❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Anuari Mèdia.cat 2019: #AraMésQueMai

L'Observatori Mèdia.cat destapa temes que els mitjans de comunicació han silenciat i ofereix eines per ser més crítics amb la informació

Mèdia.cat

Un projecte de

Categoria

Creat a

0
segons
409
Aportacions
12.595€
De 12.000€
Aporta al projecte

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte perquè simplement vols ajudar a fer-lo realitat:

En els temps convulsos que vivim, cal més que mai descobrir quins temes han estat censurats, reflexionar sobre el paper dels mitjans de comunicació i contribuir a la defensa de la llibertat d'expressió

L’Anuari Mèdia.cat treu a la llum temes rellevants que els mitjans de comunicació convencionals del nostre país han silenciat, ignorat o censurat, i els posa a l'agenda informativa perquè arribin a la ciutadania.

Des de la primera edició, hem publicat 100 reportatges sobre temes fins llavors silenciats com els desnonaments, la implicació d’Urdangarin al cas Palma Arena, el règim d'aïllament a les presons catalanes, el maltractament institucional que pateixen les víctimes de violència masclista o els atacs antiindependentistes a Catalunya la tardor de 2017.

Ara preparem la 9a edició del projecte, amb reportatges sobre temes silenciats al llarg d'aquest any, articles per reflexionar sobre el tractament mediàtic de qüestions sensibles, eines per llegir de manera més crítica els mitjans de comunicació i un repàs als principals atacs a la llibertat d’expressió.

L’Anuari és la publicació anual de l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, que des de 2009 analitza el tractament mediàtic de qüestions sensibles, denuncia els atacs a la llibertat d'expressió i revela temes silenciats. L'impulsa el Grup de Periodistes Ramon Barnils, una associació sense ànim de lucre formada per uns 200 professionals d’arreu dels Països Catalans.

5 raons per col·laborar amb l’Anuari

1. Perquè #AraMésQueMai cal saber quins temes han estat silenciats.

Estem investigant qüestions que considerem que els mitjans de comunicació corporatius han ignorat o no han abordat amb prou profunditat durant aquest 2019 i que volem posar sobre la taula perquè arribin a la ciutadania. Hem encarregat cadascun dels temes a periodistes experimentats, que hi treballen durant mesos per oferir profunditat, rigor i context. L’objectiu és explicar els temes de manera reposada, per anar més enllà dels titulars del dia a dia.

Ramon Barnils ja deia que «tant mort és qui mor de set com qui mor ofegat», en referència a com l’abundància de notícies no implica necessàriament que estiguem més ben informats. En temps de constants titulars d’última hora, periodisme a cop de tweet i actualitat trepidant, és important poder parar-se, llegir amb calma i descobrir qüestions importants que han passat desapercebudes.

A més, a l’Anuari convidem persones expertes a reflexionar sobre el rol del periodisme en temes d’actualitat, analitzem temes de l’agenda política i mediàtica a través d’infografies, recuperem els titulars més sonats dels darrers 12 mesos i apostem per una mirada crítica per a ser lectors exigents.

2. Perquè #AraMésQueMai ens cal ser crítics amb els mitjans de comunicació.

A vegades no costa gaire veure que una portada de diari és més fantasia que realitat, però per tenir una mirada realment crítica cal anar més enllà. A través d'allò que expliquen, com ho enfoquen, a qui donen veu, què prioritzen i, sobretot, què obvien, els mitjans de comunicació –siguin tradicionals o moderns, d'esquerres o de dretes, d'aquí o d'allà– ofereixen un marc a través del qual com a lectores o espectadors interpretem la realitat.

Posar en evidència aquests marcs és útil per ser més crítics amb allò que llegim. És el que fem dia a dia a l'Observatori Mèdia.cat des de fa deu anys, i en temps convulsos com els que vivim ens sembla més necessari que mai.

Per això, reforcem l'anàlisi crítica a l'Anuari: veurem com determinades informacions poden contribuir a criminalitzar tot un col·lectiu, a aplanar el camí perquè certes polítiques repressives siguin més acceptades, a retratar la pobresa com una 'moda' o a crear estereotips en comptes de deixar de discriminar, per posar només alguns exemples.

3. Perquè no ens podem creure tot el que llegim, però tampoc dir que tots els periodistes menteixen.

L'Anuari inclourà un dossier central per reflexionar sobre la "veritat" als mitjans de comunicació: veurem com les notícies falses són tan antigues com la informació, sabrem què hi ha al darrere de la 'moda' dels verificadors i ens plantejarem quines preguntes ens hem de fer com a audiència per saber si una informació pretén manipular-nos.

Es diu que hi ha només una veritat però múltiples mentides. Als mitjans de comunicació, ja fa temps que sembla que s’està lliurant una batalla contra la desinformació i les anomenades 'fake news', amb la posada en marxa d’unitats de verificació i fins i tot noves fundacions i empreses que assenyalen on els mitjans ens han “colat” les mentides. Però, a vegades, amb la veritat no n'hi ha prou.

Qui decideix què es verifica i per què? Què passa quan posem el focus en la certesa d’una informació però no la situem en el context determinat? Quina responsabilitat tenen les grans empreses tecnològiques, que abanderen la lluita contra les mentides, en la distribució de la desinformació? A qui beneficia que s’aposti pels verificadors i no per editors que puguin contrastar millor les informacions abans de publicar-se? I sobretot: quines eines tenen els ciutadans per saber quan una notícia manipula?

4. Per contribuir a la defensa de la llibertat d’expressió i el dret a la informació.

Al mes d’octubre 71 periodistes han estat agredits als Països Catalans, 7 de cada 10 a mans de la policia. La llibertat d’expressió i el dret a la informació estan en risc a casa nostra, tal i com documentem i denunciem des de 2015 al projecte del Mapa de la Censura de l’Observatori Mèdia.cat.

A l’Anuari analitzarem els principals atacs, ja siguin actuacions policials, resolucions judicials, decisions de la Junta Electoral, amenaces de líders polítics o agressions a determinats informadors que queden silenciades. Uns incidents que sovint afecten periodistes i mitjans, alguns cops altres persones, però sempre ataquen el mateix: els fonamentals de tota la ciutadania.

5. Perquè ampliem l’Anuari amb més continguts, infografies i imatge.

Estrenem un nou format quadrat (21 x 21 cm), que manté la mateixa altura dels Anuaris anteriors però s'eixampla per poder jugar millor amb text, imatges i gràfics. Anirà acompanyat d’un nou disseny on guanyaran protagonisme les infografies, que ens permeten explicar de manera gràfica i concisa temes complexos, i també la fotografia, tot reflexionant també sobre el concepte de veritat a través de la imatge.

Com es finança l’Anuari Mèdia.cat?

El projecte es finança principalment gràcies a les aportacions dels micromecenes. Això vol dir que les nostres investigacions i continguts no depenen de cap gran finançador que les pugui condicionar, sinó de petits suports de moltes persones alhora. Les aportacions de centenars de persones i entitats cada any són clau per fer possible l'Anuari.

A més, el projecte compta amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya i de diverses universitats amb estudis de Periodisme arreu dels Països Catalans. L'Anuari també rep el suport que la Fundació Catalunya dóna al conjunt de l'Observatori Mèdia.cat.

A què destinarem les vostres aportacions?

-Remuneració dels periodistes que treballaran en els continguts de l'Anuari.

-Remuneració de l'equip que coordina i fa possible el projecte.

-Disseny i maquetació.

-Correcció lingüística.

-Impressió, distribució i enviament de l'Anuari en paper.

-Manteniment del web de l’Anuari, on es podran consultar tots els continguts.

-Comunicació i gestió de la campanya de promoció de l’Anuari.

Què rebeu a canvi?

Hi ha recompenses per a totes les butxaques i tots els gustos. Evidentment, totes elles inclouen l'Anuari però moltes us ofereixen altres detalls que, de ben segur, que us agradaran: els gintònics contra el silenci, tallers per a entitats, poder presentar l'Anuari al vostre espai o local i tres recompenses "físiques" fantàstiques. Enguany, si sou mecenes, podeu aconseguir un pòster amb el disseny que en Jordi Calvís ha fet per al micromecenatge, una samarreta a partir d'aquest disseny i una fotografia signada d'en Jordi Borràs.

Quin és el calendari de l’Anuari Mèdia.cat d’enguany?

L’equip de l’Anuari ja està treballant des de fa mesos en el projecte en aquest nou Anuari. Els reportatges estan en fase de redacció i edició. L’Anuari s’enviarà a impremta al mes de gener de 2020 i es presentarà a principis de febrer en un acte exclusiu per a mecenes i socis del Grup Barnils (“Gintònics contra els silencis”) i en un acte públic obert a tothom. Els mecenes que no puguin venir a recollir les seves recompenses en aquestes dues ocasions les rebran a casa seva.

Qui hi ha darrera l’Anuari Mèdia.cat?

-Coordinació i edició del projecte: Elisenda Rovira i Víctor Yustres.

-Disseny, maquetació i web: Fabrika Grafika.

-Correcció lingüística: Llengua de foc.

-Edita: Pol·len Edicions.

-Campanya de micromecenatge: Neu al Carrer.

-Comunicació i gestió: Elisenda Laborda.

-Suport en la recerca i selecció de temes: consell de redacció de Mèdia.cat i junta del Grup Barnils.

El Grup Barnils i l’Observatori Mèdia.cat

El Grup de Periodistes Ramon Barnils és una associació sense ànim de lucre formada per uns 200 periodistes d'arreu dels Països Catalans. Treballa per promoure un periodisme crític i rigorós, organitza un premi de periodisme d’investigació en català, fa pressió a polítics i institucions en defensa del periodisme i el dret a la informació, publica llibres de periodisme, recull diners per ajudar a pagar la defensa a periodistes víctimes d’atacs com Jordi Borràs i, entre moltes altres coses, és un espai de trobada i col·laboració entre professionals.

Fa deu anys, el Grup Barnils va crear l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat. EL portal analitza el tractament mediàtic de qüestions sensibles, des del racisme als mitjans de comunicació passant per la criminalització del moviment independentista o el tractament de la sentència de La Manada. També documenta i denuncia els atacs a la llibertat d'expressió i al dret a la informació: des de 2015 duu a terme el projecte del Mapa de la Censura, ha estat finalista dels premis internacionals de referència en llibertat d’expressió i ha denunciat internacionalment la regressió de drets a Catalunya.

Mèdia.cat publica des de l'any 2011 l'Anuari dels Silencis Mediàtics, una iniciativa inspirada en el projecte nord-americà Project Censored que cada any treu a la llum els temes silenciats als grans mitjans de comunicació.

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

16 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • Anna Solé

    Anna Solé

    4 años

    En relació als enviaments, només dir-vos que la franja d'Aragó pertany als Països Catalans.

  • Ramon

    Ramon

    más de 4 años

    El documental LA MENTIDA és prou interessant i prou censurat com per aparèixer a l'anuari?

  • vintu

    vintu

    más de 4 años

    Un plaer! Gràcies per la vostra contribució

  • joan_ba

    joan_ba

    más de 4 años

    No es un bon començament fer servir entitats com BBVA

  • mxmz

    meri

    más de 4 años

    Entre totes, TOT!

  • Concepció

    Concepció

    más de 4 años

    Suposo que en el seu moment preguntareu l'adreça on cal enviar la tramesa.

  • Gracat

    Gracat

    más de 4 años

    Amics, No cal q envien las Entrades, ja que per horaris No puc assistir. Mercès @Gracat

  • Gracat

    Gracat

    más de 4 años

    BONA FEINA , OS distinguiu de Molts q es diuen "periodistes" i NO ho Demostran

  • Gracat

    Gracat

    más de 4 años

    Amics, No cal q envien las Entrades, ja que per horaris No puc assistir. Mercès @Gracat

  • Magí Rovira Font

    Magí Rovira Font

    más de 4 años

    Endavant amb el bon peridisme!

#03 / Dos vídeos per sumar al projecte

Falta ben poc per aconseguir l'objectiu fixat per fer realitat l'Anuari de Mèdia.cat.

Us volem donar les gràcies de nou a totes les persones que heu posat el vostre granet de sorra i, també, animar-vos a difondre el projecte de micromecenatge per arribar a tots els racons.

Hem fet dos vídeos perquè sigui més fàcil que tothom conegui l'Anuari i, entre totes i tots el fem realitat.

Aquí els teniu. No dubteu de compartir-los amb les amistats, la família o a la feina. #AraMésQueMai trencarem els marcs, les mentides, les manipulacions. #AraMésQueMai ens sentim orgullosos de comptar amb vosaltres!


👉 https://www.youtube.com/watch?v=WFHfcTcMFjU&t=3s


👉 https://www.youtube.com/watch?v=J0faH3kO_RE

#02 / Una foto per a emmarcar

Sou increïbles. Gràcies a les 260 persones que heu posat el vostre granet de sorra, el micromecenatge de l'Anuari Mèdia.cat va fent camí!

Avui us volem descobrir la fotografia signada d'en Jordi Borràs que tindreu a casa si heu triat la recompensa que l'inclou. Segur que ja estareu buscant el marc!

#01 / Què embruta la veritat? La samarreta d'en Jordi Calvís per a Mèdia.cat!

Samarreta Jordi Calvís
Samarreta Jordi Calvís

Ja la tenim aquí! Us ensenyem la samarreta de la qual us parlàvem! En Jordi Calvís ens va fer un fantàstic disseny per al projecte de micromecenatge i l'ha convertit en una samarreta imprescindible!

En Jordi Calvís és dissenyador gràfic i il·lustrador i viu a les Borges Blanques. És l'impulsor de diverses campanyes gràfiques reivindicatives i creador d'infografies i animacions virals de referència a les xarxes socials, de les quals és activista.

Perquè volem una ciutadania crítica amb els mitjans de comunicació, us volem veure amb amb aquesta samarreta, sense que cap manipulació, censura o interès econòmic embruti la veritat.

Les tenim en totes les talles i en model ample i entallat.

No teniu excusa per no tenir la samarreta i ser mecenes de l'Anuari Mèdia-cat!

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies