2015 — VERKAMI: 5 años haciendo historia del crowdfunding
×

Descripción del proyecto

EL PROJECTE
L’any que ve, el 2014, farà quaranta anys que es va publicar una de les obres més llegides de la literatura catalana: El mecanoscrit del segon origen. L’autor és Manuel de Pedrolo, l’autor més prolífic de la literatura catalana del segle XX i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes del 1979.

Però malgrat tots aquests condicionants Manuel de Pedrolo és un dels autors menys estudiats, menystinguts i mediàtica i políticament silenciats per institucions, universitats i mitjans de comunicació.

Manuel de Pedrolo, trencant l’oblit pretén fer un repàs de la vida, l’obra i el posicionament crític i polític expressat a través dels articles i cròniques als diaris. Però sobretot, amb aquest documental, volem trobar les respostes del perquè d’aquest oblit.

El documental vol fer un repàs de la seva vida, literària i vital, que ens pugui donar la resposta a l'ostracisme que viu, encara avui, la seva figura. Per què s'ha silenciat la seva memòria? Ha estat per qüestions polítiques que el seu llegat literari sigui pràcticament desconegut a dia d'avui?

COM HO FAREM
Qui millor per parlar de Manuel de Pedrolo que els seus amics, la gent que el va conèixer, els seus col•legues escriptors, estudiants del seu llegat, actors que han representat les seves obres de teatre, familiars...

Tots ells ens parlaran d’en Manuel, de com era, què feia, per què ho feia i com pensava. Amb tots aquests elements, intentarem trobar les respostes al leitmotiv del documental: Per què s'ha silenciat, fins a dia d'avui, la figura de Manuel de Pedrolo?

MANUEL DE PEDROLO

Manuel de Pedrolo neix l’abril de 1918 al llogarret de l'Aranyó, a la Segarra i mor setanta-dos anys després, al juny de 1990 a Barcelona Va ser un dels escriptors catalans més importants del segle XX. Va ser molt llegit i, tot i que va destacar com a novel.lista, va cultivar tots els gèneres: poesia, narrativa, teatre, periodisme, assaig... Tots li interessaven, tots li servien per explicar el seu pensament i l'ajudaven a recrear nous móns que, o bé retrataven una societat complexa i reprimida —políticament, sexualment, socialment—, o n'imaginaven una de nova amb unes altres possibilitats, sobretot d'alliberament, personal o col•lectiu.

Després de fer de voluntari durant la Guerra civil espanyola al costat de la República, és enviat a Valladolid a fer el servei. Allà comença a escriure la seva primera obra. A partir d’aquí jo no s'aturarà, conreant diversos gèneres i estils i acumulant, al llarg de la seva trajectòria, premis i bones crítiques. Després d'haver cultivat la poesia —és Mestre en Gai Saber—, el teatre, la narració curta, amb obres de molt bona qualitat, es dedicarà primordialment a la novel•la i a l'assaig periodístic. Amb un centenar llarg d'obres publicades —la majoria força anys després de ser escrites, per culpa de la censura, fa que juntament amb Josep Pla -tan divergent d'idees— sigui l'autor en llengua catalana més llegit.

A la premsa és on pot expressar més directament les seves idees polítiques i socials. A Pedrolo li interessa el marxisme per la seva anàlisi econòmica, per la seva afirmació d'ateisme, pel seu mètode dialèctic. Respecte al fet nacional té una consciència clara de pertànyer a una comunitat nacional i accepta mai la situació de sotmetiment a la qual aquesta nació està subjecta. Aquests dos fets, indissociables per Pedrolo, els anirà reflectint amb els seus articles crítics en tot el procés de la Transició.

Als darrers anys la seva obra, cada vegada més complexa, ja no té aquell acolliment que tenia i a la universitat no se l'estudia. Deixarà d'escriure novel.les i redactarà un Diari on continuarà exposant les seves idees, inserint petits contes o poemes i on hi detallarà el procés de la seva malaltia (patia espondiloartrosi) que durarà més d'un any i acabarà sent definitiva.

QUI SOM
Manuel de Pedrolo, trencant l’oblit és el resultat conjunt del treball de la Fundació Manuel de Pedrolo i de Zeba Produccions.

La Fundació Manuel de Pedrolo pretén recuperar la seva obra i també reivindicar la seva figura, la veu de la qual va ser crítica amb persones i institucions i que, amb una clara voluntat de servei als Països Catalans, va acostar diferents gèneres com la novel•la negra, la novel•la de ciència ficció i el teatre de l’absurd.

La Fundació vol garantir la custòdia de la seva obra, manuscrits i correspondència i la classificació, valoració i catalogació de la biblioteca personal (uns 11.000 volums) ubicada a l’antiga casa familiar de Tàrrega i també impulsar la creació d’un Centre d’Estudis Pedrolians, que s’anomenarà “Calvet 9”.

Zeba Produccions és una productora audiovisual que sempre ha treballat en clau de País, amb la clara voluntat de donar a conèixer la història, la cultura o la situació social de Catalunya i els Països Catalans. Som autors i/o realitzadors, dels documentals Terra Lliure, punt final; La Crida, història d’una resposta; El General Moragues, l’heroi oblidat; La Sardana, dansa nacional de Catalunya?; Són bojos, aquests catalans!?; o L’Operació Garzón contra l’independentisme català, entre altres.

També hem realitzat el DVD Sempremés dels Brams, diversos reportatges sobre la Guerra Civil a Olot, Ripoll o La Vall de Bianya, el programa per la xarxa de televisions locals Endansa entre molts altres projectes. Actualment estem preparant un documental sobre la gira Benviguts al llarg viatge del grup musical Txarango i la continuació del documental Són bojos, aquests catalans!?

A més, a més, per tirar endavant el projecte, contem amb la col•laboració del portal de l’esquerra independentista, Llibertat.cat, i també del cantautor Cesk Freixas, els quals ens ajuden a difondre i a fer possible el projecte per tal de mantenir viu el record de l’obra i els ideals de Manuel de Pedrolo. També tenim el suport d'Edicions 62, l'editorial que ha publicat la majoria d'obres de Pedrolo.

PER QUÈ UN VERKAMI
Perquè valorem molt positivament el micro mecenatge com a forma de finançament d’un producte, aportant sempre una bona contraprestació que hi vagi amb concordança.

Fins avui des de Zeba Produccions hem finançat, gràcies a més de 500 mecenes, dos documentals: el primer, L’Operació Garzón contra l’independentisme català ens va permetre fer arribar aquesta història a no només a tots els mecenes que hi van col•laborar sinó a bona part dels habitants del país, gràcies a les desenes de presentacions que s’estan fent a tots els Països Catalans. El segon projecte, Són bojos, aquests catalans!?, una*roadmovie* per conèixer la situació de la llengua a una part del país, s'ha estrenat recentment i l'èxit aconseguit (amb presentacions a tot el territori català i també a universitats d'Estats Units, Japó i d'Europa) ens ha portat a treballar en una segona i una tercera part per anar a la resta dels Països Catalans.

Les dues experiències ens demostren que el micro-mecenatge és una eina per arribar al públic objectiu, per buscar sinergies que vagin més enllà de la simple visualització d’un documental.

En aquest cas ens agradaria poder dur a terme el documental i comptar amb la participació dels mecenes, que puguin gaudir abans que ningú del resultat final amb una presentació a la Segarra i poder fer conjuntament una ruta Pedroliana, entre altres recompenses.

COM I EN QUÈ INVERTIREM ELS DINERS
El pressupost per fer aquest documental està comptabilitzat en 25.000 euros. D’aquesta quantitat 12.000 euros són els que volem aconseguir a través del micromecenatge i els 13.000 restants provindran d’empreses i institucions.

Aquests 12.000 euros inclouen, a part de sufragar les despeses que ens suposen les contraprestacions per tots els mecenes, una part de la realització del documental:
• Recerca de documentació, estudis i qualsevol element necessari per elaborar el guió.
• Assessorament extern
• Treball en equip amb totes les parts implicades.
• Gravació del documental, amb lloguer d’equipament si es dóna el cas.
• Refer el guió i edició del vídeo.

QUAN HO FAREM?
Tant punt aconseguim el finançament necessari ens posarem a treballar en la recerca de documentació. A partir d’aquí, les coses poden anar més o menys lentes, en funció del que anem trobat i les dificultats típiques que sorgeixen en tot rodatge.

De tota manera el nostre termini és que amb un any (coincidint amb l’aniversari de la publicació del Mecanoscrit del segon origen) podrem tenir el documental fet, a punt per estrenar i enviar-lo juntament amb la resta de contraprestacions.

LES RECOMPENSES

 

Comparte el proyecto con tus amigos

Publica el widget del proyecto
Selecciona el tipo de widget que más encaja con tu web. ¡Es solo copiar y pegar!


Preguntas y respuestas(8)

 • Com està el projecte? Fa molt, molt temps que no en sabem res!

  hecha por riusfrancesc

  Benvolgut,

  perdiòdicament hem anat informant del projecte a través de correu electrònic; la darrera vegada va ser el 15 de setembre. No sé si tens problemes per rebre els nostres correus o no, però agrairíem que ens enviessis un correu a mdepedrolo@gmail.com per comprovar que tot estigui correcte.

  A continuació t'escrivim el que us vàrem enviar als mecenes i aprofitem per donar-te les gràcies per l'interès:

  Benvolguts mecenes,

  Som conscients que fa temps que no us hem informat de com evoluciona el projecte. Precisament ha estat degut a que el documental avança i hem estat entretinguts, ja que fa uns tres mesos que vam començar el rodatge del documental. A hores d'ara ja només ens falten poques entrevistes per fer i algunes gravacions complementaries, guionitzar-lo i deixar-lo ben acabat per poder entregar-lo a Televisió de Catalunya i a vosaltres.

  La nostra intenció és tenir el documental llest aquesta tardor i, de moment, les previsions són favorables.

  Gràcies per la paciència i fins ben aviat!

  Atentament,

  L'equip del documental

 • Ens agradaria saber en quin punt està actualment el procés de realització del documental, i quines previsions teniu de finalització.

  hecha por Família Vidal-Gaya

  Benvolguts,

  ara us enviem un correu a tots els mecenes informant de la situació del projecte.

  Gràcies

 • Sóc en menut de la Catarsi i les Ter-Cat. Estem començant a parlar d'una tercera CFFTE, i he pensat en el documental. Teniu alguna data prevista, per veure si seria factible passar-lo, o esteu plantejant algun teaser o tràiler, per passar-lo?

  hecha por menut

  Benvolgut,

  De moment no tenim data prevista més enllà que s'estrenerà al 2014, amb moltes més possibilitats que sigui el segon semestre.

  Si vols, d'aquí uns mesos en parlem i et podrem concretar molt més.

  Et pots posar en contacte directament amb nosaltres al correu mdepedrolo@gmail.com

  Gràcies!

 • Sóc de Tàrrega i m'ha sabut molt greu la inhibició de l'ajuntament en aquest projecte. Jo vaig conèixer el Pedrolo als 16 anys, durant una entrevista que li vam fer per una revista local. Vull col·laborar però ja no puc. Alguna solució? Gràcies.

  hecha por Roger

  Benvolgut Roger,

  Per ser sincers, l'Ajuntament de Tàrrega és una de les poques institucions que no hem anat a veure encara, ja que volíem esperar veure si tindria èxit el projecte de Verkami i ara deixem passar l'agost. Al setembre hi anirem i esperem poder-ne rebre respostes positives.

  Pel que fa a la col·laboració, encara són diverses les persones que us heu interessat a fer possible el documental un cop acabat els 40 dies del Verkami. Si ens envies un correu a mdepedrolo@gmail.com t'explicarem com fer-ho.

  Gràcies per l'interès

 • Felcitats per la iniciativa! Volia demanar-vos per quin llicenciament tindrà el documental que fareu? Serà Copyright restrictiu (el clàssic) o serà una llicència lliure/oberta (Creative Commons o semblant). Penso que és un aspecte important! Gràcies

  hecha por xoan_cat

  Hola xoan_cat,

  La nostra voluntat és difondre de la manera més àmplia possible el documental i, per tant, apostem per el Creative Commons. De totes maneres no podem assegurar-te amb rotunditat que serà així ja que encara estem parlant amb institucions i televisions per tal de que s'impliquin en el projecte i, fins que no tanquem aquestes negociacions no podem assegurar-ho al 100% tot i que defensarem la llicència CC.

 • Som una assiciació interessada en fer una aportació al mecenatge, però a l'hora de fer el pagament em demana número de targeta. Nosaltres no en dispossem de targeta. De quina altra manera podriem fer el pagament? Moltes Gràcies

  Benvolguts,

  Podeu posar-vos en contacte amb nosaltres al correu mdepedrolo@gmail.com i us explicarem el procediment.

  Moltes gràcies per l'interès!

 • Hola, voldria saber si és possible aparèixer als crèdits amb el logo d'una entitat per a una recompensa diferent de la de 300€ per a entitats. Gràcies, sort i endavant!

  hecha por Lorena Alvarez

  I tant. Les aportacions poden ser de particulars, entitats, empreses... L'aportació de 300 euros només per entitats és una d'específica amb unes condicions concretes i destinades només a entitats.

 • Espero que el projecte vagi endavant, tot i que és molt ambiciós .... Si sabeu com està el film del Mecanoscrit?

  Gràcies per els ànims. Respecte a la pel·lícula, dir-te que sabem molt poc, bàsicament el que surt a la premsa, i és que sembla ser que tira endavant

Si quieres saber más pregúntale al autor

Manuel de Pedrolo, trencant l’oblit

Manuel de Pedrolo, trencant l’oblit

Conseguidos12.250€
de12.000€
100% conseguidos Conseguido!
Manuel de Pedrolo és conegut per ser l'autor del Mecanoscrit del segon origen. Però és molt més que això: és l'autor més prolífic i dels més llegits de la literatura catalana del sXX i un independentista d'esquerres declarat i convençut. Com és, doncs, que se l'ha menystingut durant tant de temps?
Manuel de Pedrolo és conegut per ser l'autor del Mecanoscrit del segon origen. Però és molt més que això: és l'autor més prolífic i dels més llegits de la literatura catalana del sXX i un independentista d'esquerres declarat i convençut. Com és, doncs, que se l'ha menystingut durant tant de temps?
Creado en: Palafrugell

¡Gracias! Esta campaña de crowdfunding terminó el 30 de Julio de 2013.

 
 • Aportando 5€
  10 Mecenas

  Surts als crèdits + Visionat del documental a través d'Internet

 • Aportando 10€
  54 Mecenas

  Surts als crèdits + Descàrrega del documental a través d'Internet

 • Aportando 25€
  54 Mecenas

  Surts als crèdits + Documental en DVD

 • Aportando 35€
  45 Mecenas

  Surts als crèdits + Documental en DVD + Samarreta amb cites de Manuel de Pedrolo

 • Aportando 45€
  18 Mecenas

  Surts als crèdits + Documental en DVD + Samarreta amb cites de Manuel de Pedrolo + CD de Cesk Freixas Tocats pel foc, en homenatge a Manuel de Pedrolo

 • Aportando 50€
  33 Mecenas

  Surts als crèdits + Documental en DVD + Samarreta amb cites de Manuel de Pedrolo + CD de Cesk Freixas Tocats pel foc, en homenatge a Manuel de Pedrolo + Assistència a la presentació del documental i taula rodona

 • Aportando 75€
  5 Mecenas

  Surts als crèdits + Documental en DVD + Samarreta amb cites de Manuel de Pedrolo + CD de Cesk Freixas Tocats pel foc, en homenatge a Manuel de Pedrolo + Assistència a la presentació del documental i taula rodona + Un exemplar del Mecanoscrit del segon origen, amb l’edició de tapa dura

 • Aportando 100€
  10 Mecenas

  Surts als crèdits + Documental en DVD + Samarreta amb cites de Manuel de Pedrolo + CD de Cesk Freixas Tocats pel foc, en homenatge a Manuel de Pedrolo + Assistència a la presentació del documental i taula rodona + Un exemplar del Mecanoscrit del segon origen, amb l’edició de tapa dura + Concert de petit format per a dues persones del cantautor Cesk Freixas

 • Aportando 200€
  3 Mecenas

  Surts als crèdits + Documental en DVD + Samarreta amb cites de Manuel de Pedrolo + CD de Cesk Freixas Tocats pel foc, en homenatge a Manuel de Pedrolo + Assistència a la presentació del documental i taula rodona + Un exemplar del Mecanoscrit del segon origen, amb l’edició de tapa dura + Concert de petit format per a dues persones del cantautor Cesk Freixas + Lot de 3 llibres de Manuel de Pedrolo

 • Aportando 300€
  3 Mecenas

  PER A COL·LECTIUS O ENTITATS
  Sortiu als crèdits + Pack de 10 DVDs + Un exemplar del Mecanoscrit del segon orígen, amb l’edició de tapa dura + Presentació i projecció del documental a la vostra entitat

 • Aportando 300€
  3 Mecenas

  Surts als crèdits + Documental en DVD + Samarreta amb cites de Manuel de Pedrolo + CD de Cesk Freixas Tocats pel foc, en homenatge a Manuel de Pedrolo + Assistència a la presentació del documental i taula rodona + Un exemplar del Mecanoscrit del segon origen, amb l’edició de tapa dura + Concert de petit format per a dues persones del cantautor Cesk Freixas + Lot de 3 llibres de Manuel de Pedrolo + Visita guiada a Tàrrega, amb la ruta del Mecanoscrit, a càrrec de Xavier Garcia, i a casa de l’escriptor, a càrrec de la seva filla Adelais de Pedrolo

 • Aportando 500€
  5 Mecenas

  Surts als crèdits + Documental en DVD + Samarreta amb cites de Manuel de Pedrolo + CD de Cesk Freixas Tocats pel foc, en homenatge a Manuel de Pedrolo + Assistència a la presentació del documental i taula rodona + Un exemplar del Mecanoscrit del segon origen, amb l’edició de tapa dura + Concert de petit format per a dues persones del cantautor Cesk Freixas + Visita guiada a Tàrrega, amb la ruta del Mecanoscrit, a càrrec de Xavier Garcia, i a casa de l’escriptor, a càrrec de la seva filla Adelais de Pedrolo + Lot de 10 llibres de l’autor

¡Gracias! Esta campaña de crowdfunding terminó el 30 de Julio de 2013.

 

Proyecto destacado por Vilaweb

Autor/a del proyecto

Foto de Fundació Manuel de Pedrolo
Fundació Manuel de Pedrolo
La Fundació té com a finalitat principal recuperar la seva obra i també la seva veu, aquella veu q va ser crítica amb persones i institucions i que, amb una clara voluntat de servei als Països Catalans, ens va acostar... Leer más
Fundació Manuel de Pedrolo tiene 0 proyectos más en verkami. Puedes encontrar más información en http://www.fundaciopedrolo.cat/