❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Anuari Mèdia.cat: Els silencis mediàtics de 2013

L'Anuari Mèdia.cat 2014 és un projecte del Grup de Periodistes Ramon Barnils per treure a la llum 15 temes silenciats pels mitjans de comuni

Mèdia.cat

Un proyecto de

Creado en

0
segundos
438
Aportaciones
10.470€
De 8.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

NOU OBJECTIU! LLIBRE D'INVESTIGACIÓ A PROPOSTA DELS MICROMECENES

Si assolim els 13.000 euros, un dels temes que publicarà l’Anuari Mèdia.cat 2014 es convertirà en un llibre que publicarem durant la segona meitat de l'any. Els micromecenes decidiran en quin tema aprofundirem a partir d'una consulta online. El llibre ampliarà i aprofundirà en el reportatge en qüestió, aportant dades noves i visions diferents, i formarà part de la col·lecció Periodistes, que impulsa el Grup Barnils amb Edicions Saldonar. L’imprimirà la cooperativa El Tinter, la impremta que s’ha fet càrrec de la impressió de l’Anuari des de la seva primera edició. Si aconseguim fer-lo realitat, tots els mecenes de l'Anuari (els d'abans i els nous) rebran el nou llibre en digital en exclusiva prèviament a la seva publicació.

QUÈ ÉS L'ANUARI MÈDIA.CAT?

L'Anuari Mèdia.cat és un projecte de periodisme d'investigació que cada any aporta llum a temes silenciats pels grans mitjans de comunicació. L'Anuari de 2014 presentarà quinze reportatges en profunditat sobre quize temes que durant l'any 2013 no han estat portada de cap diari ni han obert cap informatiu. L'objectiu de l'Anuari Mèdia.cat és aconseguir situar aquests temes en l'agenda dels mitjans i omplir els buits que deixen els silencis amb periodisme crític.

QUINES NOVETATS PRESENTA ENGUANY L'ANUARI?

Per a l'edició de 2014 ens hem marcat tres reptes. En primer lloc, per tal que els reportatges siguin més entenedors, volem acompanyar-los d'infografies. L'any passat alguns dels reportatges ja en tenien, però enguany volem que en disposin tots quinze. Les infografies estaran en l'edició paper i també en format online. En segon lloc, volem prefeccionar una mica la web del projecte perquè sigui més atractiva i sigui més fàcil a l'hora de compartir els reportatges. En tercer lloc, volem millorar una mica les retribucions de les persones que fan possible a l'Anuari. Per tot plegat, l'objectiu de finançament s'incrementa enguany en 1.000 euros.

A QUÈ DESTINAREM LES VOSTRES APORTACIONS?

Les aportacions dels micromecenes són bàsiques per que l'Anuari sigui possible. Creiem en el periodisme participatiu, aquell que és fruit dels esforços d'una gran part d'agents diferents que treballen per fer-lo realitat. Al mateix temps, també creiem en la viabilitat dels projectes professionals. Així doncs, totes les persones que intervenen en el procés de gestació de l'Anuari perceben una remuneració. El 80% del finançament de l'Anuari Mèdia.cat es basa en el micromecenatge. L'experiència de microfinançament per als Anuaris de 2012 i 2013 va anar molt bé i enguany volem aprofundir en aquesta via, mantenint-nos en la línia dels objectius de finançament d'altres anys. La resta del finançament deriva dels acords amb les universitats implicades i amb el Col·legi de Periodistes. L'aportació de la Fundació Catalunya, que repercuteix de forma estructural en l'observatori crític Mèdia.cat, és també un dels puntals del projecte.

PER QUÈ UN ANUARI AMB ELS TEMES SILENCIATS?

Que als Països Catalans no existeixi la censura oficial no vol dir que la llibertat d'informació estigui garantida. La forma més efectiva de censurar un tema és el silenci amb què la majoria de mitjans de comunciació de masses aborden determinades informacions incòmodes per l'statu quo. Per això pensem que és de vital importància assenyalar els temes que haurien d'haver estat notícia i no ho van ser.

QUI IMPULSA EL PROJECTE?

L'Anuari és una iniciativa de l'observatori crític Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils amb el suport de la Fundacció Catalunya. L'Anuari enguany amplia els suports de l'àmbit docent fins a sis universitats. Repeteixen la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de València i la Universitat de Vic, i s'incorporen al projecte la Universitat Ramon Llull i la Universitat de Lleida. Un estudiant de Periodisme de cadascun d'aquests centres realitzarà un dels reportatges de l'Anuari sota la supervisió del centre i dels coordinadors del projecte.

COM S'ELABORA I COM ES TRIEN ELS TEMES?

L'equip de redacció de Mèdia.cat i l'Anuari hem treballat amb un llistat d'un centenar de candidats a "tema silenciat". Per elaborar el llistat hem anat monirotirzant l'actualitat durant tot l'any 2013, seleccionant aquells temes que han tingut menys ressò. També hem fet un buidatge de diverses publicacions, hem realitzat una sèrie de contactes amb periodistes que treballen a mitjans i una entrevistes amb diversos col·lectius socials per esbrinar quines han estat les matèries que, al seu parer, han gaudit de menys espai als mèdia. Els quinze temes finalment seleccionats són els que, segons el criteri del Grup de Periodistes Ramon Barnils, han tingut menys ressò als mitjans. En aquest moment, una quinzena de periodistes estan treballant-los i investigant-los.

QUINA DIFUSIÓ FAREU DE L'ANUARI?

La difusió és la part més important del projecte: l'objectiu de l'Anuari és que els temes que van ser silenciats pels mèdia vegin finalment la llum. La versió impresa de l'Anuari es podrà trobar a les llibreries. Quan l'Anuari sigui al carrer en publicarem el llistat. La versió digital estarà disponible de forma gratuïta en una web específica a Mèdia.cat. L'Anuari es presentarà en societat pels volts del 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat d'Expressió. Tot seguit farem una ronda de presentacions arreu dels Països Catalans, prioritzant aquells col·lectius i entitats que hagin invertit en el projecte i pobles i ciutats que no haguem visitat encara.

QUI COORDINA L'ANUARI?

Per tercera vegada consecutiva, els coordinadors de l'Anuari són Roger Palà (Barcelona, 1978) i Sergi Picazo (Barcelona, 1980). Roger Palà @rogerpala és periodista. Actualment és cap de redacció de la revista Enderrock, actualitza el blog Al darrera la nevera i també col·labora a Nació Digital. És membre de la Junta del Grup Barnils i del Consell de Redacció de Mèdia.cat. En Roger ha coordinat les quatre edicions de l'Anuari, la primera en solitari i les tres darreres amb en Sergi Picazo @sergipicazo. En Sergi és professor associat de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona i treballa com a redactor a la secció de Política d'El Punt. Té un blog sobre #BonPeriodisme anomenat El perseguidor. Agita al col·lectiu de periodistes Contrast i ha guanyat el premi de periodisme solidari Memorial Joan Gomis. De la promoció, difusió i comunicació de l'Anuari se n'encarregarà la Laia Soldevila @Laia_Soldevila, que és periodista, guionista i secretària tècnica del Grup Barnils.

D'ON SURT LA IDEA DE FER UN ANUARI DE TEMES SILENCIATS?

L'Anuari Mèdia.cat pren com a model la iniciativa periodística nord-americana Project Censored. Des de fa gairebé quaranta anys, aquesta iniciativa de la universitat de Sonoma (San Francisco) s'encarrega de fer un seguiment dels mitjans de comunicació dels EUA per detectar-ne els silencis i les omissions més importants. Fins ara s'han publicat dues edicions de l'Anuari Mèdia.cat, corresponents als anys 2011, 2012 i 2013. Podeu llegir-los els tres en aquest enllaç.

QUÈ ÉS MÈDIA.CAT? QUÈ ÉS EL GRUP BARNILS?
Mèdia.cat és un observatori crític dels mitjans impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils amb el suport de la Fundació Catalunya amb l'objectiu de treballar en la difusió i la defensa d'un periodisme rigorós i un espai comunicatiu propi. Ho fem a través de la publicació regular d'informes i estudis monogràfics, encarregats a professionals o investigadors del periodisme i la comunicació, i de l'actualització diària de notícies i informacions sobre els mitjans o el tractament que els mitjans fan de determinats temes. El Grup de Periodistes Ramon Barnils es va començar a gestar fa deu anys amb la intenció de crear un punt de trobada per als periodistes que compartíem una mateixa idea de periodisme rigorós, crític, fet i pensat des dels Països Catalans.

QUINES SÓN LES RECOMPENSES QUE OFERIU?

Què són els informes de l’Observatori Mèdia.cat 2014? Des de la seva creació, ara fa quatre anys, l’Observatori Mèdia.cat ha elaborat més d’una vintena d’informes analitzant temes diversos relacionats amb l’actualitat i els mitjans de comunicació. Aquest 2014 està previst que Mèdia.cat, amb el suport de la Fundació Catalunya, publiqui 7 informes nous, que s’enviaran en format digital als mecenes als quals correspongui en primícia abans de la seva publicació.

Com serà l'acte 'Música contra els silencis'? Música contra els silencis és un recital de petit format i 30' de duració ideat per Feliu Ventura. L'espectacle, que tindrà lloc a mitjans d'abril, combinarà música i periodisme i comptarà amb la participació d'alguns dels redactors de l'Anuari. Se'n farà una única sessió i només hi podran assistir els mecenes de l'Anuari. L'acte servirà per presentar en petit comité i en primícia els temes de l'edició de 2014.

De què va el llibre Corresponsals de les migracions de Carles Solà? Edicions Pol·len ofereix als mecenes l’edició digital d’aquest llibre, que és la traducció al català de Couvrir les migrations (2011), del professor i periodista Jean-Paul Marthoz. El llibre retrata el fet migratori des de l’òptica periodística i ofereix al lector eines de reflexió, crítica i anàlisi sobre les migracions.

De què van el llibre Et presento el jutge Garzón de Sònia Bagudanch i Castor: la bombolla sísmica de Jordi Marsal? Edicions Saldonar i el Grup Barnils impulsen, des de fa un any, la col·lecció Periodistes, una sèrie de volums que pretén abordar temàtiques silenciades o poc tractades pels mitjans de comunicació. El primer llibre de la col·lecció és un repàs als excessos, escàndols i fracassos del magistrat espanyol més mediàtic. El segon fa referència al polèmic dipòsit de gas conegut com Projecte Castor, que ha sacsejat –literalment– les Terres de l'Ebre durant els últims mesos.

De què va el llibre ‘Vint i Ramon Barnils’ i el documental ‘Barnils tal com raja’? Després d’un any i mig de feina, el Grup Barnils i Edicions DAU van publicar, el mes de novembre passat, un llibre i un documental sobre la figura del periodista Ramon Barnils. El llibre, escrit per Laia Altarriba, repassa la vida personal i professional de Barnils a través de vint persones properes a ell. El documental, co-dirigit per Albert Lloreta i Laia Soldevila, és una aproximació al periodista a través d’entrevistes recuperades del mateix Barnils i aportacions d’amics, coneguts i familiars.

Què inclou el pack especial per a entitats? Les entitats que vulguin fer possible l’Anuari Mèdia.cat 2014 poden invertir-hi a través d’aquesta opció, que dóna dret a l’organització a la distribució de l’edició digital a tots els socis de l’entitat en primícia, una presentació personalitzada del projecte amb la presència dels coordinadors i alguns dels autors i l’obtenció de cinc exemplars imrpesos de l'Anuari 2014. La recompensa inclou despeses de desplaçament dins del Principat.

Què són els sopars tertúlia del Grup Barnils? El Grup Barnils organitza, de manera periòdica, tertúlies matinals i vespertines per als socis de l’entitat en les quals, a partir d’un convidat, s’aborda una temàtica d’actualitat a través d’una conversa distesa, propera i off the record entre els assistents. El sopars són temàtics i s'hi aborda un aspecte determinat (cultura, política, moviments socials, etc) amb convidats relacionat amb aquest sector. Els mecenes que adquireixin aquesta recompensa podran assistir a totes les tertúlies del 2014 amb les despeses pagades.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

10 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Mèdia.cat

    Mèdia.cat
    Autor/a

    casi 10 años

    Hola argente93,

    Vam enviar-te diversos correus per demanar-te l'adreça al següent correu: [email protected]. Els has rebut? Pot ser que els mails siguin a correu brossa?

    Si vols escriu-nos a [email protected] i mirem què ha passat.

  • argente93

    argente93

    casi 10 años

    Hola, encara no he rebut cap correu preguntant la meua adreça per a fer l'enviament del anuari. Heu començat ja a repartir-los?

  • Mèdia.cat

    Mèdia.cat
    Autor/a

    casi 10 años

    Hola argente93!

    Aquesta setmana ens arriben els Anuaris d'impremta i us escriurem amb tots els detalls que ens heu de facilitar per fer-vos-el arribar.

    Estigueu atents al correu!

  • argente93

    argente93

    casi 10 años

    Hola! quan podrem rebre el llibre? On hem de posar la direcció per a que feu l'enviament?

  • Mèdia.cat

    Mèdia.cat
    Autor/a

    casi 10 años

    Hello mr Vitiello, we can talk about it by email: info(at)grupbarnils.cat

  • Matteo Vitiello

    Matteo Vitiello

    10 años

    I'm a journalist and I wonder if you'd think to publish your contents in other languages and with subtitles, thank u

  • Mèdia.cat

    Mèdia.cat
    Autor/a

    10 años

    Hola! Encara no hem fixat la data però serà al llarg del mes d'abril. Us mantindrem informats!

  • Bernat Julià

    @_BerNius

    10 años

    Bones! Tenim data del "Música contra els silencis"? Ho dic perquè si pago perquè vull venir però després per qüestions d'agenda no pogués, em sabria molt greu i així ho sabem d'entrada! Merci!

  • Mèdia.cat

    Mèdia.cat
    Autor/a

    10 años

    Hola David,

    Després de la publicació de l'Anuari (a principis de maig), els reportatges seran públics i es podran consultar digitalment al web www.media.cat/anuari, on també te'l podràs descarregar en pdf. Tot de manera gratuïta.

  • David Datsira

    David Datsira

    10 años

    Hola bon día. Enguany m'agradaria i veig interesante. Els usuaris que no podem collaborar economicament quedem limitats per rebre informacio del vostra trevall podem tenir acces de les noticias enguany no siguin tant documentades? Fare veu compartin

#15 / Llarga vida a l'Anuari Mèdia.cat

Roger Palà i Sergi Picazo, coordinadors de l'Anuari Mèdia.cat

Un any més l'Anuari Mèdia.cat ha assolit el seu objectiu a Verkami. De les tres edicions que fa que emprem aquesta eina per finançar el projecte, és el cop que més micromecenes s'han sumat a la iniciativa (438) i més diners hem recaptat (10.475). En primer lloc, doncs, volíem donar-vos les gràcies el nom del Grup de Periodistes Ramon Barnils per haver-vos implicat de nou en el projecte. I, en segon lloc, ens agradaria compartir tres reflexions que ens han vingut al cap durant els últims quaranta dies.

1) Constatem de nou la validesa i potència del crowdfunding com a eina per impulsar projectes periodístics que vagin més enllà de les lògiques estrictes del mercat. No és casual que precisament ara el Govern del PP hagi decidit legislar sobre el microfinançament.… leer más

#14 / Qui hi ha darrera de l'Anuari d'enguany?

Falten només dos dies per tancar la campanya de micromecenatge que ja ha fet possible la quarta edició de l'Anuari del silencis mediàtics i que suma aquestes últimes hores més mecenes per fer possible que un dels 15 temes del projecte esdevingui llibre. 48 hores perquè, si us motiva el projecte, hi pugueu ficar també el vostre gra de sorra!

Mentrestant, ja fa setmanes que la maquinària de l'Anuari Mèdia.cat s'ha engegat i està treballant sense treva. Ja tenim 15 periodistes que s'han ficat a escodrinyar entre els 15 temes que des de l'Observatori Mèdia.cat i el Grup de Periodistes Ramon Barnils pensem que són els més silenciats als Països Catalans.

El resultat de la seva tasca el sabreu d'aquí a unes setmanes llargues, però mentrestant us els presentem un per un. Aquests són els 15 periodistes (entre els quals sis estudiants de les facultats de periodisme del país) que formen l'equip de l'Anuari 2014:

Bertran Cazorlaleer más

#13 / Lluitem plegats contra els silencis

Col·legi de Periodistes de Catalunya

Som molts els periodistes que defensem que cal més que mai un periodisme reflexiu i sense silencis que ens permeti entendre la nostra realitat social. Una realitat que cada vegada és més polièdrica i complexa que està immersa en una difícil situació econòmica, social i política, de la qual els periodistes tenim el privilegi de ser-ne testimonis.

Malauradament no tothom recorda la funció social i democràtica que hem de representar els periodistes i en algunes ocasions es contribueix interessadament a la confusió. El que realment és difícil, i representa un esforç, és ajudar els ciutadans a saber interpretar la realitat, oferint-los claus i coneixements que els permetin avançar com a societat més crítica i sòlida.

I per això cal lluitar contra els silencis de tot tipus; els que… leer más

#12 / Silencis revelats en llibres

Pol·len Edicions

L'editorial Pol·len Edicions i la impremta verda El Tinter ens hem implicat en la nova edició de l'Anuari Media.cat amb ganes de contribuir a revelar aquests silencis que cada any resten -per incòmodes- als calaixos de les redaccions, o que directament ja no arriben als mitjans, per referir-se a actors vulnerables i a problemàtiques “silenciables”.

Aquest any, a més, contribuïm a una de les recompenses de la campanya de l'Anuari a Verkami amb una guia essencial tant per evitar els silencis de les notícies sobre el fet migratori i les minories ètniques, com per millorar-ne la cobertura informativa. Es tracta del llibre Corresponsals de les migracions del periodista i professor belga Jean-Paul Marthoz, adaptat al context català i espanyol pels periodistes Carles Solà (TV3) i Marta Muixí. Un manual que dóna eines als i les lectores i planteja reptes ètics sobre la feina periodística.

leer más

#11 / En volem saber més

Francesc Gil Lluch, editor d'Edicions Saldonar.

A Edicions Saldonar pensem que les coses s’han de saber, totes. És per això que quan ara fa un any vam tenir l’oportunitat de començar a col·laborar amb el Grup de Periodistes Barnils se’ns va obrir el cel. L’entesa va fructificar amb la creació de la col·lecció de llibres Periodistes, en què hem publicat Et presento el jutge Garzón, de Sònia Bagudanch, i estem a punt a punt de treure’n un altre el mes que ve que estem segurs que serà una referència que farà tremolar alguna cosa més que unes quantes cames: Castor: la bombolla sísmica, de Jordi Marsal. No us el perdeu, feu el favor.

La filosofia de la col·lecció Periodistes és la mateixa que la de l’Anuari Mèdia.cat. De fet, n’és una extensió, perquè la idea de tirar-la endavant va sortir després de comprovar el gran «arsenal» de temes… leer más

#10 / El fantasma del periodisme amputat

(La Universitat Ramon Llull col·labora amb l'Anuari Media.cat junt amb les universitats Autònoma de Barcelona, Pompeu Fabra, Lleida, Universitat de València i Universitat de Vic)

Francesc Barata. Professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Ramon Llull

Als volums de British Medical Journal s’hi explica la història d’un mariner que va perdre per accident el dit de la mà dreta i que durant quaranta anys el perseguia el fantasma d’aquell dit rígidament estès, com estava quan li fou seccionat. Sempre que s’apropava la mà a la cara temia que el dit fantasma li tragués l’ull. Sabia que això era impossible, però el rostre se li encongia de forma agra i res podia fer-hi.

Per als amputats els membres fantasmes existeixen i tenen una gran vàlua. Necessiten el seu acompanyament fins que omplen la pèrdua o l’assumeixen com irreparable.

leer más

#09 / Els 25 temes més censurats als mitjans d’EUA l’any 2013 segons Project Censored

A Estats Units funciona, des de fa 38 anys, Project Censored. La iniciativa, inspiradora de l’Anuari Mèdia.cat, la va impulsar Carl Jensen just després de l’escàndol Watergate quan va decidir investigar, junt amb els seus alumnes de la Universitat Sonoma State de California, aquells temes els quals la premsa intentava ocultar.

La finalitat del projecte era determinar si realment existia de forma sistemàtica la omissió de diversos temes als mitjans de comunicació a Estats Units. Des de la seva fundació, el projecte ha publicat anualment vint-i-cinc temes que Project Censored considera que ha estat tractats inadequadament o simplement se’ls ha boicotejat als principals mitjans.

Aquests són els 25 temes que, segons Project Censored, han estat més censurats pels mitjans nord-americans durant el 2013:

25 . L'Estat d'Israel crea un pla de control de la natalitat per les immigrants etíops sense el seu consentiment.

leer más

#08 / El mecanisme dels rellotges

(La Universitat de Lleida col·labora amb l'Anuari Media.cat junt amb les universitats Autònoma de Barcelona, Pompeu Fabra, Ramon Llull, Universitat de València i Universitat de Vic)

Leo Badia. Cap de premsa de la Universitat de Lleida

No és necessari que els rellotges conspirin per donar pràcticament la mateixa hora al mateix temps. Només cal que, d’entrada, hagin estat posats a l’hora i dotats del mateix tipus de moviment, de manera que, només seguint-lo, cadascun d’ells coincidirà grosso modo amb tots els altres. Així il·lustra el sociòleg Alain Accardo, autor d’articles com 'Rere la subjectivitat dels periodistes', o de llibres com Periodistes precaris, el fenomen que George Orwell explica en el pròleg de La rebel·lió dels animals: “en les societats lliures, les idees impopulars poden ser silenciades i els fets inconvenients mantinguts en l’obscuritat sense necessitat de cap prohibició oficial”.

leer más

#07 / Nou objectiu: llibre d’investigació a proposta dels micromecenes

Aquesta és la tercera vegada que l’Anuari Mèdia.cat recorre al microfinançament. Ara, quan ja hem assolit l’objectiu que ens havíem marcat, fa de mal dir i semblarà falsa modèstia, però no les teníem totes. Hi havia dubtes. Resistiria la fòrmula de l’Anuari un tercer any de microfinançament? Què podríem oferir de diferent i engrescador? Seguirien els micromecenes apostant per un producte en certa forma consolidat i que ja no era “nou”? Tot això flotava en l’ambient dissenyant la campanya. Tanmateix, el tercer Verkami de l’Anuari ha estat un èxit. El primer any vam assolir l’objectiu marcat (3.200 euros) en 24 hores. El segon any, vam arribar als 7.000 euros en set dies. La marca d’aquest 2014 (8.000 euros en dues setmanes) no està gens malament.

Un cop assolit l’objectiu, un nou dubte: què… leer más

#06 / Des de l’Anuari recordem Darío Giménez

(La Universitat de Vic col·labora amb l'Anuari Media.cat junt amb les universitats Autònoma de Barcelona, Pompeu Fabra, Ramon Llull, Universitat de València i Universitat de Lleida)

Jordi Serrat. Professor de Periodisme de la UVic

Enguany que el projecte de l’Anuari Mèdia.cat incorpora més universitats catalanes entre els seus mecenes, se’m fa molt present el record de qui va ser professor de Periodisme d’Investigació a la UAB, Darío Giménez. Han passat més de 6 anys de la seva mort i la seva empremta continua entre nosaltres. Els dos cursos de docència que vam compartir plegats van ser prou temps per admirar el seu ofici. Gat vell del periodisme més incisiu, l’antic director d’Interviú en els anys més convulsos de la transició, era un home de conversa alegre, de llengua aguda i ploma directa.

“És impossible que… leer más

#05 / 351 gràcies i... seguim!

Benvolguts micromecenes,

Ho heu fet possible.

Un any més, totes i cadascuna de les vostres aportacions ha sumat per a què una nova edició de l'Anuari Mèdia.cat dels temes silenciats sigui realitat.

351 GRÀCIES perquè a partir del maig, 15 temes silenciats pels mitjans durant el 2013 veuran la llum en 15 r eportatges d'investigació. Sapigueu que ja hi hem començat a treballar.

Avui, la Junta del Grup Barnils s'ha reunit i han sortit noves idees per ampliar i millorar el projecte de l'Anuari Mèdia.cat. Ben aviat us en donarem més detalls, estigueu atents a aquest bloc a la web del Grup Barnils i Mèdia.cat i a les xarxes socials.

Mentrestant, us anirem presentant tots els col·laboradors d'aquest Anuari al bloc i altres sorpreses mentre mantenim activa la campanya d'aportacions per qui vulgui col·laborar amb el projecte i obtenir un exemplar de l'Anuari (entre altres recompenses!)

Fins aviat,

Grup de Periodistes Ramon Barnils

#04 / Periodistes de merda! (jo us estime)

Feliu Ventura, cantant i autor de cançons.

Mire al meu voltant més pròxim i per tot arreu hi ha periodistes, de veritat, és insuportable. Si almenys foren d'aquells periodistes que fan la crònica laudatòria del gestor polític, artista o l’entrenador esportiu de torn i després vénen a fer-se una cervesa amb tu i canvien de tema. Però no, els meus amics i amigues periodistes són uns pesats, tot el dia reblant el clau i donant-li la volta a les coses, esmolant les diverses perspectives de qualsevol fet, mentre tu vas ja per la segona cervesa i encara no has tingut oportunitat de lluir ego. No veus que no t'estic escoltant des que he demanat la segona cervesa? Jo també vull parlar!

Són uns "friquis" de les dades, dels gestos aparentment insignificants, dels documents imprevistos, de les confessions furtives... però han oblidat com és fer-se una cervesa i callar una estona. Quina tabarra, tu!

leer más

#03 / Compromís amb la informació

Xesca Oliver, presidenta de la Fundació Catalunya

Aquest 2014 per primer cop farem possible l’Anuari Media.cat: els silencis mediàtics. És una col·laboració que ens omple d’orgull ja que permetrà fer arribar al públic en general quinze temes de 2013 que no han estat a l’agenda mediàtica dels grans mitjans de comunicació. Són temes que han estat silenciats per motius diversos, alguns dels quals assenyala David Bassa en el post anterior, tot i que en termes periodístics tenen prou envergadura. L’Anuari és una oportunitat per omplir aquest buits i treure’ls a la llum pública.

La Fundació Catalunya és una entitat que té per objectiu la defensa dels drets nacionals dels catalans, tant individuals com col·lectius, i especialment els reconeguts per la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides, de 10 de desembre… leer más

#02 / L’hora de les respostes

David Bassa, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils

Mai abans havíem viscut, com ara, uns temps tan paradoxals. D’una banda, per molt que des dels poders polítics i financers ens diguin que la foscor s’està esvaïnt, tots som molt conscients que el túnel és llarg i -el que és més dur d’assumir- que un cop haguem sortit del túnel ens adonarem que el paisatge de la sortida no s’assemblarà gaire o gens al de l’entrada.

Les dades són esfereïdores: arreu de l’Estat, d’ençà de l’inici de la “crisi”, el 2008, s’han tancat prop de tres-cents mitjans de comunicació. Tres-cents! I s’han perdut prop de dotze mil llocs de feina! Com diu la “periodista desquiciada” Cristina Palomar, “si començo a comptar tots els companys que conec que estan fent col·laboracions de franc per continuar en el mercat periodístic em quedo sense dits”. El… leer más

#01 / Torn de preguntes

Sergi Picazo, co-cordinador de l'Anuari Mèdia.cat

El millor periodisme no el trobareu a l’Anuari Mediacat Els Silencis Mediàtics de 2013. No! El millor periodisme segueix fent-se als grans mitjans de comunicació. Sí! Tiren endavant malgrat les dificultats, les retallades, els acomiadaments, l’entrada dels bancs al capital dels grans grups mediàtics i les constants pressions dels anunciants i dels governs. Els mitjans tenen els recursos, els diners, el temps, els enviats especials a Síria, programes com Salvados o 30 Minuts, plumilles partint-se la cara a la trinxera de la premsa diària i els milers de lectors que el nostre humil, cooperatiu i lluitador projecte encara no ha aconseguit. David i Goliat? Tanmateix, l’Anuari Mediacat s’ha convertit en només tres edicions en una eina especial, estimada i essencial per #OmplirelsBuits del… leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies