❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

ALTSASU (Gau Hura)

Una nit de festa convertida en terrorisme. El risc a passar tota una vida a la presó. Un documental gravat des de les entranyes.

ALTSASU (Gau Hura)

Un projecte de

Creat a

0
segons
783
Aportacions
30.565€
De 25.000€
Aporta al projecte
Veure projecte en Euskara i Castellano

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

Durant la matinada del 15 d’octubre del 2016, és produeix una baralla en un bar d’Altsasu (Navarra); un tinent de la Guàrdia Civil fora de servei és traslladat en ambulància cap a l’hospital. Els metges confirmen que té un turmell trencat. La nit acaba amb dos detinguts que són deixats en llibertat dos dies després.

La Policia Foral de Navarra s’encarrega de la investigació, tot i això, la mateixa Guàrdia Civil es fa càrrec del cas. La notícia salta a la primera pàgina dels diaris de tirada nacional i Altsasu comença a aparèixer en tots els mitjans de comunicació com un municipi hostil dividit en dos bàndols, on una part de la població hi té sotmesa a l’altra.

En una espectacular operació mediàtica, es deté a vuit joves que són empresonats a 400 quilòmetres de les seves cases. Ingressen a presó provisional sota un dur règim reservat a acusats de terrorisme, que inclou l’aïllament total durant 22 hores al dia i la intervenció de totes les seves comunicacions. El fiscal demana un total de 375 anys de presó per un delicte de terrorisme. Seran jutjats per un tribunal d’excepció; l’Audiència Nacional.

Els fets ocorreguts sacsegen de dalt a baix la vida dels vuit joves i la de les seves famílies, que han d’aprendre a viure sota la pressió i l’amenaça d’una pena de presó per tota la vida.

Després de conèixer la notícia, el realitzador de documentals Marc Parramon juntament amb el periodista i bertsolari Amets Arzallus, decideixen emprendre un viatge a aquesta petita localitat, famosa pel seu tradicional i ancestral carnaval rural, per tal de conèixer la història des de dins.

A tall d'investigació observacional i amb una mirada íntima i poètica, aquest documental acompanya a diferents dels protagonistes d'aquesta història durant els més de 3 anys que dura el procés del judici i empresonament.

Aquest viatge s'inicia l'any 2016 quan el nom d'Altsasu comença a aparèixer en els mitjans de comunicació arran d'una baralla entre joves del poble i dos policies fora de servei. Com a periodistes i documentalistes, vam decidir que ens havíem d'apropar a Altsasu per tal d'entendre allò que estava passant. Volíem conèixer la història de primera mà, en un procés que, sense saber-ho, s'allargaria tres anys.

A poc a poc ens vam adonar que el cas d'Altsasu reflectia les dificultats amb què es troba una societat per cicatritzar dècades de violència. No es tractava només d'un conflicte entre veïns. És evident que el cas d'Altsasu no neix de l'obstinació de dos Guàrdies Civils, o de l'obsessió d'un fiscal, darrere de tot, hi havia fils més llargs; fils lligats a una vella guerra i les seves inèrcies i a maquinàries d'Estat dissenyades per a situacions excepcionals.

Però més enllà del conflicte basc, el judici d'Altsasu té moltes coses que ens afecten a tots com a éssers humans: la utilització extensiva del concepte de terrorisme, l'autoritarisme governamental creixent, la relació entre policia i poder judicial... Des d'Altsasu fins a Minneapolis, passant per Estambul, hi ha una causa que envolta el món sencer; la indefensió del ciutadà davant els cossos armats.

Com podríem entendre si no, que una "baralla de bar" es converteixi en acusació per terrorisme i que el fiscal demani 375 anys de presó per als acusats?

ELS DIRECTORS

Marc Parramon (Manlleu, 1977) i Amets Arzallus (Hendaia, 1983).

Marc Parramon (esquerra) y Amets Arzallus (dreta)
Marc Parramon (esquerra) y Amets Arzallus (dreta)

Biografía a dues veus:

Vaig conèixer el Marc a Xipre, era l’any 2016. Jo a l’Amets ja el coneixia d’abans.

Jo no sabia que el Marc era documentalista i que havia sigut premiat a Montecarlo o al Docsbarcelona.

Jo ja sabia que l’Amets era bertsolari, i que tenia al seu palmarès un campionat nacional.

Jo de seguida em vaig adonar que el Marc tenia un ull molt fi com a càmera, i una sensibilitat especial per acostar-se a temes delicats.

Jo he de reconèixer que tinc una mica de “baskitis”, però em va semblar que, a part de ser un bon improvisador, l’Amets és un periodista molt fi.

Llavors, vaig agafar el telèfon i li vaig preguntar a veure si m’ajudaria a fer el documental sobre el cas d’Altsasu.

Jo li vaig dir que sí.

PRODUCTORES

D
D'esquerra a dreta: Alex García de Bikuña, Isona Passola, Gentzane Martínez de Osaba, Aleix Castellón

Massa d'Or Produccions

Fundada l'any 1992 a Barcelona per Isona Passola, la filosofia de Massa d’Or Produccions és el treball en equip i les produccions autorals que viatgen per tot el món.

Més de vint llargmetratges, documentals i TV Movies s’han produït en aquests quasi 30 anys, entre els quals destaquen EL MAR (1999), MIRANT EL CEL (2008), PA NEGRE (2010) i INCERTA GLÒRIA (2017).

Els directors marca de la casa són: Agustí Villaronga, Jesús Garay, Joaquim Jordà, Mario Gas, Sílvia Quer, Joan Dolç i Laura Jou entre altres.

Marmoka Films

Marmoka Films és una productora cinematogràfica independent establerta a Bilbao i creada el 2011 per Gentzane Martínez de Osaba i Alexander García de Bicuña.

Marmoka Films desenvolupa i produeix documentals creatius que han estat molt ben rebuts per la crítica i els festivals internacionals, i han estat distribuïts internacionalment.

Com a productors, el principal objectiu de l’equip de Marmoka Films, és produir documentals intel·ligents i sensibles, explorant sempre les noves eines i camins que aquest gènere proporciona.

LA BANDA SONORA

Maite Arroitajauregi. Mursego (Eibar, 1977).

Feia anys que coneixíem Mursego:

Jo perquè el món basc és petit i perquè havia tocat en diferents grups com Anari o Lisabo.

Jo la vaig veure per primera vegada a la sala Heliogàbal de Barcelona, ella sola, i em va sorprendre la seva manera d’experimentar amb la tradició.

Sabíem que havia fet bastantes col·laboracions per cinema; jo recordava la banda sonora d’”Amama” (Asier Altuna) i la Viquipèdia em va dir que també havia composat la d’"Emak Bakia” (Oskar Alegria).

Jo llavors ja la coneixia personalment a través d’un amic de Barcelona (el nostre sector també és petit) i sabia que estava composant la banda sonora de la pel·lícula “Akelarre” amb Arantzazu Calleja.

Vam veure junts com va guanyar el Goya per aquell treball. Jo bevia xampany, jo cava.

Però abans de concedir-li aquell premi ja li havíem proposat que fes la música per al nostre documental.

I ens va dir que sí.

Els diners recaptats mitjançant aquesta campanya de crowdfunding es destinaran a acabar el projecte, que actualment es troba en fase de postproducció, i a cobrir les despeses de distribució nacional i internacional de la pel·lícula.

Han estat més de 3 anys de rodatge i diversos mesos d’edició, però ara ens enfrontem a la fase de postproducció. Aquesta fase és essencial per aconseguir uns acabats de qualitat i assegurar així, la màxima repercussió en el seu cicle d’exhibició, aconseguint arribar al màxim nombre de persones. L’etalonatge (correcció de color), l’edició de so, la barreja de so, els costos de l’arxiu, els crèdits, el subtitulat i les còpies, així com el disseny de cartells i tràiler per a la promoció, seran les partides a les quals es destinaran els diners recaptats.

Creiem que aquesta història ha de ser explicada més enllà de les nostres fronteres i volem posar-hi una dedicació especial a la seva difusió. Per això, una partida important es reservarà per a cobrir part de les despeses per la subtitulació, distribució (nacional i internacional) i promoció de festivals i mercats internacionals.

El calendari de postproducció s’estima en 6 setmanes a partir del moment en què aconseguim el finançament. Això significa que Altsasua (Gau Hura) s’estrenarà a partir del 15 de juny de 2021, moment en què comencem també la distribució en festivals i mercats internacionals.

Les recompenses s’entregaran a partir del tercer trimestre del 2021.

Per a més informació sobre el projecte ens trobaràs a les xarxes socials d’ALTSASU (GAU HURA):

Twitter: @AltsasuDok

Instagram: @Altsasudok

I també a les xarxes socials de Massa d’Or Produccions i Marmoka Films:

Massa d'Or Produccions:

Twitter: @Massadorprodu

Instagram: @massadorproduccions

Marmoka Films:

Instagram: @marmokafilms

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

38 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • olatz.tzalo@gmail.com

    [email protected]

    casi 3 años

    Horrelakoak egin beharko dira egia zabaltzeko. Mila esker.

  • natalia maragall

    natalia maragall

    casi 3 años

    Per les coses que valen la pena.

  • Anna Salamero Ripoll

    Anna Salamero Ripoll

    casi 3 años

    Toda la fuerza del mundo a esos jovenes y sus familias, desde Londres.

  • higueruelo

    higueruelo

    casi 3 años

    Moltes gràcies - Eskerrik asko

  • Sergi

    Sergi

    casi 3 años

    Molta sort Altasu! Sou gent de puta mare!

  • ferranl

    ferranl

    casi 3 años

    Vull fer més donatiu

  • Suso1981

    Suso1981

    casi 3 años

    Libertad

  • Sabin

    Sabin

    casi 3 años

    Aurrera bolie

  • Marijose

    Marijose

    casi 3 años

    Aurrera Altsasu!

  • Rosa

    Rosa

    casi 3 años

    Gracias por luchar por la justicia.

#01 / ¡Objetivo conseguido!

Queridos mecenas,

¡La campaña de micromecenazgo ya ha terminado! Muchísimas gracias por hacer posible este proyecto tan necesario. Con la ayuda de todos vosotros hemos podido llegar al objetivo ¡e incluso un 22% más!

Ya estamos preparando vuestras recompensas y dentro de poco las empezaremos a enviar. En vuestro correo encontraréis un formulario para que nos proporcionéis los datos necesarios para hacerlo.

¡Tenemos muchas ganas de que podáis ver el resultado!

Muchas gracias,

Equipo de Altsasu (Gau Hura)

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies