Una activitat minera té un gran impacte en la zona on es desenvolupa. La llei obliga a les empreses a restaurar els espais afectats però això no és fàcil. Les funcions i els hàbitats que es poden generar són diversos i es necessita molta informació de base per a millorar els resultats.
LA NOSTRA EXPERIÈNCIA
Des de la línia de recerca de Restauració d'Espais Miners de la Universitat de Barcelona portem coordinant, impulsant i realitzant estudis, assajos i projectes centrats en aquest tema des de fa anys, amb molta participació dels nostres alumnes, així com el constant i el fructífer intercanvi de informació amb el sector extractiu.
Som professionals que podem ajudar a reconstruir els ecosistemes afectats perquè procurem entendre'ls i saber com responen davant de les pertorbacions…tot i que necessitem aprendre molt més.
La complexitat de la Natura mereix tota la nostra atenció i la nostra dedicació. Quant més sabem, més preguntes i reptes es presenten però en canvi, podem planificar actuacions més eficients.
Amb els coneixements adquirits, podem passar del no-res a un bosc en poc temps
Però encara no sabem per què hi ha actuacions que fallen ni tampoc podem esperar que la Natura ho faci tot. Cal ajudar-la de forma adequada des del inici..
EL NOSTRE PROJECTE
Ara volem analitzar l'evolució d'uns tractaments de revegetació que es van aplicar en 2005 en diferents pedreres catalanes. Aquestes actuacions es van patrocinar amb una subvenció del programa europeu LIFE (EcoQuarry).
A 2010 algunes empreses extractives van patrocinar un estudi de l'estat d'aquestes zones. Els resultats obtinguts van ajudar a entendre una mica millor cóm funcionen aquests ecosistemes joves i ens van obligar a revisar les nostres conclusions inicials però aquesta informació va ser insuficient per decidir quines actuacions eren millors.
Aquest tercer estudi ens permetrà obtenir la informació que necessitem.
També volem valorar la contribució d'aquestes zones en la fixació de CO2 atmosfèric i si és interessant promoure estratègies per a evitar que existeixin grans zones ermes durant molt de temps.
Per qué necessitem la teva contribució?
Restaurar ambients degradats és responsabilitat de tots.
Fins ara, diferents actors han patrocinat les etapes anteriors (Administració i Empreses Extractives). Ara és el torn de les persones compromeses amb el Medi Ambient...com tu.
L'esforç final és petit: es requereix un periode de feina curt i un finançament relativament petit, però per això precisament és difícil obtenir finançament des de les fonts convencionals.
El vostre granet de sorra ens pot ajudar molt per a que les empreses extractives puguin aconseguir millors resultats en les restauracions que realitzen i que, en definitiva, milloraran el nostre paisatge i el nostre territori.
Per què és important?
Creiem que les conclusions d'aquest estudi de vegetació al llarg del temps proporcionaran directrius molt útils per millorar les actuacions futures. Les àrees restaurades seran de major qualitat i s'integraran de forma més ràpida i sostenible en el paisatge si ajudem a la Natura de la manera correcta, promovent hàbitats singulars i major biodiversitat en aquestes àrees degradades.
A què destinarem les vostres aportacions?
Els diners obtinguts es destinaran a pagar els desplaçaments a les 4 zones d'estudi durant les campanyes de hivern de 2016 i primavera de 2017.
En total es preveu realitzar uns 30 viatges entre les localitats de Garraf, Vallirana i Alcanar, on es localitzen algunes de les pedreres on es va desenvolupar el projecte EcoQuarry (Fou, Martinenca, Cuevas i Vallcarca).
Aproximadament això representa uns 5800 euros que inclouen 2 petites beques per als estudiants implicats. La resta correspon a despeses de gestió associades.
Sobre les recompenses
Volem que tu puguis veure directament el que es pot aconseguir si s'apliquen criteris ecològics i, per això, tindràs accés als articles de divulgació que es generin desprès del projecte i te'ls enviarem al teu mail.
Així, tu mateix podràs veure si una pedrera està realitzant una bona restauració del seu espai o no, i ajudar-nos i ajudar-los amb la teva opinió.
També realitzarem una Jornada de presentació dels resultats amb una introducció resumida del que representa restaurar un espai miner.
Si no pots assistir, podràs tenir un reportatge fotogràfic del nostre treball i de les nostres zones d'estudi amb alguns detalls de la vegetació més interessant, així com un resum de la Jornada...tot per una aportació una mica més gran.
Esperem que aquest projecte desperti el teu interès i ens ajudis a aconseguir-ho.
Calendari previst
El projecte finalitzaria a finals d'octubre de 2017 i les recompenses es realitzarien al desembre del 2017
Enllaços d'interès
Presentació del Grup de Restauració ambiental de pedreres i talussos
Web del Màster d'ecologia, gestió i restauraciói del Medi Natural
4 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.
Mª Angeles Toribio Santisteban
En una zona caliza, pues poner plantas que salen en zonas calizas: Artemisia herba alba, jaras, espliego de monte, albaida, té de roca, apestosas... además, quien ande por ahí al atardecer de verano...
Mª Angeles Toribio Santisteban
Pinos blancos puede haber fauna como orugas -de procesionarias y geometridas- y Clatrus Ruber, malas o curiosas. Los ponían para contener balates y taludes, pero a la larga, la tierra se compacta. La pinaza no se deshace.
Montse
Autor/a
Hola Mª Ángeles
El reportaje fotográfico pretende mostrar una visión del estado actual de las zonas pero nos gustaría enseñaros las especies que nosotros consideramos interesantes o las que son banales o problemáticas. En este proyecto no se va a realizar ninguna actuación. Simplemente queremos estudiar que ha pasado durante este tiempo. Respecto a los pinos....si nos ayudas, te lo explicaremos en la conferencia.
Un saludo
Mª Angeles Toribio Santisteban
Brevemente, si el "reportaje fotográfico sobre la vegetación más interesante" es sobre la que hay ahora, sobre la que crecerá espontaneamente... lo de las fotos de muestra: ¿echarán material de relleno? Los pinos blancos ¿son buenos para el suelo?