BARCEROMA'65.
Es tracta d'un documental de temàtica musical en el que a través d'entrevistes, arxiu i escenes de recreació i acting donem a conèixer l'escena musical barcelonina dels 60.
Ens centrem en tots els fets que envoltaren l'any 1965, en ple franquisme, quan quatre estrelles de la cançó italiana, (Pavone, Fontana, Morandi i Moretti), foren cridades a enregistrar en català.
En una època en que Itàlia i San Remo eren referència cultural a Europa, la Ràdio era un membre més de la família i el món anglosaxó no havia monopolitzat encara la indústria musical.
A la foto: Rita Pavone, Teddy Reno i Albert Galtés a l'Aeroport d'El Prat,1965
Eren anys difícils. De censures, execucions i pors, on el jovent tenia l'esperança de veure la llum del final del túnel.
A través de diverses dades i testimonis, rememorarem aspectes com el paper de l'església, el Vaticà, el rock, l'arribada dels Beatles a Barcelona, el ressorgiment de la cultura catalana o les nombroses coincidències i reciprocitats entre Catalunya i Itàlia.
Seran nombroses les peces de l'època, en una banda sonora composada per Roger Subirana, amb el cantant dominicà Roger Reyes fent de Guillem d'Efak I també amb en Gerard Sesé, que interpreta Luigi Tenco .
Aquí us deixem una inèdita versió en català del "Ciao Amore Ciao" que enregistrà el cantautor italià l'any 1967 i que en Gerard ha adaptat.
Amb actors com en Marc Pujol, la Carla Vallès, l'Edgar Manjarrés o l'Oscar Contreras i amb la col•laboració de desenes de testimonis que ho visqueren en primera persona, com Núria Feliu, Lita Torelló, Betina, Albert Mallofré, Jordi Garcia-Soler, Franciska, Los Cheyenes, Joan Isaac, Elena Imparato, Steven Forti o Sergio Secondino Sacchi, entre molts d'altres.
Plegats farem un viatge als seixanta on descobrirem fets ocults que ens portaran a admirar a aquella generació de joves que marcaren una època.
OBJECTIUS
Una de les fites de tot documental és la de fer justícia, reivindicar la memòria o el valor de persones, indrets o esdeveniments.
El nostre propòsit és donar a conèixer uns artistes i gèneres als quals pensem que la historiografia musical no ha donat el ressò que mereixien.
La música melòdica, sovint provinent d'Itàlia, ha estat sovint menystinguda respecte la que ens vingué de França. De manera que grans artistes de Pop com Lluís Olivares, Lita Torelló, Betina, Magda, Nuri o José Guardiola, han romàs injustament en l'anonimat.
De fet no solament ells, sinó els artistes del país en general, mereixen un lloc a la història que, a diferència d'Itàlia, França o els Estats Units, no hem estat capaços de donar-los-hi, o si més no, en la mesura que ho mereixen.
Amb l'ajut de periodistes i estudiosos de la nostra música com en Jordi Roura, l'Albert Malla, EN Carles Gámez i l'Albert Mallofré, i després de més d'un any de recerca, hem començat a caminar amb aquest propòsit.
QUI SOM?
Ens diem Nítida Produccions BCN, i som una associació dedicada a l'audiovisual i les arts escèniques que nasqué l'any 2011 sota el nom inicial d'ÈXIT.
El projecte BarceRoma'65 reuneix diversos tècnics de l'audiovisual, guionistes, actors i músics: tots plegats sense massa feina i disposats a unir esforços per poder ajudar a que fer que aquest BarceRoma'65 ens ajudi a fer-nos un lloc en aquest difícil sector. A la la nostra web tindreu ocasió de seguir el procés i conèixer-nos més bé.
FITXA
Guió i Direcció: Albert Pueyo.
Fotografia: Marc Arroyo.
Direcció Artística: María José Castillo.
Música: Roger Subirana.
So: Jordi Heras.
Disseny Verkami: Raquel Bradley
Assessorament Històric: Albert Mallofré, Jordi Roura, Albert Malla, Carles Gámezi Mariano de la Banda.
Actors: Marc Pujol, Albert Ferré, Edgar Manjarres (foto), Xesca Romero, Oscar Contreras, Gemma Ventura, Xavi Sans, Carla Vallès, Elena Rueda, Emili Moya, Gerard Sesé , Mont Marco i Ruben Pagani-Pellicer.
A la foto: l'actor Edgar Manjarres.
ENTREVISTATS
Francesc Macip, Claudi Martí, Lita Torelló, Betina, Francesc Burrull, Joan Isaac, Mike Platinas, David Lyme Jordi Cubino (foto), Sergio Secondino Sacchi, Maurizio Becker, Elena Imparato, Joselín Vercher, Joan Jarque, Xavier Foz, Núria Feliu, Anna Maria Solsona, Franciska, Steven Forti, Jordi Garcia-Soler, Horacio Seguí etc...
A la foto: David Lyme Jordi Cubino.
És un projecte de Nítida Produccions en col•laboració amb Aved.
CALENDARI
Pel que fa a les recompenses als mecenes, estem en condicions de fer-les arribar totes a partir de l'endemà mateix del deadline. Llevat, és clar, de la còpia del documental, la qual esperem abans de març de 2014 poder tenir-ho acabat, car les sessions de rodatge seran constants fins febrer ben En aquest projecte hem rebut suport logístic del CEJFE i la col·laboració en els decorats del Centre Penitenciari Brians 1, així com dels seus interns.
L'escena central de la pel•lícula tindrà lloc dissabte 5 d'octubre a l'Auditori de l'Ateneu Municipal de Cerdanyola del Vallès on escenificarem, just cinquanta anys després, el Festival de la Cançó Mediterrània de 1963, que guanyaren la Salomé i en Raimon, en un èxit sense precedents, amb el "Se'n va Anar" .
QUIN ÚS FAREM DE LA VOSTRA APORTACIÓ?
Tot i que en realitat ens caldrien molts més recursos dels 3.500€ que us demanem, hem mirat de trobar vies de finançament paral•leles. Però hi ha un seguit de despeses que per la naturalesa del projecte són poc menys que indispensables com el lloguer d'espais, vehicles i vestuari d'època, el pagament de drets d'arxiu i d'autor en el cas de les cançons. Així com el quilometratges, el càtering i el lloguer puntual de material per a producció i post-producció.
A més, la "vocació internacional" del projecte, fa necessària (com a mínim) una visita a Itàlia.
A nivell d'escenificació, convé aconseguir una estètica propera als seixanta cinquanta anys després, fet aquest fonamental. Amb caracteritzacions dels artistes més coneguts de l'època.
Aquest dur però agraït treball de recerca, arriba a la recta final i amb el vostre ajut farem bona aquella dita que als seixanta va fer fortuna: "Entre tots, ho farem tot"!
Moltes Gràcies.
4 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.
albert pueyo
Autor/a
La verdad es que las esteladas nos han dado muchos problemas, dado que buena parte de nuestra filmación, tiene lugar en l'Eixample barcelonés, donde los balcones están repletos de esteladas y por motivos cronológicos esto nos ha obligado a extraños movimientos de cámara y a faena de postpo...
Bromas aparte, la esencia de este proyecto no es política (aunque inevitablemente hablemos de temas políticos, tan influeyentes por otro lado en la población de los 60).
La mayoria de testimonios hablan en catalán (otros lo hacen en castellano e italiano) porque la historia está centrada en hechos sucedidos, principalmente, en Barcelona.
Sin querer parecer pretenciosos, la esencia nuestro proyecto (no exento de una larga búsqeda documental) está más centrada en la interpretación, la música y la cultura en general.
Seguimos pensando que la recaudació actual, no hace justicia a la validez de BarceRoma'65 y que resulta inevitable preguntarse porqué productos con un fondo identitario con un bagaje aparentemente menor detrás, consiguen alcanzar el presupuesto con facilidad.
Pero eso es algo que no criticaremos. Cada uno escoge y trabaja libremente su proyecto. Asímismo estamos hablando de donaciones privadas y cada uno invierte su dinero en lo que quiere.
En definitiva, sólo nos queda la autocrítica de no haber conseguido (y en los tiempos que corre no es fácil) donativos de nuestros más allegados y de no haber sido capaces de hacer ver en el mecenas anónimo el "hecho diferencial" en ese caso de nuestro producto.
Dicho esto, cualquier pregunta y donación a nuestro proyecto será bienvenido.
Rebraca
Veo que vuestro proyecto es en catalán y que habláis de política en el teaser ¿Habéis probado de meter una estelada por medio, dado que por lo visto esto es garantía de mecenazgo?
albert pueyo
Autor/a
Tememos que tienes razón, Carlson. Será muy difícil llegar al Target. Pese a todo estamos convencidos de la validez de nuestro proyecto y del trabajo de los miembros de nuestro equipo. Tal vez no hayamos sabido conectar con el público, ni conseguir que los compromisos se conviertan en donaciones y eso es algo que tenemos que mejorar porque sólo nosotros somo responsables de la situación actual.
Carlson
Parece que el proyecto no saldrá adelante. ¿ Realmente pensáis que el proyecto merecía el mecenazgo?