❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Avui actius...o demà radioactius!, edició del llibre

Avui actius... o demà radioactius! Un manual de protecció de les radiacions, tant pels professionals exposats com per tothom. Un llibre de divulgació científica sense embuts ni enganyifes.

Pol·len Edicions

Un proyecto de

Creado en

0
segundos
112
Aportaciones
8.070€
De 7.500€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

QUÈ ÉS "Avui actius... o demà radioactius!"

Un manual de protecció de les radiacions, tant pels professionals exposats com per tothom. Un llibre de divulgació científica sense embuts ni enganyifes.

INCLOU carnet personal d’exposició a les radiacions mèdiques, on prendre nota de les radiacions d’exploració i diagnòstic, mitjançant Raigs X.

ORIGEN

Les lliçons de la catàstrofe nuclear de Fukushima són la repetició del què ja sabem i el que un potent motor de l’amnèsia intenta amagar i oblidar: el poder nuclear, exponent màxim del fonamentalisme tecnològic i l’integrisme cientifista. Si la catàstrofe de Txernòbil (1986) va ser una metàfora del final del totalitarisme del segle XX i de que el risc en el món contemporani no té fronteres, ara Fukushima és una metàfora del nou totalitarisme de la indiferència i la resignació. El que pretén aquest llibre és repassar els temes claus del debat. Preguntes i respostes clares, sense embuts, amb tots els ets i uts. Un llibre de la col·lecció Producció Neta de Pol·len edicions que inclou els gèneres periodístics d’identificació i resposta dels tòpics més usuals, les enganyifes més corrents, un glossari, la bibliografia bàsica... Escrit i coordinat per Jordi Bigues, dissenyat per Manuel Reyes amb articles i el suport d’Ulrich Beck, Jaume Morron, Eduard Rodríguez Farré, entre d’altres. La infografia no simplifica la informació, sinó que pretén fer-la visible, accessible i atractiva. Els diagrames presenten tots els ingredients amb mapes, taules i gràfics, des dels reactors nuclears fins els residus radioactius, la propulsió de satèl·lits nuclears i les radiacions mèdiques d’exploració i medicina nuclear. Un món complex explicat de manera planera, no complicada i comprensible per tothom. Aquest era el repte que afrontava l’equip d’ecodisseny de El Tinter. 128 pàgines a tot color.

UN LLIBRE ECODISSENYAT I ECOEDITAT

Un ecodisseny auditat, fet a una empresa amb sistema de gestió ambiental EMAS, imprés sota criteris d’impressió ecològica i eficiència, amb paper reciclat FSC, tintes vegetals i distintiu d’ecoedicío. Inclou la seva motxilla ecològica [de cada llibre], és a dir l’impacte ambiental reduït i, per primera vegada, la motxilla radioactiva, és a dir, els mil·ligrams de residus radioactius d’alta activitat generats i/o estalviats durant la seva impressió.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

10 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Carlos Arribas

    Carlos Arribas

    más de 12 años

    Quan es farà la presentació del llibre al País Valencià? Estem segurs de que no us oblidareu del nostre territori a on hi ha una forta preocupació per la Central Nuclear de Cofrents. Podrem arreplegar els llibres en eixe acte de presentació?

  • Josep Mañà

    Josep Mañà

    más de 12 años

    Amic Jordi,

    Aquestes darreres setmanes diverses circumstàncies m'han absorvit totalment hi m'han privat de tenir un moment per a formalitzar la meva col·laboració en l'edició que prepares. El tema és que avui és 25 setembre. Que he de fer?

  • Pol·len Edicions

    Pol·len Edicions
    Autor/a

    más de 12 años

    Benvolgut Ramon,

    el llibre inclou un carnet de radiacions per prende nota de les exposicions relacionades amb l'ús mèdic de diagnòstic, bàsicament. També explica què són les Estacions de Descontaminació i Confinament i on són (Tarragona, Amposta, Falset, Gandesa, Montbrió del Camp, i Maials). També surt el planell del 'búnker' de Madrid de la Sala d'Emergència Nuclear (SALEM). I també la població a 30, 75, 150 i 300 quilòmetres dels reactors nuclears.

    Podríem haver inclòs instruccions pràctiques de què fer en cas d'accident nuclear. Potser ho incorporarem en futures edicions.

    Jordi Bigues

    Pol·len edicions

  • Ramon Ferré (GEPEC-EdC)

    Ramon Ferré (GEPEC-EdC)

    más de 12 años

    A la "publicitat" es parla de manual de protecció de radiacions però a l'índex no he trobat com ajudar a la població en cas d'accident nuclear. Protecció civil m'envia a escoltar la radio i no moure'm de casa i seria bo donar més consignes. Gràcies!

  • Pol·len Edicions

    Pol·len Edicions
    Autor/a

    más de 12 años

    Com que sou moltes les persones que ens heu fet arribar aquesta pregunta, hem incorporat un nova modalitat d'aportació: 125 euros per a 10 exemplars del llibre.

    Seguim fent-ho possible! Moltes gràcies!

  • Pol·len Edicions

    Pol·len Edicions
    Autor/a

    más de 12 años

    Què puc fer si el que m'agradaria és adquirir 10 exemplars del llibre?

  • Pol·len Edicions

    Pol·len Edicions
    Autor/a

    más de 12 años

    Benvolgut Pep,

    Gràcies per la teva carta. Espero que la resposta et pugui ajudar per decidir la vostra contribució. Hi ha la possibilitat de comprar-ne 50 exemplars a un preu reduït, una opció pensada per persones activistes i entitats associatives com les teves.

    La setmana vinent, si segueixes el nostre bloc, podràs veure les primeres infografies, tret clau del llibre Avui actius... o demà radioactius. Les infografies han comptat amb un equip de disseny. Bé, millor dit, d’ecodisseny doncs és un sistema de gestió ambiental auditat i capdavanter. L’equip de El Tinter SAL n’és el protagonista, en especial Manuel Fuentes, el dissenyador. De fet serà el primer llibre infogràfic d’ecodisseny. El presentarem, també, l’1 d’octubre a Portbou, a la festa del Grafisme. Ha comptat amb el suport actiu i passiu de molta gent, com en Jaume Morron, Josep Viver, Jordi Panyella, Robert Pardo, Roger Lloret...

    Ja saps que la iniciativa comunitària de finançament col·lectiu pretén reunir persones interessades en esdevenir mecenes. Fer possibles projectes. En la mateixa direcció la Xarxa de Vigilància Radioactiva (Xarrad) estem estudiant fer una iniciativa similar per poder comprar un analitzador multicanal. Si ara aconseguim un fòrum de mecenes suficientment ample, podrem donar aquest pas.

    Respecte al sumari, és aquest. Pensa que l’estem encara maquetant i estem oberts a qualsevol suggeriment, en especial si ve de persones tant bolcades a un món no nuclear com tu mateix.

    Sumari

    Agraïments

    Presentació

    Què està passant?

    Els comptes clars

    Preguntes i respostes

    L’accident nuclear de Fukushima i la salut

    Centre d’Anàlisis i Programes Sanitaris, Helena Fusté, Eduard Rodríguez Farré i Josep Martí i Valls

    La indústria nuclear contra si mateixa, Ulrich Beck

    Recomanacions del CADS davant el nou context de les centrals nuclears

    Unitats de mesura de la radioactivitat

    Per saber +

    Relació de gràfics

    Et convidem a donar-hi una ullada, al llibre. Som al barri d’Horta, prop d’on vius. Per nosaltres seria un honor que ens visitessis.

    Ben cordialment,

    Jordi Bigues

  • Josep Puig i Boix,  Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear

    Josep Puig i Boix, Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear

    más de 12 años

    «Si et plau, ens podeu enviar l’índex de tots els autors i dels títols de cada capítol? quan ho coneguem, decidirem la nostra contribució gràcies.»

  • Pol·len Edicions

    Pol·len Edicions
    Autor/a

    más de 12 años

    Benvolgut Carles,

    Quant de temps! Ens preguntes si farem el llibre en paper reciclat. I ens dius He rebut esta informació i no veig si el paper del llibre és reciclat, FSC o és devorador de boscos. Em resulta curiós que no s’haja especificat. Esperavem que algú ens ho preguntés. Teníem preparada la resposta i una noticia al respecte. Gràcies i sobretot, no t’oblides d’enviar un correu als teus amics i amigues tot convidant-les a participar, a convertir-se en mecenes.

    Efectivament el llibre és en paper reciclat certificat FSC. L’impremta El Tinter SAL forma part de la cadena de custòdia FSC, és membre i soci del FSC, i ha informat a tots els clients d’aquest paper, tot aprofitant l’Any Internacional del Bosc. És més, fins i tot iguala els pressupostos si tenen un preu més gran degut al paper FSC.

    El Tinter, del que soc empleat, és una empresa de comunicació amb trenta anys de trajectòria. Té un sistema de gestió ambiental EMAS, el màxim compromís. Forma part del Club EMAS Catalunya, associació d’empreses que han aconseguit aquest sistema de gestió ambiental. La producció es fa sota criteris d’ecodisseny auditat. Aquest llibre, a més serà el primer del món que informarà de la radioactivitat generada i estalviada pel procés d’ecoedició, a cada un dels llibres junt a l’ecoetiqueta d’ecoedició que informa de les emissions, l’ús de recursos naturals, emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, eficiència energètica, aigua i residus.

    En aquesta santa casa s’han fet dos llibres sobre aquest tema dins la col·lecció Producció Neta de la nostra editorial. Es tracta de Els Secrets de l’ecoedició i El futur dels llibres electrònics. També formem el Grup d’Ecoedició de Barcelona.

    En tot cas, la teva pregunta m’ha semblat del tot escaient. S’ha de pressionar, demandar com lectors productes d’ecoedició, amb exigències ambientals clares i no enganyifes.

    Una forta arbraçada de,

    El teu Jordi Bigues

  • Pol·len Edicions

    Pol·len Edicions
    Autor/a

    más de 12 años

    Hola,

    He rebut esta informació i no veig si el paper del llibre és reciclat, FSC o és devorador de boscos. Em resulta curiós que no s'haja especificat.

    Gràcies per la resposta.

    Salut.

Volver a todas las actualizaciones

#15 / L'Ecodiari entrevista a Jordi Bigues i s'avancen alguns dels continguts del llibre

"Al món s'han produït 2.423 explosions nuclears experimentals". Entrevista amb el periodista ecologista Jordi Bigues sobre la imminent publicació del llibre Avui actius...o demà radioactius, que revela dades inèdites de la complexitat atòmica d'una forma didàctica i eminentment gràfica.
Aquesta entrevista ha estat elaborada per Xavier Borràs i publicada avui a l'Ecodiari.
En aquesta entrevista també s'expliquen el motius que, des de l'ecoedició, ens han empès a buscar el finançament a través de Verkami.com.

0 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

#15 / L'Ecodiari entrevista a Jordi Bigues i s'avancen alguns dels continguts del llibre

"Al món s'han produït 2.423 explosions nuclears experimentals". Entrevista amb el periodista ecologista Jordi Bigues sobre la imminent publicació del llibre Avui actius...o demà radioactius, que revela dades inèdites de la complexitat atòmica d'una forma didàctica i eminentment gràfica.
Aquesta entrevista ha estat elaborada per Xavier Borràs i publicada avui a l'Ecodiari.
En aquesta entrevista també s'expliquen el motius que, des de l'ecoedició, ens han empès a buscar el finançament a través de Verkami.com.

#13 / Aportació directa d'un col·lectiu!

El Centre d'Anàlisi i Programes Sanitàris (CAPS) ha adquirit 50 exemplars del llibre 'Avui actius... o demà radioactius' mitjançant la compra anticipada o mecenatge.
Aquesta entitat capdavantera en el debat sobre polítiques sanitàries, té un compromís directa amb el llibre, que inclou un capítol sobre radiacions i salut, i en el contingut general del mateix.
Ja fa 10 anys els CAPS va redactar un informe revelador sobre la situació de Palomares, la zona habitada més contaminada del planeta per plutoni. Els Quaderns CAPS, publicació de divulgació, ha inclòs diferents estudis sobre salut, medi ambient, i radiacions, una activitat que han desenvolupat professionals de la sanitat, experts en toxicologia, medicina comunitària i ambiental. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I tal dia com avui, l'any 1975leer más

#12 / Escolta'ns al Totsxtots!

Si et vas perdre l'aparició del projecte d'edició del llibre Avui actius... o demà radioactius del passat dijous dia 1, ara ja pots escoltar-lo al blog del programa Totsxtots!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
I tal dia com ahir, 4 de setembe, l'any 1976, es va aturar la central nuclear de Vandellòs I per determinar les causes de les fugues de vapor d'aigua dins la caixa de refrigeració del reactor.

#11 / Avui serem a COMRàdio!

Avui a les 22:15 hores, l'autor del llibre Jordi Bigues i un membre de Pol·len edicions participarem a la secció L'apunt solidari del periodista Siscu Baiges al programa Totsxtots de la COMRàdio. Allà explicarem el projecte d'edició del llibre Avui actius... o demà radioactius des de la vessant d'ecoedició i de la iniciativa de finançament popular que estem promovent. 
Si encara tens algun dubte per activar-te contra la radioactivitat, no et perdis el programa!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I, el més de setembre del 1970, el comandant Jacques Costeau explicà davant del Consell d'Europa que els contenidors de residus radioactius abocats al mar rebenten per l'efecte de la pressió: "Els hem fotografiat oberts com ostres".

#10 / 20 persones ja s'han activat!

Avui acomiadem l'agost, i ho fem amb la satisfacció de que 20 persones es declarin actives contra la radioactivitat, i que per aquest motiu ja hagin contribuït, amb la seva aportació, a que el llibre Avui actius... o demà radioactius sigui una possibilitat menys remota.
Ara només quedes tu, que pots fer-ho possible, si no amb aportacions, ajudans a difondre-ho.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Curiosament avui, dia 31 d'agost, celebrem el Dia Internacional de la Solidaritat.

#09 / L'ecoedició a Via Verda

El programa 'Via Verda' dirigit i conduit per la periodista Pilar Sampietro a Ràdio4 del 28 d'agost fou dedicat a explicar diferents maneres de crear unint conceptes d'ecologia i art o edició. Entre elles, el periodista Jordi Bigues exposà la seva darrera aventura, el llibre 'Avui actius...o demà radioactius' emmarcada dins del projecte d'ecoedició que significa Pol·len edicions.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I tal dia com avui, l'any, 1977, l'activista antinuclear Vital Michalon mor per una càrrega policial en el decurs d'una protesta antinuclear a Melville, França. 

#08 / Aquest diumenge, no et perdia el 'Via Verda'!

Aquest diumenge dia 28, a les 15:05h. sintonitza Ràdio 4 i no et perdis l'emissió del programa Via Verda. Conduït per Pilar Sampietro, dedicarà un espai a la iniciativa de finançament popular per a editar el llibre Avui actius...o demà radioactius!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I tal dia com avui, l'any 1974, una investigació del diari New York Times revela que la Comissió d’energia Nuclear (AEC) descobreix regularment violacions de les normes de seguretat a un terç de les centrals que inspecciona però, ni tan sols en els casos més greus s’adopten sancions. S’acusa a que l’AEC està més pendent dels guanys de les empreses que de la salut dels empleats de les plantes nuclears.

#07 / Vols un carnet de radiacions?

Si el llibre Avui actius...o demà radioactius veu la llum, incorporarà, de forma retallable a la solapa, un carnet de radiacions. Aquest carnet té per objecte registrar radiografies personals per configurar un historial radiològic. Qualsevol radiòleg pot ajudar a avaluar la dosis estimada anual d’exposició als rajos X i saber si excedeix els nivells permesos a partir d’haver anotat les dades escaientment.


La data permet valorar la dosis estimada d’exposició als rajos X en un període de temps determinat.

La part de l’organisme exposada serveix per una primera aproximació de la dosis absorbida.

L’apartat de la dosi estimada ha de ser facilitada pel radiòleg.


El carnet permet anotar 7 exposicions. Fotocopiar un carnet o fer servir-ne de nous permet completar un historial radiològic.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

I tal dia com avui, l'any 1974leer más

#06 / Reactors desmantellats

Dues centrals nuclears estan sent desmantellades la de Zorita i la de Vandellòs I. És un procés de, com a mínim, tres dècades. El cas de Vandellòs I, que va patir als 17 anys de vida un accident mortal el 19 de novembre de 1989. Va entrar en funcionament en 1972 i va rebentar el 1989. Si tot va bé, acabarà el seu desmantellament l’any 2020. Els seus residus, però seran letals durant més de 24.000 anys.

 

Però aquests dos reactors comercials no són els únics reactors desmantellats. S’han d’incloure els 5 reactors experimentals. Un d’ells, l’Argos, està encara a l’edifici de l'Escola d'Enginyers a l'avinguda Diagonal de Barcelona. Va ser buidat de combustible (estava durant anys abandonat i sense vigilància) abans de les Olimpiades de 1992, gràcies a una discreta pressió ecologista. El reactor feia servir la xarxa de clavegueram per evacuar les aigües de refrigeració del reactor.


Reactors nuclears experimentals desmantellats:


Arbi-Escuela de Ingenieros de Bilbao: 1962- 2003

leer más

#05 / Nuclear? No, gràcies!

El sol somrient que diu Nuclear? no, gràcies! Fou creat l’abril de 1975 per Anne

Lund, una jove dissenyadora danesa. Registrat per l’Organització d’Informació sobre

l’Energia Nuclear (OOA), els guanys obtinguts varen permetre finançar el naixement

del Servei Mundial d’Informació sobre l’Energia (Wise) i d’altres iniciatives democràtiques.

El disseny permetia aplicar-ho a tots els idiomes i la seva presència com

a xapa i adhesiu identificatiu de vehicles va esdevenir un tret generacional.

La intenció d'Anne Lund era fer un distintiu amistós, de mentalitat oberta, «que

expressés amb educació un no d’oposició». L’eficàcia va ser total i es diu que es va fer

tan conegut com el I Love NY. De fet, és el primer símbol de l’alterglobalització on es

comparteix un mateix missatge en les diferents llengües escrites. El 14 de maig de

1980 aquest símbol va fer l’Everest, quan un grup d’escaladors bascos el va deixar al

leer más

#04 / El moviment antinuclear guanya per cistellada

A l'Estat espanyol hi ha 10 reactors nuclears, bé 9, doncs Vandellós I es va tancar l'any 1989. Bé, 8, doncs Zorita es va tancar l'any 2006. En realitat, els projectes previstos per el Plà Energètic estatal (PEN 1975) eren 37 reactors. És a dir, que la golejada nuclear de 10 reactors, és la part negativa, però la cistellada de 37 a 10 és la positiva del combat, 27 reactors de diferència.
Tota aquesta informació detallada veurà la llum si aconseguim suficients aportacions per a l'edició del llibre Avui actius...o demà radioactius

#03 / És un avió? És en superman? No, és un satèl·lit nuclear!

Si mires avui al cel, aquesta nit potser no els veus, però hi són. Entre 1961 i 1988, els militars de EE UU i l’URSS varen posar en òrbita de la Terra desenes de satèl·lits militars d’espionatge propulsats amb reactors nuclears o per piles de plutoni o poloni. Ara hi ha 56 satèl·lits nuclears, 31 amb reactors nuclears i 25 amb piles nuclears de plutoni o poloni. Un total de 1.000 kg de combustible nuclear i 1.600 kg de material radioactiu. Tard o d’hora, abans de vint anys, entraran a l’atmosfera i cauran provocant episodis de contaminació radioactiva. Nou dels satèl·lits són dels militars nord-americans i la resta de l’exèrcit rus.


Tota aquesta informació sobre el satel·lits nuclears sortirà a l’alba, si el llibre Avui actius...o demà radioactius veu la llum.

#02 / 1982, Cofrentes inundada

El llibre Avui actius... o demà radioactius revelarà, si veu la llum, que vint-i-nou anys abans de la inundació de Fukushima, la central nuclear de Cofrentes va patir una greu inundació que hauria provocat una catàstrofe de similar a la de la central japonesa. Per sort la central encara no funcionava pel retardament de terminis. Si bé aquest fet es coneixia, havien quedat ocultes part de la gravetat de la inundació. Si més no, es podia haver aprés la lliçó.


Cofrentes inundada (fragment del text que es publicarà al llibre Avui actius... o demà radioactius).


A les 19,15 hores, a un quart de vuit, del 20 d’octubre del 1982, l’embassament de Tous, al riu Xúquer, va rebentar, després d’unes quantes hores en que la presa desbordava per dalt. Aquesta catàstrofe, la més gran del País Valencià des dels anys de fam, ha passat a la història com laPantanada de Tous. El trencament originà una riuada al Xúquer de 16.000 m3leer más

#01 / Avui actius...o demà radioactius.

18/08/2011 

Pol·len edicions promou aquest llibre i, per a la seva edició, obrie la porta a una iniciativa comunitària de finançament col·lectiu de mecenatge a Verkami.com. Aquesta iniciativa ha començat avui i conclourà el dissabte 24 de setembre.

El llibre és... el mai no vist:

1. Pel seu desplegament infogràfic, quasi un centenar de pagines amb gràfics, mapes, xifres i fets exposats visualment.

2. Perquè inclou un carnet de radiacions personal per registrar les diferents exposicions mèdiques a les radiacions.

3. Pel seu propi contingut, un recorregut per tot el món nuclear, la seva història i catàstrofes.

4. Perquè és un llibre conseqüent, fet amb criteris d’ecoedició, ecodisseny i responsabilitat ambiental.

Tu ho faràs possible!

 

I tal dia com avui, l’any 1972, el satèl·lit ERTS… leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies