Joan Boluda, com emprendre i no morir en l'intent
Explica Joan Boluda que moltes vegades la gent li comenta que té ganes d’emprendre però no sap per on començar, o fins i tot, no saben en què. Els hi falta la idea o el procés. Van perduts, sense un full de ruta. «Va ser per això que vaig proposar en el meu podcast si els hi semblaria bé la idea d’una guia que indiqués pas a pas com emprendre. Des de la detecció de la idea, fins al pla d’acció».Vista la bona acollida que va tenir la idea aquest consultor i formador especialitzat en marketing online i professor associat a ESADE Executive Education va donar forma a La guia del emprendedor, projecte que ha acabat materialitzant amb una campanya de micromecenatge, una de les majors històries d’èxit a Verkami. «La guía és una eina que assessora en tots els passos que cal donar per emprendre, barrejant teoria i pràctica», explica. «Cada pàgina té una part de teoria en què s’explica un concepte, i una altra part en què hi ha la pràctica o ‘deures’ que cal fer».
Text: Oriol Rodríguez
Exacte. Més enllà d’un simple exercici motivacional, com n’hi ha tants, la diferència és que La guía passa a l’acció oferint coneixements i exercicis per desenvolupar un negoci des de zero, oi?
Efectivament. El punt més fort de la guía és que et posa “deures” per a que quan la completis, tinguis un pla de negoci clar i concís. Tindràs números, productes i serveis clars. Huaràs calculat la mida de mercat mínim i fins i tot hauràs establert preus, entre altres coses.
Et vas inspirar o influenciar en cap altre llibre de característiques similars per crear La guía?
Cap ni un, a La Guía tot és inèdit. El que sí que tenia clar des del principi era l’aspecte físic, doncs volia que fos d’una mida portable, estil llibreta Moleskine, amb el seu elàstic i cordill de seguiment.
«L’emprenedoria s’ha democratitzat»
La guia serveix com a instructor i inspiració per a tota mena de projectes i aventures empresarials?
Sobretot, i perdó per la redundància, serveix de guia. Un guia o pauta que et diu què has de fer en cada moment i quin pas cal seguir una vegada realitzat l’anterior.
Ara deixa’m fer d’advocat del diable i preguntar-te si no estem fent un gra massa amb el concepte d’emprenedoria? Sembla que avui dia tothom hagi de ser emprenedor…
Això passa perquè cada vegada és més fàcil emprendre. Abans calia fer estudis de mercat prohibitius per a certes butxaques, i una inversió considerable en stocks, lloguers o altre actius. Avui en dia podem fer un estudi de mercat low cost (cost zero, de fet) que ens pot validar la idea, i amb una inversió molt baixa. Llençar un producte mínim viable que validi o refuti la nostra idea. S’ha democratitzat l’emprenedoria.
Quins són els conceptes bàsics que tot projecte ha de seguir per acabar tenint èxit?
No hi ha cap fórmula màgica per assegurar l’èxit. Qui digui que la té, menteix. És una qüestió de sentit comú. Si existís, cap negoci tancaría. Però sí que podem fer un estudi de mercat per a descartar o validar la idea, i fer un llançament ràpid. Això ens permet “provar” la nostra idea arriscant molt poc. I si no funciona, anem a per una altre. Però no ens haurem “hipotecat” per a fer-ho. La clau està en equivocarse ràpid i barat molts cops, fins que l’encertem.
Recordes quan va ser la primera vegada que vas saber de Verkami?
Absolutament. Va ser en una cafeteria de Mataró. Jo, al igual que la família Sala, els fundadors de Verkami, sóc de la capital del Maresme. Em van parlar d’aquesta iniciativa quan feia poc que havien començat, i des d’aleshores que els segueixo. Abans d’això havia sentit a parlar d’aquest món a través d’alguns blogs americans que segueixo, que feien referència a campanyes que havien aconseguit resultats milionaris, i em va captar l’atenció. A l’hora de posar en marxa el projecte de La Guía, vaig triar Verkami per molts motius. Un d’ells, per la bona relació que tinc amb els seus fundadors i la proximitat geogràfica, però també per la seva forma de fer les coses, l’ajuda que donen amb les bones pràctiques, i l’acompanyament durant la campanya. Totes aquestes coses fan que tinguin la tassa d’èxit més alta de plataformes de micromecenatge d’Europa.
«No hi ha cap fórmula màgica per assegurar l’èxit. Qui digui que la té, menteix»
Consultor en marketing online... com vas planificar al campanya?
Va ser tot gràcies al Valentí Acconcia, consultor en crowdfunding, company d’estudis universitaris i amic. Recordo que quan es va fer consultor de crowdfunding vaig quedar amb ell i vam estar parlant tota una tarda. Aquell dia vam decidir que, abans o després, muntaríem una campanya junts. Hem tardat gairebé cinc anys, però quan ens hi hem posat, ha estat tot un èxit.
Ja ho pots ben dir, heu rebentat totes les estadístiques. L’objectiu era de 5.000 euros i heu superat els 73.000!
Correcte, en menys d’una hora ja teníem el 100%. Sabia que s’aconseguiria segur, perquè hi ha certes “matemàtiques” del crowdfunding que sempre funcionen, i amb el Valentí ja havíem fet números. Però mai hauria pensat que l’èxit seria tant ràpid i massiu. Teníem mecenes que ja estaven preparats abans fins i tot que sortís la campanya, recarregant la pàgina una i una altra vegada. En pocs minuts es van esgotar les early birds. En menys d’una hora ja havíem aconseguit el 100%. I vàrem tancar el primer dia havent superat en un 300% l’objectiu inicial. En resum: no, no m’he esperava un èxit tan brutal.
Es pot revelar el secret del vostre èxit?
La precampanya. És clau. La campanya són tan sols 40 dies, però la precampanya tu decideixes quan comença. En el nostre cas, va ser al novembre, quan vaig preguntar als meus oients si els agradaria la idea de fer una campanya de crowdfunding per finançar una guia d’aquestes característiques. La resposta va ser un massiu 95% que va dir que sí. Des d’aleshores, no vam parar de comunicar el projecte: en els meus podcasts, a les meves xarxes, als meus contactes... Cada dia feia menció del procés de creació, de les millores, de les novetats… En el moment del llançament tothom coneixia la campanya fil per randa. A més a més, la relació amb els mecenes ha estat extraordinaria des del primer moment. Van ser ells que van validar la idea, els que van donar el sí, els que van proposar i els que ho van finançar. Sense ells aquesta guía no seria el que és. Simplement, no seria.
Un dels fets que més m’ha sorprès de la vostra campanya és que mentre molts projectes busquen grans recompenses i de molt originals, vosaltres us heu limitat a oferir com a recompensa la guia. Va ser una manera de posar en valor el producte?
Efectivament! Això ho teníem clar des del primer moment amb el Valentí. Una campanya sense floritures, ni samarretes, ni adhesius ni gorres. Tan sols allò que volíem posar en valor: La guía. Voliem que fins i tot la recompensa més baixa tingués una guía. I per això vam partir d’una recompensa mínima que era la pròpia guia. Després vam oferir descomptes per aquells que en volguessin varies, ja fos per a ells mateixos o per a clients, amics, projectes...
«El micromecenatge ha canviat totalment el paradigma del finançament i de la validació d’idees de negoci»
Com creus que des de la seva irrupció, el món del micromecenatge ha canviat la manera de projectar i finançar projectes de tota mena?
Ha canviat totalment el paradigma del finançament i de la validació d’idees de negoci. Abans t’havies de gastar un dineral en un estudi de mercat perquè et digués si el teu producte podria interessar al públic. I tot i així mai sabies si el resultat seria segur. Mirem el cas de Walkman, per exemple. Sony va fer un estudi de mercat abans de llançar-lo, i el resultat va ser que no, que ningú volia escoltar música pel carrer. Per sort, el president va decidir seguir endavant amb la idea tot i l’estudi. Ara, però, gràcies al crowdfunding, no cal preguntar al mercat si els hi interessa el teu producte o idea, sinó que directament els podem demanar que el comprin per a fer-lo realitat. Això sí que és validar una idea, perquè estàs demanant el seu compromís de pagament, a canvi del teu compromís d’entrega del producte. En resum, estem davant d’una situació sense precedents, per a tots els emprenedors.
Consells per a emprenedors que vulguin validar la seva proposta a traves del micromecenatge?
Que comencin creant una comunitat. Jo quan vaig llançar el projecte, feia ja 4 anys que estava publicant un episodi del meu podcast cada dia, a les 07:07. I ells han respost a la crida. Si simplement hagués fet aquest projecte sense comunitat, hauria estat molt més difícil finançar-lo o obtenir l’èxit que ha tingut. Abans de monetitzar, cal crear i fer créixer una comunitat, si volem fer una campanya amb visibilitat, ja que la plataforma no t’aconseguirà més del 5% o 10% dels mecenes.
Els mecenes ja han rebut la seva guia?
Sí,totes les guies han estat enviades. Les nacionals van arribar a temps- I les internacionals van arribant, perquè tenim mecenes d’arreu del món. El feedback és molt positiu. Estem rebent unboxings de guies a Colombia, Mèxic, Japó o fins i tot la Xina. Quan els arriba estan tan il·lusionats que ens envien fotos o vídeos.
Jo vaig arribar tard a al campanya però vull una Guia. On la puc aconseguir?
D’una banda hem llençat cudacu.com, una xarxa social de més de 2000 d’emprenedors, entre els que hi ha tots i cadascun dels mecenes. Els que van formar part de la campanya hi tenen accés gratuït. I pels que volen tan sols la guia, se segueix venent a guiaemprendedor.com, on ja s’han superat les 3.000 unitats venudes. Tenim un comptador de vendes a temps real per a mantenir l’esperit del crowdfunding.
Sempre inquiet, estàs treballant en algun projecte nou?
Sí, efectivament. Tenim un projecte entre mans amb en Valentí. Serà un plaer llançar un nou projecte amb ell. Encara no podem donar més detalls, però tenim clar que serà a través d’una campanya a Verkami, durant el 2019 o 2020. Això del crowdfunding enganxa. Quan comences, no hi ha stop!
6 comentaris
Inicia sessió o Registra't per comentar aquesta entrada.
etete
Me encanto la entrevista, boluda desde que lo conoci me ha parecido super profesional, es un verdadero crack de verdad que si, lei un post sobre el en
https://trucotecnologico.es/
etete
Me encanto la entrevista, boluda desde que lo conoci me ha parecido super profesional, es un verdadero crack de verdad que si, lei un post sobre el en
Cosla Menen
Muy buena entrevista, enhorabuena. Me encanta Boluda desde que lo descubrí hace un par de años. En su sector es un autentico crack. Hay muchos másters pero en pocos se aprende lo que el imparte. Muchas gracias por la entrevista es una gran aportación. Yo fui a clase junto a Dani Collada ¿Lo conocen?
puroreishi
Un gran profesional que ayuda a todos los que quremos empezar unos grandes podcast y una plataforma de formación imperdible para todos los que emprendemos. M
Javier
Excelente opción para el emprendimiento, Boluda es uno de los profesionales que sigo con frecuencia así como sus cursos y consejos. Estoy realizando además el curso online de lean startup de Innokabi y tienen muchas cosas en común, ambos son "muy lean" cosa que me alegra porque ambos me parecen de lo mejor de la red. Un saludo y gracias por compartir tus conocimientos.
Manuello
Una gran entrevista. Soy seguidor fiel de Boluda desde que lo descubrí hace un par de años y me parece de los mejores del sector. Lo que me ha enseñado y he aprendido con él no me ha pasado con otros docentes e incluso me atrevería a decir que lo que enseña no se aprende en cualquier master. Un saludo desde aecor.