Para poder interactuar correctamente y obtener el mejor funcionamiento posible de nuestro sitio web, te recomendamos que actualices tu navegador a una versión más reciente o utilices otro como Chrome o Firefox.

¡ Estrenamos nueva web !

Els valors culturals i espirituals dels arbres mediterranis

Aquest projecte té com objectiu aconseguir finançament per l’edició del llibre: Els arbres mediterranis. Un recorregut pels seus valors culturals i espirituals. El llibre promou una altra visió dels arbres ja que aquests des de temps remots han estat dipositaris d'importants valors culturals.

jgordi

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
82
Mecenas
2.610€
De 2.000€
Aporta al proyecto

PER QUÈ PUBLICAR UN LLIBRE SOBRE ELS VALORS CULTURALS DELS ARBRES MEDITERRANIS?
Si entreu en qualsevol llibreria, de ben segur que a l'apartat de natura trobareu llibres que parlen d'arbres i boscos. La major part d'ells són guies que et permeten conèixer i classificar les espècies forestals o bé estudis sobre la distribució, en una àrea geogràfica concreta, dels diferents tipus de boscos. Difícilment trobareu algun llibre que parli dels valors culturals que atresoren els arbres mediterranis. Per taaç nt, aquest llibre vol omplir un buit existent i, a la vegada, relacionar la natura amb la cultura, és a dir, presentar un discurs que expliqui, al llarg de la història, quins són els valors i la simbologia que han anat atresorant els arbres mediterranis.

QUÈ TROBAREU EN LA LECTURA D'AQUEST LLIBRE QUE TRANSITA ENTRE L'ASSAIG I LA DIVULGACIÓ?
Doncs un recorregut cultural i espiritual al voltant dels principals arbres mediterranis. En primer lloc, explicaré breument l’evolució biogeogràfica dels arbres per la mediterrània, producte sobretot de l’acció militar i comercial de la societat. Un dels resultats de la història és que alguns arbres han vist reduïda la seva àrea de distribució, altres l’han vist engrandida i altres han aparegut de nou colonitzant o envaint nous territoris en funció de criteris econòmics i/o estètics. En segon lloc, resseguiré el paper dels arbres en la mitologia i la literatura clàssica i, tot seguit, n’explicaré els valors espirituals dels arbres a la religió cristiana i musulmana. En tercer lloc, parlarem dels arbres en el folklore, així com de la seva valorització social i, fins i tot, política. En quart lloc, ens endinsarem en el paper dels arbres dins la literatura.

QUÈ ES FARÀ AMB ELS DINERS ?
El finançament que es pretén aconseguir servirà per pagar l’edició de 200 exemplars en paper i un e-book. Si se supera la quantitat de diners sol·licitada augmentarem la tirada d’exemplars fins arribar als 400 i si la quantitat recaptada supera els 3000 euros ? Tot el finançament que superi la quantitat esmentada anirà directament a l’ONG Sol Solidari.

QUÈ ES FARÀ AMB ELS DRETS D'AUTOR ?
A més a més aquest és un llibre solidari ja que la totalitat dels drets d’autor aniran per l’ONG Sol Solidari i per un projecte per permetrà reduir la desforestació a Etiòpia. El projecte a recolzar és la introducció de forns solars i altres tecnologies d'estalvi de llenya al voltant del bosc sagrat de Yimrihane (North Wollo, Etiòpia). En aquest moment, per cada 36 euros que aconseguim subvencionem el 80% de la compra d'un forn solar (que val 45 euros), i estem iniciant un projecte per muntar tallers de producció i venda de cuines “gonze”, un senzill estri fet de fang que permet economitzar fins a la meitat de llenya respecte a la típica foguera de tres pedres.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

9 comentarios

Si ya eres mecenas, iniciar sesión para comentar.

 • Betty

  Betty

  5 años

  Les mallornes sont des arbers fictifs, qui se recouvrent d'or e0 l'automne, dans le seigneur des anneaux. C'est une varie9te9 qui provient e0 priori de rejetons des deux Arbres de Valinor, Telperion et Laurelin.

 • jgordi

  jgordi
  Autor/a

  5 años

  escriu a jgordi@gmail.com i t'ho explico

 • Santi

  Santi

  5 años

  Jordi, com puc aconseguir el llibre? On el puc comprar i per quin preu?

  gràcies i enhorabona.

 • Susanna Soler Sabanés

  Susanna Soler Sabanés

  casi 6 años

  Hola Jordi! No, no ha arribat el llibre. Crec que no et vaig enviar l'adreça: C/ Platja Sant Gervasi n 2, 2º, 2ª Vilanova i la Geltrú 08800

  Gràcies i bon any 2012!!!!!

 • jgordi

  jgordi
  Autor/a

  casi 6 años

  Hola Marta,

  El teu llibre va sortir per correu el dilluns passat.

  Atentament,

  Josep Gordi

 • Marta Lacruz Sobré

  Marta Lacruz Sobré

  6 años

  Hola Jordi,

  dies enrere ens demanaves l'adreça per fer-nos arribar el llibre. No sé si aquesta és la manera correcta, però no n'he trobat altra. És c. Montseny, 21 08208 Sabadell. Molt d'èxit amb el llibre, ja tinc ganes de tenir-lo entre les mans!

 • Xavi

  Xavi

  6 años

  Enhorabona Josep! Ho hem aconseguit entre tots i totes. Ara a pels 3.000 euros!

 • jgordi

  jgordi
  Autor/a

  6 años

  Hola Elena Encantat pel teu oferiment. Quina gran generositat. Esperem que arribem als 2000 euros per poder comptar amb els diners i tenir clar que es publica el llibre. Espero que vinguis a la soryida i pots cpmptar amb els llibres que necessites. El meu mail es jgordi@gmail.com

 • Elena

  Elena

  6 años

  Hola, jo m'ofereixo en col·laborar en la maquetació del llibre, no cal dir que trobo molt interesssant la temàtica, en espcial el tema de tractar la simbologia i mitologia dels arbres, així que aquesta és l'aportació que puc oferir. Salut i enhorabon

#05 / Enviats!!

Avui 19 de desembre han sortit els llibres per correu!

Ens veiem el proper dimecres 20 de desembre a les 20h a la seu d'Òmnium Cultural de Mataró, (C/ Argentona, 59).

Fins aviat!!!


#02 / Un tast del llibreUs adjunto uns breus fragments del llibre units per una mateixa temàtica: l'arbre del pecat:

Possiblement una de les escenes més representades en l’art sigui l’expulsió del paradís d’Adam i Eva després de menjar la fruita prohibida. En primer lloc analitzarem el text del Gènesi i posteriorment el mite de les pomer de les pomes d’or del món clàssic i em traurem les oportunes conclusions.

Podem començar revisant que diu el Gènesi Gn 3,1-14) i, ràpidament, ens adonarem que l’arbre situat al bell mig del paradís és anomenat l’arbre del coneixement del bé i del mal. Aquest arbre també s’esmenta com l’arbre de la serp o l’arbre del pecat ja que sota aquest arbre l’home i la dona prenen consciència del seu nou estat de nuesa no només material sinó també espiritual després d’haver tastat el fruit prohibit. Si llegiu el fragment del Gènesi… leer más

#01 / L'índex del llibre

1. Introducció
    1.1. Les motivacions
    1.2. L’estructura del llibre
    1.3. La percepció dels boscos i dels arbres

2. La biogeografia dels arbres mediterranis
    2.1. Introducció
    2.2. La dispersió dels arbres per la conca mediterrània
    2.3. L’evolució del mantell vegetal a Catalunya
        2.3.1. La prehistòria
        2.3.2. La romanització
        2.3.3. L’època medieval
        2.3.4. L’època moderna
        2.3.5. L’època contemporània

3. La simbologia dels arbres a l’antiguitat
    3.1. Egipte
        3.1.1.               Introducció
        3.1.2.               Els temples i jardins
        3.1.3. Els arbres d’Egipte
        3.1.4. El paper dels arbres a la mitologia egípcia
    3.2. Grècia i Roma
        3.2.1. Els arbres en els llibres naturalístics i la literatura clàssica
        3.2.2. Els arbres en els jardins clàssics
        3.2.3. El arbres en la mitologia greco-romana

4. La simbologia dels arbres en el cristianisme i l’islamisme

    4.1. El cristianisme
leer más
20€
Quedan 342 (de 400)

Un exemplar del llibre "Els arbres mediterranis + Un recorregut pels seus valors culturals i espirituals."

50€
Quedan 27 (de 50)

Un exemplar del llibre "Els arbres mediterranis + Un recorregut pels seus valors culturals i espirituals" + Assistència a una sortida per conèixer els valors culturals dels arbres de Riells del Montseny a càrrec de Josep Gordi i Jaume Calsapeu, per a 2 persones (Les sortides es faran al llarg d'aquesta tardor i el nombre de persones per passejada serà de 25 com a màxim)

300€
Quedan 3 (de 4)

Aquesta és una recompensa pensada per a entitats ja que l'autor, a canvi de l'aportació demanada, es compromet a fer una conferència sobre els valors culturals i espirituals dels arbres mediterranis i entregar a l'associació 10 exemplars del llibre.

Las cookies nos ayudan a ofrecer nuestros servicios. Al continuar navegando aceptas su uso.