Para poder interactuar correctamente y obtener el mejor funcionamiento posible de nuestro sitio web, te recomendamos que actualices tu navegador a una versión más reciente o utilices otro como Chrome o Firefox.

¡ Estrenamos nueva web !

Els valors culturals i espirituals dels arbres mediterranis

Aquest projecte té com objectiu aconseguir finançament per l’edició del llibre: Els arbres mediterranis. Un recorregut pels seus valors culturals i espirituals. El llibre promou una altra visió dels arbres ja que aquests des de temps remots han estat dipositaris d'importants valors culturals.

jgordi

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
82
Mecenas
2.610€
De 2.000€
Aporta al proyecto
Volver a todas las actualizaciones

#02 / Un tast del llibreUs adjunto uns breus fragments del llibre units per una mateixa temàtica: l'arbre del pecat:

Possiblement una de les escenes més representades en l’art sigui l’expulsió del paradís d’Adam i Eva després de menjar la fruita prohibida. En primer lloc analitzarem el text del Gènesi i posteriorment el mite de les pomer de les pomes d’or del món clàssic i em traurem les oportunes conclusions.

Podem començar revisant que diu el Gènesi Gn 3,1-14) i, ràpidament, ens adonarem que l’arbre situat al bell mig del paradís és anomenat l’arbre del coneixement del bé i del mal. Aquest arbre també s’esmenta com l’arbre de la serp o l’arbre del pecat ja que sota aquest arbre l’home i la dona prenen consciència del seu nou estat de nuesa no només material sinó també espiritual després d’haver tastat el fruit prohibit. Si llegiu el fragment del Gènesi us adonareu que no s’esmenta cap espècie concreta d’arbre. En canvi, quan es parla que l’home i la dona van cobrir la seva nuesa van fer-ho amb fulles de figuera. Amb el pas del temps i com que en llatí la pomera s’anomenava malus es va associar aquest arbre com a arbre del coneixement del bé i del mal i la poma com a fruita prohibida.

En el món clàssic el fruit de la pomera ha estat un dels més preuats i generador d’importants litigis i conflictes. Sobre la taula dels Déus de l’Olimp va ser llençada una poma d’or per portava la inscripció: “per a la més bella”. En veure la poma, Hera, esposa de Zeus i Atenea, la deesa de la saviesa i Afrodita, la deesa de l’amor van iniciar una baralla per la seva possessió. Zeus, pare dels déus i de les persones, va decidir que fos un mortal, Paris, qui resolgués el litigi. Malgrat els diferents oferiments que les dees van fer a Paris, aquest finalment va donar la poma d’or a Afrodita.

 

També podem parlar parlar del pomer de les pomes d’or el qual és també anomenat “l’arbre de la immortalitat” el qual es trobava al jardí mitològic de les Hespèrides i que estava custodiat per la serp Ladon. Aquest arbre era el regal de noces que Gea (Terra) havia fet durant l’enllaç de Zeus i Hera. Una de les imatges de la mitologia grega relacionada amb aquest arbre és l’oferiment, per una Hespèrida,  d’una poma d’or a Heracles com a recompensa per haver superat els dotze treballs.

Podem concloure i ens adonarem, fàcilment, que la utilització de la pomera com a l’arbre del pecat en la iconografia cristiana està clarament relacionada amb la imatge clàssica del pomer de les pomes d’or. Només cal tenir present que el mot clàssic prové de la paraula llatina classicus que era el mot que denominava  la primera infanteria de la legió romana, els quals eren els primers en entrar en combat. Per tant, en aquest cas com en altres primer cal cercar els orígens en el món clàssic per poder il·luminar millor les connexions i capir-ho millor.

1 comentario

iniciar sesión o Registrarse para comentar esta entrada.

  • Encarna Larrey Izquierdo

    Encarna Larrey Izquierdo

    6 años

    Estic molt interessada, coma representant de la nostra modesta associació-TURÓ SOLIDARI CERDANYOLA- podríem fer-ne aquesta microaportació, no hem rebut cap subvenció, CAP, i treballem de voluntariat, però organitzar una bona moguda per presentar-ho a la nostra ciutat, de fet els hi passaré aquesta proposta als AMICS DELS ARBRES del poble.

#05 / Enviats!!

Avui 19 de desembre han sortit els llibres per correu!

Ens veiem el proper dimecres 20 de desembre a les 20h a la seu d'Òmnium Cultural de Mataró, (C/ Argentona, 59).

Fins aviat!!!


#02 / Un tast del llibreUs adjunto uns breus fragments del llibre units per una mateixa temàtica: l'arbre del pecat:

Possiblement una de les escenes més representades en l’art sigui l’expulsió del paradís d’Adam i Eva després de menjar la fruita prohibida. En primer lloc analitzarem el text del Gènesi i posteriorment el mite de les pomer de les pomes d’or del món clàssic i em traurem les oportunes conclusions.

Podem començar revisant que diu el Gènesi Gn 3,1-14) i, ràpidament, ens adonarem que l’arbre situat al bell mig del paradís és anomenat l’arbre del coneixement del bé i del mal. Aquest arbre també s’esmenta com l’arbre de la serp o l’arbre del pecat ja que sota aquest arbre l’home i la dona prenen consciència del seu nou estat de nuesa no només material sinó també espiritual després d’haver tastat el fruit prohibit. Si llegiu el fragment del Gènesi… leer más

#01 / L'índex del llibre

1. Introducció
    1.1. Les motivacions
    1.2. L’estructura del llibre
    1.3. La percepció dels boscos i dels arbres

2. La biogeografia dels arbres mediterranis
    2.1. Introducció
    2.2. La dispersió dels arbres per la conca mediterrània
    2.3. L’evolució del mantell vegetal a Catalunya
        2.3.1. La prehistòria
        2.3.2. La romanització
        2.3.3. L’època medieval
        2.3.4. L’època moderna
        2.3.5. L’època contemporània

3. La simbologia dels arbres a l’antiguitat
    3.1. Egipte
        3.1.1.               Introducció
        3.1.2.               Els temples i jardins
        3.1.3. Els arbres d’Egipte
        3.1.4. El paper dels arbres a la mitologia egípcia
    3.2. Grècia i Roma
        3.2.1. Els arbres en els llibres naturalístics i la literatura clàssica
        3.2.2. Els arbres en els jardins clàssics
        3.2.3. El arbres en la mitologia greco-romana

4. La simbologia dels arbres en el cristianisme i l’islamisme

    4.1. El cristianisme
leer más
20€
Quedan 342 (de 400)

Un exemplar del llibre "Els arbres mediterranis + Un recorregut pels seus valors culturals i espirituals."

50€
Quedan 27 (de 50)

Un exemplar del llibre "Els arbres mediterranis + Un recorregut pels seus valors culturals i espirituals" + Assistència a una sortida per conèixer els valors culturals dels arbres de Riells del Montseny a càrrec de Josep Gordi i Jaume Calsapeu, per a 2 persones (Les sortides es faran al llarg d'aquesta tardor i el nombre de persones per passejada serà de 25 com a màxim)

300€
Quedan 3 (de 4)

Aquesta és una recompensa pensada per a entitats ja que l'autor, a canvi de l'aportació demanada, es compromet a fer una conferència sobre els valors culturals i espirituals dels arbres mediterranis i entregar a l'associació 10 exemplars del llibre.

Las cookies nos ayudan a ofrecer nuestros servicios. Al continuar navegando aceptas su uso.