2011 i engeguen uns processos participatius que seguim al llarg dos anys. Entre assemblees i moments de vida del poble, els integrants de la CAF van buscant solucions a la crisi i despertant l'interès d'altres municipis pel seu replantejament de la democràcia

EL FIGARÓl Figaró-Montmany i els seus processos participatius:
La CAF (Candidatura Activa pel Figaró) governa en assemblea aquest municipi del Vallès oriental d'uns 1.100 habitants. Cada any engega un procés participatiu pel qual els veïns decideixen sobre el pressupost municipal: es voten tant les propostes concretes de petites inversions com l’ordre de prioritats en les grans, que depenen de finançament aliè a l'ajuntament. Durant tot el procés, la participació és present a la vida quotidiana del poble: les discussions continuen al carrer, al bar, al camp de futbol. Fins i tot a l’escola, on els nens decideixen en què invertir la part del pressupost que es destina als més petits. Aquest procés culmina el dia de les votacions a l'urna, un acte que ja forma part de la tradició del poble. L’òrgan de la Comissió Permanent de Participació Ciutadana, format per representats dels veïns i dels partits de l’oposició, supervisa tot el procés i vetlla perquè l’aplicació del reglament de participació ciutadana sigui correcta

ELS EIXOS PRINCIPALS DEL PROJECTE
El seguiment de l'assemblea de la CAF al govern ens permet veure persones corrents actuant en tots els àmbits de la política municipal. A més d'impulsar els espais de participació, aquesta assemblea decideix sobre totes les qüestions del poble i mira de trobar solucions sota les pedres davant dels obstacles, fins i tot davant la crisi. Del seu posicionament sobre l'àmbit local, se'n desprèn una visió del món.
Observant la evolució de la Comissió Permanent de Participació Ciutadana cerquem de veure si el fet d'obrir espais de participació pot fer que més gent s'interessi per aquesta via i la faci seva.
El que funciona al Figaró, però, és només possible en un poble petit o es podria propagar a municipis de més població? De fet, el Figaró rep sovint visites de partits polítics independents interessats en el seu procediment; alguns vénen de municipis fins a vint vegades més grans. En l'actual crisi econòmica i política, pensem que l'experiència del Figaró pot ser inspiradora.

QUI SOM?
Som un equip de tres realitzadores: l’Alexandra Garcia-Vilà, la Marta González i la Marta Saleta, provinents de l'Associació de Documentalistes Independents INDOC. Quan vam conèixer el que estava passant al Figaró, vam voler veure d'aprop com funcionava aquest poble atípic. En arribar allà vam decidir que calia documentar el dia a dia d'aquesta experiència democràtica, i encara més en aquest moment en què es busquen alternatives a la política vigent.

+info: projectefigaro.wordpress.com/quienes-somos/

CALENDARI
El plànning de treball és acabar la postproducció a l'estiu del 2014 i entregar les recompenses a la tardor.

MÉS INFORMACIÓ
Trobareu més informació al nostre blog projectefigaro.wordpress.com

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

6 comentaris

Si ja ets mecenes, iniciar sessió per comentar.

 • Ricardo

  Ricardo

  más de 6 años

  Hola, os he mandado ya 2 mails a acontracorrent13@gmail.com y no me habeis contestado, me gustaría saber qué pensais de lo que os propongo
  Gracias

 • ProjecteFigaró

  ProjecteFigaró
  Autor/a

  más de 6 años

  Hola Ricardo,
  El nostre email es:
  acontracorrent13@gmail.com

 • Ricardo

  Ricardo

  más de 6 años

  Hola, me gustaría proponeros algo por privado.
  A qué mail me tengo que dirigir ?
  Gracias
  Ricardo

 • Marcel Mañé Pascual

  Marcel Mañé Pascual

  más de 6 años

  Per favor, envieu-me l'índex dels 2 llibres d'aportacions 40 i 45 € al meu correu:
  marcmane@gmail.com

 • ProjecteFigaró

  ProjecteFigaró
  Autor/a

  más de 6 años

  Hola Marcel,
  Si ens passes el teu e-mail, t'enviem l'index escanejat en quan puguem.

 • Marcel Mañé Pascual

  Marcel Mañé Pascual

  más de 6 años

  Voldria veure els índex dels dos llibres de recompensa.

#07 / Preestrena del Documental L'Esma del Temps

Dissabte el projecte Figaró va arribar a un moment culminant: la preestrena del documental L’ESMA DEL TEMPS.
La projecció al Centre Cívic La Sedeta ha estat un moment per agrair als mecenes el seu suport i compartir amb ells el procés de realització i producció del documental. Arribem així a la fi de la campanya de Verkami que vam començar en hivern del 2013.
L’ESMA DEL TEMPS és ja una realitat. Us anirem informant de les properes novetats. Moltes gràcies a tots!


El sábado el Proyecto Figaró llegó a un momento culminante: el preestreno del documental L'ESMA DEL TEMPS.
La proyección en el Centro Cívico La Sedeta ha sido un momento para agradecer a los mecenes su apoyo y compartir con ellos el proceso de realización y producción del documental. Llegamos así al final de la campaña de Verkami que empezamos en invierno del 2013.
L’ESMA DEL TEMPS es ya una realidad. Os iremos informando de las próximas novedades. ¡Muchas gracias a todos!

#06 / Aconseguit! / ¡Conseguido!

Hem aconseguit el nostre objectiu gràcies a tots i cadascun de vosaltres.

Us anirem informant dels avanços del projecte i de com i quan cobrar les recompenses.

Moltíssimes gràcies de part de l'equip de Projecte Figaró!!


Hemos conseguido nuestro objetivo gracias a todos y cada uno de vosotros.

Os iremos informando de los avances del proyecto y de cómo y cuándo cobrar las recompensas.

Muchísimas gracias de parte del equipo de Proyecto Figaró!!

#04 / Nous vídeos de suport/ Nuevos videos de apoyo al ProjecteFigaró

Bon vespre!

Queden deu dies de micromecenatge per aconseguir fer realitat aquest documental sobre el retrat del Figaró.Trenta dies de campanya en la qual hem volgut incorporar aquestes píndoles de reflexió que aporten certa perspectiva a dos anys de seguiment d'aquesta experiència democràtica. Informarvos que aquests dies hem incorporat nous vídeos de suport al Projecte Figaró.

Fernando Pindado, expert en polítiques públiques, ens parla de la llei que reformarà l'administració local i que està per aprovar de forma imminent.

Quim Brugué, director de l'Institut de Govern i de Polítiques Públiques, ens exposa els elements claus del Figaró."El tamaño ha sido crucial, pero también el liderazgo político y el compromiso de la ciudadanía".

De finals de novembre, disposem del fragments de la presentació a l'Ateneu Roig de Gràcia. Us convidem a veure'n les dues recopilacions que hem fet:
seguir llegint

#01 / Vídeos de suport al projecte

Durant els dies de campanya de Verkami anirem pujant uns vídeos de suport al projecte de gent dels moviments socials, del món acadèmic i de diferents alternatives polítiques.

Jordi Garcia Jané. Xarxa d'economia solidària de Catalunya, XES

5€
28 mecenes

Gràcies! Menció als títols de crèdit.

15€
42 mecenes

Menció als títols de crèdit + Visionat del documental online.

25€
93 mecenes

Menció als títols de crèdit + DVD del documental + Invitació a la pre-estrena (al Figaró, Barcelona o Madrid).

40€
En queden 17 (de 35)

Menció als títols de crèdit + DVD del documental + Invitació a la pre-estrena (al Figaró, Barcelona o Madrid) + llibre "Candidatures alternatives i populars a Catalunya: Construint democràcia" de Gemma Ubasart, Editorial Icaria.

45€
En queden 3 (de 15)

Menció als títols de crèdit + DVD del documental + Invitació a la pre-estrena (al Figaró, Barcelona o Madrid) + Llibre "Construint Municipis des dels moviments socials" de Marc Serrà, Gemma Ubasart i Elisenda Alamany, Editorial Icaria.

50€
17 mecenes

Menció als títols de crèdit + DVD del documental + Invitació a la pre-estrena del documental (al Figaró, Barcelona o Madrid) + Passejada guiada pel Figaró i els voltants, (en cap de setmana a la primavera de 2014), amb APREN. http://www.apren.cat/

75€
2 mecenes

Menció als títols de crèdit + DVD del documental + invitació a la pre-estrena (al Figaró, Barcelona o Madrid) + Calendari amb fotos del Figaró + Passejada guiada pel Figaró i els voltants amb APREN (en cap de setmana a la primavera de 2014) + Sorteig dinar per dues persones al Restaurant Ca la Consol (http://www.calaconsol.cat/) + Sorteig de lot de llibres sobre democràcia participativa, innovació democràtica i polítiques locals de l’Institut de Govern i Polítiques Publiques de la Univesitat Autònoma de Barcelona.

100€
8 mecenes

Menció als títols de crèdit + DVD del documental + Invitació a la pre-estrena del documental (al Figaró, Barcelona o Madrid) + Calendari amb fotos del Figaró + Passejada guiada pel Figaró i els voltants amb APREN (en cap de setmana a la primavera de 2014) + Picnic especial amb productes regionals de qualitat + Sorteig d'una nit per a dues persones a L’hostalet de la Merceria, al cor del Figaró. http://www.hostaletdelamerceria.com

125€
4 mecenes

Menció als títols de crèdit + DVD + Invitació a la pre-estrena (al Figaró, Barcelona o Madrid) + Calendari amb fotos del Figaró + Passejada guiada pel Figaró i els voltants amb APREN (en cap de setmana a la primavera de 2014) + Picnic especial amb productes regionals de qualitat + Sorteig estada de cap de setmana per a dues persones (+ fills) a l’escola de natura de Vallcàrquera (http://www.vallcarquera.cat/serveis/families.html)

150€
1 mecenes

Menció als títols de crèdit amb logo (per entitats, fundacions, associacions) + 3 DVD + 5 Invitacions a la pre-estrena (Barcelona, Madrid o El Figaró)

200€
2 mecenes

Menció als títols de crèdit amb logo (per entitats, fundacions, associacions...) + 3 DVD + Projecció del documental amb la presència d'una de les realitzadores i xerrada posterior. *(dins de Catalunya)

400€
1 mecenes

Menció als títols de crèdit amb logo (per entitats, fundacions, associacions...) + 3 DVD + Projecció del documental amb la presència d'una de les realitzadores i xerrada posterior. *(en la resta de la península i illes Balears).

600€
0 mecenes

Menció als títols de crèdit amb logo (per entitats, fundacions, associacions...) + 5 DVD + Jornada amb projecció del documental en presència d'una de les realitzadores + taula rodona sobre participació ciutadana. *(dins de Catalunya).

Les cookies ens ajuden a oferir-te la millor experiència. Configuració