❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Concert UNA VIDA ENTRE GUERRES. Agnès, abadessa de Sant Pere de les Puel·les 1693-1715

Concert-espectacle a on l'abadessa del Monestir de Sant Pere de les Puel·les ens recorda la seva vida a la Barcelona del tombant del segle XVII mitjançant els cants gregorians propis de la seva comunitat (extrets dels cantorals conservats a l'arxiu monàstic) i de peces polifòniques del barroc català

0
segundos
129
Aportaciones
6.315€
De 6.300€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

El SAF. Servei d’Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines en motiu de la celebració del Tricentenari, vol donar a conèixer les vivències de la Guerra de Successió a través del testimoni històric d'Agnès d'Esquerrer, abadessa del Monestir de Sant Pere de les Puel·les entre 1693 i 1715. Durant els vint-i-dos anys d'abadiat, Agnès visqué cinc setges i com a responsable de la comunitat de monges de Sant Pere de les Puel·les hagué d'afrontar les dures conseqüències dels bombardejos que la ciutat va patir durant aquests setges i que també afectaren greument al monestir.

La seva història, que fou la de molts barcelonins, s'ha mantingut guardada en l'arxiu d'aquest monestir durant més de tres-cents anys, i enguany el SAF vol donar-la a conèixer mitjançant un seguit d’activitats culturals, entre les quals hi ha el concert-espectacle UNA VIDA ENTRE GUERRES. Agnès, abadessa de Sant Pere de les Puel•les 1693-1715 que presentem en aquesta campanya de micromecenatge i que tindrà lloc el proper divendres 13 de juny a les 20:30 h a l'església romànica de la parròquia de Sant Pere de les Puel·les (Plaça de Sant Pere, Barcelona).

Amb el concert UNA VIDA ENTRE GUERRES. Agnès, abadessa de Sant Pere de les Puel•les 1693-1715, ens hem proposat narrar la vida d’una dona completament anònima: Agnès d’Esquerrer. Resseguirem la seva vida des de l’entrada al monestir el 1650 fins a la seva defunció el 1715, passant per la seva elecció com a abadessa i les seves vivències al capdavant de la comunitat en un dels moments històrics més conflictius de Barcelona. I ho farem a través de la música polifònica de la Catalunya de la segona meitat del segle XVII i la primera del XVIII, i també del cant gregorià que les monges de Sant Pere de les Puel•les cantaven en els seus actes litúrgics.

Per a aquesta ocasió, s’han recuperat peces totalment inèdites dels cantorals emprats per la comunitat de Sant Pere de les Puel•les durant el segle XVII i inicis del XVIII, que han restat en silenci durant segles en el seu arxiu fins a dia d’avui.

Amb aquest concert no només recuperem una part de la nostre història oblidada, sinó també una part del nostre patrimoni històric documental i musical, i ho fem a través de la veu d'una de les dones que va viure a la Barcelona de 1714.

RECOMPENSES

Les recompenses que el SAF ofereix als mecenes d'aquest projecte de micromecenatge són totes productes o activitats elaborats pel SAF en motiu de la commemoració del Tricientenari, des de les llibretes amb detalls dels dibuixos de les cartes de professió de les monges de Santa Clara de Barcelona i Sant Pere de les Puel·les als segles XVII-XVIII o l'edició personalitzada de la Petita Història de Rafael de Casanova i l'Onze de Setembre, fins a les visites a l'exposició temporal Monestirs urbans en temps de guerra del MUHBA i comissariada pel SAF o els itineraris per la Barcelona de 1714. Totes elles, formes d'apropar la nostra història i el nostre patrimoni a la societat.

A més a més, totes les recompenses inclouen la invitació a una de les trobades de mecenes que el SAF oferirà en els monestirs que integren la Federació Catalana de Monges Benedictines i que consistiran en:

  • una xerrada-col·loqui en què els mecenes podran conèixer el projecte del SAF i els monestirs de monges benedictines que l'integren,

  • una mostra de documentació de l'arxiu del monestir comentada per l'arxivera del SAF

  • i finalitzarà amb un aperitiu al mateix monestir, a on els mecenes rebran els lots de les recompenes materials.

PERQUÈ NECESSITEM LA TEVA AJUDA?

Perquè el SAF és una entitat arxivística i cultural privada sense ànim de lucre, que des del seu inici el 2012, treballa per conservar el patrimoni documental dels monestirs de monges benedictines de Catalunya i apropar-lo a la societat. I a més, creiem que la commemoració del Tricentenari del setge de Barcelona pot ser una bona ocasió per donar a conèixer la vida i la vivències d’aquestes dones i retorna’ls-hi el seu propi lloc a la història.

I encara, pensem que a través del projecte 1714. Dos monestirs, dos arxius i de totes les activitats que el componen, no només aconseguirem donar visibilitat al projecte del Servei d’Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines, sinó també volem que la societat catalana prengui consciència del potencial cultural i patrimonial que tenen els arxius de casa nostra, també els arxius de l’Església, i la important tasca que desenvolupen cada dia.

A QUÈ DESTINAREM LES APORTACIONS?

La teva aportació serà destinada a satisfer les despeses de producció i realització del concert UNA VIDA ENTRE GUERRES. Agnès, abadessa de Sant Pere de les Puel•les 1693-1715; bàsicament els intèrprets i el lloguer del material tècnic necessari.

CALENDARI

setembre 2013-febrer 2014: guió concert i selecció de peces de la col·lecció de cantorals de l'Arxiu del Monestir de Sant Pere de les Puel·les

febrer-març 2014: contacte amb els intèrprets i músics

abril-maig: assaig i coordinació

ESTRENA DEL CONCERT

**13 juny 2014 a les 20:30 h

Parròquia de Sant Pere de les Puel·les** (Plaça de Sant Pere, Barcelona)

QUI HI HA DARRERA D’AQUEST PROJECTE?

El SAF

El SAF és el Servei d’Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines. La seva missió és aplegar, conservar, gestionar i difondre el patrimoni documental passat, present i futur dels monestirs que integren la Federació.

La Federació Catalana de Monges Benedictines

Aquest projecte té el suport de la Federació Catalana de Monges Benedictines i tots els monestirs que la conformen: Sant Pere de les Puel•les de Barcelona, Sant Daniel de Girona, Sant Benet de Montserrat, La Santa Família de Manacor i Santa Maria de Puiggraciós.

Però aquesta tasca que portem a terme no seria possible sense tots i cadascun dels col•laboradors que participen d’una o altra forma amb el projecte, des dels estudiants universitaris en pràctiques fins a les entitats o particulars amb qui col•laborem.

UN PROJECTE QUE VA MÉS ENLLÀ DEL CONCERT

Aquest concert forma part d’un projecte més ampli anomenat 1714. Dos monestirs, dos arxius que el SAF ha elaborat en motiu de la celebració del Tricentenari del Setge de 1713-14 i la fi de la Guerra de Successió, i amb el qual vol donar a conèixer la història de dues comunitats benedictines femenines enmig de la guerra, la dels monestirs barcelonins de Sant Pere de les Puel•les i Santa Clara de Barcelona.

Una història guardada durant tres-cents anys en els arxius monàstics d’aquestes comunitats, que ha passat desapercebuda per als investigadors i que aquest 2014 el SAF treu a la llum mitjançant un seguit d’activitats culturals a banda del concert:

  • l'exposició Monestirs urbans en temps de guerra que tindrà lloc al MUHBA entre el 29 de maig i el 14 de setembre de 2014

  • l’itinerari històric Dos monestirs a primera línia de foc que el SAF ofereix cada últim dissabte de mes des de l’octubre de 2013 fins el setembre de 2014

  • les jornades L’Església a Catalunya durant la Guerra de Successió programades pel 5 i 6 de setembre de 2014 al MUHBA

  • i el documental En lo ultim citi produït pel SAF

SEGUEIX-NOS!
Twitter @SAFmbc
Facebook del SAF.

US AGRAÏM LES VOSTRES APORTACIONS!

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

10 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Benvolgut Isaac,

    Les entrades es varen envair per correu electrònic el dimarts. En tot cas li tornarem a enviar ja que veig que per algun motiu no les deu haver rebut bé.

    Per qualsevol dubte pot enviar un correu a [email protected]

    Atentament,

    SAF

  • Isaac

    Isaac

    casi 10 años

    Bona tarda,

    No he rebut l'entrada per al concert de demà. No sé si és normal o ha fallat el mail.

    Gràcies,

    Isaac Alvarez

  • Benvolguda Rosita,

    Si no hi han baixes de última hora les entrades fa una setmana que estan exhaurides.

    Moltes gràcies pel seu interès, atentament.

    SAF

  • Rosita Abel

    Rosita Abel

    casi 10 años

    Hi ha encara possibilitats d'assistir al concert encara que sigui comprant l'entrada i participació de 35 euros ? Gràcies.

  • Benvolgut Xavier,

    Ens posem en contacte amb vostè.

    Atentament,

    SAF

  • xaviera

    xaviera

    casi 10 años

    Bona tarda

    Es possible tenir un comprovant/rebut de l'aportació feta?

    Gràcies

    Xavier Aparicio

  • Benvolguda Rosita,

    El concert tindrà lloc el divendres 13 de juny a l’església de la parròquia de Sant Pere de les Puel•les a les 20:30 i té una durada prevista d’una mica més d’una hora. Així que abans de les deu del vespre el concert-espectacle ja haurà finalitzat.

    Molts gràcies pel seu interès.

    Atentament,

  • Rosita Abel

    Rosita Abel

    casi 10 años

    Hola,

    voldria saber quan dura el concert del dia 15 de juny a Santa Maria de les Puel.les. Comença a les 20,30 i la duració ? Per saber si tindrem transport públic -Renfe- per tornar. Gràcies.

  • Bona tarda Ester,

    Et confirmo que hem rebut les teves dues peticions d'aportació al projecte. Moltes gràcies per la teva confiança i el teu interès. Esperem que amb l'ajuda de tots vosaltres ho aconseguim!

    Merci

  • Ester Boixadera

    Ester Boixadera

    casi 10 años

    Benvolgudes: He fet 2 peticions d'aportació al vostre projecte, molt interessant històricament, musicalment i per conèixer "per dins" els monestirs benedictins femenins. Confirmo que són 2 perquè és per a 2 persones. Confio que us en sortiu! Gràcies!

Volver a todas las actualizaciones

#06 / Qui participa al concert-espectacle UNA VIDA ENTRE GUERRES? (3)

Al concert-espectacle UNA VIDA ENTRE GUERRES. Agnès, abadessa de Sant Pere de les Puel•les 1693-1715 del 13 de juny de 2014 a la parròquia de Sant Pere de les Puel•les, també hi participarà el cor de cambra Esmuc-Alumni.

El context musical de la Barcelona del XVIII que van viure les monges de la comunitat de Sant Pere de les Puel·les i al capdavant d’elles la seva abadessa Agnès d’Esquerrer, va més enllà del cant gregorià propi de la litúrgia. En aquells actes més solemnes o amb la presència de persones destacades, com quant Carles III amb la seva cor es resguardà durant un mes al monestir, a l’església de Sant Pere de les Puel·les s’interpretaven peces polifòniques pròpies del moment.

Per això, el cor de cambra Esmuc-Alumni participarà al concert-espectacle interpretant peces polifòniques del barroc català d’autors com Tomàs Milans, Benet Julià, el pare Soler o Narcís Casanoves.

0 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

#10 / GRÀCIES!!!

Hem assolit l'OBJECTIU gràcies a tots i cadascun dels 129 mecenes que han fet possible dur a terme el concert-espectacle UNA VIDA ENTRE GUERRES. Agnès, abadessa de Sant Pere de les Puel·les, 1693-1715.

Ens veiem el 13 de juny a les 20:30 hores a l'església de la parròquia de Sant Pere de les Puel·les.

Moltes gràcies!!!

#09 / Qui participa al concert-espectacle UNA VIDA ENTRE GUERRES? (4)

Al concert-espectacle UNA VIDA ENTRE GUERRES. Agnès, abadessa de Sant Pere de les Puel•les 1693-1715 del 13 de juny de 2014 a la parròquia de Sant Pere de les Puel•les, també comptarà amb la participació del músic i organista Joan Casals i d’Anna Casademunt a la viola de gamba.

Finalment, l’actriu Imma Colomer actuarà en el paper de l’abadessa Agnès d’Esquerrer de Sant Pere de les Puel·les.

#07 / QUI ERA AGNÈS D'ESQUERRER I OLZINELLES?

Era la filla dels barons de l’Argentera (Vilanova de Meià, al Montsec) que entrà al 16 anys d'edat, en plena Guerra dels Segadors, al Monestir de Sant Pere de les Puel·les, en el moment que la seva tieta, Domna Victòria d'Esquerrer n'era l'abadessa.

Després d'exercir diferents càrrecs dins la comunitat, el 1693 al mig de la Guerra dels Nou Anys, fou escollida abadessa. El seu govern durà 22 anys, en els quals Agnès hagué de fer front a les dures conseqüències de les guerres que l'envoltàven. Assumir la reconstrucció del monestir després del devestador setge de 1697. Unes obres feixugues i costoses que encara no eren acabades quan la Guerra de Successió arribava a Barcelona. Després del setge de 1713-14, veié com tot l'esforç no havia servit de res. Agnès, malalta des del setge i amb 81 anys d'edat, moria el 17 de juny de 1715 sense forces per tornar a començar de nou.

Veniu a descobrir tota la seva història al concert-espectacle UNA VIDA ENTRE GUERRES al leer más

#06 / Qui participa al concert-espectacle UNA VIDA ENTRE GUERRES? (3)

Al concert-espectacle UNA VIDA ENTRE GUERRES. Agnès, abadessa de Sant Pere de les Puel•les 1693-1715 del 13 de juny de 2014 a la parròquia de Sant Pere de les Puel•les, també hi participarà el cor de cambra Esmuc-Alumni.

El context musical de la Barcelona del XVIII que van viure les monges de la comunitat de Sant Pere de les Puel·les i al capdavant d’elles la seva abadessa Agnès d’Esquerrer, va més enllà del cant gregorià propi de la litúrgia. En aquells actes més solemnes o amb la presència de persones destacades, com quant Carles III amb la seva cor es resguardà durant un mes al monestir, a l’església de Sant Pere de les Puel·les s’interpretaven peces polifòniques pròpies del moment.

Per això, el cor de cambra Esmuc-Alumni participarà al concert-espectacle interpretant peces polifòniques del barroc català d’autors com Tomàs Milans, Benet Julià, el pare Soler o Narcís Casanoves.

#05 / Qui participa al concert-espectacle UNA VIDA ENTRE GUERRES? (2)

Al concert-espectacle UNA VIDA ENTRE GUERRES. Agnès, abadessa de Sant Pere de les Puel•les 1693-1715 del 13 de juny de 2014 a la parròquia de Sant Pere de les Puel•les, també hi participarà un cor gregorià masculí format per aquesta ocasió.

Els homes, representant el nombrós nombre de preveres i clergues beneficiats que servien a l’església parroquial i monàstica de Sant Pere de les Puel•les a inicis del segle XVIII, acompanyaran el cor de dones en aquells actes litúrgics en què hi tenien participació.

Escolteu aquesta seqüència del diumenge de Pasqua de Redurrecció
(AMSPP, MSPP, Col·lecció de cantorals, gradual romà, núm. 10, any 1618)

#04 / La primera pedra de RAC1 entrevista al SAF

Aquest dissabte (10/05/2014 a les 7:45 h) al programa de ràdio de Jordi Margarit, La primera pedra de RAC1, va entrevista l’arxivera en cap del Servei d’Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines, Irene Brugués, sobre la campanya de micromecenatge que el SAF ha obert a la plataforma Verkami per dur a terme el concert-espectacle UNA VIDA ENTRE GUERRES. Agnès, abadessa de Sant Pere de les Puel·les 1693-1715.

Podeu escoltar l’entrevista en el següent enllaç.

#03 / Qui participa al concert-espectacle UNA VIDA ENTRE GUERRES? (1)

Auditexaudi participarà al concert UNA VIDA ENTRE GUERRES. Agnès, abadessa de Sant Pere de les Puel•les 1693-1715 del 13 de juny de 2014 a la parròquia de Sant Pere de les Puel•les.

Aquest cor gregorià femení, representant la comunitat de monges del monestir de Sant Pere de les Puel•les entre el 1693 i 1715, interpretaran per l’ocasió peces totalment inèdites extretes dels cantorals antics que la comunitat emprava en les seves pregàries durant el segle XVII i inicis del XVIII. Uns cantorals que s’han conservat a l’arxiu històric d’aquest monestir i que ens apropen a la vida d’aquest grup de dones que van viure la Guerra de Successió i que en van deixar testimoni escrit en la documentació conservada en el seu arxiu.

Escolteu la interpretació del responsori de matines de Circumcisió del cantoral núm. 2 del fons del Monestir de Sant Pere de les Pul•les (AMSPP, MSPP, col•lecció de cantorals núm. 2, any 1599)

#02 / Els mitjans de comunicació es fan reso de la campanya de micromecenatge del SAF

CatalunyaReligió.cat i Flama (agència cristiana de notícies) es fan reso de la campanya de micromecenatge que el SAF ha iniciat aquesta setmana a la plataforma Verkami per recuperar en un concert el 13 de juny el cant gregorià de les monges de Sant Pere de les Puel·les durant la Guerra de Successió.

Una proposta que s'emmarca dins els actes de commemoració del Tricentenari.

Consulteu les dues notícies a:

CatalunyaReligió.cat
Flama

MOLTES GRÀCIES PER LA DIFUSiÓ!

#01 / Obrim el projecte de micromecenatge "Concert UNA VIDA ENTRE GUERRES. Agnès, abadessa de Sant Pere de les Puel·les, 1693-1715"

Al @SAFmbc acaba d'obrir el projecte de micromecenatge Concert UNA VIDA ENTRE GUERRES. Agnès, abadessa de Sant Pere de les Puel·les, 1693-1715.

Busquem mecenes que creguin en conservar i difondre el patrimoni històric documental i musical d'una forma diferent, apropant-lo a tota la societat, i no només als investigadors, a través d'activitats culturals com aquest concert.

Descobriu qui som i tot el que fem per apropar el patrimoni documental dels monestirs de monges benedictines de Catalunya a la societat a la nostra web.

També podeu consultar la resta d'activitats que hem programat en motiu del Tricentenari.

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies