Una maleta amb tretze carrets de fotos de la guerra, cartes de comiat contestades després de dècades de silenci i dos històries d'amor trencades pel feixisme que, 80 anys després, rebroten en forma de dos llibres, Estiu del 37 i Querido Eugenio, un cant a la vida i a la llibertat.
Estiu del 37
Julia i Arturo viuen l'amor a Xiva (València), on es refugien dels horrors de la guerra. Ho faran acompanyats d'una càmera de fotos, amb la que immortalitzaran l'últim estiu en el qual van ser feliços.
N'hi haurà xicotets rajos, com el naixement de Julia, la filla, però les seues vides es fondran en el negre dels camps de concentració... fins a l'assassinat d'Arturo, afusellat hores després de casar-se.
Verano de 1941
«Ten la seguridad de que muero concentrado en un solo recuerdo: tu figura, la de nuestro querido hijito y la bandera del Partido, que se ofrece victoriosa en tiempos muy próximos. Ayer nos decías que si queríamos flores enviadas por ti. Sí, llévanoslas allí, a la fosa común donde caigan nuestros cuerpos, que es lo único que de nosotros pueden fusilar. Si llegas a tiempo, aunque esté frío, dame un beso, ¿quieres? Yo me llevo esta esperanza y ¡estoy más contentito!».
Amb aquestes paraules s'acomiadà Eugenio Mesón de la seua parella, Juana Doña, moments abans de ser assassinat pel franquisme en el cementeri de l'Este de Madrid. El seu amor revolucionari va quedar recollit en un bloc que va iniciar Mesón durant el tancament i al qual Doña va contestar, 60 anys després, amb un llibre: Querido Eugenio.
Quin és l'objectiu?
Apropar les víctimes del franquisme amb dos llibres que mostren la cara més humana de les persones assassinades i de les famílies (dones, la major part de les vegades) que van recollir els pegats de la nostra memòria democràtica i els van conservar durant dècades.
L'estiu del 37 és el somni acolorit d'una nit d'estiu revolucionari. El verano del 41, tanmateix, marca amb l'afusellament d'Eugenio i les seues companyes de les JSU el despertar dins d'un malson en blanc i negre.
Amb aquest projecte, de nou en col·laboració amb l'associació de famílies d'afusellades pel franquisme Memoria y libertad, proseguim els nostres treballs Las cartas de la memoria (el llibre de Tomás Montero que recull les biografies i comiats d'assassinades pel feixisme) i El premio (un àlbum infantil dissenyat per republicans en un camp de concentració que, a més a més, narra la història de Cipriano Salvador, un pintor que va educar a distància al seu fill a través de còmics).
Els llibres
● Estiu del 37
D'una banda, Estiu del 37 serà un àlbum amb una selecció d'entre les més de 600 fotografies que Arturo i Julia van realitzar en la rereguarda de la guerra durant l'estiu de 1937 i que hem revelat i restaurat després de 80 anys.
La majoria de les imatges són de Xiva i València, però també hi apareixen Cartagena i Granollers.
El llibre, en tapa dura, tindrà una luxosa edició bilingüe (castellà/valencià) i comptarà amb una introducció de Vicent Baydal, cronista de la ciutat de València.
● Querido Eugenio
D'altra banda, hem volgut recuperar el llibre de Juana Doña que ho va iniciar tot, Querido Eugenio (2003), esgotat des de fa dos dècades.
Aquesta obra ens va animar a moltes a rescatar la literatura i la memòria dels desheretats. Doña, escriptora i dirigent del PCE, ens va llegar la història del pare del seu fill i la seua pròpia amb la contestació, 60 anys després, al bloc i les cartes de comiat que Eugenio va escriure a la presó. Vázquez Montalbán va ser l'encarregat de realitzar el pròleg.
Juana també va ser una represaliada del franquisme que va patir les presons i que, sense la intervenció d'Eva Perón, commoguda per la carta del fill demanant-li ajuda, hauria tingut el mateix final que el seu espòs.
A què destinarem les vostres aportacions?
Amb el vostre suport acabarem els treballs de restauració de les fotos, maquetació i impressió dels llibres.
Qui som?
Memoria y Libertad és un col·lectiu de familiars de persones afusellades pel franquisme en la postguerra. Va nàixer en 2005 amb la finalitat de compartir dades, recaptar informació, mostrar a través de la xarxa els resultats i contactar amb familiars i amistats de les víctimes per a aconseguir un reconeixement just.
Llibres de l'Encobert és una editorial valenciana compromesa amb la justícia social. En 2020 vam provar la corruptela d'un sacerdot franquista i el director del Prado per a apropiar-se d'un important quadre del XVI i culpar de la desaparició a un republicà. Des d'eixe moment, aportem el nostre granet d'arena editant projectes de memòria democràtica.
Calendari
L'objectiu és que pugueu gaudir de les recompenses a la tardor de 2024.
+ Info
Agraïm qualsevol difusió que es faça del projecte. Si tens qualsevol dubte o proposta, pots contactar amb nosaltres a través de les nostres xarxes socials o del correu [email protected].
Facebook: LlibresdelEncobert
Twitter: @Encobertllibres
Instagram: editorialencobert
Web: Memoria y Libertad
38 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.
Fernando D.C.
Aún no me ha llegado :-(
Llibres de L'Encobert
Autor/a
Moltíssimes gràcies, Miki. Ens arriba la vostra estima. Abraçades sinceres!
Llibres de L'Encobert
Autor/a
Muchísimas gracias, Joaquín. Un abrazo
Miki De Souza
Bones companys! Cuideu-vos molt i no patiu per la tardança. Dediqueu-vos ara al que siga més important i deixeu els llibres per més en avant. Desitjo que poc a poc tot vaja a millor. Tota la solidaritat i si necessiteu res, feu-ho saber. Molta força a totes!
Abraçades des de Girona!
joaquin.prieto
Cuidaos mucho y tardad lo que necesitéis. Un abrazo.
Llibres de L'Encobert
Autor/a
Moitas grazas, Sera. Estem tristos, però bé. Amb ganes d'ajudar els veïns. Unha aperta!
Sera Gonzalez
Molts ànims des de Galícia. He llegit el vostre missatge, i m'alegra saber que malgrat el desastre us trobeu bé. Per part meva preneu-vos tota la paciència del món, poseu tot en ordre a casa i ja rebrem els llibres quan sigui possible.
Cuideu-vos molt, do tot cor
Llibres de L'Encobert
Autor/a
Muchísimas gracias a todas y todos. Moltíssimes gràcies 💜💜
Dasha
Estoy deseando que se materialice este proyecto. Muchas gracias por recuperar, además, “Querido Eugenio”. Yo pude hacerme con él pero se merece una reedición. Saludos!
Rafael Maurí
¡Enhorabuena por esta nueva y necesaria iniciativa!