❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Salvini & Meloni: la dreta radical s'apodera d'Itàlia

Aquest assaig polític ens explica com en Matteo Salvini i la Giorgia Meloni es van apoderar de la dreta i de la política a Itàlia

Apostroph

Un projecte de

Categoria

Creat a

0
segons
87
Aportacions
1.644€
De 1.200€
Aporta al projecte
Veure projecte en Castellano

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

Radicals o extremistes? La dreta radical italiana


Sinopsi

Aquest llibre descriu el procés polític que ha transformat Itàlia durant els últims 40 anys i ha dut la dreta radical, hereva de l'extrema dreta, ben a prop de governar el país. Un assaig polític de Daniel Vicente Guisado i Jaime Bordel Gil, dos experts politòlegs madrilenys.

Matteo Salvini i Giorgia Meloni són els fills d'un nou segle en el qual la dreta radical sembla avançar inexorablement cap al govern. Salvini ja hi va ser, Meloni també, fa més de deu anys, amb en Silvio Berlusconi. Avui, tot indica que podrien governar sense el suport de la Forza Itàlia de Berlusconi.

Matteo Salvini (al centre), Giorgia Meloni (a l
Matteo Salvini (al centre), Giorgia Meloni (a l'esquerra) i Silvio Berlusconi (a la dreta) en una compareixença del govern el 2018. Font: Presidència de la República Italiana

Com és possible que avui dos partits radicals ocupin tot l'espai de la dreta italiana? Què entenem per partits radicals populistes de dreta? Què els distingeix d'un partit d'ultradreta? Quines conseqüències té per a Itàlia i Europa el seu apogeu i el seu més que possible accés al govern italià?

Els partits radicals de dretes són formacions amb tres característiques bàsiques: nativisme, autoritarisme i populisme. La Lega de Matteo Salvini i el Fratelli d’Italia de Giorgia Meloni reuneixen aquestes característiques, però els seus orígens són molt diferents. Tot i que en avui tots dos partits poden considerar-se dreta radical, els seus antecessors provenen de tradicions molt allunyades entre si. D'una banda, la Lega prové de la Lega Nord, un partit etnoregionalista del nord d'Itàlia, és a dir, una formació amb una forta empremta independentista, i un discurs ètnic dirigit cap a un enemic intern —Roma i el sud d'Itàlia— i no tant extern —els immigrants. Per altra banda, Fratelli d’Itàlia és hereva de l’Alleanza Nazionale i aquesta, al seu torn, del Movimento Sociale Italiano (MSI), partit neofeixista que reivindicava el llegat mussolinià nascut després de la derrota de les potències de l'Eix a la Segona Guerra Mundial.

Per entendre com hem arribat a aquesta situació hem de remuntar-nos a la primera gran crisi del sistema polític republicà a Itàlia. Un període que ens recorda la noció de crisi d'autoritat descrita per Antonio Gramsci, en la qual “mor el vell sense que acabi de néixer el nou, […] un interregne on s’esdevenen els fenòmens morbosos més diversos”.

Al començament dels anys noranta del segle passat, a gairebé un segle de la mort de Gramsci, Itàlia travessaria una crisi que semblava sortida de la seva ploma. La majoria dels dirigents polítics italians es van veure implicats en una trama de corrupció que els va obligar a deixar la política i entre 1992 i 1994 el país es va veure submergit en un interregne del qual emergirien els més diversos fenòmens. Silvio Berlusconi, la Lega Nord d'Umberto Bossi i l’Alleanza Nazionale de Gianfranco Fini van ser les primeres conseqüències d'aquesta crisi. Després vindrien Matteo Salvini, el Movimento 5 Stelle, i, finalment, Giorgia Meloni. I és que gairebé trenta anys després, els ressons de Tangentopoli encara ressonen en el laboratori polític italià.

Els autors


Daniel Vicente Guisado. Politòleg (premi extraordinari fi de carrera) per la Universidad Carlos III de Madrid (Espanya). Màster en Anàlisi Política i Electoral per l'Institut Carlos III-Juan March de Ciències Socials i Màster de Pau, Seguretat i Defensa per l'Instituto Universitario General Gutiérrez Mellado. Ha cursat estudis a la Università degli Studi di Genova (Itàlia). Ha publicat El Último Suspiro Rojo: Los Partidos Comunistas del Sur de Europa (2017, Editorial Académica Española). Va fundar i participa a l'agenda cultural Platonea.

Investiga i escriu en diversos mitjans, com Público, eldiario.es o Agenda Pública, sobre comportament electoral, dreta radical a Occident i nous moviments socials. Docent col·laborador a la Universidad Tech (Espanya).

Jaime Bordel Gil. Politòleg i jurista per la Universidad Carlos III (Espanya). Ha cursat estudis a la Universidad Diego Portales (Xile), la Università degli Studi di Genova (Itàlia) i actualment cursa el Master de Ciencies Socials de l'Instituto Juan March a la Universidad Carlos III de Madrid.

Col·labora a mitjans com El Salto, Revista LaO i Agenda Pública escrivint sobre política europea i llatinoamericana.

Les recompenses


Les recompenses es basen en l'assaig però incorporen altres complements:

Recompensa destacada: Llibre de paper + digital + postals + pòster


El llibre de paper amb el desplegable de postals i el pòster

Inclou:

  • Un exemplar del llibre de paper i el llibre digital. Apareixereu esmentats als crèdits del llibre (si ho desitgeu).

  • Desplegable La política italiana en imágenes amb 7 il·lustracions comentades sobre la política italiana. Format DIN-A5 (210 x 148 mm).

  • Pòster Tre donne partigiane amb una icònica fotografia del final de la Segona Guerra Mundial a Milà presa pel fotògraf Valentino Petrelli. Fotografia, probablement posada en escena, de partisans en l'acte de lliurar les seves armes als aliats el 26 d'abril de 1945 a Milà. En primer pla la imatge mostra tres dones; la manera de dur les armes suggereix que no són partisanes expertes i que la fotografia està construïda per a representar un concepte més que una presa espontània. Format DIN-A2 (594x420 mm).

El preu d'aquesta recompensa és de 20 €

Altres recompenses:

Ebook


La versió digital és en format Epub, compatible amb tots els dispositius de lectura, o Mobi, compatible amb Kindle d’Amazon. No té DRM i ho podreu usar sense cap problema a les aplicacions més habituals dels vostres dispositius, ja siguin ordinadors, telèfons intel·ligents, tauletes o e-readers. Totes les recompenses inclouen ebook.

El preu d'aquesta recompensa és de 6€

La política italiana en imágenes + Tre donne partigiane


  • Desplegable La política italiana en imágenes amb 7 il·lustracions comentades sobre la política en italiana. Format DIN-A5 (210 x 148 mm), paper 250 gr/m².

  • Pòster Tre donne partigiane amb una icònica fotografia del final de la Segona Guerra Mundial a Milà presa pel fotògraf Valentino Petrelli. Fotografia, probablement posada en escena, de partisans en l'acte de lliurar les seves armes als aliats el 26 d'abril de 1945 a Milà. En primer pla, la imatge mostra tres dones; la manera de dur les armes suggereix que no són partisanes expertes i que la fotografia està construïda per a representar un concepte més que una presa espontània. Format DIN-A2 (594x420 mm).

El preu d'aquesta recompensa és de 6€

Llibre de paper


Inclou un exemplar del llibre de paper i el llibre digital. Apareixereu esmentats als crèdits del llibre (si ho desitgeu). Aquestes són les característiques del llibre de paper:

  • Mesures: 210 x 150 mm

  • Enquadernació: rústica fresada

  • Coberta: cartolina gràfica de 350 gr/m² amb acabat Soft Touch

  • Tripa: paper de 90 gr/m²

  • Pàgines: 224 (aprox.)

El preu d'aquesta recompensa és de 18€

Packs amb altres llibres


Pack assaig històric: Salvini & Meloni + Bòsnia, la guerra que no ens van explicar


Inclou:

  • L'assaig Salvini & Meloni

  • L'assaig Bòsnia, la guerra que no ens van explicar

Bòsnia, la guerra que no ens van explicar: trenta anys després de l'inici del conflicte aquest llibre vol desmuntar el mite segons el qual aquesta va ser una guerra ètnica; i també la mateixa existència de tres pobles amb grans diferències entre si, la suposada causa que justificaria un conflicte inevitable. Més info: Bòsnia.

Rebreu els dos llibres en paper i en digital.

El preu d'aquesta recompensa és de 28 €

Pack assaig polític i social: Salvini & Meloni + El preu de ser mare


Inclou:

  • L'assaig Salvini & Meloni

  • L'assaig El preu de ser mare

El preu de ser mare és un assaig periodístic que s'endinsa en la realitat de la donació d'òvuls. Documenta el procés de donació, el funcionament de les clíniques, el rerefons econòmic i lucratiu, les pressions, el patiment i les seqüeles de les donants, entre altres aspectes d'interès. Escrit per la periodista Júlia Bacardit. Més info: El preu de ser mare.

Rebreu els dos llibres en paper i en digital.

El preu d'aquesta recompensa és de 28 €

Compra’n un, regala’n un altre: Llibre de paper + Postals + Pòster


Compra un pack destacat i regala’n un altre, i ho enviarem a la persona que vulguis. O compra dos packs a millor preu!

  • Llibre de paper Salvini & Meloni

  • Ebook Salvini & Meloni (en format Epub o Mobi)

  • Desplegable La política italiana en imágenes

  • Pòster Tre donne partigiane

Llibre disponible en castellà (versió original) i català (traducció).

El preu d'aquesta recompensa és de 30 €

Pack assaig Salvini & Meloni + novel·la a escollir


Gaudeix de l'assaig Salvini & Meloni i tria una de les nostres novel·les de tema històric o social:

  • Llibre de paper Salvini & Meloni

  • Ebook Salvini & Meloni

I tria una d'aquestes quatre novel·les (en paper + ebook):

Pack assaig històric, polític i social: Salvini & Meloni + Bòsnia, la guerra que no ens van explicar + El preu de ser mare


Inclou:

  • L'assaig Salvini & Meloni

  • L'assaig Bòsnia, la guerra que no ens van explicar

  • L'assaig El preu de ser mare

Bòsnia, la guerra que no ens van explicar: trenta anys després de l'inici del conflicte aquest llibre vol desmuntar el mite segons el qual aquesta va ser una guerra ètnica; i també la mateixa existència de tres pobles amb grans diferències entre si, la suposada causa que justificaria un conflicte inevitable. Més info: Bòsnia.

El preu de ser mare és un assaig periodístic que s'endinsa en la realitat de la donació d'òvuls. Documenta el procés de donació, el funcionament de les clíniques, el rerefons econòmic i lucratiu, les pressions, el patimen i les seqüeles de les donants, entre altres aspectes d'interès. Escrit per la periodista Júlia Bacardit. Més info: El preu de ser mare.

Rebreu els tres llibres en paper i en digital.

El preu d'aquesta recompensa és de 34 €

Pack assaig històric, polític i social MAX: Salvini & Meloni + Bòsnia, la guerra que no ens van explicar + El preu de ser mare + La política italiana en imatges + Pòster Tre donne partigiane + Pòster Bòsnia


Inclou:

  • L'assaig Salvini & Meloni

  • L'assaig Bòsnia, la guerra que no ens van explicar

  • L'assaig El preu de ser mare

  • Desplegable La política italiana en imágenes

  • Pòster Tre donne partigiane

  • Pòster Guerra de Bòsnia

Bòsnia, la guerra que no ens van explicar: trenta anys després de l'inici del conflicte aquest llibre vol desmuntar el mite segons el qual aquesta va ser una guerra ètnica; i també la mateixa existència de tres pobles amb grans diferències entre si, la suposada causa que justificaria un conflicte inevitable. Més info: Bòsnia.

El preu de ser mare és un assaig periodístic que s'endinsa en la realitat de la donació d'òvuls. Documenta el procés de donació, el funcionament de les clíniques, el rerefons econòmic i lucratiu, les pressions, el patiment i les seqüeles de les donants, entre altres aspectes d'interès. Escrit per la periodista Júlia Bacardit. Més info: El preu de ser mare.

Desplegable La política italiana en imágenes amb 7 il·lustracions comentades sobre la política en italiana. Format *DIN-A5 (210 x 148 mm), paper 250 gr/m².

Pòster Tre donne partigiane amb una icònica fotografia del final de la Segona Guerra Mundial a Milà presa pel fotògraf Valentino Petrelli. Fotografia, probablement posada en escena, de partisans en l'acte de lliurar les seves armes als aliats el 26 d'abril de 1945 a Milà. En primer pla, la imatge mostra a tres dones; la manera de dur les armes suggereix que no són partisanes expertes i que la fotografia està construïda per a representar un concepte més que una presa espontània. Format DIN-A2 (594x420 mm).

Pòster Bòsnia, amb una famosa fotografia d’un casc blau noruec sostenint-se el cas a l’aeroport de Sarajevo. Format DIN-A2 (594x420 mm).

Rebreu els tres llibres en paper i en digital.

El preu d'aquesta recompensa és de 36 €

Qui som


Apostroph, Edicions i propostes culturals, SLU, és una petita editorial independent. Estem construint dues línies:

Apostroph Narrativa, amb novel·les i contes de gènere negre, fantàstic i terror.

Apostroph Assaig, amb obres sobre política, cultura, història i societat sobre qüestions globals i locals però sempre amb una mirada pròpia.

A què destinarem les vostres aportacions


Les aportacions aniran destinades, principalment, a la impressió i enviament dels llibres. A mesura que anem superant l'objectiu, assumirem més despeses del projecte.

Calendari previst


Enviament de la versió digital, en català: desembre.

Enviament de la versió en paper, en castellà: desembre.

Enviament dels altres llibres inclosos en les seves respectives recompenses:

  • En digital, començarà immediatament després de la finalització de la campanya i quan ja tinguem la informació d'enviament de tots els mecenes

  • En paper, juntament amb Salvini & Meloni.

Els enviaments seran sense cost afegit, sempre mitjançant Correus i dins de territori espanyol.

Per als enviaments a Europa has d'adquirir la recompensa Enviament a Europa, per 6€

Per als enviaments a la resta del món, calcularem la tarifa després del tancament de la campanya.

+Info


Twitter
Youtube
Instagram

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

7 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • giuseppegrezzi

    giuseppegrezzi

    más de 2 años

    Hola, no he rebut encara el llibre. Podeu perfa averiguar qué ha passat?

  • Apostroph

    Apostroph
    Autor/a

    más de 2 años

    Moles gràcies Francesc!

  • Francesc Massana Cabré

    Francesc Massana Cabré

    más de 2 años

    Gràcies per aquesta iniciativa i endavant!

  • Apostroph

    Apostroph
    Autor/a

    más de 2 años

    ¡¡¡Muchas gracias Mart!!!

  • Mart Garcia

    Mart Garcia

    más de 2 años

    Ánimo valientes!!

  • Apostroph

    Apostroph
    Autor/a

    más de 2 años

    ¡Muchísimas gracias Fátima!

  • Fatima

    Fatima

    más de 2 años

    Espero que consigan publicarse

#02 / Nuevo capítulo de podcast: "Salvini & Meloni: Hijos de la misma rabia" (Salvini & Meloni)

Apreciadas y apreciados mecenas,

Ya está disponible el segundo capítulo de nuestro podcast que dedicamos, precisamente, a Salvini & Meloni. Cómo la derecha radical conquistó la política italiana.

Patricia Castro, escritora y parte del equipo de Apostroph, charla con Daniel Vicente Guisado y Jaime Bordel Gil, los autores del ensayo, que nos dan las claves del ascenso de Matteo Salvini y Giorgia Meloni.

Podéis acceder al podcast en:

Spotify

Ivoox

Apple Podcast

https://podcasts.apple.com/es/podcast/apostroph-podcast/id1593228139?l=en&i=1000540524478

#01 / Nuevo capítulo de podcast: "Los ecos de Tangentopoli" (Salvini & Meloni)

Apreciadas y apreciados mecenas,

Ya está disponible el primer capítulo de nuestro podcast que dedicamos, precisamente, a Salvini & Meloni. Cómo la derecha radical conquistó la política italiana.

Patricia Castro, escritora y parte del equipo de Apostroph, charla con Daniel Vicente Guisado y Jaime Bordel Gil, los autores del ensayo, que nos dan las claves de Tangentopoli, el escándalo de corrupción que transformó la política italiana a finales de los 80 y principios de los 90 en Italia.

Podéis acceder al podcast en Ivoox:

O en Spotify:

Muy pronto, la segunda parte. ¡Gracias por participar!

'apostroph

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies