Per poder interactuar i obtenir el millor funcionament possible del nostre lloc web,         et recomanem que actualitzis el teu navegador a una versió més recent o utilitzis un altre com Chrome o Firefox.

Estrenem nova web !

Les escoles de Palma en temps de la II República

Les escoles de Palma en temps de la II República recull textos i fotografies, antigues i actuals, dels centres escolars de Palma (Mallorca) construïts o existents en temps de la II República. També incorpora la descripció detallada de cada edifici escolar i sobre l'ús que té a l'actualitat.

Amics de les Escoles

Un projecte de

Categoria

Creat a

0
segons
71
Mecenes
1.330€
De 1.000€
Aporta al projecte
Veure projecte en English i Castellano

AVISOS

IMPORTANT!: el nous mecenes a partir de dia 2 d'abril a les 9 hores no podran sortir a la primera edició del llibre que ja s'està tancada.

Objectiu assolit: Dijous dia 14 de març. Seguim

TÍTOL DEL PROJECTE
"Les escoles de Palma en temps de la II República"

BREU RESUM
La nostra intenció és publicar, en format de llibre, aquest treball de recerca. L'obra presenta un estudi acurat sobre l'ensenyament a Palma durant el primer terç del segle XX i una fitxa de cada un dels centres escolars construïts o existents en temps de la II República amb fotografies antigues i actuals i també incorpora, entre altres aspectes, la descripció detallada de cada edifici escolar i de l'ús que té a l'actualitat.

Amb tot i això que la nostra primera intenció era senzillament recollir en imatges gràfiques els edificis escolars del temps de la II República que encara es sostenien en peu, a mesura que avançàvem en aquest projecte ens vàrem trobar amb nous aspectes que complementaven i enriquien aquesta recerca.

Alhora que elaboràvem el treball, ens adonarem de la important tasca feta en matèria educativa durant el poc temps que va durar la II República i de manera molt especial la referida a l’ampliació de l’oferta educativa concretada en nous edificis escolars.

RAÓ DEL PROJECTE
Durant dos anys hem recorregut i fotografiat el centres escolars de Palma i el resultat s'ha convertit en l'obra que presentam.

Una vegada recollida i analitzada la informació relativa al tema lamentam la desaparició d’alguns dels edificis escolars més emblemàtics de la ciutat i que amb la nostra tasca volem contribuir en la defensa de la conservació dels que encara es mantenen en peus.

Ara volem publicar-la però per això necessitem la col·laboració d'amigues i amics de les escoles.

També volem donar ocasió a participar-hi aportant suggeriments, noves informacions, documents o fotografies.

e-mail del projecte: escolaweb10@gmail.com

ESTRUCTURA
I. Introducció i anàlisi de la situació escolar de Palma en temps de la II República.
II. Els símbols: escuts i banderes.
III. Itineraris.
IV. Fitxes visuals de les escoles.
V. Bibliografia.
VI. Mecenes cofinançadors del projecte a Verkami.

EL FORMAT DEL LLIBRE
- Mida del paper: DIN A4.
- Pàgines: 72.
- Tipus impressió: color.
- Preu de l'edició (700 € ).
- Exemplars en el projecte: 100.

PRESSUPOST DEL PROJECTE: 1000 €

A QUÈ DESTINAREM ELS DINERS?
Edició en paper del llibre i cobrir despeses realitzades.

PROGRAMACIÓ DEL PROJECTE
El nostre projecte inclou a més de l'edició del llibre, la planificació i realització de dos itineraris per Palma amb un recorregut que permeti veure i comentar els detalls del centres escolars que integren l'estudi i, per altra banda, la presentació dels resultats de l'estudi a centres escolars o entitats que ho sol·licitin.

El projecte no s'acaba amb aquest llibre perquè ja estam acabant el segon tom que tractarà sobre el conjunt de les escoles de les Illes Balears.

ELS ITINERARIS
Sortint de la Plaça d'Espanya:

 1. Recorregut: Sa Graduada, Finestres Verdes (un dels tres que el batle Emili Darder va inaugurar el 14 d'Abril de 1933), La Soledat i Pere Garau (on acabarà el recorregut).

 2. Recorregut: Cecili Metel, Institut d'Higiene (escuts), Instituts (i Anexa de Pràctiques), Son Espanyolet i Jaume I (on acabarà el recorregut) .

Els recorreguts es faran a peu i seran realizat, almenys, per un dels tres autors. La llengua serà el català. Els autors del projecte es reserven el dret a modificar algun dels aspectes d'aquests recorreguts.

PRESENTACIONS
Consistiran en la presentació del resultats de l'estudi (llibre) als centres escolars (màxim 35 alumnes) o entitats interessades. La presentació serà realitzada, almenys, per un dels autors. La llengua serà el català.

Sols es farà a centres escolars o entitats que tenguin seu a Palma (també es podrà fer a altres poblacions de Mallorca previ acord amb els autors)

La presentació serà acordada amb la persona que faci el mecenatge.

CALENDARI
Immediatament després que acabi el temps del projecte es realitzarà la impressió dels exemplars.

Els llibres es lliuraran als mecenes assistents a l'acte de presentació que tendrà lloc dia 15 d'abril. També es podran recollir en els itineraris. A la resta de mecenes se'ls hi enviarà per paquet postal.

Els itineraris i presentacions es planificaran i realitzaran a partir que el projecte hagi assolit el seu objectiu amb èxit.

CONSULTES I COMUNICACIONS
Les consultes sobre aquest projecte es faran mitjançant el blog de Verkami.

Les comunicacions entre els mecenes i els autors es farà mitjançant el blog de Verkami o l'e-mail de projecte: escolaweb10@gmail.com

AUTORS DEL PROJECTE
Els autors del projecte som Pere J. Carrió Villalonga, Manel V. Domènech Bestard i Antoni Ramis Caldentey.
- Pere J. Carrió Villalonga és llicenciat en Ciències de l’Educació. Ha estat professor, director, inspector d’educació i professor de la UIB.
- Manel V. Domènech Bestard és professor de Ciències Socials. Ha estat director del CEPA Son Canals.
- Antoni Ramis Caldentey és psicòleg social i educatiu. Ha estat professor, orientador i director a diversos centres de Mallorca.

PER A MÉS INFORMACIÓ
- Enllaç al blog “Amics de les Escoles”
- Enllaç al grup del facebook “Amics de les Escoles”
- Video de presentació a Youtube
- Video de presentació a Vimeo
- Portada del llibre
- Algunes pàgines del llibre
- Cartell anunciador
- (si vas a algun d'aquests enllaços, recorda, per a tornar a aquesta pàgina: polsa sobre: "Tornar a la pàgina anterior")

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

6 comentaris

Si ja ets mecenes, iniciar sessió per comentar.

 • Amics de les Escoles

  Amics de les Escoles
  Autor/a

  más de 2 años

  El distribuidor és Talaiots on pots comenar-li el llibre: edicionstalaiots@gmail.com

 • Tona Estrades

  Tona Estrades

  más de 2 años

  "Les escoles de les Illes Balears en temps de la II República" on puc comprar aquest llibre? quina editorial? gràcies

 • Amics de les Escoles

  Amics de les Escoles
  Autor/a

  más de 3 años

  Ens agrada aquest opinió que compartim. Hem de reflexionar a partir de l'escola del passat fins el present per a escollir allò que és millor i fer una millor escola del futur.

 • Joan Mateu

  Joan Mateu

  más de 4 años

  OPINIÓ. Tota la recerca dirigida a conéixer la nostra realitat educativa, tant en el passat com en el present, són carreus que contribueixen a construir l'escola del futur, aquella que desitjam i la que ja estimam.

 • Amics de les Escoles

  Amics de les Escoles
  Autor/a

  más de 4 años

  L'enllaç no és actiu però mitjançant "els /copy -past/ he entrat a la web del Col·legi d'Arquitectes de les IB on figura la foto de l'arquitecte Guillem Forteza i Pinya que va dissenyar l'edifici de l'Escola Graduada de Son Espanyolet (portada Verkami) i tantes altres escoles que es mostren en el nostre llibre i moltes més a pobles de les illes Balears. "Una pléyade d'escoles està sorgint a Mallorca..."

 • Sa Talaieta Petita

  Sa Talaieta Petita

  más de 4 años

  Fent una pregunta puc deixar un enllaç? En cas afirmatiu vos en deixo un referent a un dossier de Martí Lucena sobre l'arquitecte constructor de l'escola que figura a la portada d'aquest Projecte: http://www.da-digital.com/site2/editorial.php?idioma=

#09 / Itinerari I

A més del llibre als mecenes del nostre projecte us oferirem una segona recompensa que era poder participar gratuïtament a un o a dos itineraris d'acord amb les condicions establertes a la planificació que tenim exposada en la descripció (itineraris).

Primer itinerari: Escola Graduada, Ses Finestres Verdes, La Soledat i Plaça Pere Garau.
Data: dissabte, 18 de maig
Hora: 10:30
Lloc: Plaça d'Espanya (a l'estació meteorològica)
Durada aproximada: 3 hores
Assistents: 20

#08 / ITINERARI II

Avui hem realitzar l'itinerari II del pla d'itineraris de "Les escoles de Palma en tmps de la II República.
Hem començar a l'Institut d'Higiene amb el seu escut republicà al frontis; hem seguit amb l'escola Cecilius Metel·lus, escola Pràctica i Instituts; després hem anat a l'escola So'n Espanyolet; i hem finalitzat a l'escola Jaume I. La visita ha durat unes dues hores i ha estat molt agradable perquè érem pocs i ben avenguts. Feina feta. El proper dissabte faren l'itinerari I. Estau convidats.

#07 / RECOLLIDA DE LLIBRES

Benvolgut mecenes:

Si no vares recollir el llibre el dia de la presentació, tenim, en principi, dues opcions:

1.-Pots recollir- lo personalment en el Centre d¨Adults Son Canals , carrer Son Canals 10 de Palma. Els horabaixes de 17 a 21 hores, de dilluns a divendres.

2.- Pots fer-nos arribar la teva edreça postal i el t'enviarem per correu.

Atentament, els autors.

#06 / ITINERARIS

A més del llibre als mecenes del nostre projecte us oferirem una segona recompensa que era poder participar gratuïtament a un o a dos itineraris d'acord amb les condicions establertes a la planificació que tenim exposada en la descripció (itineraris).

Primer itinerari:
Data: dissabte, 27 d'abril
Hora: 10:30
Lloc: Plaça d'Espanya (a l'estació meteorològica)
Durada aproximada: 3 hores
Assistents: 20

Segon itinerari:
Data: dissabte, 11 de maig
Hora: 10:30
Lloc: davant la Delegació Territorial d'Hisenda (C/. Cecili Metel, 9)
Durada aproximada: 3 hores
Assistents: 20

D'acord amb les vostres preferències i segons el nombre d'itineraris als quals tingueu dret, podeu comunicar-nos quin voleu realitzar per e-mail:

escolaweb10@gmail.com

La inscripció serà per rigorós ordre de sol·licitud. Us confirmarem per la mateixa via si esteu acceptat o no per aquestes primeres dates.

seguir llegint

#05 / LA PRESENTACIÓ: TOT UN ÈXIT

Amigues i amics:
Gràcies a tots vosaltres, la presentació i entrega del llibre fou un èxit total:
Acudíren a la presentació 161 persones:

Ara estam preparant l'enviament de llibres a tots els Mecenes que no pogueren assistir a l'acta de Palma (Mallorca)

#04 / LLIURAMENT DEL LLIBRE ALS MECENES

Estimat/da mecenes,

 • Els llibres en paper es començaran a distribuir dilluns dia 15 d'abril un cop acabada la presentació al Club Diario de Mallorca, acte que comença a les 19 h.

** A partir del dia següent, que serà dimarts dia 16 d'abril començarem la distribució dels llibres en paper als mecenes que no els hagin recollit a l'esmentada presentació del dia 15.

Per aquest motiu vos demanam que contacteu amb noltros per a dir-nos el procediment elegit per a rebre'ls.
Podeu fer-ho a l'adreça de l'e-mail:
mailto: escolaweb10@gmail.com

***Igualment a partir de dimarts dia 16 d'abril, abans de les 8 h., es facilitarà l'edició digital del llibre per correu electrònic.

Atentament
Els autors:

Pere, Manel i Antoni

#03 / Nota important pel nous mecenes

Nota important pel nous mecenes a partir del dia 2 d'abril, a les 9 hores:
Atès que el termini de poder col·laborar com a mecenes acaba el proper dia 7 d'abril a les 9 del matí i que, per a poder presentar el llibre a l'acte de dia 15 ens veim amb la necessitat de tancar la primera impresió de la primera edició el dia 2 d'abril a les 9 del matí en la que figuraran tots el mecenes apuntats fins aquest moment.
Si en fos el cas que hi hagi mecenes apuntats entre el dia 2 i dia 7, a les 9 hores, aquests tindran totes les recompenses que els hi pertoqui, però no figuraran a la relació de mecenes a la primera impresió de la primera edició del llibre. Si que figurarien si es fes una segona impressió de la mateixa edició si ens ho demanen.
Tothom està convidat a l'acte de presentació del llibre:

#02 / Avís important del autors

Pel motiu que fa dies que s'ha aconseguit l'objectiu del projecte i per tal de tenir temps suficient per editar el llibre que serà presentat dia 15 d'abril, anunciam que dia 31 de març serà el darrer dia per a obtenir la recompensa de sortir com a mecenes en aquesta edició. Les demés recompenses seguiran igual fins al final (dia 7 d'abril).
Per tot això recomanam que les persones interessades facin la seva aportació abans que finalitzi aquest primer temini i no esperin més.
Els autors
Al mateix temps us convidam a la presentació del llibre:

#01 / Objectiu aconseguit!

Amiga o amic de les escoles:
Gràcies a la teva aportació mitjançant Verkami al nostre projecte "Les escoles de Palma en temps de la II República" hem aconseguit l'objectiu que preteníem en 14 dies!!
Per tant queden 26 dies perquè també convidis als teus amics o coneguts a participar en el nostre projecte.
A partir d'avui també ens posarem a preparar l'edició i demés recompenses programades.
Per tal de poder completar la publicació et demanam que el més aviat possible ens diguis el nom complet que vols que figuri en el llistat de mecenes del llibre.
Envia'ns per e-mail el teu nom i llinatges o el nom de l'escola o entitat.
e-mail: mailto:escolaweb10@gmail.com
Una cordial salutació.
El autors del projecte,
Antoni, Manel i Pere
PD.: Pots seguir l'evolució del projecte mitjançant la web de Verkami: projecte "http://www.verkami.com/locale/ca/projects/4567".

5€
3 Mecenes

Edició digital del llibre + Sortir a la relació dels mecenes

10€
42 Mecenes

1 Llibre en paper + Edició digital + 1 Itinerari (1 persona) + Sortir a la relació dels mecenes

18€
15 Mecenes

2 Llibres en paper + Edició digital + 1 Itinerari (2 persones) + Sortir a la relació dels mecenes

45€
9 Mecenes

5 Llibres en paper + Edició digital + 1 Itinerari (5 persones) + Presentació a l'entitat (Palma) + Sortir a la relació dels mecenes

90€
1 Mecenes

10 Llibres en paper + Edició digital + 2 Itineraris (10 persones) + Presentació a l'entitat (Palma) + Sortir a la relació dels mecenes

130€
1 Mecenes

15 Llibres en paper + Edició digital + 2 Itineraris (15 persones) + Presentació a l'entitat (Palma) + Sortir a la relació dels mecenes

Les cookies ens ajuden a oferir els nostres serveis. Al continuar navegant n'acceptes el seu ús.