❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Per una nova Documenta

Documenta, la barcelonina llibreria independent especialitzada en humanitats, ha de canviar de local. Els seus socis hi posaran més del 80% del cost del trasllat, però busquen la complicitat de tots aquells a qui entristeix la desaparició de cada una de les llibreries ja tancades de la ciutat.

Categoría

Creado en

0
segundos
298
Aportaciones
15.970€
De 6.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

TENIM UN NOU OBJECTIU: 15.000 €

El dia 18 de desembre érem conscients de que començàvem una aventura amb el nostre projecte “Per una nova Documenta”, que podeu veure al nostre web Però no ens esperàvem la magnífica acollida que ha tingut: més de 250 persones han fet una aportació econòmica modesta o més generosa, però sempre per afecte i afinitat amb la llibreria ja que una rendibilitat econòmica no està garantida.

Així hem aconseguit més de 30.000 euros. Les aportacions a través del Verkami ja superen els 11.000 € i els comptes en participació ja han superat els 22.000 €. Aquests resultats extraordinaris ens emocionen i ens empenyen a aconseguir la fita que vam proposar en el nostre projecte: reunir aportacions fins a 40.000 €.

Aquesta tan gran prova de confiança amb que ens heu honorat ens motiva a fer una crida als distrets, als enfeinats, als que arriben tard, als que perden la moto, als que es desperten tard perquè es decideixin a col•laborar en el projecte “Per una nova Documenta”, que permetria que Barcelona conservés una llibreria humanística i literària, independent i propera.

Si dubteu encara, visiteu el nostre blog on hem reunit totes les notícies que ha generat el projecte. És la darrera oportunitat de participar-hi abans del 25 de gener. Anem pels 15.000 € en el verkami i per un total de 40.000 € en conjunt!

EL PROJECTE

Documenta és l’única llibreria d’una mida acceptable, independent de qualsevol tipus de cadena, que pot oferir un servei complert de llibres en paper amb una solvència i una efectivitat que ha demostrat durant molts anys. Creiem que seria llastimós que Barcelona perdés aquesta darrera mostra de experiència, creativitat i servei llibreters i que conserva un capital de clients fidels a la seva línia, que donen sentit econòmic i humà a la seva continuïtat.

L’objectiu es trobar una nova ubicació, amb una decoració nova, amb cares noves però conservant la mateixa línia de proximitat i d’exigència cultural. Es pretén mantenir aproximadament la mateixa superfície que permet que la llibreria sigui abastable tant pels qui hi treballen com pels que la visiten. Per la seva mida, els llibres hi són seleccionats amb cura i els seus gestors poden intercanviar opinions i comentaris amb els visitants i així s’aconsegueix que la llibreria sigui personal, viscuda i sentida per totes dues bandes.

El projecte és ambiciós i no disposa d’un capital suficient per a dur-lo a terme, malgrat l’aportació econòmica compromesa pel nou soci. És per això que hem decidit iniciar una campanya pública i oberta de captació de fons entre els seus clients, amics i amants dels llibres i la cultura.

Per aconseguir les aportacions econòmiques necessàries, presentem la possibilitat de fer-ho com a micromecenatge i animem tothom a participar-hi, encara que sigui amb aportacions modestes, amb l’objectiu d’aconseguir 6.000 euros. Totes les persones que facin una portació, independent de l’import econòmic, figuraran en la llista de Socis protectors de Documenta que es situarà en una paret de la llibreria.

A QUÈ DESTINAREM LES VOSTRES APORTACIONS

Les aportacions es dedicaran a la decoració i adequació del nou local. Tot i aprofitar prestatgeries i taules de l'actual local, en caldran de noves, a part de la més que probable necessitat de remodelació de terres, parets i sostres, canvis en instal·lacions elèctriques, lavabos,... Es a dir, les aportacions aniran a vestir la Nova Documenta per tal que sigui la mateixa Documenta, però nova.

CALENDARI

El calendari te dues variants tot depenent de quan es trobarà el nou local.

Per tal de fer un seguiment d'aquest calendari i del progrés del projecte, hem creat un blog.

La opció preferida es fer la inauguració de la nova llibreria el dia 1 d'abril de 2014.

17/12/13 Roda de premsa als principals mitjans de comunicació. - REALITZAT

18/12/13 Presentació de la campanya PER UNA NOVA DOCUMENTA als clients i amics de Documenta - REALITZAT

15/01/14 Valoració de l'estat del projecte i viabilitat absoluta. - REALITZAT

29/01/14 Tancament de la campanya de micromecenatge

31/01/14 Tancament de la campanya de comptes en participació

01/02/14 Segona valoració de l'estat del projecte.

01/03/14 Tancament de la actual documenta.

01/04/14 Obertura de la NOVA DOCUMENTA. Festa d'inauguració amb entrega de recompenses.

Si a 01/02 no s'ha trobat local però el projecte es continua considerant viable, la nova data d'obertura seria 1 d'octubre de 2014.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

2 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Eric del Arco i Josep Cots

    Eric del Arco i Josep Cots
    Autor/a

    10 años

    Benvolguda Núria,

    Ara mateix la millor opció es trucar a la llibreria (93.317.25.27) i demanar per en Josep.

    Per Verkami ja no es pot fer aportacions.

    Atentament,

    Eric i Josep.

  • Nuria Gibert

    Nuria Gibert

    10 años

    Pensava que les aportacions eren obertes fins avui dia 31 de gener. Potser l'aplicació encara permet fer-ho... És possible aportar 20 euros?

    Gràcies i sento l'enrenou. Núria Gibert

#61 / Darrera publicació, continuem endavant!!!

Ara fa tot just un any que varem iniciar l’aventura conjunta de traslladar la llibreria de Cardenal Casañas 4 a Pau Claris 144.

El procés ha estat un èxit amb les seves dificultats.

Ja no publicarem més en aquest blog, i per això us deixem el vídeo que el Josep va preparar per recollir tot un viatge fet amb el vostre suport.

I us convidem a celebrar, en breu, els 40 anys i 1 dia de la Llibreria Documenta.

Us tindrem informats

#60 / No ens n'oblidem

Finalment hem rebut les samarretes i les bosses pels que van participar en el verkami. Però ja som a finals de juliol. Ho deixarem pel setembre, però no ens n'oblidarem! Aquí podeu veure'n diversos usos i aplicacions. Teniu alguna proposta més?

Documaquia

Samarreta i bossa

Bossa i Samarreta

#59 / Sala d'estar/chill out

Ara que tenim la llibreria engegada, cal donar a conèixer la sala d'estar. N'hi ha que ja l'han descobert, com aquests dos que hi estan mirant un llibre. Quina tranquil·litat. L'hem de promocionar, difondre'n les virtuts, explicar-ne els secrets! És un racó de pau.

Des de la part de la llibreria estricta

Dos que ho han entès!

Des de la sala d'estar, cap a la llibreria

Josep i Eric, de Documenta

#57 / Inauguració del local de Pau Claris, el 19 de juny

Vam reiniciar Documenta, després de més d’un mes tancats, amb ganes de divertir-nos, com sempre, i amb encara més ganes de treballar de llibreters. Podeu veure que l’assistència va ser nombrosa, us assegurem que els parlaments van ser breus, els aplaudiments sorollosos i la satisfacció general.

Destaquem, del discurs del Josep: “Vaig descobrir que la frase Estima el teu somni encara que et turmenti, de G. D’Anunnzio, resumia a la perfecció la meva relació amb Documenta. Ara fa just 40 anys , em reunia amb en Ramon Planes a casa seva per començar a muntar un somni: una llibreria, que més tard en diríem Documenta. Vam muntar el nostre somni i la realitat es va encarregar de turmentar-nos.

Fa un any vaig començar a construir un nou somni al voler que Documenta continués existint, malgrat la dura realitat que envolta el món del llibre. I més de 400 persones, i sobretot l’Èric del Arco, s’hi van implicarleer más

#56 / Reiniciem: festa d'inauguració

Ja està tot pràcticament a punt. Ha arribat el moment de fer marxa enrere per a reiniciar Documenta. Dijous, 19 de juny, a les set del vespre (19h.), festa formal (?) d’inauguració. Us rebran molt cordialment dos nous treballadors molt especials i us desafiem a que els poseu a prova.

Tancarem la festa amb unes cançons de l’Oriol Tramvia. Entremig, algun parlament que altre, però breu.

El passadís i l'entrada

Venint de muntanya, a ple sol.

La sala gran amb les claraboies

Venint de mar, a ple sol.

Josep i Èric.

#55 / Una presentació íntima

Avui Ramon Pellicer ha presentat el llibre de Rafael Vallbona "De contents a enganyats" en un acte senzill, íntim, entranyable. L'autor ha volgut llegir un article que va publicar quan va venir a la festa de comiat de Cardenal Cassanyes, que ens honora i ens emociona. Aquí el teniu: LINK Val la pena.

Josep, de Documenta

#54 / Segona presentació

Després d’un llibre de poesia, demà/avui, 12 de juny, presentarem un llibre diferent (n’hi ha cap d’igual?), més d’assaig: “De contents a enganyats. Ara que tenim cinquanta anys”, de Rafael Vallbona i publicat per Edicions 62. Segur que serà un èxit.

Josep i Eric, de Documenta

#53 / Primera presentació a Pau Claris

Primera presentació d'un primer títol: "Rostoll", de col·lecció nova, Cadup, d'edicions Godall, casi nova. Èxit i satisfacció plena, emotiva dels nombrosos assistents. Persistirem.


Èxit d'assistència

Els que hi han intervingut, amb l'autora

Després, una copeta

Josep, de Documenta

#52 / Dues presentacions, de cara a la inauguració

Amigues i amics,

Per la setmana que ve, segurament el dijous 19 de juny, estem preparant la inauguració del nou local de Documenta; ara estem lligant caps, peus, cues i puntes. Ja us en informarem degudament.

Mentrestant, us recordem la presentació de Rostoll, de M. Dolors Coll Magrí, primer títol la col·lecció de poesia Cadup, publicada per l’editorial Godall, dimarts, 10 de juny, a les vuit del vespre.

També us recordem que dijous, 12 de juny, però a les set del vespre!, presentarem el llibre de Rafael Vallbona De contents a enganyats. Ara que tenim cinquanta anys, publicat per Edicions 62.

Una cordial salutació i fins ben aviat, doncs.

Josep Cots, llibreter i Èric del Arco, aprenent de llibreter.

#51 / Una lletra que diu molt

Ja hem instal·lat, a l'entrada, la llista de les persones que han col·laborat en el projecte PER UNA NOVA DOCUMENTA. En Francesc Boixader, el dissenyador, li ha donat la forma d'una D. Quantes coses diu aquesta senzilla lletra!

Trobo aquesta D impactant. I quan t'hi acostes...

Potser hi posarem unes fotografies o els cartells antics al costat...

Josep i Èric

#50 / Evolució de Pau Claris, i XIII: normalitat

Ahir, dissabte, va ser el primer dia relativament normal amb gent mirant i remenant llibres. De sobte, ens vam tornar a sentir a la Rambla i assaboríem una magdalena proustiana: crits de manifestants i "tocineres" dels mossos amb els llums blaus encesos. Després va tornar la normalitat.

Gent fent la feina habitual en una llibreria

Passa la manifestació

Al darrera els mossos

Recuperació de la normalitat

#49 / Evolució de Pau Claris, XII: ja comença a ser llibreria

Avui han passat dues coses defintives: la il·luminació ja funciona a "tutti pleni" i el rètol del carrer. Com podeu veure els llibres ja estan casi tots ben posats, les taules plenes i hem deixat de ser una llibreria fantasma perquè ja lluïm el nom a l'entrada.

Tal com ens vam proposar, els llums fan una llum regular ben espandida. Es pot llegir en qualsevol lloc o posició.

Això ja és tota una altra cosa!

Josep i Eric, de Documenta

#48 / Evolució de pai Claris, XI: activitat decisiva

En contrast amb el que va passar ahir, avui ha regnat una activitat frenètica, sense fre vull dir, i Pau Claris ha fet un pas important. Tant, que demà a la tarda ja estarà a punt tot el que cal en una llibreria. Si passeu, be. Si no, us hi esperem dissabte perquè vegeu les possibilitats del nou local.

Entrant, sortint, picant, serrant... i ningú xocava...

Des de la perspectiva contrària, també tothom actiu

Ni punt de comparació! La sala ja també llueix. La fruita està madura.

Tothom està radiant de felicitat. En Roger Pou, l'arquitecte, l'Elena Castellà, la seva ajudant, i l'Èric, l'aprenent de llibreter

#47 / Evolució de Pau Claris, X: la lentitud que cansa

Cada dia avancem, cada dia és més a prop, però tarda a arribar la felicitat. Ahir vam obrir amb una sabata i una espardenya i esperàvem avui anar ben calçats. Però no ha pogut ser així. Consolem-nos pensant que la fi del calvari és a prop... A continuació, posarem un article de El País que reflecteix la situació

Escenari dantesc amb narrativa en castellà ja plena

Al final del vespre ja hi havia més llum... i més llibres!

#46 / Evolució de Pau Claris, IX: primera realitat i promesa

Volíem obrir avui; per les fotografies ja veieu que era difícil. Pero avui hem viscut com una botiga es converteix en llibreria (i perdoneu la redundància) gràcies als llibres , construïda a poc a poc en una evolució fascinant. Finalment una promesa per demà.

Les prestageries buides no ténen cap interès, podria ser un súper. Però, amb llibres... Observeu el contrast entre prestages plens i buits

Al final de la tarda, feina feta! Això sí que és una llibreria.

Isabel Sucunza, de la nova llibreria Calders, passava i ha entrat. En un rapteinspirat, ens ha fet la primera compra de la Documenta de Pau Claris. Gràcies, col·lega! Encara hi ha molts prestatges buits...

Però aquí teniu la sala encara buida. Aquest vespre l'acabaven i demà estarà plena de llibres. Tota una promesa.

Èric i Josep, de Documenta

#45 / Evolució de Pau Claris, VIII: el dia abans

Hem decidit obrir demà perquè creiem que, si no ho fem així, els terminis s'allarguen massa. Obrirem amb les pretatgeries buides i les anirem omplint el més ràpid possible; demà mtija llibreria i demà passat l'altra mitja, si podem. I així, amb serenitat anirem aposentant-nos. La il·usió ens empeny...

Ha quedat tan bonica, que sembla la imatge d’un anunci

Des de la caixa, a l'entrada, cap al fons

Des del fons del fons, amb els palets de llibres, ensenyem el que no s'ha d'ensenyar, ai!

Des del final del passadís i de cara al carrer

En Josep i l'Èric de Documenta

En Josep i l'Èric de Documenta

#44 / Evolució de Pau Claris, VII: tres cares

Aquestes fotografies donen les tres cares de la mateixa moneda, una cara neta, una altra no tan neta, però en trànsit i la definitivament bruta. Esperem que tot es solucioni aviat... I que s'hi pugui entrar dimarts!

I un article d’avui a La Vanguardia, pàg. 58

#43 / Evolució de Pau Claris, VI: la llum

Avui hem fet les probes de llum, tema que ens preocupava molt. Una llibreria necessita una il·luminació molt concreta: la llum ha des ser difusa i al mateix temps potent i s’ha d’evitar la llum concetrada que fa clapes. S’ha de poder llegir en qualsevol indret i posició. Delicat…

#39 / Evolució de Pau Claris, II: l’eixida

Aquesta segona entrega de la Documenta en obres ens ajuda a apreciar les virtuts de la nova ubicació: la llum natural. Encara que avui ja estan més ben definits, aquests finestrals anuncien la llum natural que alegrarà la llibreria

#38 / Evolució de Pau Claris, I

Després de seguir pas a pas el tancament de Cardenal Cassanyes, ens proposem ensenyar l’evolució ràpida de Pau Claris, per renéixer, com a llibreria/ocell fènix.

Josep i Èric, de Documenta

#37 / La última vetllada a Cardenal Casañas va ser una festa memorable.

La crònica de Vilaweb (Montserrat Serra):

Són les vuit del vespre. La Rambla de Barcelona encara feineja i la gent s'hi passeja, perquè no hi ha aglomeració. A pocs metres de l'entrada de la llibreria Documenta, al carrer del Cardenal Casañas número 4, tot sembla tranquil: s'hi veu llum però no hi ha gent a fora. Perquè tothom és a dins. Una gentada omple la botiga. A un quart de nou els llibreters Josep Cots i Èric del Arco ja fan els parlaments i en acabat conviden a una copa de xampany. Molts amics i clients. També hi trobem editors i algun escriptor. Música en viu (vídeo).

Una part dels assistents ho aprofiten per comprar-hi un darrer llibre. Hi ha qui troba corall: els 'Poemes' de Kavafis traduïts i anotats per Carles Riba, amb introducció d'Alexis Eudald Solà, Curial del 1993 (el… leer más

#36 / Festa de comiat de Cardenal Cassanyes - Dimarts 13 de maig a les 20:00

Benvolgudes amigues i amics benvolguts,

S’acosta el moment de traslladar Documenta a la seva nova seu de Pau Claris i tenim clar que el futur és una oportunitat i una esperança. Això no treu que volguem celebrar un comiat com cal al carrer Cardenal Cassanyes, que ens ha acollit durant quasi 40 anys: un lloc entranyable per tots nosaltres.

Us convidem, doncs, a la festa de comiat que celebrarem aquest dimarts 13 de maig, a les vuit del vespre, per dir adéu al local de Cardenal Cassanyes, no a Documenta.

Estarem acompanyats per Wagner Pa, músic catalano-brasiler, i de pas prendrem una copeta.

Podeu imaginar el caire que prendrà la festa de comiat... Us hi esperem!

Josep Cots, llibreter, i Èric del Arco, aprenent de llibreter

Cardenal Cassanyes, 4 08002-Barcelona

t. 933172527 www.documenta-bcn.com

#35 / La Documenta a “Valor Afegit” del 30/04/14 de TV3

Amb el Títol de “Es traspassa experiència” el programa Valor Afegit fa un reportatge a tres traspassos de negocis i de tota l’experiència acumulada. Un dels comerços triats és la Documenta. Ens hi veureu molt guapos i amb ganes de parlar.

“A la indústria o el comerç el traspàs de l’activitat econòmica és habitual. Però aquest traspàs suposa també tota una transferència de coneixement, d’experiència necessària per poder innovar i millorar en la nova etapa que es comença. Hem trobat tres exemples: el de la llibreria Documenta de Barcelona, que incorpora un nou soci més jove; el d’un petit comerç de Molins de Rei, i el de la indústria de la pell, en què joves enginyers aprenen el funcionament per aplicar-lo a les fàbriques que estan muntant a la Xina.”

#34 / I més fotografies de les obres

En breu un penjarem aquí el vídeo del programa Valor Afegit que ahir va emetre TV3. Però com tot avança molt ràpid, avui us deixem amb algunes fotografies més de com va construint-se la nova Documenta. Veureu com es repara el terra, es fan magatzems i s'avança amb la instal·lació elèctrica.

#33 / Obres, obres i obres

Ha passat Sant Jordi, i tot i dir adéu a les Rambles de forma oficial, encara estarem uns dies a Cardenal Casañas 4. Al menys, fins el 10 de maig.

Al nou local els paletes piquen parets i terra, els "chispes" treballen sobre andamis, els pintors esperen, els transportistes fan mesures, els arquitectes ens proposen omplir el terra de sisal i cada cop tenim més propera l'obertura d'una fantàstica llibreria al centre de Barcelona...

#32 / 23 d’abril: La Documenta diu “Adéu a la Rambla amb la poesia”

Es va acostant l’hora del trasllat a la nova ubicació, però recordeu que el Dia del Llibre el passarem al lloc clàssic, de sempre, a Cardenal Cassanyes. Aprofitarem aquest dia eminentment comercial per dir adéu a la Rambla.

Ho farem amb la poesia, deixada sovint de banda: us oferirem, a la nostra parada davant del mosaic de Miró, llibres i autors que no tenen una repercussió tan popular. Per això hem convidat set poetes amb obra recent, perquè vinguin a firmar exemplars dels seus llibres i puguin sentir l’escalfor del públic.

A part dels poetes, hem reservat un espai per al guanyador del premi Documenta 2013, Yannick Garcia, i el seu llibre, publicat per l’Altra editorial,La nostra vida vertical, que recomanem calorosament. L’horari de les firmes serà el següent:

11 a 12 h Montserrat Rodés

12 a 13 Marc Romera

13 a 14 Màrius Sampere

15 a 16 Josep Porcar

16 a 17 Yannick Garcia

17 a 18 Enric Casasses

18 a 19 Victor Sunyol

19 a 20 Daniel Busquets

#30 / Resum de premsa de la presentació del Premi Documenta a la nova Documenta.

El passat dimarts 25 varem creuar, juntament amb en Yannick Garcia i L’Altra Editorial, les portes de la nova Documenta!!! Les parets del que havia estat una sastreria i un restaurant varen escoltar passatges del llibre de contes guanyador del premi, veus de música mediterrània i breus discursos. Va ser una petita festa que ens va emocionar. Veure la Documenta del futur plena era aconseguir donar a qui ens ha donat suport un missatge: això va endavant.

Us deixem avui un recull de premsa. En breu… els videos!

NUVOL: L’altra editorial a l’altra Documenta (per Núria Mirabet i Cucala)

LA VANGUARDIA: La nueva Documenta alimenta un foco de librerías en Barcelona (per IGNACIO OROVIO)

DIES DE BICI: La nova Documenta vol ser amiga de les bicis de Rafel Vallbona

#29 / Algunes resenyes de “La nostra vida vertical” de Yannick Garcia (Premi Documenta 2014)

Tot preparant la presentació oficial de La nostre vida vertical el proper 25 de març a les vuit del vespre a la nova Documenta en construcció,a Pau Claris 144 hem vist que hi ha diverses ressenyes als diaris i us les volem acostar…

NUVOL: Les vides extraordinàries de Yannick Garcia per Xavier Serrahima

Que la presentació d’un llibre es dugui a terme en un restaurant anomenat Silenus no saps ben bé si és una premonició de disbauxa o de saviesa, d’ordre o de liberalitat, de modernitat o d’antigor. Potser t’ajuda a fer-t’hi arribar més disposat a les preguntes que no pas a les respostes, a obrir els ulls per veure-hi més que no pas a ajustar-los per enfocar o fixar una imatge —una sola imatge que n’exclogui d’altres.

L’ambient és amable, acollidor, familiar; amb una taula que ens fa propers els… leer más

#28 / EN CONSTRUCCIÓ (Un autor, una editorial, una llibreria... 25 de març a les 20h prensentació a la nova Documenta)

Estem acostumats a afrontar les adversitats amb serenitat, però donar-se cops de cap contra la paret per poder obrir la llibreria nova cansa. Contra les dificultats, hem decidit muntar una festa "en construcció" en un establiment buit. Així podreu visitar, criticar i admirar el local que hem triat per a la nova Documenta.

El motiu o l'excusa per a la festa serà presentar el llibre guanyador del premi Documenta 2013. Aquest any hem arribat a un acord per a la seva publicació amb L'Altra Editorial, dirigida per Eugènia Broggi. Una editorial tan nova que només ha publicat 3 llibres de moment. Així doncs també és una editorial "en construcció". Yannick Garcia, és l'autor jove i, per tant, també "en construcció", de La nostra vida vertical, obra guanyadora i estrella indubtable de la festa. Adam Martin presentarà el llibre i xerrarà amb ell.

L'Elena Fortuny en llegirà algun fragment amb l'espurna que la caracteritza.

Gaudirem de les veus dodecafòniques de la Mariona Sagarra i leer más

#27 / Passeja per Documenta en 360º

Fa ja quasi un mes que no us hem dit res... No penseu que hem fet allò de "Coje el dinero y corre" Estem segurs que amb les nostres dots atlètiques, ens haurien agafat a la cantonada.

Tot al contrari. Aquestes darreres tres setmanes hem estat treballant amb arquitectes, decoradors, dissenyadors per tal de poder anar presentant novetats un cop les tinguéssim clares. Hem mesurat el local de totes les maneres possibles, hem revisat normatives, hem fet i refet distribucions i el cert es que patim l'angoixa dels dies, les hores i els minuts que semblen passar sense que res passi.

Però aquesta setmana us aniran arribant noticies nostres. Mentre les espereu, nosaltres us convidem a passejar la Documenta de sempre, gràcies a una visita virtual que ens ha preparat la Jelena Prokopljevic. Podeu veure altres treballs de la Jelena al seu web tres60virtual.com

#26 / JA HI SOM: CARTELL A PAU CLARIS 144 i alguns retalls de premsa

El primer cartell de DOCUMENTA a Pau Claris:

Mentrestant, diversos mitjans varen publicar la mateixa tarda de l'anunci oficial, dia 13 de febrer.

El Periodico:

El Pais:

I el Ara:

La llibreria Documenta es trasllada al carrer Pau Claris, 144 –al costat de València–, i deixa el local del carrer Cardenal Casañas, 4, al costat de les Rambles. El canvi ha estat possible gràcies al projecte 'Per una nova Documenta', que originàriament era un projecte personal assumit pels llibreters Josep Cots i Èric del Arco i ha passat a ser un projecte col·lectiu on 400 persones han col·laborat a través de Verkami o amb aportacions en forma de comptes de participació.

Finalment, la nova Documenta ha aconseguit reunir més de 50.000 €. Cots, molt agraït, ha afegit que han volgut donar continuïtat a la llibreria perquè "juga un paper en el mapa de llibreries de Barcelona". La inauguració a la nova ubicació no té encara data però Cots assenyala que amb obres i permisos pot portar fins a dos mesos.

#25 / EL PAIS: No llegeix ningú? de Jordi Llovet

El professor Jordi Llovet ens cita en el seu article del passat dia 5 de febrer per desenvolupar una teoria explicativa de perquè tanquen les llibreries de Barcelona. Us deixem la seva reflexió per si la voleu comentar.

No llegeix ningú?

“Els ginys electrònics han substituït avui la calma secreta de la lectura”

Per Jordi Llovet.

“Ara fa pocs dies ens assabentàvem que la llibreria Documenta, a tocar de la plaça del Pi, havia hagut de recórrer a un soci capitalista i a una campanya de micromecenatge per sobreviure: amb això, Josep Cots, el llibreter en cap de l’establiment, podrà llogar un altre local, més assequible, i continuar la seva magnífica tasca de molts anys. La raó per la qual Cots i els seus han de mudar-se és que el lloguer d’un local com el que tenien ha quedat subjecte a la nova llei de lloguers de locals comercials, i el… leer más

#24 / NORA POJOMOVSKY: “Un buen titular puede más que cien ejércitos”

La periodista Nora Pojomovsky ha publicat aquest article en la seva pàgina particular. Trobem que ha copsat el nostre pensament i projecte d’una manera especial i per això el volem compartir amb vosaltres.

“Escritura corporativa en acción

Para todos aquellos que todavía se preguntan sobre el sentido de Social Media y sus formas de crear colaboración el ejemplo de Librería Documenta es de tal elocuencia que hasta los devotos de las estrategias digitales estamos sorprendidos. Casi tanto como Josep Cots, el entrañable y experto librero de la calle Cardenal Casañas. Él, como tantos comerciantes del centro, y ante la rescisión de su contrato se vio en la encrucijada de ser o no ser, porque ser librero como Cots es una razón existencial, que no sólo va de abrir y cerrar las cuatro paredes de una tienda. Pero vamos, cuando hay incertidumbre las ideas vienen solas.

Socialmedia, Crowfoundingleer más

#23 / Resultat de la campanya i nova ubicació

Benvolguts amics i amigues,

Volem creure que sabeu prou i de sobres en què ha consistit el nostre projecte “Per una nova Documenta”; i ho diem en passat perquè ara ja s'ha convertit en una realitat. Ja hem après que la vida és canvi, que res és etern i tot es regeix pel doble principi de creació i destrucció, però vam tenir la petita vanitat d'intentar donar continuïtat a la nostra llibreria, perquè creiem juga un paper en el mapa de llibreries de Barcelona.

La grata sorpresa ha sigut que d'un projecte que en principi era personal, assumit també per l’Èric del Arco, hem passat a tenir entre mans un projecte col·lectiu. El nostre objectiu mínim era arribar a reunir 40.000 €: unes tres-centes persones han col·laborat a través del Verkami i han contribuït amb uns 15.000 € i més de cent han fet aportacions en forma de Comptes en participació i han superat els 35.000 €. Així doncs hem aconseguit reunir més de 50.000 €: leer más

#22 / NUVOL: "Barcelona no perdrà la llibreria Documenta"

Els periodistes Núria Mirabet i Bernat Puigtobella avancen el que la setmana vinent us concretarem amb més detall: Documenta tira endavant i ara només cal concretar dates...

"La confiança que Josep Cots i Èric del Arco van dipositar en els ciutadans ha sobrepassat les seves expectatives. La campanya de Verkami ha fet possible la recapitalització d’una llibreria que corria el risc de desaparèixer. La Nova Documenta reviurà a L’Eixample.

Davant la impossibilitat d’assumir una apujada de lloguer, Josep Cots i el seu nou soci Èric del Arco van demanar ajut econòmic a clients i simpatitzants. El dia 18 de desembre van presentar el projecte “Per una nova Documenta”. S’havien proposat aconseguir 41.000€ a través de l’adquisició de comptes de participació i d’una campanya de micromecenatge. L’èxit ha estat rotund. En els 40 dies que s’havien donat de marge s’ha superat amb escreix la quantitat proposada (més de 50.000€). Josep Cots parla d’una “reacció violenta” i d’una “cosa explosiva”.

#20 / BTV: "La llibreria Documenta es traslladarà a l’Eixample"

Poc a poc cauen les noticies... Aquesta és de divendres passat.

"L'augment del preu de lloguer del local i la imminent jubilació del propietari, Josep Cots, feia vaticinar un trist futur per a la llibreria Documenta. Gràcies a una campanya de micromecenatge i l'aportació de capital d'un nou soci, Documenta començarà una nova etapa en un local de l'Eixample. Per contra, aquest divendres, la llibreria Excellence tanca definitivament al públic per manca de rendibilitat.

El propietari de Documenta, Josep Cots, no s’esperava la magnífica acollida que ha tingut la crida de finançament per salvar la llibreria. Més de 250 persones anònimes han fet aportacions econòmiques que han sumat més de 30.000 euros. A banda, les aportacions a través de la campanya Verkami han arribat als 15.970 euros. Aquests resultats extraordinaris han superat la fita que Cots es va proposar per engegar una nova etapa de Documenta.

leer más

#19 / EL PAIS: “Nueva vida para la librería Documenta”, un article de Paula Montañà Tor

La periodista Paula Montañà Tor (@paulamontanya), del diari El Pais, ens ha dedicat avui una crònica on explica d’una manera planera el que ha estat i és el projecte d’una nova Documenta:

*La emblemática librería Documenta de Barcelona ha logrado lo que parecía imposible. En menos de dos meses ha reunido más de 80.000 euros, 40.000 de ellos gracias a las donaciones de particulares que se han volcado con la causa, empujados tan solo por el amor hacia su librería. Así, en medio del pesimismo de la crisis y ante el fin de los contratos de renta antigua, Documenta podrá empezar una nueva etapa en otro local, demostrando que después de 38 años sigue viva y continúa siendo querida por centenares de personas.

Cots, a l’esquerra, i Del Arco, a la Documenta. / MASSIMILIANO MINOCCRI

Hoy era el último día para… leer más

#17 / Només queden tres dies!

Amics i amigues benvolguts,

Falten dos dies perquè finalitzi el termini d’aportacions al nostre projecte “Per una nova Documenta”. Ja us vam dir en un correu anterior que la resposta de tothom ha sigut entusiasta, i actualment ja més de 350 persones hi han fet algun tipus d’aportació. Considerem aquest fet com una cosa extraordinària que ens omple de emoció, alegria i energia, perquè el que va començar com una aventura ara s’ha convertit en un compromís adquirit amb els que ens han correspost amb tanta generositat. Els que han participat en el projecte han demostrat una estimació i un afecte que exigeix una resposta decidida i enèrgica.

El detall definitiu, evidentment, és la tria del lloc, de la ubicació on traslladar Documenta; en aquest moment estem visitant locals, discutint condicions i valorant les possibilitats diferents d’emplaçament.

Aquí al costat us adjuntem una imatge on se’ns veu dialogant i sospesant les diverses opcions possibles.

leer más

#16 / NUVOLS: "La doble vida de Josep Cots". Un article de Bernat Puigtobella

Recuperem avui un article de Bernat Puigtobella publicat ara fa un any a NUVOLS. Una trobada de Josep Cots amb Josep Cots... tota una troballa periodística.

"Cada dia, quan es lleva, en Josep Cots pot triar entre anar a la seva llibreria del carrer Cardenal Casañas o enfilar cap al despatx de l’editorial que té al carrer Trafalgar. Perquè Josep Cots és el llibreter de la Documenta, però també és editor de 1984. Si va a l’editorial es posa la corbata. Si va a la llibreria, es corda un llacet al coll. Comparteixen el mateix nom i un munt d’afinitats que hem descobert tot dinant amb ells en un restaurant del Raval."

Josep Cots editor és el primer d’arribar al restaurant del carrer Xuclà i demana un martini negre d’aperitiu. El llibreter arriba més tard i fa un Campari: “Sóc un fanàtic del Campari”, diu. L’editor… leer más

#15 / VILAWEB: “El ‘souvenir’ llibresc”. Una opinió de Carlota Torrents

Avui a Vilaweb publiquen un article on ens citen, tot reflexionant sobre els petits afegitons a la venta de llibres, que en diu mandanguetes.

En el procés de definir la nova documenta n’hem parlat molt daixò, de les mandanguetes. De moment no us donem les nostres conclusions, però us deixem l’article de la Carlota.

“Les llibreries són moda! I tant! Sí, en tanquen moltes i cada vegada que passa ens exclamem, ens esquincem els vestits i fem el ploricó. En acabat, i sense revisar la nostra consciència, ens connectem a internet per comprar-nos un llibre o anem a la llibreria més cèntrica perquè ‘allà segur que el tenen’.

En tanquen moltes sí, però n’obren unes altres. Dinamisme comercial, en diuen, i potser hem de procurar de mirar-nos-ho amb bons ulls. Sembla que les llibreries han esdevingut negocis dinàmics i a aquests… leer más

#14 / Per què busquem més de 10.000 €?

El dia 18 de desembre érem conscients de que començàvem una aventura amb el nostre projecte “Per una nova Documenta”, que podeu veure a la web de la llibreria. Però no ens esperàvem la magnífica acollida que ha tingut: més de 250 persones han fet una aportació econòmica modesta o més generosa, però sempre per afecte i afinitat amb la llibreria ja que una rendibilitat econòmica no està garantida.

Així hem aconseguit més de 30.000 euros. Les aportacions a través del verkami ja superen els 11.000 € i els comptes en participació ja han superat els 22.000 €. Aquests resultats extraordinaris ens emocionen i ens empenyen a aconseguir la fita que vam proposar en el nostre projecte: reunir aportacions fins a 40.000 €.

Aquesta tan gran prova de confiança amb que ens heu honorat ens motiva a fer una crida als distrets, als enfeinats,… leer más

#12 / La família Documenta

Aquí estem un quants dels que formem la família Documenta. 365 dies a l’any oberts preparats per ajudar-vos a trobar aquell llibre que necessiteu!

Nosaltres també volem que hi hagi una nova documenta.!

#10 / Nou objectiu, 10.000 €

El dia 1 de gener hem superat els 5000 euros i el dia 2 varem assolir el nostre primer objectiu: 6.000 €. Ens sembla que és una fita important si tenim en compte que vam començar a ser operatius el dia 20 de desembre.

Per la banda de les aportacions en forma de compte de participació, hem arribat a una xifra de 10.500.

Això ens empeny a ampliar la captació a través del verkami, de moment aspirant a arribar als 10.000 i, si ho veiem possible, ampliaríem a 12.000 euros i rebaixaríem les aspiracions dels comptes de participació als 27.000 euros.

#09 / Gent “Documenta”

De vegades un es troba sorpreses tot viatjant per la ciutat… Una inconfusible bossa de documenta ens roba l’atenció dins un vagó de metro ple de gent…

#08 / 1er objectiu assolit: 6.000 € a Verkami. Anem a pels 8.000!!!

Benvolguts amics i amigues,

Acabem de començar un nou any i diuen que és moment de prendre decisions... i potser de mantenir-les.

Podreu veure que, en moment d’escriure aquest correu, tenim ja 121 patrons o persones que han optat per aquest camí per ajudar-nos i si el dia 1 de gener varem superar els 5000 euros, avui hem superat els 6.000 €.

Ens sembla que és una fita important si tenim en compte que vam començar a ser operatius el dia 20 de desembre.

Per la banda de les aportacions en forma de compte de participació, hem arribat a una xifra similar, 5.500 euros. Això ens empeny a ampliar la captació a través del verkami, de moment aspirant a arribar als 8.000 i, si ho veiem possible, ampliaríem a 10.000 euros i rebaixaríem les aspiracions dels comptes de participació als 30.000 euros.

Heu de pensar que nosaltres vam oferir dues maneres d’acceptar aportacions econòmiques però que no sabíem per quin camí us inclinaríeu.

leer más

#07 / AMICS A LA XARXA: les nostres veus a la blogosfera

Avui volem agrair a tots aquells que ens feu ressò a la xarxa. Molts ho feu utilitzant el Facebook i el Twitter. Altres ho fan des del seu blog personal. Avui us deixem algunes connexions a amics de Documenta:

SI DUBTO SOC, Reflexions, pensaments i dubtes filosòfics,literaris,personals...poti-poti, i aiguabarreig. De Elfrelang.

ALPEU DEL CARRER, El blog recull fotografies MEVES d'elements arquitectònics, botigues, aparadors, rètols, etc. que m´interessen. Inclou mostres d'art urbà, el més efímer. Paisatges de petit format. Sovint un text acompanya les fotografies. També comento esdeveniments. El camp d'acció es la ciutat de Barcelona, Sant Cugat i alguna sortida a l'exterior/ Marcel Albet Guinart

BLOG DE L'ESCOLA DE LLIBRERIA, El propòsit del blog de l'Escola de Llibreria és donar a conèixer l'existència d'aquesta… leer más

#05 / BTV: La llibreria Documenta necessita 40.000 euros per continuar oberta

Els periodistes Àngels Molina i Ricard Cosialls varen fer aquest reportatge explicant de forma audiovisual el nostre projecte.

"La llibreria Documenta, inaugurada l'any 1975, vol renovar-se. El propietari del local, Josep Cots, ha buscat un soci per començar un nou projecte i instal·lar-se en un local diferent. Tot i així, per mantenir la llibreria oberta necessiten 40.000 euros, que intentaran aconseguir a través de particulars. De moment, ja han iniciat una campanya de micromecenatge a Verkami per obtenir 6.000 euros."

#04 / TIME OUT: on tot va esclatar. Article "Llibreria històrica busca llibreter jove"

El passat 12 de novembre, l'Albert Forns publicava a la revista Time Out un article titulat: "Llibreria històrica busca llibreter jove".

L'Eric del Arco va llegir aquell article en un comentari perdut de Facebook i d'una conversa de cinc minuts a la porta de Documenta un divendres de finals d'octubre va néixer la relació de possibles socis amb en Josep Cots.

Aquí teniu aquell article:

"L’extinció dels contractes de lloguer antics, que aquest 2014 s’hauran d’actualitzar per llei, canviarà per sempre el panorama comercial de la ciutat. A Time Out Barcelona ja hem parlat d’aquest drama, que amenaça molts comerços històrics, incapaços de fer front als lloguers estratosfèrics que sí que poden pagar aquestes franquícies que adotzenen la ciutat. Entre els comerços de Ciutat Vella que haurien de… leer más

#03 / NUVOL: Josep Cots, un llibreter vocacional i intrèpid

Mentre el nostre Verkami va recollint el suport de tots aquells que no volen que documenta desapareixi, us deixem l'article que Núria Mirabet fa a la revista digital NUVOL

"¿Sabeu quina una se n’ha empescat el llibreter de la “Documenta” quan està a punt d’arribar a l’edat de la jubilació i no pot renovar el contracte de lloguer del local del carrer Cardenal Casañas? Doncs buscar un nou soci, més capital i un altre espai.

En Josep Cots no és dels que es queixa de la Llei Boyer, creu que calia una nova llei d’arrendaments i sap que això sempre toca interessos particulars. No s’ha pres el final del contracte de lloguer com un drama, se l’ha pres com un estímul, l’ha obligat a fer un replantejament del que ell anomena “la meva petita obra”.

Ja feia temps que una idea li rondava pel cap: buscar un soci capitalista que continués la… leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies