PRESENTACIÓ I NATURALESA DEL PROJECTE CABRERA 2013
El Projecte Cabrera 2013 és un projecte dirigit per la associació SIAS i emmarcat dins de la plataforma Salvem Cabrera! per a la defensa del Parc Nacional de Cabrera. Aquest projecte compta amb un grup multidisciplinar de joves estudiants i investigadors, format per arqueòlegs subaquàtics, arqueòlegs terrestres, *restauradors, historiadors, biòlegs marins, etc, que de forma voluntària aporten els seus coneixements en les diferents disciplines implicades en l'arqueologia subaquàtica per fer el Projecte Cabrera 2013. Així mateix, comptem amb l'assessorament i col·laboració del Museu Nacional d'Arqueologia Subaquàtica **ARQUA*, dirigit per l'arqueòleg subaquàtic Dr. Xavier Nieto, i la col·laboració voluntària de “*MarBalear *Dive *Center” i “Excursions a Cabrera” , encarregats de part de l'apartat logístic del projecte.
El projecte serà dirigit por Bruno Parés, Miquel Riera i Fèlix Mascaró i codirigit por Xavier Aguelo, durant los meses de Setembre i Octubre.
Exemple d'intervenció arqueològica subaquàtica del *CASC en el jaciment romà de "*Cap del *Vol" 2012
OBJECTIUS
El Projecte Cabrera 2013 pren com a objectiu la realització d'una sèrie de prospeccions arqueològiques i biològiques amb la finalitat de localitzar embarcacions enfonsades al llarg de l'extensa història de l'Arxipèlag de Cabrera i determinar el seu nivell de conservació. Aquests derelictes comprenen cronologies que van des d'Època Púnica i Romana fins a Època Moderna i Contemporània, sent una de les *àrees amb major riquesa arqueològica del Mediterrani*. Així mateix, cal destacar que la gran majoria **d'aquests derelictes van ser localitzats o estudiats parcialment entre els anys 1970 i 2000, **sent necessari el seu urgent seguiment científic* després de dècades d'abandó i espoli.
Exemple d'intervenció arqueològica subaquàtica.
Per tant, la finalitat última d'aquest projecte serà la de comprovar l'estat actual de conservació dels jaciments i ecosistemes submarins i procedir a la seva protecció, en els casos necessaris. D'aquesta manera, s'establirà un pla d'actuació per a futures excavacions o altres projectes arqueològics i biològics centrats en l'estudi i protecció del Patrimoni Cultural i Natural de l'Arxipèlag de Cabrera. Per això, tot el procés de prospecció serà degudament registrat i analitzat utilitzant tècniques innovadores, com la reconstrucció 3D de superfícies a través de fotogrametria digital. Els resultats obtinguts seran presentats en forma de publicacions en diferents formats (informes, memòries, articles, documentals, reconstruccions 3D, etc.) i presentats públicament en diferents conferències.
DOCUMENTAL PROJECTE CABRERA 2013
Durant la campanya de prospeccions es realitzarà un documental dirigit per un grup de cineastes, seguint l'experiència del projecte d'arqueologia subaquàtica. Amb tot això, pretenem aportar eines per a la defensa i difusió del patrimoni natural i cultural de l'Arxipèlag de Cabrera en moments d'alt risc per a la seva conservació com els quals avui esdevenen.
ACOSTAMENT HISTÒRIC A l'ARXIPÈLAG DE CABRERA
L'Arxipèlag de Cabrera, situat a 8 milles nàutiques de la costa sud de Mallorca, està format per un total de 18 illes i illots. Aquest arxipèlag va ser declarat Parc Nacional en 1991 a causa de la seva riquesa tant natural i cultural, sent un dels espais millor conservats de les Illes Balears i del Mediterrani Occidental.
Donada la seva situació i els seus protegits ports naturals, l'illa de Cabrera va ser utilitzada com a lloc de refugi i escala durant l'antiguitat. Les primeres evidències d'activitat humana es daten en les primeres colonitzacions humanes de les Illes Balears, entre el 7.000 i 5.000 a.C, però no és fins a Època Romana quan l'arxipèlag viu el seu moment de màxima esplendor.
Donada l'estratègica situació geogràfica de l'arxipèlag, situat a la meitat de la ruta comercial marítima entre Roma i la Península Ibèrica, aquest va prendre gran importància per als comerciants romans. És per la qual cosa que la majoria de derelictes localitzats en l'arxipèlag daten d'aquesta mateixa època. No cal oblidar que Cabrera, alhora d'oferir refugi per a les embarcacions, també actuava com a trampa mortal, a causa de la seva escarpada i perillosa costa, en moments de mala mar. Gràcies a això, i havent deixat moltes vides enrere, **avui dia podem localitzar i reconstruir el que va passar en els instants previs a l'enfonsament de cada embarcació*.
"*Olympias" any 1987, reconstrucció d'un trirreme de la Grècia antiga.
La segona època d'esplendor arribava a Cabrera amb la creació d'una comunitat monàstica al voltant del segle VII d.C. No obstant això d'aquesta època no han pogut ser datats gran nombre d'embarcacions.
*Àmfores en les profunditats de les cristal·lines aigües del Parc Nacional de Cabrera. *
Molts han estat els episodis històrics que han format la llegenda de l'Arxipèlag de Cabrera, des de l'arribada dels primers humans a les illes, passant pels assentaments de comerciants púnics i romans, fins a la utilització de l'Illa de Cabrera com el primer camp de concentració de la història entre 1809 i 1814, on milers de soldats francesos van perdre les seves vides.
"Totes aquestes històries, i moltes que encara no es coneixen, van deixar el seu rastre sota el mar, i avui dia segueixen esperant a ser descobertes i portades de nou a a el vida, abans que el mar i l'home els facin desaparèixer per sempre".
Equip de recerca *SIAS
PROYECTO CABRERA 2013 I ELS MEDIS DE COMUNICACIÓ
A QUÈ DESTINAREM ELS DINERS DE LES APORTACIONS?
Els diners aconseguits mitjançant les donacions serà destinat íntegrament a cobrir part de les despeses de les dues campanyes arqueològiques i biològiques del projecte Cabrera 2013 al juny i setembre, (El cost benvolgut del Projecte arqueològic subaquàtic és de 7000€).
Les despeses de les intervencions inclouen:
• Lloguer de material tècnic de submarinisme (compressor d'aire i equip de submarinisme necessari per a les prospeccions)
• Despeses de transport (gasolina per a les llanxes motores i per a l'alimentació del compressor d'aire)
• Despeses de manutenció de l'equip de recerca
• Despeses derivades de l'emmagatzematge digital de les prospeccions
• Material tècnic
Membres de l'adreça del Projecte Cabrera 2013 juntament amb Xavier Nieto, director general del Museu Nacional de *Arqueologia Subaquàtica *ARQUA
RECOMPENSES
Samarreta amb el logotip de Projecte Cabrera 2013
Acte de presentació de resultats i agraïments
Poc després de finalitzar la campanya de prospeccions de setembre , es realitzarà un esdeveniment de presentació dels resultats preliminars (a Mallorca i a Barcelona). Així mateix es procedirà al lliurament de les recompenses (als quals no puguin assistir a l'acte, se'ls enviaran les recompenses per correu o format digital) i s'immortalitzarà el moment amb una fotografia de grup d'investigadors i mecenes. En finalitzar l'acte s'oferirà un piscolabis per celebrar el final de la primera campanya del Projecte Cabrera 2013 i acomiadar-nos fins a les campanyes de 2014.
Documental Projecte Cabrera 2013
Una còpia en DVD del documental que es realitzés durant les campanyes de juny i setembre. Amés el teu nom (o logotip si representes a una empresa o entitat) serà inclòs en els agraïments especials d'aquest.
**Estrena del Documental Projecte Cabrera 2013*
Estrena a porta tancada (*unes setmanes abans de la publicació oficial i *l'enviament dels DVD) del documental de la campanya del projecte, per a l'equip de *Projecte Cabrera i els mecenes interessats.
Es celebrarà a Barcelona durant el primer trimestre de 2014.
Visita guiada al Centre d'Interpretació de l'Arxipèlag de la Cabrera (Mallorca)
Una vegada finalitzada la campanya de prospeccions es realitzaran visites a l'innovador Centre d'Interpretació de l'Arxipèlag de Cabrera, localitzat en la Colònia de Sant Jordi, Mallorca. Durant les visites, diferents membres de l'equip, formats per arqueòlegs i biòlegs, donaran les explicacions pertinents referents al ric patrimoni cultural i natural que caracteritza l'Arxipèlag de Cabrera i el mar Mediterrani en general, així com als treballs realitzats durant el projecte.
selecciona tot el text
Visita guiada al Museu *Marítim de Barcelona (*Barcelona)
Una vegada finalitzada la campanya de prospeccions de setembre, es realitzaran visites a l'impressionant *MMB , localitzat en les antigues *Drassanes de Barcelona. Durant les visites, diferents membres de l'equip, formats per arqueòlegs i biòlegs, donaran les explicacions pertinents referents al ric patrimoni cultural i natural que caracteritza l'Arxipèlag de Cabrera i el mar *Mediteráneo, així com als treballs realitzats durant el projecte.
Excursió i visita guiada al Parc Nacional de l'Arxipèlag de Cabrera
Les visites a l'arxipèlag de Cabrera seran durant la realització de les prospeccions arqueològiques subaquàtiques i estudis biològics marins de la campanya de setembre de 2013. Per a això un dels membres de l'equip recollirà al grup de visitants en el port de la Colònia de Sant Jordi, on s'agafarà una de les embarcacions que connecten l'arxipèlag amb la costa insular. Una vegada desembarcats en el port de Cabrera es realitzarà una visita guiada per les instal·lacions científiques de l'arxipèlag i es procedirà a l'explicació de les activitats realitzades. Seguidament s'oferirà un menjar amb l'equip de recerca i es finalitzarà amb la visita al Castell de Cabrera i a les platges més properes al port.
BATEIG O IMMERSIÓ, amb els arqueòlegs subaquàtics de *Projecte Cabrera 2013
Per a tots aquells mecenes que així ho desitgin es realitzaran, a més de les visites pertinents anteriorment esmentades, un bateig d'iniciació en les magnífiques aigües de Mallorca o Barcelona. Totes les immersions seran supervisades per un equip de professionals altament experimentat en el bussejo recreatiu. Així mateix serà possible la realització d'altres immersions per a aquells mecenes que ja comptin amb titulacions de submarinisme. Tot l'equip, assegurances mèdiques i taxes d'immersió corren per part de l'equip de Projecte Cabrera 2013. (Aquesta recompensa té limitades les places)
MOLTES GRÀCIES
No dubteu a contactar amb nosaltres si teniu qualsevol dubte o noves propostes d'aportació. Podreu trobar més informació sobre el Projecte Cabrera 2013 en el nostre blog
Equip de *Projecte Cabrera 2013
8 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.
Projecte Cabrera
Autor/a
Moltes gràcies companys! Ara que ja sabem quantes persones han aportat per rebre una camiseta ja podem començar amb la producció. Enviarem un correu electrònic a tots els mecenes amb un formulari per saber talles, colors, etc. Moltes gràcies pel vostre suport!
Yacimiento de Almallutx
En primer lloc enhorabona! I desprès, com teniu pensat gestionar lo de les camisetes que ens toca als mecenes? Gràcies
Projecte Cabrera
Autor/a
Salutacions,
De moment la única via per veure el documental es fent una aportació. Un cop finalitzat el documental (durà entre 6 i 9 mesos de muntatge) es presentarà a una sèrie de concursos i esperem que per a la propera campanya de prospeccions del 2014 el puguem difondre obertament, ja que creiem pot ser una gran eina de difusió i sensibilització cap al Patrimoni Arqueològic Subaquàtic . No obstant, per tots els que hagin realitzat una aportació se’ls hi entregarà una “premier” del documental en un parell de mesos, quan les feines ja estiguin mig enllestides.
Esperem haver resolt els seus dubtes.
Atentament,
SIAS
page
No hi haurà cap possibilitat de veure el documental per internet, sense haver d'aportar pel dvd? Gràcies!
Projecte Cabrera
Autor/a
Saludos,
Para esta campaña no es posible ya que el equipo de investigación está cerrado. Si te interesa participar en campañas futuras envíanos un correo con tu currículum y una carta de presentación a la siguiente dirección: [email protected]
Muchas gracias por tu interés.
Atentamente,
SIAS
Adrian
¿Es posible colaborar como buceador?
Projecte Cabrera
Autor/a
Hola Lluïsa, moltes gràcies per la seva gran aportació. No hi ha cap problema, per poder fer una immersió només cal tenir titulació de submarinisme. Quan finalitzi el Verkami contactarem amb vostè per concretar les dates. Atentament,
La direcció de SIAS.
Lluïsa Schembri
Vull fer una aportació de 600 euros. M´agradaria s´immersio i no tan sol un batejo.
Gràcies