❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Annual 1921. La matança dels innocents

La novel·la antibèl·lica i social que narra la vida, misèries i destí dels soldats espanyols que varen ser enviats a morir al Marroc el 1921

Apostroph

Un projecte de

Categoria

Creat a

0
segons
93
Aportacions
2.100€
De 1.200€
Aporta al projecte
Veure projecte en Castellano

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

Annual 1921: la matança dels innocents


Context històric

 Els cossos dels soldats morts durant la retirada no es van poder recuperar ni enterrar fins que les posicions van tornar a ser ocupades entre octubre de 1922 (Monte Arruit) i gener de 1922 (Annual).
Els cossos dels soldats morts durant la retirada no es van poder recuperar ni enterrar fins que les posicions van tornar a ser ocupades entre octubre de 1922 (Monte Arruit) i gener de 1922 (Annual).

Avui fa cent anys, entre el 22 de juliol i el 9 d'agost de 1921, prop de la localitat marroquina d’Annual, entre Melilla i la badia d'Alhucemas, Abd el-Krim va infligir a l'exèrcit espanyol la seva pitjor derrota militar. Se la coneix com el Desastre d’Annual.

A la batalla d’Annual i la posterior retirada van morir al voltant de tretze mil soldats, dels quals més de deu mil eren espanyols i dos mil cinc-cents eren rifenys aliats. Més de la meitat van ser executats després de la seva rendició. La gran majoria dels morts eren soldats rasos i sotsoficials, mentre que els rifenys van respectar la vida de la majoria d'oficials perquè podien demanar-ne un rescat.

Aquesta derrota va conduir a la proclamació de la República del Rif, liderada per Abd el-Krim i d'existència efímera, i al replantejament del paper d'Espanya a la Guerra del Rif. El malestar pel Desastre d’Annual i les acusacions al rei Alfons XIII per haver instigat el temerari avanç del general Silvestre, van ser una de les causes del posterior cop d'estat i la dictadura de Miguel Primo de Rivera.

 La gran quantitat de morts i el cansament d
La gran quantitat de morts i el cansament d'una guerra que durava més de deu anys va provocar manifestacions per tota Espanya exigint responsabilitats. Font: Fons Car-Kutxa Fototeka

La guerra va prosseguir sis anys més. Poc després d’Annual els rifenys infligiren una greu derrota als francesos, però el maig de 1926 i després del desembarcament de tropes espanyoles i franceses a la badia d'Alhucemas, Abd-el-Krim es va rendir. El 10 de juliol de 1927 es donaven per sufocats els últims focus de resistència, i el territori romandria sota administració espanyola fins a la independència del Marroc el 1956.

Sinopsi de la novel·la


Martín Ayala és un jove pastor transhumant, al seu torn fill de pastor. Viu en un poble de La Manxa amb la seva família quan li toca anar de recluta a Àfrica en 1921.

Annual 1921. La matança dels innocents ens permet viure la seva realitat camperola, la duresa d'una vida que amb prou feines dona per a menjar, la seva experiència com a soldat en terra aliena però estranyament familiar, les seves penúries i les injustícies que ha de patir fins que es troba amb el seu destí a Annual.

Annual 1921. La matança dels innocents és una novel·la antibèl·lica i de denúncia social que narra la vida, misèries i destí dels soldats espanyols que van ser enviats a la mort per comandaments incompetents i polítics corruptes darrere d'una glòria imperial superada. Basada en els fets reals del Desastre d’Annual de 1921.

El títol de la novel·la és un reconeixement als milers de soldats rasos i sotsoficials que van pagar amb la seva vida la incompetència d'un sistema que els sotmetia tant a ells com als seus suposats enemics. Lluny d'aproximacions patrioteres i exaltacions a l'heroisme militar, Annual 1921. La matança dels innocents il·lustra la vida d'un exèrcit que pretenia civilitzar un país estranger quan gairebé no s'havia civilitzat a si mateix.

Les conseqüències polítiques posteriors al desastre van comprometre la monarquia d'Alfons XIII. La inestabilitat política causada va conduir a la dictadura del general Miguel Primo de Rivera.

L’autor: Juan Luis Martínez González


L’autor, Juan Luis Martínez González / Foto: Cesc Sales
L’autor, Juan Luis Martínez González / Foto: Cesc Sales

Juan Luis Martínez González (Ciudad Real, 1970). Es va traslladar a Albacete el 1983 on va cursar els estudis de Batxillerat i la Diplomatura en Relacions Laborals. El 1994 va ingressar a l'Exèrcit, participant en diverses missions de pacificació a l'antiga Iugoslàvia. Després de llicenciar-se a finals de 1999, va combinar diverses feines amb la recopilació de material periodístic, entrevistes personals i bibliografia sobre els orígens i el desenvolupament del conflicte balcànic. Tot aquest material li va permetre escriure la seva primera novel·la, L'horror —recentment publicada per Apostroph— sobre la Guerra de Bòsnia. Actualment resideix a Barcelona.

Annual 1921. La matança dels innocents és la seva segona novel·la històrica.

Les recompenses


Les recompenses es basen en la novel·la però incorporen altres complements:

Recompensa destacada: Llibre de paper + digital + postals + poster

Llibre, postals i pòster
Llibre, postals i pòster

Inclou:
• Un exemplar del llibre de paper i el llibre digital. Apareixereu esmentats en els crèdits del llibre (si ho desitgeu).
• Desplegable Escenas de la Guerra del Rif amb 7 fotografies comentades sobre la Guerra del Rif que aporten context a la novel·la. Format DIN-A5 (210 x 148 mm)
• Pòster Annual 1921 amb un mapa de les posicions i moviments durant l'avanç de les tropes del general Silvestre i la seva posterior retirada. Format DIN-A2 (594x420 mm)

El preu d'aquesta recompensa és de 21 €

Altres recompenses:

Ebook


La versió digital és en format Epub, compatible amb tots els dispositius de lectura, o Mobi, compatible amb Kindle d’Amazon. No té DRM i el podreu llegir sense cap problema amb les aplicacions més habituals dels vostres dispositius, ja siguin ordinadors, telèfons intel·ligents, tauletes o e-readers. Totes les recompenses inclouen ebook.

El preu d'aquesta recompensa és de 6€

Escenas de la Guerra del Rif + Póster



• Desplegable Escenes de la Guerra del Rif amb 7 fotografies comentades sobre la Guerra del Rif que aporten context a la novel·la. Format DIN-A5 (210 x 148 mm), paper 250 gr/m²
• Pòster Annual 1921 amb un mapa de les posicions i moviments durant l'avanç de les tropes del general Silvestre i la seva posterior retirada. Format DIN-A2 (594x420 mm), paper 135 gr/m²

Esbós del pòster. Elaborat a partir d
Esbós del pòster. Elaborat a partir d'un mapa militar de l'època de la zona oriental del Rif, des de Melilla fins a Alhucemas. La versió final, que aviat avançarem, inclourà els moviments de Martín Ayala, protagonista de la novel·la, i de la resta d'unitats de l'exèrcit, tant en el seu avanç com en la seva retirada.

Aviat publicarem més detalls sobre aquesta recompensa.

El preu d'aquesta recompensa és de 6€

Llibre de paper


Inclou un exemplar del llibre de paper i el llibre digital. Apareixereu esmentats als crèdits del llibre (si ho desitgeu). Aquestes són les característiques del llibre de paper:
• Mida: 210 x 150 mm
• Enquadernació: rústica fresada
• Coberta: cartolina gràfica de 350 gr/m² amb acabat Soft Touch
• Tripa: paper de 90 gr/m²
• Pàgines: 316 (aprox.)

El preu d'aquesta recompensa és de 19€

Packs amb altres llibres

Pack novel·la històrica: Annual 1921 + L’horror


Inclou:
• La novel·la Annual 1921
• La novel·la L'horror

L'horror és la primera novel·la de Juan Luis Martínez, és la novel·la de la guerra de Bòsnia explicada des de dins.

L'horror explica la història de Marko, professor d'història a la universitat de Sarajevo. En Marko que es veu obligat a agafar les armes per a defensar la seva ciutat, i de Suada, una jove que gairebé ho perdrà tot. Quan l'impossible va succeir al cor d'Europa entre 1992 i 1995.

De Sarajevo a Mostar, trinxeres, franctiradors, mercenaris, milicians al·lucinats, periodistes a la recerca de si mateixos, mafiosos adolescents i víctimes d'una massacre consentida per occident, ciutats assetjades que serveixen d'escenari a un retrat de la condició humana en el seu costat més fosc. En plena Guerra de Bòsnia. Més info: L'horror

Rebreu els dos llibres en paper i en digital. A més, també apareixereu en els crèdits d’ Annual 1921 (si voleu).

El preu d'aquesta recompensa és de 30 €

Pack novel·la històrica Plus: Annual 1921 + L’horror + Postals + Pòsters


Inclou:
• La novel·la Annual 1921
• La novel·la L'horror (veure info a recompensa anterior)
• Desplegable Escenas de la Guerra del Rif (veure info a recompenses anteriors)
• Pòster Annual 1921 (veure info a recompenses anteriors)
• Pòster Guerra de Bòsnia.

Rebreu els dos llibres en paper i en digital.

A més, també apareixereu als crèdits d’Annual 1921 (si voleu).

El preu d'aquesta recompensa és de 32 €

Pack Història: Annual 1921 + L’horror + Bòsnia, la guerra que no ens van explicar


Inclou:
• La novel·la Annual 1921
• La novel·la L'horror (veure info en recompenses anteriors)
• L'assaig Bòsnia, la guerra que no ens van explicar

Bòsnia, la guerra que no ens van explicar: trenta anys després de l'inici del conflicte aquest llibre vol desmuntar el mite segons el qual aquesta va ser una guerra ètnica; i també la mateixa existència de tres pobles amb grans diferències entre si, la suposada causa que justificaria un conflicte inevitable. Més info: Bòsnia.

Rebreu els tres llibres en paper i en digital.

A més, també apareixereu als crèdits d’Annual 1921 (si voleu).

El preu d'aquesta recompensa és de 36 €

Pack Història Plus: Annual 1921 + L'horror + Bòsnia, la guerra que no ens van explicar + Postals + Pòsters


Inclou:
• La novel·la Annual 1921
• La novel·la L'horror (veure info en recompenses anteriors)
• L'assaig Bòsnia, la guerra que no ens van comptar (veure info en la recompensa anterior)
• Desplegable Postals de la Guerra del Rif (veure info a recompenses anteriors)
• Pòster Annual 1921 (veure info a recompenses anteriors)
• Pòster Guerra de Bòsnia

Rebreu els tres llibres en paper i en digital.

A més, també apareixereu en els crèdits d’ Annual 1921 (si voleu).

El preu d'aquesta recompensa és de 38 €

Qui som


Apostroph, Edicions i propostes culturals, SLU, és una petita editorial independent. Estem construint dues línies:

Apostroph Narrativa, amb novel·les i contes de gènere negre, fantàstic i terror.

Apostroph Assaig, amb obres sobre política, cultura, història i societat sobre qüestions globals i locals però sempre amb una mirada pròpia.

A què destinarem les vostres aportacions


Les aportacions aniran destinades, principalment, a la impressió i enviament dels llibres. A mesura que anem superant l'objectiu, assumirem més despeses del projecte.

Calendari previst


Enviament de la versió digital, en castellà, d' Annual 1921: setembre.

Enviament de la versió en paper, en castellà, d' Annual 1921: finals de setembre.

Enviament dels llibres inclosos en les seves respectives recompenses:

  • En digital, començarà immediatament després de la finalització de la campanya i quan ja tinguem la informació d'enviament de tots els mecenes

  • En paper, juntament amb Annual 1921.

Els enviaments seran sense cost afegit, sempre mitjançant Correus i dins de territori espanyol.

Per als enviaments a Europa has d'adquirir la recompensa Enviament a Europa, per 6€

Per als enviaments a la resta del món, calcularem la tarifa després del tancament de la campanya.

+ Info

Twitter
Youtube
Instagram

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

5 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • elventdelnord

    elventdelnord

    casi 3 años

    moltes gràcies

  • Apostroph

    Apostroph
    Autor/a

    casi 3 años

    Hola, elventdelnord, tot el material digital s'envia sense cap cost afegit. No has de patir per res!

  • elventdelnord

    elventdelnord

    casi 3 años

    si només vull l'ebook , en català , tinc que pagar despeses d'enviament? es que no queda clar . jo visc a Perpinyà, però normalment descarregar un ebook no du despeses d'enviament

  • Apostroph

    Apostroph
    Autor/a

    casi 3 años

    Jaume, moltes gràcies. Anotem la recomanació i ens la posem de "deures" per quan marxem de vacances!

  • jaume

    jaume

    casi 3 años

    Si algú vol anar fet boca, que es llegeixi "Quatre gotes de sang" de Josep Maria Prous i Vila, una petita meravella que va caure a les meves mans fa uns quants anys encara no sé com. Ja espero el vostre :)

#03 / Nueva recompensa: compra un libro, regala un libro + Póster + Postales

Apreciados mecenas,

Hemos incorporado una nueva recompensa:

Compra un libro, regala un libro + Póster + Postales

Con esta recompensa podréis comprar un libro, acompañado del póster y las postales, y obtener otro pack a mejor precio y/o regalarlo a quien vosotros queráis. Si es para regalo, nosotros lo enviaremos a quien nos indiquéis. Disponible en catalán y castellano.

¡Muchas gracias!

#02 / Boceto del póster "Annual 1921"

Apreciadas y apreciados mecenas,

Hemos actualizado la información de nuestra campaña para incorporar el boceto del póster. Como veréis, está elaborado con un mapa militar de la época, abarca el extremo oriental del Protectorado español de Marruecos y, en concreto, el área donde se desencadenaron los acontecimientos del Desastre.

Pronto desvelaremos la versión definitiva del póster, que incluirá los movimientos de Martín Ayala, el protagonista de Annual 1921. La matanza de los inocentes y de otras unidades del ejército en su avance y retirada.

Boceto del póster
Boceto del póster

#01 / Charla en directo con Juan Luis Martínez, autor de la novela "Annual 1921"

Apreciadas y apreciados mecenas,

Este jueves, a las 19:00 horas, charlaremos con Juan Luis Martínez, autor de la novela Annual 1921. La matanza de los inocentes, sobre los aspectos militares de su novela: antecedentes, organización, equipo, aspectos políticos, escenarios, líderes y fuerzas enfrentadas, entre otros aspectos.

Tendrá lugar en nuestro canal de Twitch, no es necesario que os registréis y podréis participar mediante el chat abierto: Twitch.tv/apostrophedicions

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies