❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Edició del llibre: Domènech i Montaner, l'arquitecte total

Un llibre il·lustrat a tot color, en edició limitada i numerada per conèixer l'obra d'un geni de l'arquitectura.

victor gomez

Un projecte de

Categoria

Creat a

0
segons
42
Aportacions
3.145€
De 9.750€
Aporta al projecte
Veure projecte en Castellano

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

Aquest any 2023 es compleix el centenari de la mort de Lluís Domènech i Montaner (1849-1923), i volem aprofitar aquesta efemèride per editar a tot color, per primera vegada, un llibre que reculli tota la seva obra existent a l'actualitat..

Al llibre, el lector trobarà, al llarg de les prop de sis-centes pàgines, una biografia de l'arquitecte i cinquanta-cinc articles corresponents a les diferents intervencions de la seva obra. Podrem seguir la seva activitat, des del seu inici, quan treballava pel seu oncle a la Editorial Montaner i Simón i li van encarregar els seus primers projectes fins a les intervencions a casa seva al final de la seva vida a Canet de Mar, passant per obres tan significatives com la mateixa Editorial Montaner i Simón, el Cafè de l’Exposició de 1888, la Casa Navàs o l’Institut Pere Mata a Reus, el Seminari de Comillas, o a Barcelona, la Casa Morera-Lleó, el Palau de la Música o el gran recinte hospitalari de Sant Pau.

Acompanya al relat històric i artística de les obres una descripció fotogràfica de prop de 900 imatges.

Però l'obra de Domènech i Montaner no pot separar-se de la col·laboració dels grans artistes i artesans de l'època, que van participar i col·laborar amb ell com: Eusebi Arnau, Lluís Bru, Mario Maragliano, Josep Pey o Gaspar Homar, entre d'altres.

Tanca l'obra uns quadres cronològics al final del llibre, que aporten al lector informació de tot allò què estava passant al món en el moment en què Domènech dissenyà i construí les seves obres.

La presentació en ordre cronològic de la realització de les seves obres, permet al lector apreciar l'evolució arquitectònica de Domènech i Montaner, la simetria i asimetria de les façanes, en el joc rítmic dels volums, en l'exuberant decoració exterior i interior d'equilibrada croma, i en la total llibertat en què Domènech i Montaner combina els elements estructurals i decoratius de les seves obres, com únicament pot fer, un arquitecte total.

L'EDICIÓ

Hi haurà dues edicions una en català i una altra en castellà. Les dues edicions sumaran entre 150 i 200 exemplars. L'edició és limitada i numerada. No comercial.

El llibre, en tapa dura, cosit a mà i a gran format (22,5x26 cm), és una edició amb paper estucat mate de 150 grams a tot color, i impressió 4+4 tintes. Amb 900 fotografies i una extensió d'unes 600 pàgines.

L'obra incorpora un exlibris representatiu de Domènech i Montaner: l'au Fènix.

Una edició única i de qualitat per suportar el pas del temps i convertir-se en una edició de col·leccionista.

Sumari

El seu contingut s'inicia amb una introducció de dos professors universitaris Jordi Cassassas i Mireia Freixa per situar política i artísticament el context de l'obra de Domènech i Montaner.

El següent capítol és un repàs a la seva biografia amb les fites històriques més importants, per donar pas a la part més important de l'obra: 55 intervencions existents de l'arquitecte.

El llibre incorpora al final un nou article, aquest a càrrec de la professora Teresa Sala, sobre l'ús de les arts aplicades per part de Domènech i Montaner, amb una descripció fotogràfica de detalls d'escultura, mosaics, pintura, paviments i ebenisteria, que ens permet apreciar els treballs que els diferents artistes i artesans van realitzar en les obres de Domènech i Montaner.

Tanca el llibre una cronologia general que permet situar i comparar les obres de l'arquitecte en el seu context històric i artístic de l'època, a més d'una bibliografia general de referència.

Sobre les recompenses

La primera recompensa, això sí, immaterial, és la ser part del projecte, ja que amb la teva aportació faràs possible l'edició del llibre. No es tracta únicament de comprar un llibre, amb la teva aportació ets part de l'edició.

La segona és, evidentment, l'entrega del llibre, en edició numerada i limitada, no comercial, acompanyada d'un exlibris.

La tercera és, si l'autoritzes, que el teu nom estigui inclòs a la pàgina d'agraïments.

I la quarta recompensa és l'entrega d'una làmina de 50x70 cm commemorativa de l'any Domènech i Montaner.

L'autor

Víctor Gómez és historiador i fotògraf freelance, graduat per la Universitat de Barcelona on desenvolupa la seva activitat des de 1987, ocupant diversos càrrecs directius i de gestió. Amb la història i la fotografia com a grans passions, en els seus treballs de divulgació conjumina un extens relat gràfic amb el referent històric.

Amb motiu de la digitalització del Diari de Barcelona (1850-1911), va realitzar diverses exposicions sobre la vida quotidiana barcelonina de la segona meitat del segle XIX, recolzat en les imatges i anuncis del mateix Diari.

Ha publicat La Casa Terradas, el castell de l'Eixample (2018) (edicions en castellà, català i anglès) i Josep Puig i Cadafalch i la cerca de la modernitat (2019), una recopilació de l'obra de l'arquitecte amb més de mil fotografies (edicions en català i castellà) i Elías Rogent i l'edifici de la Universitat de Barcelona (2022).

Té pendent de publicació La Ciència amena, una recopilació d'articles sobre la ciència i la tecnologia de finals del segle XIX, Anuncis, sobre la vida quotidiana a la segona meitat del segle XIX i Romànic un treball fotogràfic-descriptiu sobre les esglésies romàniques d'Andorra.

A què destinarem les vostres aportacions

Les vostres aportacions es destinaran íntegrament a l'edició del llibre i les seves despeses associades: correcció i revisió del text, i despeses d’impremta.

Calendari previst

L'obra es troba en procés de revisió fotogràfica i correcció del text per poder iniciar els treballs de maquetació. S'espera tenir acabada aquesta fase el mes de juliol.

Al setembre es començarà la impressió, i l'entrega del llibre als mecenes serà a finals novembre o primers de desembre. L'entrega podrà ser a l'acte de presentació de l'obra, a una llibreria de Barcelona, o s'enviarà per correu a l'adreça que us demanarem un cop aconseguida la campanya.

En el cas que el nombre de mecenes de Reus i de Canet de Mar sigui important, es podria fer una presentació del llibre i entrega en un acte a aquestes dues poblacions.

Per les dates, és també el regal perfecte per Nadal.

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

0 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies