Us heu preguntat d’on procedeix el cotó amb què es fabriquen les vostres samarretes, llençols o tovalloles? Part d’aquest cotó es cultiva en camps del sud d’Espanya i després ha de recórrer milers de quilòmetres per a ser filat i teixit en països en vies de desenvolupament, per a tornar, finalment ja confeccionat, als nostres aparadors.
Absurd, veritat?
A nosaltres també ens ho sembla, per això amb el projecte Cotó Roig ens proposem:
Trencar aquesta cadena i demostrar que no és necessari un recorregut tan llarg i costós per a obtenir roba de cotó de bona qualitat, amable amb la nostra pell i a un preu assequible perquè ha estat cultivada, filada, teixida i confeccionada en el nostre entorn, amb respecte al medi ambient i perquè crea economia real i sostenible.
Volem facilitar, a més a més, l’accés a teixits de cultiu integrat a dissenyadors i artesans i impulsar el seu cultiu en els camps andalusos per promoure la seva venda i manufactura dins el mateix mercat espanyol.
Pretenem també donar visibilitat a totes les parts implicades en el procés de la creació d’una peça de cotó. Per això volem que a les nostres etiquetes hi aparegui, no només el nom de la nostra marca, sinó el de tots aquells que han participat en fer-la possible: qui l'ha cultivat, qui l'ha filat, teixit i acabat, i qui l'ha dissenyat i confeccionat: la traçabilitat.
Perquè cada una d’aquestes persones aporta un valor a la peça i volem evidenciar-lo. Per això ens agrada dir que volem crear teixits amb rostre i ànima.
Finalment, el projecte vol arribar més enllà de la fabricació d’unes peces de roba. Pretén, també, afavorir un consum conscient i responsable i conservar i transmetre la nostra cultura tèxtil de manera que donem continuïtat als coneixements i tècniques que els nostres teixidors i acabadors han desenvolupat durant segles, i alhora, preservem i creem llocs de treball locals **front a l’externalització generalitzada del sector.
QUI SOM?
El projecte Cotó roig neix de les inquietuds de dues dones amb un ampli bagatge en sectors laborals diferents però complementaris:
Àngels Perramon és agrònoma amb un interès especial pel respecte al medi i la agroecologia, així com per la defensa dels drets humans i el dret a un treball digne. Ha treballat com a responsable de projectes d’acció humanitària durant 5 anys i ha dut a terme campanyes de sensibilització en diferents països.
Rosa Escalé treballa des de fa 40 anys en el món del tèxtil i coneix bé tots els processos del sector, ja que ha treballat en tots els estadis de producció d’una peça: des de tasques de teixidura a la fàbrica, fins als acabats i confecció per a grans empreses de la moda. Al 2008 decideix baixar del tren d’un sistema que va cap a les deslocalitzacions i l’extermini del sector local, i crea la seva pròpia col•lecció de teixits per a la llar: Aixovar.
PER QUÈ CONTRIBUIR AMB AQUEST PROJECTE?
A més d’ajudar-nos a aconseguir el nostre objectiu, amb la teva col·laboració en el projecte estàs contribuint a:
Fomentar un consum tèxtil conscient i responsable.
Crear economia real i sostenible.
Impulsar el cultiu de cotó de producció integrada dins de la península.
Preservar la nostra cultura tèxtil i el saber fer de persones amb anys d’experiència en el seu ofici.
A QUÈ DESTINAREM LA VOSTRA APORTACIÓ?
L’ aportació de 15.000€ ens permetrà adquirir 5.000kg de cotó de producció integrada cultivat pels agricultors andalusos de la Cooperativa “Las Marismas” de Lebrija, per a poder començar a filar, teixir i confeccionar els nostres primers productes: tela de cotó per metres, samarretes i teixits bàsics per a la llar.
Així mateix, pretenem organitzar una Taula sectorial amb l’objectiu de crear una Cooperativa de consumidors del nostre cotó.
QUAN ES VEURAN ELS RESULTATS?
Una vegada aconseguit el finançament, podem començar a teixir i confeccionar a l’estiu i les recompenses podran ser entregades a partir de setembre de 2014.
POTS CONÈIXER MÉS SOBRE EL PROJECTE A:
Nota: no estan incloses les despeses d'enviament fora de l'Estat Espanyol per recompenses inferiors a 150 euros.
19 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.
Nati Aguilar
Enhorabona per la vostra iniciativa, m'he posat molt contenta de saber que aviat tndrem l'opció de conseguir cotó de proximitat i a veure si ben aviat potser orgànic.Quan tingueu samarretes em podeu enviar informació? Nostra web, www.sondepol.com.
Cotó roig
Autor/a
Muchas gracias, vamos a trabajar fuerte para que lo puedas tocar pronto!
Fiona Capdevila
Hola chicas! Felicidades!! Lo habéis conseguido! Estoy contenta de ser una de las mecenas y ahora leyendo cosas veo que soy una de las interesadas en la mesa sectorial, cono diseñadora de 2 marcas de moda ética. Estoy impaciente por tocar mi prenio!
Cotó roig
Autor/a
Hola Mamen,
Gracias por tu apoyo, una vez hayamos acabado la campaña de Verkami vamos a ir contactando a todas las personas que nos han escrito, para ver que colaboraciones son posibles!
Hasta pronto!
Mamen Horcajo
Me parece un proyecto muy interesante, somos un estudio de Interiorismo que creamos nuestra propia linea de cojines para nuestras decoraciones, me encantaría poder ayudar aportando ideas creativas si queréis...
Cotó roig
Autor/a
Muchas gracias Cecilia por tu apoyo!
Si vamos a hacer crecer la familia todas juntas, uniendo esfuerzos!
Seguimos en contacto!
cecilia
Chicas, me encanta vuestro proyecto. Me parece muy necesario y espero, de verdad, que salga adelante. Os deseo toda la suerte. Yo también estoy trabajando en un proyecto de moda consciente, así que esperemos que poco a poco vaya creciendo la familia.
Cotó roig
Autor/a
Eiiiiii estamos super contentas de que nos escribas y estariamos encantadas de que fuera así! Seguimos en contacto y te agradeceriamos que hicieras difusion estos dias, porque nos queda poco!
Virginia
Quería daros la enhorabuena por vuestra iniciativa. Yo soy de Lebrija y tengo 7,5 Ha de algodón cultivado allí. Me encantaría que mi cosecha fuese destinada a vuestra iniciativa a través de la Cooperativa. Enhorabuena!
Cotó roig
Autor/a
Hola Eva,
Si llámanos, al teléfono:
Rosa Escalé: 607716772 Àngels Perramon: 685199164
Hasta ahora,
Gracias!