❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

15 Anys a Venus, pel·lícula documental

15 Anys a venus es una pel•lícula documental filmada al barri de la Mina, Sant Adrià de Besòs, al llarg del 2015. Descriu un any ple de tensions i emoció a causa de la problemàtica de l’habitatge que el barri arrossega des dels seus inicis fins a l’actualitat.

15 Anys a Venus

Un projecte de

Categoria

Creat a

0
segons
110
Aportacions
5.020€
De 5.000€
Aporta al projecte
Veure projecte en Castellano i English

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

“La Mina és un barri que ha acabat generant un microcosmos molt complex i opac. No conèixer-lo… dificulta molt la seva comprensió i transformació”

(Josep Maria Monferrer Celades, veí de la Mina i president de l’Arxiu Històric del Camp de la Bota i la Mina)

15 anys a Venus és una pel·lícula documental, filmada durant l'any 2015 al barri de la Mina. Retrata la problemàtica de l'habitatge que el barri pateix des del primer moment, acompanyant diversos veïns afectats durant la seva lluita per la dignitat.

Neix de la certesa de que hem de conèixer la realitat de la nostra societat per a poder canviar els errors que es repeteixen any rere any i per a prendre consciencia de la realitat social d'una ‘Marca Barcelona’ amb la qual no ens sentim identificats.

En aquests moments ja tenim tot el material enregistrat i muntat, però necessitem la teva ajuda per a acabar la postproducció i fer difusió per a que el projecte pugui veure la llum!

Si creus que junts podem crear una societat més justa, aporta al nostre projecte. Les nostres recompenses ajuden directament a gent del barri i a difondre les seves pròpies aportacions culturals, a més de donar-te la oportunitat de gaudir de la nostra pel•lícula en diversos formats.

El projecte documental

SINOPSI

La Mina es va concebre i construir entre 1969 i 1975 per reubicar els barraquistes de Barcelona. La recessió dels anys 80 i la droga van degradar el teixit social del barri que, des d’aleshores, manté l’estigma de gueto. Al problema de la droga se li suma també el de la precarietat de l’habitatge, que s’arrossega des de la seva creació.

L’any 2000 es va iniciar un pla de transformació que preveia actuacions urbanístiques i socials. Una d’elles era enderrocar el bloc de pisos del carrer Venus i reallotjar els seus ocupants en edificis de nova construcció. Es pretén, però, que els veïns paguin un diferencial de 30.000 € que no tots volen o poden assumir.

Finalment, l’Administració es fa enrere i descarta demolir el bloc, i al 2014 obre dues noves línies d’actuació. Per una banda, els blocs de nova construcció, originalment destinats al reallotjament de famílies de Venus, es sortegen com a habitatge de protecció oficial. Per altre, s’obra un procés d’adjudicació de pisos per a famílies de la Mina en situació d’urgència social. La majoria d’aquests pisos està al bloc de Venus.

El barri bull amb noticies contradictòries. Creix la tensió i la confusió. Els veïns que participen al sorteig de pisos nous viuen el procés angoixats, i aquells altres que esperen que se’ls adjudiqui un pis per urgència social han de subsistir com sigui mentre l’Administració decideix qui opta a un habitatge i qui no.

15 Anys a Venus acompanya als veïns afectats per aquesta situació al llarg de gairebé un any, fins que es defineix el desenllaç final de la situació dels uns i els altres. Així, coneixem la lluita dels veïns de Venus que volen rebre el tracte de ‘pis per pis’ sense pagar la diferència dels pisos nous. Coneixem, també, persones que participen en el sorteig oficial dels pisos nous i, finalment, seguim a una família en situació d’urgència social que espera que se’ls adjudiqui un pis, tot i que saben que probablement els pot tocar al degradat edifici Venus.

PER QUÈ ENS INTERESSA AQUESTA HISTÒRIA?

• Perquè narra la història d’un barri castigat i estigmatitzat des d’una vessant amagada per les administracions i els mitjans de comunicació.

• Per a donar veu als veïns del barri.

• Perquè sense coneixement és impossible que avancem com a societat inclusiva i compromesa amb el canvi social.

QUÈ APRENDREM?

  • Les conseqüències socials de la mala gestió del que es considera un pla de transformació exemplar a altres països del món.

  • Les dificultats reals, tant des de l’àmbit professional i administratiu com dels veïns, que suposa aconseguir una situació mínimament digna en una societat suposadament avançada.

-Quin paper juguen les administracions, els individus i les organitzacions veïnals en la situació actual del barri.

COM FAIG UNA APORTACIÓ?

És molt fàcil: al costat dret de la pantalla tens diferents possibilitats- des de 5€ fins a 400€. Clica a la xifra que t’interessi aportar i segueix les instruccions de pagament. Fins que no aconseguim els 5000€ no us cobraran la vostra aportació.

A què destinarem les vostres aportacions

La pel·lícula '15 anys a Venus' neix d’un esforç conjunt de dos fotògrafs: Mariona Giner i Sergi Pujolar. És un treball independent. Comptem amb la cessió de material tècnic de Olympus però no comptem amb subvencions d’institucions publiques ni privades.

Ha estat un any i mig de treball intens: recerca i consulta de documents i arxius audiovisuals, contacte amb les persones del barri, producció i preparació del guió, entrevistar i enregistrar en condicions difícils... per a poder aportar la qualitat adequada de so, y de color a la pel•lícula, i per a poder fer una bona difusió, subtítols i aportar-vos les vostres recompenses, necessitem 5000€.

LA TEVA APORTACIÓ SERVIRÀ PER A

• Traducció i subtítols, de l’original en català, al castellà i l'anglès.
• Despeses de material d’arxiu
• Postproducció de so i color
• Banda sonora original
• Difusió
• Recompenses

SI ACONSEGUIM MÉS DE 5000€ NETS

Els tècnics, que han treballat moltes hores durant tot el rodatge, podran percebre un sou mínim.

Podrem recuperar les diverses despeses (discs durs, targetes, desplaçaments...) que el rodatge ha generat.

TAMBÉ POTS COL.LABORAR FENT DIFUSIÓ DE LA INICIATIVA ENTRE AMICS, CONEGUTS I ENTITATS.

Sobre les recompenses

Les recompenses estan pensades, a més de per finançar el documental, per a fer un retorn al barri i a la gent que ha col•laborat amb nosaltres.

Entenem que si col•labores amb el nostre projecte, t’interessa el tema, així que hem ajuntat: el visionat –on-line o en pantalla-, fotografies del barri: una visió externa i un altre, interna; una selecció de tres llibres que ens permetran ampliar la informació aportada per la pel·lícula documental; un tour /visita guiada per la zona que abans era el Camp de la Bota, i ara han convertit en la ‘zona Fòrum’.

VISIONAT ONLINE

Amb aquesta recompensa rebreu un enllaç exclusiu per a poder veure la pel•lícula online, abans de l’estrena oficial, i furant un període de temps limitat.

PRE-ESTRENES

Oferim dos tipus de pre-estrena:

  • Biblioteca Font de la Mina: la primera pre-estrena, al mateix barri de la Mina. Es podrà gaudir la pel·lícula en format HD i amb la presencia dels realitzadors.

  • Filmoteca de Catalunya: la pre-estrena en sala. Serà un dels pocs moments (al menys per ara prevists) en què es podrà gaudir de la pel·lícula en una sala cinematogràfica totalment equipada, també amb la presencia i posterior debat amb els realitzadors.

En ambos casos hi haurà una taula per a que pugueu recollir la resta de les recompenses.

POSTAL

Postal del documental, i un agraïment especial per haver participat en la campanya:

a:

FOTOGRAFIES

José Sánchez Raz és fotògraf i viu al barri de la Mina. Habitualment treballa documentant projectes socials, però aquest cop ens presenta una inèdita sèrie de fotografies urbanes del seu barri, la Mina.

Mariona Giner és fotògrafa documental. Els seu treball està centrat en la dignitat de les persones que pateixen la adversitat de la desigualtat social. Durant els darrers anys s’ha dedicat a la fotografia i a la docència i ha codirigit aquest documental. Per al crowdfunding ens presenta imatges de ‘Dikela la Mina’, un projecte realitzat a l’any 2006 que va sorgir com a reacció davant les imatges de la comunitat gitana de la Mina que es van mostrar al ‘Fòrum de les Cultures’.

LLIBRES

Els tres llibres estan escrits per gent que apareix i ha format part del documental, i relacionats amb ell. Ens permetran conèixer el barri en profunditat a través de la seva historia, o per repensar la conflictivitat social des de una nova perspectiva.

Algunes de las recompenses inclouen un o dos libres, i es pot triar entre els següents:

Mierda de ciudad. Una rearticulación crítica del urbanismo neoliberal desde las ciencias sociales

Giuseppe Aricó, José A. Mansilla, Marco Luca Stanchieri

‘Durante las últimas décadas, la lógica de mercado ha ido penetrando cada vez más en el campo de la planificación urbanística y los discursos político-económicos que regulan los procesos de gobernanza urbana de nuestras ciudades.

Los textos recogidos en la presente publicación proponen una rearticulación critica de un determinado tipo de urbanismo de corte neoliberal y del marco conceptual que lo apoya.’

El Camp de la Bota

Josep Maria Monferrer i Celades

Molta gent, quan sent parlar del Camp de la Bota, li venen a la ment imatges de brutícia, misèria i marginació i certament, no són imatges del tot irreals. Però això és només una cara de la moneda. Aquest llibre és un intent d’explicar la història d’un barri tant important i simbòlic com va ser el Camp de la Bota, des de dins mateix.

Història Del Barri De La Mina 1969-2000

Josep Maria Monferrer i Celades

Pas a pas podem conèixer la història dels primers 25 anys del barri de la Mina, un barri concebut com a ‘Polígon d’absorció’, és a dir, un barri dissenyat per a reubicar a barraquistes. Al llarg del llibre, anem descobrint la lluita per al dignitat de la gent que van enviar all`, això com les males polítiques, els interessos partidistes y també la corrupció, que acaben destruint les xarxes socials, reivindicatives i les esperances dels veïns.

"Una narració històrica escrita en minúscules, que dóna veu a aquells a qui se’ls va prendre"

Paco Marín

VISITA GUIADA

Fins a quin punt s’ha intentat esborrar el rastre del barraquisme? Què hi havia al Fòrum, abans de que fos 'el Fòrum’? I, què hi ha de cert en la idea que tenim del barri de la Mina? Totes aquestes preguntes i moltes més podreu fer-les amb aquesta recompensa, el complement perfecte per a conèixer més sobre el Camp de la Bota i la Mina, des de una perspectiva històrica, de la mà de Josep Mª Monferrer, el president de l’Arxiu Històric del Camp de la Bota i la Mina.

Després d’una aproximació històrica a través de fotografies antigues d’arxiu, sortirem a visitar la zona a peu i descobrirem com l’antic castell, les zones d'afusellament o les escoles gitanes van ser aixafades per a donar pas a una nova i flamant zona universitària, i molts grans edificis i hotels, sense deixar rastre del que hi havia hagut allà. Amb aquesta recompensa coneixerem, recuperarem i mantindrem aquesta memòria.

*Tens alguna idea per un altre tipus de recompensa? * T’agradaria una combinació de dues, diferents? Comenta’ns-ho i busquem la manera!

Equip tècnic

Direcció i guió: Mariona Giner, fotògrafa y docent de fotografia participativa per a d’integració social. Treballs destacats: projecte Què veus? (2013-2016), Retrat de Família (2009), Dikela la Mina (2006).

Direcció, Cámara y muntatge: Sergi Pujolar Castillo, fotògraf y retocador, forma part de Collective Krasnyi, y col•labora regularment amb diversos mitjans comunitaris cóm La Directa. Treballs destacats: GLORIA (2015), Mirada Alternativa (2011).

So directe: Sandra Ramionet Formatger, so directe. Treballs destacats: The Invisible Guest (2015), Sonata per a Violoncelo (2014)

Dos a la Carta (2013), El Club de los Buenos Infieles (2013).

Segona Cámara: Sergi Rubio Grandia, fotògraf freelance, membre de part de Collective Krasnyi, col•labora regularment cóm a fotoperiodista en La Burxa y La Directa. Trabajos destacats: Multituds (2013), Cuatro casas cuatro realidades (2012).

Auxiliar de Cámara: Miguel Cortés Carrasco

Foto fixa: Eva Parey

Disseny gràfic: Carla Lloret Puig, és dissenyadora freelance treballa a DiseFoto S.A.

Postproducció de so: Anxo Villar

Etalonatge: Juanan Platas

Producció de so: Martí Sales Sariola

Disseny de so: Ilia Martí

Correctors: Jose Antonio Merín Andía (castellà), Lourdes Barcelò Mestre (català)

Calendari previst

Totes les recompenses seran entregades al gener- febrer de 2016

Agost- Novembre 2015: documentació

Novembre- febrer 2015: producció, càsting

Febrer- Setembre 2015: rodatge

Setembre- desembre 2015: postproducció

gener 2016: passi especial barri de la Mina (biblioteca Font de la Mina).

Febrer 2016: pre-estrena filmoteca

Durant l’any 2016 el documental participarà en un circuit de festivals de cinema documental. A partir d’aquí, ens plantejarem la seva difusió en sales durant un període de temps determinat. Finalment el documental serà alliberat i estarà disponible de forma online.

+ Info

Facebook 15 Anys a Venus

[15 Anys a Venus](http://www.15anysavenus.com]

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

4 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • 15 Anys a Venus

    15 Anys a Venus
    Autor/a

    más de 8 años

    Hola Yuliana, si, ho tenim previst.

    El 80% de l'aforament de la Fimoteca de Catalunya, que és on es farà la pre-estrena, serà entrada oberta al públic, i es pot entrar pagant una entrada normal.

    Pel que fa la pre-estrena a la Mina, hem de limitar les entrades per a recompenses perquè la idea és guarantir l'aforament per la gent del barri que no puguin venir a la Filmoteca.

    Si més endavant veiem que podem incloure a més gent a la pre-estrena de la Mina, t'avisarem.

    Moltes gràcies pel teu interès :)

  • Yuliana / Юлиана

    Yuliana / Юлиана

    más de 8 años

    Voldria saber si heu previst poder accedir al pre-estreno pagant entrada.

    Perque em quedaré fora amb la recompensa. Però m'agradaria veura la peli i aixi colaboraria tb.

  • 15 Anys a Venus

    15 Anys a Venus
    Autor/a

    más de 8 años

    Hola, si, inclourem aquesta opció, cap problema.

    Fins aviat i gràcies.

  • Magda Coll

    Magda Coll

    más de 8 años

    El dvd tindra subtitols amb angles? Ho necessito saber abans de fer la meva aportacio.

    Gracies

#12 / FÍ DE CAMPANYA / FIN DE CAMPAÑA / END OF CAMPAIGN

Llega el final de nuestra campaña de micromecenazgo y pronto dejaremos de comunicarnos desde esta página.

Os pedimos que, a partir del 16 de julio, nos contactéis en [email protected]. También os recordamos que podéis seguir todos los acontecimientos relativos a la película en Facebook y la página web.

Aprovechamos para decir que la película se ha proyectado en diversos foros de cine locales y ha participado en tres festivales de cine internacionales. Se emitirá en BTV en Agosto, y entre setiembre y diciembre haremos diversas presentaciones en los fnac de Barcelona.

Gracias a tod@s por vuestro apoyo. Esperamos que podáis asistir a alguna proyección y coincidamos. ¡Buen Verano!

Arriba el final de la nostra campanya de micromecenatge, i aviat ja no ens comunicarem des d’aquesta pàgina.

Us demanem que, a partir del 16 de juliol, ens contacteu a [email protected]seguir llegint

#11 / El DVD està en marxa

Som conscients de que encara tenim alguns mecenes a l'espera de la seva recompensa: els DVD s'estan fer esperar, però ja no tardarem gaire en tenir-los apunt.

Mentrestant, us convidem a dues projeccions de la pel•lícula la setmana que ve: el dimarts dia 10 i el divendres dia 13 de maig. El dimarts hi serem els realitzadors per fer una petita xerrada després de la projecció. Us hi esperem!

No oblideu: podeu seguir-nos a Facebook i saber què està passant al barri a la nostre web.

#10 / Segui-nos al Facebook

Estimats mecenes,

Gràcies a l'esforç conjunt del qual vosaltres heu format part important, la pel•lícula veurà la llum a la Filmoteca de Catalunya el proper dimecres 24 de febrer a les 20h.

Si aquest passi no forma part de la vostre recompensa, hi podreu assistir igualment, abonant l’entrada de passi habitual de la Filmoteca.

No oblideu que ens podeu seguir a Facebook i també anem penjant novetats al blog de la nostre web.

#09 / PREESTRENES / PREESTRENOS

Estimats mecenes,

Ja tenim dates de les preestrenes!

La primera és al Centre Cívic del Besòs i ja hem tancat la convocatòria pels mecenes a qui els ‘tocava’ com a recompensa. Encara guardarem alguns seients, durant uns dies, pels que no ens heu pogut contactar, però ara ja obrim la convocatòria a tothom que vulgui venir. L’aforament és molt limitat i necessitem confirmació d’assistència.

Si sobrepassem l’aforament, us avisarem i haureu d’esperar a la següent preestrena, que serà a la Filmoteca de Catalunya, on aplicarem el mateix sistema de prioritats: primer els mecenes que hagain optat per aquest premi, i després una convocatòria oberta.

Fins aviat!

Queridos mecenas,

¡Ya tenemos fechas para los preestrenos!

El primero es en el Centro cívico de Besos y ya hemos cerrado la convocatoria para los mecenas a quienes les ‘tocaba’… seguir llegint

#08 / **RECOMPENSES / RECOMPENSAS / REWARDS**

Estimats i estimades mecenes:

Aviat rebreu cartes individuals informant-vos sobre les vostres recompenses.

Us recomanem que, aquells de vosaltres que hagueu de triar llibres o seleccionar fotografies concretes, ho aneu fent durant els pròxims dies, ja que necessitarem aquesta informació per a poder enllestir les vostres recompenses.

Gràcies i fins aviat!

Queridos y queridas mecenas:

Pronto recibiréis cartas individuales informándoos sobre vuestras recompensas.
Os recomendamos que, aquellos que tengáis que elegir libros o seleccionar fotografías, lo hagáis durante los próximos días, ya que necesitaremos esta información para poder preparar vuestras recompensas.

¡Gracias y hasta pronto!

Dear patrons,

Soon you will receive individual letters with further information about your rewards.

We recommend that those of you that must choose a particular book or select photographs should do so over the next few days, as we will need this information to be able to prepare your rewards.

#07 / BON ANY 2016 / FELIZ 2016 / HAPPY 2016

31 de desembre 2015 La Mina: ahir, avui i demà

El que queda de l'antic edifici d'entitats, els famosos blocs que tots coneixem, i els blocs nous, buits...

31 de diciembre 2015 La Mina: ayer, hoy y mañana

Lo que queda del antiguo edificio de entidades, los famosos bloques que todos conocemos, y los bloques nuevos, vacíos...

31 December 2015 La Mina: yesterday, today, tomorrow

The remains of the old buildings, the blocks of flats it is famous for, and the new empty new blocks...

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies