❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Guinea, el documental prohibit

Guinea Equatorial es va independitzar d'Espanya fa 50 anys. El país s'ha convertit en un dels més aïllats de l'Àfrica. Com viu la seva gent?

El equipo

Un projecte de

Categoria

Creat a

Bata, Guinea Equatorial
0
segons
437
Aportacions
8.338€
De 5.000€
Aporta al projecte
Veure projecte en Castellano

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

Fa just 50 anys Guinea Equatorial era una província d'Espanya. Ara hi ha moltes persones que no saben situar-ho en el mapa. A Guinea, en canvi, les seqüeles de dos segles de colonització segueixen molt presents. El país viu dominat per una de les dictadures més cruels del món, la de Teodoro Obiang, un militar format a l'acadèmia de Saragossa.

I ara et necessitem. 😉 Estem treballant en un documental de 70 minuts que ho expliqui, que ens ajudi a entendre com és la vida de la seva gent. Serà una de les poques vegades que un equip independent accedeixi al país amb càmeres.

Però et necessitem per a fer-ho possible. Hi ha qui no vol que ho aconseguim, en especial:

  • El règim d'Obiang. Domina els mitjans de comunicació del país i no permet l'entrada de periodistes estrangers independents, ni observadors internacionals durant les eleccions. "Palmeras en la nieve", la pel·lícula més taquillera d'Espanya del 2015, situada a Guinea i explicava des de la perspectiva colonitzadora... no va poder ser filmada al país.

  • Els grans mitjans de comunicació i les elits. Prefereixen que aquest sigui un tema menor i que els negocis i el saqueig continuïn.

  • Els nostàlgics del franquisme. La gent que diu que Espanya mai no va colonitzar, que no hi ha motius per demanar perdó. Als que pensen que la memòria història amb perspectiva decolonial... millor que no. Però si, el racisme té un origen.

Som un equip de gent de Guinea Equatorial i d'aquí amb experiència i sense por, amb preocupació per la desigualtat i la desmemoria. En aquesta fase hem de mantenir la nostra identitat oculta. Som fràgils davant d'un estat mafiós amb molts tentacles. Verkami acredita la nostra trajectòria i, per això, és la primera vegada que permet que diguem qui som quan tinguem al material assegurat.

Afegeix-te al projecte i t'anirem explicant. Algunes persones hauran de seguir sent anònimes fins i tot després de l'estrena, per seguretat.

Hem preparat les recompenses per agrair-te la teva aportació amb molta cura. N'hi ha de tota mena, algunes són limitades, d'altres úniques, totes especials. Són ideals per a escollir-ne més d'una i inclouen les despeses d'enviament a la península. Si vols rebre-ho a l'estranger, afegeix la recompensa CRÈDITS.

I... gràcies per sumar-te a aquest projecte col·lectiu!

Primera ronda de finançament: Els primers 5.000€ ens permetran cobrir les despeses necessàries per fer possible el rodatge, incloent 15 jornades en territori guineà, 4 a Espanya, el material tècnic i les mesures de seguretat necessàries.

Segona ronda de finançament: Els segons 5.000€ serviran per doblar el temps de la investigació i que les persones entrevistades es puguin expressar en las seva llengua materna (fang, bubi...).

Tercera ronda de finançament: Els terceres 5.000€ serviran per editar aquest material i pagar els drets de les imatges d'arxiu (3.000€+IVA)

Quarta ronda de finançament: La dedicarem a la postproducció i difusió, incloent cartells, web multilingüe amb material extra, subtitulat en diferents llengües, enviar-ho a festivals especialitzats en drets humans... Crearem una maleta educativa per apropar el tema a centres educatius.

Entregarem les recompenses en acabar la campanya de Verkami, excepte les vinculades a la pel·lícula, que estarà llesta a principis de 2020.

Veiem difícil poder estrenar el documental a televisió. La de Guinea només parla del dictador i les seves dèries personals. Les televisions i productores espanyoles ens diuen que "no interessa". Ajuda'ns a difondre aquesta campanya també perquè no canviïn d'opinió.

Com va dir Milan Kundera, "la lluita de l'home contra el poder és la lluita de la memòria contra l'oblit".

+ Info

👉 Segueix-nos al nostre Facebook i Twitter. Et tindrem al corrent.
👉 Comparteix aquest projecte amb persones sensibles com tu. A Guinea les xarxes socials estan censurades i Internet és car i lent, així que WhatsApp és uan bona idea.
👉 Propostes? Idees? Un altre tipus d'aportacions? Vols que afegim més recompenses d'altres quantitats? Escriu-nos a [email protected]

Preguntes freqüents

  • Coincidint amb els 50 anys no s'han fet més documentals?

    La veritat és que l'efemèride ha passat molt desapercebuda. De totes maneres, el règim si que ha produït documentals explicant la seva versió de la història: https://vimeo.com/290380625

  • Què vol dir que es pugui donar el "passi" a una associació guineana?

    Aquesta pel·lícula no es podrà projectar públicament a Guinea Equatorial, on no hi ha cinemes actius. Si que és possible que hi hagi projeccions a porta tancada d'organitzacions que lluiten contra la dictadura. Així que gràcies pel suport!

  • Es veurà per televisió?

    Ens agradaria molt i ho intentarem. Si aquesta campanya va endavant pot ser determinant. De moment no hem aconseguit despertar el seu interès.

  • És arriscat fer una aportació?

    No, gràcies a Verkami protegim les persones que fan les seves aportacions. Si voleu garantir l'anonimat us recomanem que poseu un àlies com a nom d'usuari. Gràcies per fer-ho possible!

  • Perquè dieu que Obiang és un dictador si hi ha eleccions?

    Perquè són eleccions que guanya amb el 99% dels vots però que no tenen cap mena de garantia, reprimint a l'oposició, presos polítics i sense llibertat d'expressió. És cert que tots els mitjans de comunicació del seu país -controlats pel govern - i alguns d'Espanya es refereixen a ell únicament com a "president": www.larazon.es/internacional/obiang-espana-como-madre-patria-tiene-que-reconocer-a-todos-sus-hijos-y-no-discriminar-a-ninguno-PD22744957

  • Podeu recomanar alguna font d'informació sobre Guinea?

    Realment és un país on les periodistes estan durament emmordassades i tots els mitjans de comunicació controlats pel govern. És cert que hi ha gent que està lluitant contra aquest bloqueig com Diario Rombe (www.diariorombe.es), Radio Macuto (www.radiomacuto.cl), Asodegue (www.asodeguesegundaetapa.org), El Confidencial (https://geconfidencial.blogspot.com), Diario Utamboni (http://diarioutamboni.com)... i associacions com EG Justice (www.egjustice.info). La tele del govern es pot veure aquí: http://www.tvgelive.gq/live.php

  • Penseu que a Obiang li importa el vostre documental?

    El què realment l'ajuda és el silenci còmplice que el protegeix, sobretot des que es va descobrir que al país hi ha reserves de petroli. Recomanem un article d'El Nacional que analitza la reunió que el govern espanyol va tenir amb el dictador ara fa un any: www.elnacional.cat/ca/politica/josep-borrell-teodoro-obiang-nguema-reunio_308574_102.html

  • Perquè feu la campanya sense identificar qui sou?

    Ho necessitem per a poder treballar en llibertat. Un documental que ens agrada molt és "Memòria negra" (2006) de Xavier Montanyà, l'equip no va poder rodar a Guinea Equatorial. Televisió Espanyol el va coproduir i no va voler emetre'l. És a Youtube: www.youtube.com/watch?v=lPU9oS20_ZI

  • No exagereu dient que Guinea Equatorial és com Corea del Nord?

    Realment les comparacions són imprecises, però hi ha punts en comú. Et recomanem llegir l'assaig "El derecho de pernada" d'un dels millors escriptors del país, Juan Tomás Ávila Laurel. Explica com Guinea funciona com un règim feudal. Els seus llibres són difícils de trobar, en una de les recompenses oferim la seva obra mestra.

  • Et pot contribuir sense rebre la recompensa?

    Si, així dedicarem al 100% al projecte. Escull l'opció que vulguis i, quan et contactem al final de la campanya (si arribem al total), ens ho dius o no ens respons. Gràcies!

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

21 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • David Serrano

    David Serrano

    casi 4 años

    Un proyecto espectacular, me ha encantado. Gracias.

  • Daisuke izumi

    Daisuke izumi

    casi 5 años

    Fuerza

  • Juan José Sánchez Pina

    Juan José Sánchez Pina

    casi 5 años

    Es más qué un documental, es nuestra historia. Qué otros no la escriban y la manipulen, por nuestros hijos.

  • Guille25DCA

    Guille25DCA

    casi 5 años

    Un placer colaborar con vosotros. Espero que efectivamente se pueda estrenar en la fecha programada; muchas ganas de verlo. ¡Gracias por vuestro trabajo!

  • Reyes Barbero Aranda

    Reyes Barbero Aranda

    casi 5 años

    Ganas de verlo

  • Antonia de Febrer

    Antonia de Febrer

    casi 5 años

    Mucha suerte!!

  • josulorea

    josulorea

    casi 5 años

    Solo por puntualizar, también en Europa "Siglo XXI " hay un lugar donde sigue vigente o por lo menos coleando el Franco fascismo.

  • Rita Baumann Bremenkamp

    Rita Baumann Bremenkamp

    casi 5 años

    Qui coneix Guinea Equatorial sap, que el vostre treball es imprescindible. Endavant

  • El equipo

    El equipo
    Autor/a

    casi 5 años

    Gracias! Dolors, estará lista a principios de 2020.

  • Dolors

    Dolors

    casi 5 años

    Agrairia que me informesiu de la data aproximada de la publicació del documental

#09 / Estreno online!

Después de estos meses de parón, recuperamos las proyecciones de la película El escritor de un país sin librerías, el primero largometraje rodado en Guinea Ecuatorial crítico con la dictadura del país (y la complicidad española).

17 y 18 de julio. Stuttgart/Tübingen (Alemania). International premiere en Cinelatino. Aquellos mismos días, las personas mecenas del proyecto con la recompensa de visionado online podrán ver la película.

23 de julio. Barcelona. Filmoteca de Catalunya. Con presencia del rapero Mr. O.

30 de julio. Mallorca + online durante un mes en Filmin! Atlántida Film Fest. Con presencia de Guillem Balboa, político y activista. Gratis.

14 de octubre. Sant Cugat del Vallès. Arxiu Nacional de Catalunya. Con Amics de la Unesco - Sant Cugat del Vallès

10 de noviembre. Oviedo. Teatro Filarmónica. Fundacion El Pájaro Azul

Lo vamos actualizando aquí: http://elescritordeunpais.com/#veurela

#08 / Con el corazón en un puño

La situación actual es muy delicada. El mes pasado se identificó el primer caso de coronavirus en Guinea Ecuatorial, en una mujer llegada de Madrid.

Acaba de publicarse un ranking internacional donde aparecen 195 países, clasificados por su capacidad por superar una pandemia. Guinea Ecuatorial está en la última posición.

Lo que ahora mismo esté pasando en el país está siendo silenciado por el régimen. En el ranking también más reciente sobre libertad de prensa, el país sigue en la posición 165 de 180.

Represión contra la disidencia

Las personas que se han atrevido a levantar la voz sobre la situación actual, como el entrenador Sébastien Migné y la sanitaria Nuria Obono han sufrido represalias.

Todos los planes relativos a la difusión del documental "El escritor de un país sin librerías" se han cancelado o suspendido. Incluso su premiere internacional.

Un repaso de todo

Mientras no podamos escribir con mejores noticias, os dejamos seguir llegint

#07 / Estrenamos en cines!

Finalmente, llegó el día! Después de haber estrenado en festivales de cine como Seminci Valladolid, l'Alternativa Barcelona y Rizoma Madrid... El escritor de un país sin librerías, el primer largometraje crítico con el régimen de Obiang rodado en Guinea Ecuatorial, llega este diciembre a los cines!

No ganará ningún Goya, pero la gente que la ha visto dice cosas bonitas.

¡En Madrid estará solo 4 días!

¡En Cataluña habrá varios pases especiales!

Esperamos poder proyectarla en otras ciudades este 2020. Desgraciadamente seguimos recibiendo muchas negativas, pero estamos trabajando para que se pueda ver en Pamplona, Ovideo y Tarifa.

Aún está pendiente la premiere internacional.

¡Gracias de nuevo por hacer posible lo que parecía imposible!

#06 / Primeros envíos

Costó, pero hemos mandado las primeras recompensas por correo postal. Ha sido un proceso largo ya que se trata de materiales procedentes de Guinea y España que había centralizar, firmar, ordenar, clasificar...

Recompensas variadas
Recompensas variadas

Curiosamente, una de las partes que no esperábamos que fuera tan complicada fue el envío a través de Correos. Resulta que ahora no se puede ir a una oficina y mandar varias cartas certificadas a la vez. Cuando llegamos con todo el material listo, nos dijeron que teníamos que volver otro días después de haber rellenado las direcciones de todas las personas destinatarias a través de su web.

Hacerlo nos costó varias horas: el Excel que hay en su web no funciona, en la atención telefónica no conseguían resolver el problema técnico, nos decían que nos llamarían y no llamaban... al final, después de días, volvimos a introducir todas las direcciones de nuevo y conseguimos hacer los envíos. Costaron unos cuantos cientos de euros, por cierto.

seguir llegint

#05 / Formularios cerrados, preparamos recompensas

Amigas, amigos,

hemos cerrado los formularios de las recompensas. Estas próximas semanas trabajaremos para conseguir los libros firmados, prepararemos los envíos de los objetos de arte, telas, periódicos, el equipo de grafistas seleccionará los bocetos, resolveremos los casos específicos...

Distintas personas nos habéis escrito advirtiendo que este agosto no estaréis en casa, así que haremos todos los envíos el día 2 de setiembre (lunes). Así evitaremos las devoluciones. Si hay alguna persona que quiera recibirlo en pleno agosto, nos puede escribir y lo gestionaremos.

Cuando tengamos más información sobre la película os la haremos llegar. Estamos trabajando de manera intensa. Hasta el momento podéis seguir el Facebook y el Twitter del proyecto. ¡Gracias de nuevo!

#04 / ¡Verkami conseguido!

¡Esto ha sido impresionante! ¡437 mecenas! Gracias por participar en este esfuerzo colectivo para hacer posible este proyecto. En breve te escribimos para hablar de las recompensas.

#03 / ¡Te necesitamos!

Estamos en la mitad de la campaña. Ya somos 334 mecenas, una pequeña comunidad. ¡Gracias por formar parte!

Seguimos necesitando tu apoyo. Un ejemplo de para qué. Televisión Española en este momento no quiere participar en el proyecto. Pero es que, además, por cada minuto de imágenes del NO-DO que queramos incluir deberemos pagar 2.500 euros. De tener más o menos aportaciones nos va a permitir incluir más o menos imágenes que hemos estado buscando en los archivos, que son muy valiosas.

Hoy nos explicamos en esta entrevista para El Salto.

Últimos 20 días, ¡que corra la voz!

#02 / Nuevo objetivo: más voces y más lenguas

¡Gracias por tu apoyo! En 11 días hemos conseguido completar la primera ronda de financiación y ser uno de los proyectos más virales de Verkami.

¡Es por tu energía y ganas de cambiar las cosas! Nos da la sensación que llegó el momento.

Empezamos la segunda ronda con el objetivo de doblar el tiempo de investigación y hacer posible que cada persona pueda hablar en su lengua materna: bubi, pichi, criollo annobonense, fang...

Al conseguirlo, añadiremos a todas las recompensas la grabación de un delicado cuento ndowé, con su correspondiente traducción.

Recordad que hay distintas recompensas que ofrecen la posibilidad de donar libros y pases a Guinea, lo que realmente generará gran impacto.

¡Gracias por compartirlo! ¡Esto sigue!

#01 / Primera semana: 3.000 veces gracias

Buenos días,

pasó ya la primera semana de la campaña y ya hemos conseguido el 50% del objetivo mínimo. ¡Muchas gracias! En especial a todas las personas que habéis compartido el proyecto más de 3.000 veces en Facebook y Twitter. Esto nos da mucha fuerza para seguir.

La otra cosa importante es que ayer era fiesta en Guinea Ecuatorial. Cuando el dictador celebra su aniversario el gobierno decreta día festivo, las empresas le felicitan, las teles y radios bombardean con mensajes de felicitación durante semanas, su cara aparece aún más en todos los sitios... Como ejemplo una de las empresas que controla las comunicaciones (teléfonos móviles, Internet...):

Esto sigue.

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies