Inspirats en la figura del mestre Eduard Toldrà, que va ser decisiva en la reconstrucció cultural del país durant una situació crítica com la postguerra, l'Associació Cultural per la Filharmònica de Cambra de Catalunya presenta el 1er Curs de Direcció Orquestral "Eduard Toldrà".
Constituïda com a associació sense ànim de lucre, va ser fundada per donar suport logístic als projectes que l'orquestra crea amb els següents objectius: acostar la música a un ampli espectre social, col·laborar amb causes benèfiques i oferir activitats formatives d'alt nivell a preus assequibles. Per això compta amb músics de sòlida trajectòria internacional i ingressos independents als projectes.
FINANÇAMENT
El curs es finançarà principalment a través de la inscripció dels alumnes i les entrades del concert de cloenda (preu simbòlic).
Per ara el preu del curs pels alumnes actius és de 1.300€. Per garantir que el factor de selecció decisiu serà el talent i no els recusos econòmics, és imprescindible generar una borsa de beques a través d'aportacions externes. **Tota aportació s'acull a la normativa dels incentius fiscals al mecenatge:
persones físiques: desgravació del 25 % de la donació sobre la renta.
Societats: 35 % de la donació a l'impost sobre societats**
ELS MOTIUS
La formació musical ha avançat molt en aquests últims anys i és evident que el nivell ha pujat enormement en totes les especialitats. Catalunya es una referència en el món coral i en la formació de directors de cor però no tant en l'àmbit d'orquestra. I és que la formació de directors sempre presenta una gran dificultat organitzativa i econòmica davant les sessions pràctiques amb "l'instrument" o sigui, l'orquestra. Aquests factors fan que els estudiants d’aquesta disciplina acusin la manca de pràctica i assisteixin regularment a cursos magistrals. Aconseguir una orquestra professional amb la qual els alumnes puguin fer les classes és extremadament complicat i trobar un mestre a l'alçada no ho és menys. Conscients de la demanda, aquests tipus de cursos abunden però sovint es basen en orquestres d’estudiants, no garanteixen el temps total de pràctica, obliguen a viatjar per decidir si l'aspirant serà alumne actiu o no, i la majoria exigeixen preus exorbitants.
És molt habitual que les altíssimes despeses d'aquesta mena de cursos quedin cobertes únicament amb la inscripció dels alumnes actius però en ser molt poques places per assegurar la qualitat de l’aprenentatge la quota d’inscripció és molt elevada, fent que estudiar direcció quedi reduït a l'abast d’aspirants amb grans recursos econòmics. Això és precisament el que nosaltres volem evitar, per això ens hem constituït com a associació sense ànim de lucre i per tant, l'objectiu del patrocini que demanem seria rebaixar el preu de la inscripció (que no ho hem d'oblidar, són estudiants) de manera que l'únic factor que condicioni l’accés actiu al curs siguin les seves aptituds musicals.
EL PROJECTE
El curs de direcció orquestral que els presentem està dissenyat per un equip interdisciplinari de músics professionals amb formació i experiència internacional sense vincles amb agències ni contactes polítics. El conjunt dels seus punts de vista ha donat com a resultat una proposta única d’alt nivell i transparència on es garanteixen equitativament a l’alumne classes personalitzades i col·lectives amb un mestre de gran solvència pedagògica i vasta carrera professional, davant d’una orquestra professional formada per solistes i membres de les millors orquestres de Catalunya, com ara l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) o la Simfònica del Vallès (OSV). El curs va dirigit a directors i estudiants avançats de direcció de qualsevol nacionalitat. Donat que el curs es eminentment pràctic, es seleccionaran fins a un màxim de 12 alumnes actius per assegurar-los un aprofitament òptim. La selecció d'alumnes es farà valorant el currículum i el vídeo que hauran d'enviar amb la inscripció. Paral·lelament s’ofereix la possibilitat d'assistir com a alumnes oients a aquells que no siguin seleccionats i a qualsevol persona interessada i qualificada que vulgui seguir el curs des de la platea i participar en els exercicis col·lectius als matins. També es contempla la possibilitat d'assistir al curs com a espectador.
RECOLZAMENTS
No ens presentem davant de vostè amb les mans buides: importants institucions i personalitats avalen ja aquest projecte, desafortunadament no en la vessant econòmica.
- La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa ens ha obert les portes de la ciutat i dels seus recursos culturals.
- L’Auditori Municipal de Terrassa ens cedeix gratuïtament la sala i la EMM-Conservatori de Terrassa les aules necessàries, pianos i timbales.
- L’Associació d’Amics d’Eduard Toldrà confia en nosaltres per honorar la memòria del mestre Toldrà (fundador i director de l’actual OBC) en el cinquantenari de la seva mort.
- La presència del mestre Donato Renzetti és un luxe i una garantia de la qualitat del curs. En circumstàncies normals, seria impagable el catxet d'un director d'aquest nivell però la seva gran vocació pedagògica i la relació personal que l’uneix a l’equip fa que estigui disposat a implicar-se intensament per un preu simbòlic.
- La Filharmònica de Cambra de Catalunya ofereix la seva altíssima qualitat i visió crítica a un preu clarament vocacional.
L'EQUIP
Donato Renzetti, professor convidat: Donato Renzetti és un dels directors italians més reeixits al món. A l’inici de la seva carrera va guanyar nombrosos premis en importants concursos internacionals. En la seva agenda ha alternat l'activitat simfònica amb produccions d'òpera i gravacions. Ha dirigit moltes de les orquestres més importants de l'escena musical internacional i ha estat convidat pels teatres d'òpera i festivals més importants del món. Ha gravat per a Philips, Frequenz, Fonit Cetra, Nuova Era i Dynamic, destacant el disc "Manfred" de Schumann, gravat amb l'Orchestra e il Coro del Teatro alla Scala, que guanyà el "XIX Premio della Critica Discografica Italiana". Des de 1987 és docent de Direcció d’Orquestra al Corso Triennale di Alto Perfezionamento all'Accademia Musicale Pescarese, descobrint noves generacions de talents. La seva trajectòria ha estat reconeguda per nombroses institucions i premis.
Diego Martin Etxebarria, coordinador general: director d’orquestra format a Catalunya i Alemanya, actual director titular de l’Akademisches Orchestra Freiburg i convidat per nombroses orquestres simfòniques arreu de l’Estat Espanyol.
Jorge Uribe, director artístic de l'orquestra: oboista professional format a Mèxic, Alemanya i Catalunya, ha estat solista de la Orquestra de Cambra de Belles Arts (Ciutat de Mèxic), ha tocat amb la Orquestra de Cambra de Zurich, la Filharmònica de l’Estat de Mèxic i ha estat convidat per nombroses orquestres arreu de Catalunya.
Raúl García, concertino i tècnica de corda: violinista professional premiat a nivell internacional, format a Espanya, EUA i UK, assistent de concertino de l’OBC.
Anna Alàs i Jové, assessora: mezzosoprano formada a Catalunya, Àustria i Alemanya, premiada a nivell internacional i convidada al Gran Teatre del Liceu, la Staatsoper Berlin, entre d’altres.
Sílvia Bartés Stadler, relacions externes: el seu domini dels idiomes i la seva experiència com a gestora i mànager de formacions musicals i teatrals la fan un fitxatge ideal.
La Filharmònica de Cambra de Catalunya està formada per destacats músics i solistes residents a Catalunya, Espanya. Inicialment es constitueix el desembre de 2008, sota el nom de "Ensamble Edra", en un concert benèfic, promogut pel seu actual director artístic i oboista Jorge Uribe. A causa de l’excel·lent resultat artístic i musical, decideixen establir-se com una agrupació permanent, que s'ha anat consolidant a través de les seves contínues actuacions. Destaquen en la Filharmònica de Cambra de Catalunya les seves interpretacions intenses, la complicitat musical i la seva constant recerca d'un so al qual aspiren les més importants formacions musicals. Una altra de les seves inquietuds és reprendre l'antiga praxis del barroc i del classicisme, en la qual els solistes de l'orquestra són directament responsables de la direcció musical de les seves presentacions. Tot i això, recorren puntualment a directors convidats, depenent del repertori, fent una clara aposta per joves de gran talent i ascendent carrera artística.
QUAN, ON I COM
El curs tindrà lloc de l'1 al 7 de Juliol de 2012 a l'Auditori Municipal de Terrassa (Barcelona) i constarà de 90min individuals amb l'orquestra, 30min individuals de Tècnica dels instruments de corda, vora 33 hores de classe col·lectiva i un concert final. Els matins (de 11:00 a 14:00) de dilluns a divendres es faran classes teòriques i pràctiques amb piano a les aules de la EMM-Conservatori de Terrassa. Apart de les lliçons del mestre Donato Renzetti, el dimecres (de 14:00 a 17:00) es farà una trobada amb el concertino de l'orquestra per parlar sobre tècniques dels instruments de corda aplicades a directors. Les tardes es dedicaran a les pràctiques amb l'orquestra a l'Auditori Municipal. El curs inclourà també una activitat divulgativa relacionada amb la figura d’Eduard Toldrà. Dissabte al matí (de 10:30 a 13:30) es farà l'assaig general i al vespre (20:00) es tancarà el curs amb un concert dirigit pels alumnes del curs i un còctel exclusiu pels benefactors. Tant les pràctiques com el concert final seran enregistrats i cada alumne s'emportarà un DVD amb les seves intervencions.
L'Associació ha aconseguit un conveni amb la residència universitària que hi ha a 5 minuts de l'Auditori per poder oferir allotjament de qualitat inclòs en el preu total del curs.
SEGUEIXI'NS
www.toldraconductingcourse.com
facebook
twitter
YouTube
0 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.