La ciutat construïda: del pla urbanístic al procés ciutadà
La caducitat social i la insostenibilitat mediambiental d'un model immobiliari expansiu, l'estancament demogràfic i l'escassetat de recursos econòmics són les causes de la creixent atenció en l'espai construït, i en la seua posada en valor, per a implementar polítiques urbanes.
Les innovacions en aquest àmbit van en la línia de l'aprofitament de recursos
existents, l'escala humana i la sostenibilitat econòmica i mediambiental, amb
estratègies econòmiques i socials multidisciplinàries, pensaments pro-positius i
elements de participació ciutadana. Són polítiques públiques que intenten minimitzar els seus efectes externs negatius i teixir aliances entre agents i individus.
Al mateix temps, la planificació urbana tradicional es mostra incapaç d'adaptar-se de manera flexible i resilient als períodes de transitorietat i a les dinàmiques no previstes; el procés apareix així com la ferramenta adequada, per característiques i escala, a l'hora de respondre a les realitats de la ciutat construïda.
Aquest #Demos6 vol ser un treball multidisciplinari redactat per dos arquitectes, David Estal i Chema Segovia, i un economista, Ramon Marrades, dedicat a l'anàlisi d'un urbanisme imperant i l'aposta per un de més participatiu i possible.
QUÈ ÉS LA COL·LECCIÓ DEMOS?
Demos, fulls de recerca i de divulgació és una col·lecció de documents de treball científics i tècnics que volen obrir debats i oferir propostes i respostes als reptes que té platejats la societat valenciana. Els primers números ja estan disponibles en paper i també en pdf per a la lliure descàrrega, al nostre web www.fundacionexe.org.
Ací pots trobar el catàleg d'exemplars publicats, que a més a més serviran com a recompenses per als mecenes participants.
A QUÈ DESTINAREM ELS RECURSOS?
Els recursos obtinguts aniran destinats a l'edició del quadern en paper, l'organització de les presentacions i tallers relacionats i els enviaments a organitzacions i institucions —acadèmiques, polítiques, socials i cíviques -- afectades pel contingut de la proposta.
Totes les persones que hi participen del Verkami, amb independència de la quantia de la seua aportació, rebran un dels quaderns i apareixeran en la pàgina de mecenatge per tal de reconéixer la seua aportació.
QUI SÓN ELS AUTORS DEL DOCUMENT?
David Estal (web)
Arquitecte titulat per la ETSA de València el 2006 amb el projecte 'Aparcaments Integrats a Ciutat Vella', mereixedor del primer premi d'investigació del CEyD. Becat per la Fundació Caixa d'Arquitectes en l'estudi de G. Vázquez Consuegra i format a l'estudi Gradolí&Sanz (La Rambleta). Actualment col·labora a la Politècnica com a professor convidat al tribunal de projecte final de carrera del Taller 3 i a la Universitat de València amb el màster de Política Turística Avançada (Rausell). És autor de propostes urbanes per a València com la Via Verda, La Pepri Cabanyal, Recuperem l'Albereda, Càmping de Dalt, Rehabilitació del Bloc de Portuaris o A la Redor del Mercat Central. És fundador del col·lectiu Desayuno con Viandantes. I, des de l'acció, la formació, la consultoria i/o la divulgació, s'ha especialitzat en matèria d'espai públic, mobilitat sostenible, política urbana i participació ciutadana.
Ramon Marrades (web)
Economista (Universitat de València) i MSc Economics and Geography (Utrecht
University). Es dedica a l’estudi de la resiliència urbana en les crisis econòmiques i a l’anàlisi de polítiques públiques de base territorial; és consultor de ciutats i ha rebut un guardó honorífic en l'International Young Planning Professionals Award (2012). Ha estat professor extern a la Universitat de València, i com a emprenedor, dirigeix Cien Pies per a gestionar camins escolars i així recuperar l’hàbit de caminar a l’escola.
Chema Segovia
Arquitecte titulat per l’ETSA de Sevilla el 2009. Havent format part de diversos grups de treball, vinculats uns al món universitari, altres a l'empresarial i en la majoria dels casos a la vida d'estudi, la seua formació s'ha desenvolupat a cavall entre la investigació teòrica i l'exercici professional més actiu. Va participar en la redacció del treball de recerca "Espai domèstic i nous usuaris", becat per la Junta d'Andalusia.
COM SERÀ EL QUADERN?
El quadern tindrà una extensió aproximada de 100 pàgines en la seua versió en paper i serà també editat en PDF i en format .epub per a la seua distribució per la xarxa. Comptarà amb ISBN propi i després del Verkami també podrà ser adquirit en llibreries.
Aquest és un esquema del contingut.
Pròleg.
Perspectives i oportunitats de la ciutat construïda.
La ciutat sota els nostres peus. 3.1. La resiliència de l’urbs mediterrània. 3.2. El govern sense els ciutadans i la governança sense el govern. 3.3. El pont des de la política pública.
Del pla urbanístic al procés ciutadà. 4.1. La planificació en crisi. 4.2. Ús, disseny i gestió. 4.3. El procés ciutadà com a base del desenvolupament local
Aplicacions possibles al País Valencià. 5.1. Implicació ciutadana. Desayuno con Viandantes al CASC de Villena. 5.2. De la necessitat, la temporalitat. Càmping de Dalt València. 5.3. Innovació és social. Estratègia Comboi Xàbia i Burjassot. 5.4. Conflicte i convivència. Bloc de Portuaris Cabanyal. 5.5. Identitat urbana. Centre Històric de Calp.
Bibliografia d’interés.
CALENDARI
El lliurament de les recompenses tindrà lloc durant el mes de juny del 2014 moment per al qual també està prevista la presentació pública del document.
1 comment
If you are already a sponsor, please Log in to comment.
Josep
Hola bon dia
La nostre proposta de col.laboració és imprimir el seu llibre a la nostre empresa d'arts gràfiques INOM,S.A., amb un important decompte sobre pressupost.
Si els interessa ens poden contacatar a: [email protected], 610403672.
Gràcies