❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Descobreix els 10 Verkamis que van marcar el 2019!

Campana per la Llibertat: de Bagà a Brussel·les

Volem fer fondre una campana, la Llibertat, que repiqui fort i clar que tenim presos i exiliats i que volem ser lliures. #campanallibertat

0
segons
20
Aportacions
625€
De 4.550€
Aporta al projecte

Escull la teva recompensa

Les campanes són i han estat mitjans de comunicació entre persones; el seu so ha transmès durant generacions bones noves, i ha transmès com no podria ser d’altra manera, desgràcies i contrarietats. El so de les campanes però, sempre ha estat símbol de llibertat, i el seu so ens ha fet i fa advertiment de què està succeint.

Així doncs des de l’ Associació Medieval de Bagà, es vol impulsar un projecte de coneixement i reconeixement a les nostres campanes i al món que a elles va lligat.

El projecte es basa en dos grans mòduls:

1. Exposició de campanes

Pretén donar a conèixer les campanes i els campaners al llarg de la seva història.

En aquesta mostra es podrà conèixer la seva història, construcció, anecdotari i moments de glòria de les campanes catalanes.

L’exposició està composta de material gràfic (en suport roll-up), i d’una selecció de campanes que es podran veure i tocar a la mateixa exposició.

Aquesta mostra neix amb la intenció que sigui itinerant. Serà produïda sota l'assessorament de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya.

Serà presentada a Bagà el 17 de novembre de 2019 en el transcurs de la 10a Trobada de campaners i traslladada a Brussel·les a mitjans de gener de 2020 per tal que sigui exposada i inaugurada oficialment pel President legítim de Catalunya, el Molt Honorable Sr. Carles Puigdemont i Casamajó i el Govern a l’exili.

L’exposició romandrà a la capital belga amb la durada necessària per ser motiu de visita internacional.

Un cop retornada a terra catalana, l’exposició serà itinerant a petició dels municipis i/o entitats sol·licitants que hi tindran accés gratuït a canvi de la seva conservació i cura i del lloc d’acollida, així mateix aquesta exposició haurà de ser sempre de visita gratuïta.

2. Campana Llibertat

L’ Associació Medieval de Bagà farà fondre una campana gravada amb els símbols de clam de llibertat del poble català.

Aquesta campana serà integrada a l’exposició esmentada fins al retorn de Brussel·les. Serà aleshores quan es col·locarà en un lloc emblemàticament històric de la Vila.

Estarà programada per fer un toc en clau de si, cada dia a les 17.14 hores. També es podrà escoltar cada dia a les 21 h tants tocs com presos i exiliats polítics tinguem retinguts per fer recordatori públic i notori de la situació d’aquestes persones i llurs familiars.

La Campana Llibertat serà apadrinada honoríficament per l'Honorable Conseller de Cultura a l'exili, Sr. Lluís Puig i Gordi.

Característiques tècniques de la "Campana Llibertat"

La Campana Llibertat serà fosa per l’empresa Rifer S.L.

Serà un aliatge de 79% de coure i 21% d’estany amb un pes de 33 kg i un diàmetre de boca de 39 cm. El so que despendrà serà un SI b.

Disposarà de dos batalls, un de manual de toc directe i un altre de toc mitjançant impuls digital que permeti la programació de freqüències horàries.

La campana serà penjada d’una estructura metàl·lica d’aspecte envellit mitjançant un jou de fusta.

*Mostra de com serà la Campana Llibertat*
*Mostra de com serà la Campana Llibertat*

*Mostra de com serà la Campana Llibertat*
*Mostra de com serà la Campana Llibertat*

Sobre les recompenses

El dibuixant Jordi Magrià (Bicman) ha elaborat la litografia amb què s'obsequiarà als mecenes de forma totalment desinteressada.

Les litografies aniran numerades i amb la signatura original de l'autor.

També us ho agrairem posant el vostre nom (si voleu) al programa oficial del Bateig de la campana.

Amb algunes aportacions podeu obtenir dinars pel dia del Bateig de la campana.

A què destinarem les vostres aportacions

Les aportacions es destinaran a la fosa de la campana, al jou i a l'automatització del toc, al suport de la ubicació definitiva, la producció de l'exposició i el cost del seu trasllat a Brussel·les, l'edició de materials de difusió i dels programes oficials del bateig. L'excedent econòmic del cost total del projecte serà destinat a la projecció internacional del procés d'independència i llibertat dels presos polítics i exiliats mitjançant defensaexili.org.

Calendari previst

El bateig de la campana tindrà lloc en el transcurs de la 10a Trobada de Campaners de Bagà, el 17 de novembre de 2019.

El trasllat de la Campana i de l'exposició a Brussel·les serà a mitjans de gener de 2020.

Les recompenses es lliuraran el dia de la 10a Trobada de Campaners de Bagà. Qui no pugui assistir-hi, se li farà arribar a domicili.

Qui som

L’ Associació Medieval de Bagà es va fundar el febrer de l’any 1998. Va agrupar una colla de gent del poble interessada en la història medieval local i en la seva recuperació i difusió des de tots els àmbits, des de l’acadèmic i de recerca fins al festiu.

L’entitat va ser l’encarregada de tirar endavant l’organització de la Setmana Medieval, cada mes de juliol, des de l’any 1998 fins al 2005, amb 10 dies ininterromputs dedicats a difondre el nostre patrimoni medieval: conferències i debats, estudis, publicacions especialitzades, i com a actes a destacar, l’escenificació de la llegenda del Rescat de les Cent Donzelles i el Mercat Medieval, el segon més antic de Catalunya (se celebra des de l’any 1993) després del de Montblanc. Actualment l’organització d’aquests actes no són directament a càrrec de l’Associació, però sí que s’hi col·labora activament.

Fora de la Setmana Medieval, al llarg de l’any s’organitzen diferents activitats, com una trobada de Gogistes, una trobada de Campaners, conferències, etc.

El novembre de 2016, es va portar a terme la commemoració del 50 aniversari de l’estàtua de Galceran de Pinós (1966-2016), tot un símbol de la vila, obra de l’artista local Comcaber (Josep Maria Companyó), que presideix la plaça porxada que porta el seu nom.

En l’àmbit de la recerca, cal destacar les nombroses edicions de temàtica local, sobre història i cultura popular, bona part de les quals es poden consultar al catàleg de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona. I molt especialment, la col·lecció de goigs Bagà Gogística, que ja compta amb 466 goigs editats fins al moment.

Fora de l’àmbit estrictament medieval, cal destacar l’organització de les Jornades de la Fia-faia i les Festes del foc, el novembre de 2001, que van servir per impulsar les actuals reformes de la festa i per iniciar els tràmits per aconseguir el nomenament de Festa Patrimonial d’Interès Nacional, reconeixement atorgat el 2010, amb l’Associació de la Fia-faia, creada el 2002.

Recentment, el passat mes de desembre de 2015, la festa de la Fia-faia va ser inscrita al registre de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, ja que formava part de la candidatura de Les festes del foc dels solsticis als Pirineus, presentada per Andorra.

+ Info

Els nostres perfils a les xarxes socials:

Instagram: https://www.instagram.com/associaciomedievalbaga/

Facebook: https://www.facebook.com/AssociacioMedievalBaga/

Els perfils de Jordi Magrià (Bicman):

Web: https://adobe23de.myportfolio.com/work

Twitter: https://twitter.com/jordimagria1?lang=ca

Instagram: https://www.instagram.com/bicman.cat/

Facebook: https://www.facebook.com/jordi.magriavilardebo

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

6 comentaris

Si ja ets mecenes, iniciar sessió per comentar.

 • JOAN VINYES

  JOAN VINYES

  un año

  molt bona iniciativa

 • Pep Llamas

  Pep Llamas

  un año

  Animeu-vos el projecte val la pena, i el procés necessita de tothom

 • Moltes gràcies per la vostra aportació! Fem-ne difusió entre tots, seguim!

 • Jose m. Caelles patau

  Jose m. Caelles patau

  un año

  Serem lliures LLIBERTAT. Pito Patau

 • Jose m. Caelles patau

  Jose m. Caelles patau

  un año

  Serem lliures LLIBERTAT. Pito Patau

 • Josep Pinent Isart

  Josep Pinent Isart

  un año

  Enhorabona per la iniciativa.Salut i Republicà Catalana!!

Les cookies ens ajuden a oferir-te la millor experiència. Configuració