❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

La distància dels noms

'La distància dels noms' és un documental sobre la cerca que emprenen quatre joves universitaris per retrobar uns testimonis que, sent infants durant la Guerra Civil Espanyola, van formar part d’un projecte solidari internacional sense saber-ho, per fer-los recordar i reviure aquesta història.

La distància dels noms

Un projecte de

Categoria

Creat a

0
segons
111
Aportacions
8.240€
De 8.000€
Aporta al projecte
Veure projecte en English i Castellano

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

L’any 1937 un periodista anglès va iniciar un projecte solidari internacional per ajudar els infants que patien la Guerra Civil Espanyola; unes cases d’acollida que, gràcies a un sistema d’apadrinament internacional, van donar llar a més de 400 nens entre 1937 i 1940. 75 anys després de l’inici del projecte, quatre joves descobreixen una llista amb els noms de tots els nens que van passar per allà i decideixen emprendre una cerca per aconseguir trobar-los.

La distància dels noms es configura així com un documental històric sense imatges d’arxiu, marcat per la dificultat de reunir les peces d’una història internacional que havia quedat completament enterrada pel temps i per la voluntat de recuperar-la gràcies als seus últims testimonis directes; les últimes veus de tota una generació.

El propi procés de cerca dels realitzadors (les trucades per trobar testimonis, les visites a les antigues colònies, la investigació al voltant dels padrins internacionals o les entrevistes als protagonistes) és allò que guia el documental i que fa que es vagi coneixent el curiós projecte iniciat per John Langdon-Davies. Durant uns cinc anys, nens d’arreu d’Espanya que havien hagut de marxar de casa seva van viure en unes colònies infantils a Catalunya i al País Basc Francès sent apadrinats per adults anglesos i americans, entre els quals destaquen noms tan coneguts com els de Frank Sinatra, Ingrid Bergman, Peter Ustinov o Eleanor Roosevelt. Però, lluny de retratar els fets de manera informativa, els quatre realitzadors s’involucraran en la història per portar-la al present, per donar-la a conèixer i, sobretot, per captar el record abans de que quedi definitivament en l'oblit.

L’equip del documental està format per quatre joves recent graduats en Comunicació Audiovisual, que coincideixen en la manera de percebre el món i tenen un interès comú en el camp del documental. Havent format equip en projectes anteriors, encaren La distància dels noms com un projecte personal que els permet explorar a fons el gènere de la no-ficció i trobar els testimonis directes d’una història que sinó quedaria enterrada pel temps. Durant tot el procés han estat guiats per professionals de l'audiovisual com Jordi Balló o Isaki Lacuesta, gràcies al suport acadèmic de la UPF.

Cordelia Alegre: guió i direcció

Clàudia Aragon: guió i direcció

Clàudia Barberà: direcció de fotografia

Nico Martínez: Disseny de so i muntatge

BATABAT és una productora audiovisual que fa programes de televisió, documentals, pel·lícules i produccions institucionals i corporatives. Estan especialitzats en història, cultura i societat. Alguns dels seus programes per TV3 són Sota Terra, Savis o Menú cap de setmana. Pel que fa a documentals recentment han produït per TV3 i l’Ajuntament de Barcelona Encants, diari d’un trasllat, a més d’haver fet diverses coproduccions internacionals amb països d’Europa i Amèrica. Pel que fa a les produccions institucionals han treballat per la la Generalitat de Catalunya, la Universitat Oberta de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Comissió Euopea, i per empreses com Aigues de Barcelona, Gallina Blanca, Adecco, La Vanguardia o el Diari Ara, entre altres.

Tractant-se d’un projecte final de carrera en el marc dels estudis de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra, La distància dels noms és un documental amb un pressupost reduït. Els viatges per investigar sobre les antigues colònies, les visites als protagonistes i totes les despeses de material han estat corrent a càrrec del propi equip tècnic, però, per poder acabar la fase de post-producció, necessitem la col·laboració externa. És per això que hem decidit emprendre una campanya de micromecenatge a través de Verkami. Qualsevol aportació serà benvinguda i gaudirà de recompenses a canvi!
D’aquesta manera, podrem completar el procés que ens falta per poder estrenar el documental: la composició i gravació de la banda sonora, l’etalonatge i les mescles de so, així com l’edició en DVD i la posterior distribució del documental a festivals d’arreu del món.

Entre les nostres recompenses veureu que oferim el llibre El xalet de Puigcerdà escrit per Jordi Finestres. I per què aquest llibre? Perquè aquest va ser l'origen del projecte. El periodista català va trobar a una universitat de Rhode Island els arxius que documentaven l'existència d'aquestes cases d'acollida emmarcades en un projecte humanitari internacional. Un any després, ho explicava a El Xalet de Puigcerdà, publicat per ARA Llibres. Gràcies a la seva feina i encoratjats pels fets relatats al llibre, vam decidir endinsar-nos en aquesta història i fer-ne un documental.

Tan bon punt tinguem el finançament necessari posarem en marxa el procés de postproducció:

  • Novembre: composició i gravació de la Banda Sonora

  • Desembre: mescla de so i etalonatge

  • Gener/Febrer: enviament de les recompenses

Web
Facebook
Twitter
Vimeo
Batabat

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

5 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • La distància dels noms

    La distància dels noms
    Autor/a

    casi 9 años

    Querida Pilar,

    mandaremos las recompensas una vez tengamos editado el DVD del documental. Acabamos de cerrar el montaje de imagen y esperamos tener la postproducción hecha este verano. Así que calculamos que en septiembre os las mandaremos. Aún así, os escribiremos antes de hacerlo para que estéis al corriente.

    ¡Muchísimas gracias por el interés y el apoyo!

  • PRP

    PRP

    casi 9 años

    ¿Cuándo enviasi las recompensas?

  • Bronski

    Bronski

    más de 9 años

    Enhorabona, hem aconseguit l'objectiu! Com va la cosa, quan es podrà vore el documental online?

  • La distància dels noms

    La distància dels noms
    Autor/a

    más de 9 años

    Benvolgut Toni,

    L'estrena es farà a Barcelona, en principi en alguna sala d'actes o sala de cinema llogada especialment per la ocasió.

    Merci pel teu interès!

  • Toni

    Toni

    más de 9 años

    on es realitzarà l'estrena del documental?

#01 / Seguim treballant // Seguimos trabajando // We are still working

Estimats mecenes,

abans de tot, volíem demanar-vos disculpes pel retard que portem amb el nostre documental. És el nostre primer llargmetratge i, si us som sincers, el procés està sent més llarg i dificultós del que esperàvem. Aquesta darrera setmana hem tancat el muntatge d'imatge del documental i ara mateix ens trobem ultimant alguns detalls abans de passar-lo a la fase de postproducció de so i imatge. Amb tot, de cara aquest estiu el tindrem acabat i començarem a enviar les recompenses un cop editat el DVD.

Us avisarem abans de fer-ho perquè tots n'estigueu al corrent.

Moltes gràcies pel vostre suport i paciència, sense vosaltres tot això no seria possible.

Abraçades,

Equip de La distància dels noms

//

Queridos mecenas,

antes de todo, queríamos pediros disculpas por el retraso que llevamos con nuestro… seguir llegint

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies