❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Arròs amb sorra

Amb regust d'absurd i aroma de diversitat, un espectacle que combina la dansa, la veu, el cant, i el teatre visual. Un muntatge escènic que tracta sobre la diversitat, la uniformitat, la feminitat... a partir de dos elements ben diferents, l'arròs i la sorra.

isidre.cat

Un projecte de

Categoria

Creat a

Celrà
0
segons
55
Aportacions
4.430€
De 4.250€
Aporta al projecte
Veure projecte en English, Castellano i Français

Escull la teva recompensa

Dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

L'ESPECTACLE

Arròs amb sorra, amb regust d'absurd i aroma de diversitat, un espectacle que combina la dansa, diferents estils de dansa, la veu, el cant, i el teatre visual. Arròs amb sorra, un muntatge escènic que tracta sobre la diversitat, la uniformitat, la feminitat... a partir de dos elements ben diferents, l'arròs i la sorra. Dues paraules que si les unim en una frase, arròs amb sorra, donen com a resultat un absurd. Posats al plat, des d'una perspectiva culinària, un impossible.

Arròs amb sorra, la diferència entre unitat i uniformitat.

Grans d'arròs, tots gaire bé idèntics. Grans de sorra, diferents tots ells.

L'arròs i la sorra, malgrat la diferència, tenen similituds, de forma i de conjunt, els grans, les petites unitats, les individualitats. Grans d'arròs, grans de sorra...

Arrossars i sorreres, en forma de dunes o platja, dos mons ben diferents, conviuen en espais veïns on, visualment, és difícil assegurar que hi hagi dues realitats, configuren un mateix paisatge. Ho podem veure ben aprop de la ciutat de Girona, a Pals, als arrossars, als aiguamolls, a les dunes, a la platja. Els seus espais són veïns, però per naturalesa, incompatibles un dins de l'altre. De fet, els arrossars ocupen el lloc d'antics aiguamolls. Però aquesta incompatibilitat no impossibilita el seu bon veïnatge, tots dos s'influencien, de manera determinant, cadascun des de la seva pròpia personalitat. Conviuen des de la diversitat.

La unitat des de la diversitat, una idea i funcionament que fa bategar la vida al nostre planeta des del naixement de la vida.

La uniformitat, un invent humà, el resultat de la necessitat de control absolut. Molt probablement es tracta d'això, d'optar entre controlar la vida o deixar-la fluir lliurement, diversa, tal com és ella per naturalesa.

Arròs i sorra, aquests dos elements, aquests dos espais, han estat el punt de partida per tractar sobre la diversitat, especialment la diversitat humana, concretada en la diferència bàsica com a espècie, el gènere. Dona, home... Amor, desamor... Atracció, rebuig... Passió, indiferència... Llibertat, esclavitud... Maternitat, patriarcat...

*L'arròs volà sobre els nuvis després de la cerimònia... un gra d'arròs a l'ull, un gra de sorra a la boca.

No em prenyis, i no m'emprenyis, jo diré quan em prenyes, si no m'emprenyes.

Qui cuina l'arròs? Ella, ell, elles, ells, o totes alhora?

La sorra, el temps dins del rellotge. L'arròs, la vida a la cassola.

Què ets? Què som? Un grapat de grans d'arròs? O un de grans de sorra?

Arròs amb sorra, on l'home no és aquell home que la majoria dels homes volen fer creure que són*.

EL COL·LECTIU

La dansa

A partir de la reflexió exposada, a partir del concepte de diversitat i de la diferència entre unitat i uniformitat, sorgeix la voluntat de fer un muntatge escènic on aquests plantejaments, dubtes i absurds quedin reflectits i donin peu a la creació d'un espectacle de dansa que en si mateix parteixi també, per coherència, des de la diversitat.

Això implica, per lògica, que la creació no pot ser unipersonal. Cal un equip, persones diverses, de diferents estils i tècniques de dansa o d'art del moviment.
És així com finalment el col·lectiu queda configurat per una ballarina de contemporani amb formació de clàssic (Natalaia Entrocassi), una ballarina oriental (Ines Díaz), una ballarina de contemporani amb experiència en el funky hip-hop (Ester Puigdemont Melian), i un improvisador amb formació de dansa butho (Isidre Rebenaque CruzGaig).

La música

Com a prolongació de la idea de diversitat i tractant conceptes de naturalesa i vida, la música no pot ser tan sols un acompanyament que es fa present via electrònica. Així sorgeix la idea de que la música sigui i neixi a escena, creada i emesa pel propi grup. Per aquest objectiu s'incorpora una professional de la música i el cant, una soprano (Mònica Orpí Roth). Per portar la direcció musical i possibilitar que la gent de dansa utilitzi també la veu amb garanties.

D'aquesta manera, el grup d'intèrprets queda configurat per quatre persones del món de la dansa i de l'art del moviment que utilitzaran també la veu i el cant, i per una persona del cant que farà ús del moviment com a una integrant més del grup. Unitat des de la diversitat.

La direcció

En la mateixa línia, des de la diversitat, s'enfoca la direcció de l'espectacle. Es concreta en una direcció múltiple i diversa, especialitzada, i amb una visió de conjunt. El projecte compta amb una direcció musical, una direcció coreogràfica, una direcció artística i una direcció global que assumeix el creador de la idea del muntatge.

Isidre Rebenaque CruzGaig +, performer, improvisador i creador escènic. Idea i direcció

Natalia Entrocassi, coreògrafa i ballarina de dansa contemporània. Direcció coreogràfica

Mònica Orpí Roth, soprano. Direcció musical

Ines Díaz +, ballarina de dansa oriental

Ester Puigdemont Melian, coreògrafa, improvisadora i ballarina de dansa contemporània.

David Faüchs i Fanny Espinet, d'ArtEstudi +. Direcció d'artística

Historial del col·lectiu en pdf

EL PROCÉS

Procés d'intercanvi de tècniques de treball i expressió

El procés s'inicià al setembre del 2012 mitjançant sessions de treball en les quals es realitzà un intercanvi dels diferents mètodes de treball de les tècniques que cadascuna de les persones integrants del grup practica, amb especial incidència en les formes d'utilització de la veu, per una banda, i en l'ús de la improvisació com a eina de creació amb cos i moviment.

Aquest intercanvi ha aconseguit crear unes bases cooperatives on cada intèrpret, mantenint la seva personalitat i tècnica de treball, s'impregna de les formes de treball i expressió de les altres. D'aquesta manera, el grup, tot i mantenint la diversitat, és capaç al mateix temps de crear una energia comuna que respecta i potencia la diversitat existent en el col·lectiu.

Procés de creació i assajos

La segona etapa del procés ha estat un seguit de sessions basades en la improvisació on s'ha treballat a partir d'imatges i sensacions relacionades amb la base conceptual. D'aquesta manera han sorgit idees, escenes, relacions, situacions i atmosferes que després d'un procés selectiu s'han considerat vàlides, o no, per al muntatge o han donat peu a la creació d'altres.

Elaboració de guió coreogràfic base i creació musical

A partir del concepte i de les idees sorgides en les sessions d'improvisació, s'ha elaborat un guió escènic base a partir del qual s'està realitzant el procés de creació coreogràfica i musical. Els assajos es van iniciar el mes de març d'aquest any i acabaran, en una primera fase, aquest mes de juny.

Pre-estrena, procés final, i estrena

Les valoracions de la pre-estrena del 16 de juny portaran al tram final del procés, fent correccions i variacions a partir de les aportacions del propi col·lectiu i de les opinions diverses que es recolliran a partir d'un procés participatiu d'un equip de persones col·laboradores.

L'estrena està previst realitzar-la a la ciutat de Girona durant la tardor o l'hivern d'aquest any, en un espai encara per determinar.

ELS DINERS

Els diners que volem recaptar a Verkami aniran destinats a cobrir les despeses de vestuari, escenografia, il·luminació, comunicació i vídeo, les despeses externes a l'equip de creació i interpretació. Si aconseguim cobrir aquestes despeses, podrem tirar endavant aquest espectacle en el que tenim moltes esperances dipositades. Per això és vital la vostra col·laboració i us demanem la vostra aportació.

LA PRE-ESTRENA I LES ENTRADES

Serà el diumenge, 16 de juny de 2013, a les 19 h

A L'Ateneu de Celrà (Gironès)

Les entrades que us pertoquin segons la vostra recompensa, les podreu recollir al mateix teatre el dia de la pre-estrena. Abans ens posarem en contacte amb vosaltres via correu electrònic.

MÉS INFORMACIÓ

Podeu seguir el procés de creació des del nostre bloc

I contactar amb nosaltres a través de Facebook

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

0 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

0 comentaris

Inicia sessió o Registra't per comentar aquesta entrada.

#02 / entrades per demà, diumenge

Segons indiquen les recompenses de les vostres aportacions, les mecenes teniu entrada reservada per demà diumenge. Es va enviar fa dies un c/e a tothom per a que confirmessiu nom de reserva de l'entrada. No tothom ha donat resposta al missatge, però si arribeu un quart d'hora abans de les 20 h, teniu entrada reservada. Fins demà!

seguir llegint

#01 / Moltes gràcies!

Hem assolit l'objectiu! Moltíssimes gràcies a totes les persones que ho heu fet possible! Us agraïm la vostra confiança. Arròs amb sorra farà la seva pre-estrena el proper diumenge, 16 de juny, a les 20 h a l'Ateneu de Celrà.

seguir llegint
Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies