❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Guia per visitar una exposició de bolets, i aprendre'n

Les exposicions de bolets és un dels millors llocs per aprendre a diferenciar les espècies, comestibles o mortals, que hi ha a Catalunya. Hem preparat una guia senzilla per a que, tu o els teus fills, pugueu conèixer el més necessari de les principals espècies de bolets. Per a que no dubteu mai més

egracia@bolets.cat

Un proyecto de

Creado en

0
segundos
103
Aportaciones
6.212€
De 5.500€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

Les exposicions de bolets atrauen a públic de tota mena, tant en pobles com en ciutats, i són barates d'organitzar. En elles es presenten bolets collits al bosc i s'acompanyen del nom científic i el popular. Reben moltes visites però la gent n'aprèn poc.

És una llàstima, ja que els bolets s'han arrancat i classificat, i en una mateixa taula pots trobar la majoria dels bolets que t'agradaria reconèixer. O que els teus fills o nets coneguessin.

Cal una guia. Ara, no una guia de camp per bolets, que ja en tenim. Cal una guia dissenyada per exposicions, que t'ensenyi a veure els bolets que tens en front, exposats, que tels compari amb els seus propers, que et faci notar les diferències. Que, per exemple, et permeti entendre què és un carlet i com diferenciar-lo dels principals bolets mortals de casa nostre. Una guia per aprendre.

La tenim i la volem publicar.

Hem ordenat els bolets mitjançant la denominació popular catalana, una classificació pròpia, construïda al llarg de segles. Per a cada grup indiquem els bolets més freqüents, des de muntanya a litoral, i adjuntem els principals noms populars i el científic.

Tractem els 28 grups de bolets que hi ha a Catalunya, acompanyats de dibuixos en blanc i negre, i comentem més de 260 espècies de bolets.

Comparativa entre un pinetell (Lactarius deliciosus), a l'esquerra, i un rovelló vinader (Lactarius vinosus), a la dreta.

El llibre també és dirigit als diferents afeccionats que organitzen exposicions de bolets. Hem preparat un conjunt d'etiquetes retolades, tant per espècies com per grups de bolets, i que estan dissenyades per a ser col·locades al costat del bolets exposats. Estan fresades sobre material hidròfob pel que poden submergir-se en aigua sense problemes. Porten associat un codi QR, que es pot llegir amb telèfons mòbils. Cada etiqueta porta a una plana web amb el text del llibre sobre l'espècie i comentaris.

A QUÈ DESTINAREM LES VOSTRES APORTACIONS

Primordialment, a tasques d'edició (revisió de texts, proves de dibuixos, disseny i maquetació).

En publicarem 2500 exemplars. Tindrà un format de 24.5 x 17.5, al voltant de 174 pàgines, il·lustracions en color i, en el cas dels bolets, en blanc i negre. Tindrà un preu de venda al públic de 25 €.

També a l'edició de les etiquetes d'exposició amb codi QR, les corresponents capses per mantenir-les ordenades, i les despeses de tramesa de les diferents recompenses.

Activarem un web on mantindrem les pàgines del llibre accessibles mitjançant el codi QR. Qualsevol persona que estigui en l'exposició i acosti el telèfon a l'etiqueta d'una espècie determinada podrà llegir-ne la corresponent pàgina del llibre on es tracta aquesta espècie.

Hi haurà diverses presentacions del llibre, tant en llibreries (12) com en exposicions micològiques (16). En volem assegurar la difusió.

CALENDARI PREVIST

El text complet del llibre, revisat i maquetat, estarà a punt per editar el 31 de gener i l'edició, com a màxim, el 10 de març. Les recompenses, la setmana del 10 d'abril.

El podreu regalar per Sant Jordi

Foto: Exposició de bolets del Maresme. Museu de Mataró. 2013.

Les diferents presentacions públiques en llibreries s'iniciaran el 10 d'abril, mentre les associades a exposicions de bolets no començaran fins a finals de setembre de 2013.

Foto: Bartomeu Sala (Taradell).

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

24 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Jordi Casellas Figueras

    Jordi Casellas Figueras

    casi 6 años

    Ja fa mes de dos anys que el Sr. Gracia ens va prometre que, després de molts retards, el mes de juny del 2016 (El projecta va començar el 2013) tindríem les fitxes o llibre que diu que prepara dels bolets.

    En el seu dia li vaig dir que ens donava contestes com qui posa una pastanaga davant d'un animal per anar distraient el tema,

    D'una manera molt interessada va volguer targiversar la frase i, molt ofes, va contestar que la seva obra no era cap pestanaga.

    I es va comprometrà que pel mes de juny del 2016 tindria l'obra per "regalar.la" als qui li han fet confiança i l'han ajudat economicament.

    Passat el temps podem dir, ara si amb tot el sentit literal, que aquesta obra ha estat una verdadera pastenaga i a mes que s'ha fet malbe.

    A mi personalment ja no m'interessa, pero quedar clar que el Sr Gracia no es una persona seria ni a qui confiar.

    Amb el temps ens van coneixent les persones. . .

  • egracia@bolets.cat

    [email protected]
    Autor/a

    más de 8 años

    Gerard, Adjunto còpia de la carta que t'he enviat al teu correu electrònic:

    En resposta a la teva carta d’aquest mateix matí respecte a l’estat de l’edició per micromecenatge del llibre “Guia per visitar una exposició de bolets, i aprendre'n”, en el qual vàreu participar amb una aportació de 50€ (21 desembre 2013),
     Confirmem que aquesta aportació hauria d’haver donat accés al voltant de Sant Jordi de 2014 de 2 LLIBRES PAPER + LLIBRE DIGITAL + RÈTOLS (Un exemplar de"Guia per visitar una exposició de bolets, i aprendre'n" + Un exemplar de " Puc sembrar rovellons al meu jardí?" + Un exemplar digital, en epub, de "Guia per visitar una exposició de bolets, i aprendre'n" + El vostre nom en la plana d'agraïments + Una col·lecció de 125 rètols indicatius per a una exposició micològica, amb codis QR i que dirigeixen a la descripció detallada de les espècies de bolets més corrents de Catalunya ).
     Que com us vàrem informar oportunament , el fet de superar la quantitat inicialment desitjada per a la publicació del llibre, ens va decidir a augmentar el contingut del llibre i passar de les 174 pàgines inicials del llibre a més de 600.
     Que l’augment de contingut, i del nombre d’espècies tractades, ens ha posat més dificultats sistemàtiques, de dibuixants (qualitat i nombre de dibuixos) i terminològiques, de les desitjades. El resultat és que ha forçat a un endarreriment notable de l’edició del llibre.
     Que tenim previst lliurar-vos a mitjans de setembre d’enguany el llibre en paper " Puc sembrar rovellons al meu jardí?" , l’exemplar digital de "Guia per visitar una exposició de bolets, i aprendre'n", així com la col·lecció de rètols indicatius per a una exposició micològica, amb codis QR. El nombre de rètols augmentarà des de 125 a més de 300.
     Que esperem poder-vos lliurar el llibre "Guia per visitar una exposició de bolets, i aprendre'n", en format paper, a finals d’octubre 2015.

    Lamentem els retards ocasionats per la voluntat de lliurar un text de més extensió i desitgem que us sigui d’utilitat.

    Atentament,

  • Gerard

    Gerard

    casi 9 años

    Hola Enric tenim noticies del llibre? Perque es va dir que per aquest St Jordi pasat es publicaria i aqui ningu diu res. Espero una resposta definitiva JA!!

  • Susanna

    Susanna

    casi 9 años

    Hola Enric...estem a 11 de juny del 2015, com va el llibre? Jo no vaig rebre la còpia en pdf ni tampoc he rebut notícies de que ja estigui imprès...

  • Mireia

    Mireia

    casi 9 años

    Hola Enric,

    ja som a Sant Jordi de 2015. Alguna novetat respecte a la publicació?? Gràcies.

  • egracia@bolets.cat

    [email protected]
    Autor/a

    9 años

    Perdona el retard en contestar-te. El llibre....a punt. Ha estat més complex del que semblava. Hi ha força canvis i novetats que encara no puc avançar. Tot estarà a punt a finals de febrer, per a publicar per Sant Jordi !!!

  • Susanna

    Susanna

    más de 9 años

    Hola Enric, fa un temps vaig posar una pregunta però ara veig que no va quedar...com teniu el llibre? el podrem tenir per Sant Jordi 2015?

  • egracia@bolets.cat

    [email protected]
    Autor/a

    más de 9 años

    Perdona el retard en contestar-te. El llibre....a punt. Ha estat més complex del que semblava. Hi ha força canvis i novetats que encara no puc avançar. Tot estarà a punt a finals de febrer, per a publicar per Sant Jordi !!!

  • Rosa Maria Andrés Creus

    Rosa Maria Andrés Creus

    más de 9 años

    Quan sortirà el llibre?

  • egracia@bolets.cat

    [email protected]
    Autor/a

    más de 9 años

    Perdona el retard en contestar-te. El llibre....a punt. Ha estat més complex del que semblava. Hi ha força canvis i novetats que encara no puc avançar. Tot estarà a punt a finals de febrer, per a publicar per Sant Jordi !!!

Volver a todas las actualizaciones

#02 / Primera publicació a primavera

Passat tot aquest temps, us faig saber que el llibre “Guia per visitar una exposició de bolets, i aprendre'n”, en el qual vareu col·laborar mitjançant Verkami, finalment es començarà a publicar aquest any.

Ja no tindrà 174 pàgines, ni serà en format de 175 x 245 mm. Creiem que és més oportú publicar-lo en un format superior, DIN A4 (210 x 297 mm), amb espiral, de manera que pugui està sempre perfectament obert sobre una taula. Tampoc tindrà aquesta extensió, serà en 10 volums d'unes 80 - 100 pàgines de mitjana, un miler de pàgines en total. I, òbviament, passarem de les 260 espècies tractades en el llibre original a més d'un miler.

El llibre està dividit en 4 capítols d'introducció i 48 capítols que tracten els grans grups de bolets catalans, pel que, de mitjana, cada volum tractarà 5 grans grups de bolets. El darrer volum inclou l'índex de noms populars, el de noms científics, un glossari i una carta de colors. Va dirigit als visitants d'exposicions de tot l'àmbit de parla catalana.

El primer volum publicat tracta 4 grups de bolets. Serà el dels bolets amb esponja, i inclourà els grups dels ceps, mollerics, mollerons i mataparents. La sistemàtica és actualitzada a gener de 2020.

Us adjunto un exemple de capítol en estat d'edició, una prova de maquetació. La trobareu a: http://micopedia.cat/guia-per-visitar-una-exposicio. Te 5 pàgines. És la segona prova, fins i tot hi ha alguns fragments repetits com a prova de diferents tipus de presentació. Però us en podreu fer una idea de com serà el llibre i de l'estat actual. Tracta el grup dels mollerons.

La presentació en públic d'aquest volum serà aquesta primavera, i aquells que no pugueu assistir-hi el rebreu a casa, a l'adreça que ens vareu indicar. Si aquesta ha variat, us demanem que ens ho feu saber.

Quan tingui dates exactes de l'edició, us les faré arribar per aquesta via.

Veureu que el llibre és molt sintètic, fidel a la idea original. Es tracta de tenir a la ma els detalls que cal recordar d'una determinada espècie de bolet per poder-lo reconèixer al camp. I aprofitar una exposició de bolets per aprendre'ls.

Tot esperant que aquesta informació us sigui reconfortant, afectuosament,

Enric Gràcia

1 comentario

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

  • cmateu

    cmateu

    4 años

    Bona tarda, hem canviat d'adreça. Com podem fer per facilitar-vos la nova direcció? Salutacions.

#02 / Primera publicació a primavera

Passat tot aquest temps, us faig saber que el llibre “Guia per visitar una exposició de bolets, i aprendre'n”, en el qual vareu col·laborar mitjançant Verkami, finalment es començarà a publicar aquest any.

Ja no tindrà 174 pàgines, ni serà en format de 175 x 245 mm. Creiem que és més oportú publicar-lo en un format superior, DIN A4 (210 x 297 mm), amb espiral, de manera que pugui està sempre perfectament obert sobre una taula. Tampoc tindrà aquesta extensió, serà en 10 volums d'unes 80 - 100 pàgines de mitjana, un miler de pàgines en total. I, òbviament, passarem de les 260 espècies tractades en el llibre original a més d'un miler.

El llibre està dividit en 4 capítols d'introducció i 48 capítols que tracten els grans grups de bolets catalans, pel que, de mitjana, cada volum tractarà 5 grans grups de bolets. El… leer más

#01 / DATA DE PUBLICACIÓ FINAL

Després de moltes vicissituds hi ha data final per a la publicació del llibre: "Guia per visitar una exposició de bolets, i aprendre'n". Serà el 17 de setembre de 2016.

El llibre és molt més extens i treballat que l'original. A mida que s'acosti la data, ja us aniré fent-ne saber els detalls.

Amb el temps que ha passat des de la data prevista de publicació i la real, és molt probable que algun de vosaltres hagi canviat el correu electrònic. Per aquesta raó publicaré també aquesta informació en el meu bloc, facebook i twitter. SI hi ha algun canvi de email o d'adreça postal, us prego que me la feu saber a [email protected].

Un cop més, perdó pel retard.

Enric Gràcia

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies