❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

L'Estació, el meu barri | Documental

“L’Estació, el meu barri” és un llargmetratge documental, d’una duració de 65 minuts, sobre el desaparegut barri de l’Estació de Sallent, que vol transmetre i conservar la memòria històrica del seu territori.

Estudi32

Un projecte de

Categoria

Creat a

0
segons
88
Aportacions
3.585€
De 3.500€
Aporta al projecte

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte perquè simplement vols ajudar a fer-lo realitat:

“L’Estació, el meu barri” és un llargmetratge documental, d’una duració de 65 minuts, sobre el desaparegut barri de l’Estació de Sallent, que vol transmetre i conservar la memòria històrica del seu territori.

Com et sentiries si d’un dia per l’altra et fessin abandonar casa teva? Com et sentiries si de cop i volta t’obliguessin a deixar enrere tota una vida al teu barri? Aquesta és la situació que van viure els veïns del barri de l’Estació de Sallent.

El desaparegut barri de l’Estació, situat al terme municipal del poble de Sallent (Barcelona), va construir-se als anys 60 sobre els límits d’una antiga explotació minera anomenada Enrique. L’activitat, que va començar l’any 1932 i va aturar-se amb el tancament de la mina l’any 1975, es va veure afectada per les filtracions d’aigua provinents del riu Llobregat, que provocaven cavitats i dissolucions al subsòl. Per contra, a la superfície el barri començava a poblar-se amb la construcció de noves edificacions.

A principis dels anys 90 es van començar a detectar les primeres esquerdes provocades pels moviments al subsòl, que afectaven a diferents edificis del barri. La comunitat de veïns va començar a buscar respostes i solucions a un problema de subsidència que va començar a estudiar-se, i certificar-se, l’any 1995 amb la instal·lació d’extensòmetres.

Amb el pas dels anys, l'estabilitat i les festes del barri es van anar substituint per reunions, manifestacions, primers desallotjaments i anys, molts anys de lluita. L’any 2005 es va signar un primer acord entre l’Ajuntament de Sallent, la Generalitat i l’empresa INCASOL, on s’assegurava el dret a un habitatge pels veïns que van haver d’abandonar els edificis més afectats -i que els van desallotjar prèviament sense cap acord-, així com pels veïns del barri que volguessin acollir-se al conveni dins d’unes indemnitzacions determinades.

La creació d’un pla d’emergència i d’evacuació -que s’executaria en cas de situació crítica- va portar a la comunitat a viure situacions límits. Els extensòmetres, que llavors registraven un descens absolut de 10cm/l’any, l’estiu del 2008 van emetre una situació d’alerta; hi va haver una forta acceleració de subsidència, 10 centímetres en un mes. L'alerta es va accentuar al desembre del 2008 quan la Generalitat va creure convenient evacuar a 43 famílies que vivien a la part més propera a l’anomenada zona 0 –la zona més propera a una gran cavitat no identificada al subsòl-, encara sense cap acord ni indemnitzacions per les cases unifamiliars.

Davant d’aquesta situació límit, les negociacions van accelerar-se fins el punt que es va arribar a un nou i definitiu acord el març de 2009 entre les principals institucions; un conveni que millorava les indemnitzacions acordades l’any 2005 i el més important, cas per cas. Els veïns del barri de l’Estació van començar a abandonar progressivament els seus habitatges. Avui dia, trobem una comunitat desapareguda on encara viuen 3 famílies pendents d’acord per deixar el seu habitatge.

El documental

Mitjançant el testimoni de diferents generacions que van viure al barri i l'aparició de personalitats polítiques, que també van viure el conflicte, ens permet conèixer les històries i les vivències d’un territori que va ser punt de referència del municipi de Sallent. Seguint la història del barri, els veïns analitzen les diferents etapes d’evolució de la comunitat; des del seu naixement, la seva urbanització, activitats veïnals, fins arribar a la seva darrera etapa –la problemàtica de subsidència que va patir el barri- que, anys més tard, va comportar la seva desaparició.

Plantejament conceptual - Per què es fa ara?

El projecte es desenvolupa en uns moments on la història del barri de l’Estació està arribant al seu final, -s'esta definint un futur urbanístic no edificable per recuperar els seus terrenys ara abandonats-. El documental neix amb la necessitat d’explicar i desenvolupar la història del barri de l’Estació fins a la seva desaparició, a partir de les vivències dels seus veïns.

L’autor del documental va néixer i va viure 17 anys al barri; com van fer els seus pares, els seus tiets i els seus avis. Més enllà d’un vincle familiar i proper amb la comunitat, pretén recuperar les anècdotes, les històries i els sentiments compartits per tots els veïns. En definitiva, vol mantenir la memòria històrica d'un barri que mai tornarà a existir.

Quí som?

L’equip visible del projecte:

  • José Carlos Rodríguez Gordillo: Autor, director i realitzador del documental.

  • Víctor Manuel Rodríguez Gordillo: Producció.

Els protagonistes del documental

  • Miguel Ángel Rubio Molina, veí del barri

  • Pedro García Lozano, veí del barri

  • Feli García, veïna del barri (EPD)

  • Mirella Cortés Ges, exalcaldessa de Sallent

  • Juana Molina Bervel, veïna del barri

  • Josep Rovira Roca, veí del barri

  • Ramón Sala Figols, veí del barri

  • David Saldoni de Tena, alcalde de Sallent

  • Toni Fernández Peña, veí del barri

  • Vanesa Díaz Lozano, veïna del barri

  • Yolanda López Silvestre, veïna del barri

  • Jordi Moltó i Biarnés , exalcalde de Sallent

  • Ángel López Ruiz, veí del barri

  • Rodrigo García Alfonso, veí del barri

  • Jaume Salinas i López, cap de la Policia local de Sallent

  • Josep Besora, testimoni de l'empresa minera Iberpotash

Col·laboradors

El documental compta/ha comptat amb el suport de les següents institucions:

  • Ajuntament de Sallent: Suport logístic i econòmic: aporta un 35% del pressupost final del projecte.

  • TVC: El Departament de Documentació de Televisió de Catalunya, mitjançant un conveni de cessió, ens ha facilitat imatges d’arxiu del barri.

  • Estudi 32: L’estudi de producció audiovisual “Estudi 32” ens ha cedit el material tècnic per portar a terme el rodatge.

  • Universitat de Barcelona: La preproducció de la proposta va desenvolupar-se com a TFG (Treball de final de grau) a la facultat de BiD al grau de Comunicació Audiovisual. Treball tutoritzat per Ricard Belis, professor de CAV i realitzador audiovisual del programa 'Sense Ficció' de TV3.

A què destinarem les vostres aportacions?

'L'Estació, el meu barri' es troba en procés de postproducció, però encara ens queden per definir diferents seqüències del muntatge. Un cop ho tinguem acabat, el passarem per xapa i pintura perquè el resultat final tingui la millor factura possible perquè el poguem gaudir al màxim. Per tant, necessitarem cobrir els següents costos de producció*:

  • Postproducció de so, gràfics i l’etalonatge del documental.

  • Gravació i post-producció de la veu en off pel documental.

*Els costos de producció contemplen temes fiscals i comissions bancàries i/o percentatges de la plataforma Verkami.

Si les aportacions superen l'objectiu final de 3500 euros, ho invertirem en la promoció i la distribució del documental. Creiem que tot i que sigui una història que va succeïr a Sallent pot projectar-se fora; no només estem ensenyant un drama que va passar a Sallent -i que va ser notícia durant molts anys als mitjans de comunicació-, sinó que estem donant veu, entre d'altres temes, a la lluita i l'esforç d'una comunitat de veïns.

Sobre les recompenses

Per recompensar la vostra ajuda, us oferim les següents coses:

  • És imprescinsible donar-vos la oportunitat d'aparèixer als crèdits finals del documental en forma d'agraïments. Per què? Perquè vosaltres passeu a ser una part fonamental per tirar endavant aquesta proposta.

  • Entrada/des per l'estrena del documental a casa, a Sallent. Ens encantaria veure't/-us a l'estrena!.

  • Un DVD personalitzat -edició limitada-. Podràs veure el documental tants cops com vulguis. Perquè poguem recordar i ensenyar, per sempre, la nostra història.

  • El visionat on-line (per Internet), en primícia, s'afegeix a la recompensa definida pels patrocinadors de la proposta audiovisual.

Calendari previst

Setembre 2015 - Juny 2016: guió i preproducció

Juliol 2016 - Març 2017: rodatge del documental

Febrer 2017 - Març 2017: primer muntatge del documental

Març 2017 - Abril 2017: postproducció d'imatge, so, grafisme i veu en off

Maig 2017: Estrena del documental a Sallent*

A partir de maig 2017: entrega dels DVD*.

A partir de juny 2017: distribució del documental.distribució del documental.

*Les entrades que formen part de les recompenses es faran efectives el mateix dia de l’estrena. Els DVD, que s'entregaran un cop s'estreni el documental, es podràn recollir als municipis de Sallent, Artés, Navarcles i Manresa. Els costos d'enviament a d'altres indrets de Catalunya i/o de l'Estat espanyol no s'inclouen a les recompenses.

Per què recolzar aquest projecte?

No volem que es perdi la memòria històrica d’un territori que ja no existeix, volem que les següents generacions de Sallent no s’oblidin de l’existència del barri de l’Estació i la seva influència dins del municipi. Ajuda’ns a tirar-ho endavant!

'L'Estació, el meu barri' als mitjans de comunicació

+ Informació

Segueix els nostres avenços a la página del documental, gestionada a Facebook. Fotos, vídeos i novetats t'esperen!

L'Estació, el meu barri - Pàgina web

Per qualsevol dubte, escriu-nos a [email protected].

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

0 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies