❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Discover the 10 most exciting projects of 2019!

Repensar Europa des d'Àfrica: BITIM RÉEW

BITIM RÉEW és una sèrie de documentals sobre la vida dels africans a Europa, una visió de la immigració africana des de dins, imatges rodades per Mactar, un director senegalès que busca reflexionar cap a una presa de consciència per part de la societat africana en el procés d'abandonar el propi país

Matar Thiam Fall

A project of

Category

Created in

0
seconds
44
Pledges
2.500€
From 2.500€
Contribute to the project
View project in Castellano

Choose your reward

Malgrat l’actual situació de crisi socioeconòmica que estem vivim a Europa i els efectes que aquesta està tenint en un nombre important de persones d’origen senegalès - moltes de les quals no han pogut regularitzar la seva situació administrativa i sobreviuen amb unes condicions de vida molt precàries- l’imaginari que es continua tenint al Senegal d’Europa és molt semblant a la de fa una dècada: una vida fàcil i plena d’oportunitats.

Amb l’ànim de matissar aquest imaginari i contrastar-ho amb la realitat el cineasta Mactar Thiam FALL va dirigir i produir la sèrie de cinc documentals BITIM RÉEW en el qual -prenent com a referent històries de vida de persones d’origen senegalès emigrades a França i Catalunya- ens mostra les condicions de vida reals de moltes persones que han aconseguit arribar des del Senegal a Europa.

BITIM RÉEW està plantejat com una reflexió des de dins de la mateixa comunitat senegalesa immigrada a Catalunya –narrada des de la perspectiva d’un senegalès, i amb testimonis senegalesos- sobre com imaginaven la seva estada aquí abans d’arribar, el que s’han trobat, com és la seva vida ara i les expectatives de futur que tenen a casa nostra, o si consideren l’opció de tornar-se al Senegal.

Aquest projecte vol utilitzar aquests materials, i la pròpia experiència personal del seu director en fer els documentals -i d’altres testimonis que ha anant coneixent durant la seva estada a Catalunya- per establir un debat amb la pròpia població senegalesa en origen entre com s’imaginen la vida a Europa i les expectatives que veuen en el fet d’immigrar –i que porten a moltes persones a arriscar i perdre la seva vida en aquest intent- i les experiències de testimonis reals que es recullen als seus documentals, i que mostren un panorama d’Europa diferent a com l’imaginen.

En comptes de qüestionar directament aquest imaginari que es té al Senegal de Catalunya, la nostra proposta consisteix en construir un debat a partir de les pròpies observacions dels participants en les projeccions i tallers previstos en aquest projecte, tenint en compte la seva opinió abans d’haver sentit les experiències que es descriuen en aquest documental i desprès de fer-ho, tractant de captar les impressions i efectes que aquests testimonis provoquen en la seva opinió sobre els avantatges i els riscos de marxar a Catalunya i/o Europa.

Som conscients que Europa i Catalunya són per a molts dels nostres compatriotes destins on disposar de més oportunitats per millorar la seva vida, i aquest anhel per trobar un futur millor sabem que continuarà empentant a molta gent a sortir de Senegal. El debat que volem provocar pensem que pot ajudar a conèixer els riscos que suposa marxar a Europa i disposar de més informació per a que aquells que, malgrat això, decideixin marxar ho facin en millors condicions, així com conscienciar sobre la necessitat de facilitar les condicions per a la tornada de molts senegalesos que ho estan passant molt malament a Europa.

OBJECTIUS

 • Informar sobre les condicions de vida de moltes persones d’origen senegalès immigrades a Catalunya, tot atenent la imatge idíl•lica que des del imaginari dominant al Senegal es projecta de Catalunya.

 • Sensibilitzar dels diferents tràmits administratius, lleis, i d’altres aspectes burocràtics que condicionen la vida –tipus de feina, convivència, etc- a l’Estat Espanyol de les persones que arriben en situació administrativa irregular, així com sensibilitzar sobre les vies alternatives per arribar-hi de manera “legal”.

 • Donar arguments i recursos per a promoure un debat al Senegal a nivell nacional i en diferents segments de la població sobre els avantatges, riscos i alternatives a la immigració: el seu impacte en les famílies, en el desenvolupament socioeconòmic del Senegal, etc.

 • Sensibilitzar sobre la necessitat de que el govern del Senegal doni suport i estableixi les mesures necessàries per facilitar el retorn d’aquelles persones que havent immigrat a Europa decideixin tornar.

 • Recollir les impressions de la societat senegalesa sobre les dificultats que es troben els immigrants senegalesos a Europa, i les condicions de vida precàries que viuen molts d’ells, arran d’escoltar els testimonis que apareixen als documentals, que serveixin com a orientació per a futures campanyes de sensibilització i informació sobre aquesta temàtica.

IMPLEMENTACIÓ: Metodologia i actuacions previstes
És molt important provocar el debat, i recollir les impressions que surtin d’aquest. Les tècniques emprades i activitats previstes, per tant, van encaminades a captar aquesta opinió de la població senegalesa respecte a com s’imaginen Europa, i les alternatives que els obre immigrar allà, així com la seva valoració dels testimonis que apareixen als documentals.

Les accions previstes són la realització de tallers i projeccions dels cinc documentals BITIM RÉEW a les dues ciutats d’on provenen la major part de les persones que han arribat a Catalunya amb pastera: les ciutats de Saint Louis i Dakar.

Estan previstos 5 tallers a cadascuna d’aquestes ciutats amb la següent estructura:

 • Dinàmica participativa per a treballar sobre com s’imaginen Europa: Quasi totes les persones d’aquestes dues ciutats coneixen i/o tenen algun familiar que ha immigrat, i ens interessa la imatge que els ha arribat de les condicions de vida que els ofereix Europa, en contrast amb les condicions de vida que tenen a les seves ciutats d’origen.

 • Projecció dels documentals: en aquests es recullen testimonis que descriuen les dures situacions que han hagut de passar, i les condicions de vida precàries en les molts d’ells actualment han de sobreviure.

 • S’establiran grups de debat i una posada en comú per recollir les impressions que ha tingut la visualització del documental.

Els tallers es realitzaran en diferents centres, i s’adaptaran –mantenint l’estructura abans esmentada- als diferents tipus d’usuaris d’aquestos. Els escenaris triats són:
- Universitat de Dakar i Saint Louis.
- 2 centres culturals de cada ciutat.
- 2 barris populars de cada ciutat.

El nombre màxim d’assistents als tallers, per a garantir la seva operativitat, serà d’unes 30 persones, i aquestos es gravaran en vídeo per a poder utilitzar les diferents impressions dels participants en futures accions de sensibilització, així com avaluar l’ impacte i participació en els mateixos.

Quan a les projeccions, estan pensades per aconseguir portar aquest debat a nivell estatal. La proposta consisteix en fer la presentació dels documentals a la televisió pública del país, i dos canals més privats, i realitzar amb posterioritat a la seva visualització un col•loqui amb diferents líders locals sobre el tema “immigrar a Europa”.

A QUÈ DESTINAREM ELS DINERS

CALENDARI

Quant torni de efectuar el projecte al Senegal, per tant a principis d'Agost.

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

6 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

 • Matar Thiam Fall

  Matar Thiam Fall
  Author

  over 7 years

  muchas gracias

  un abrazo

 • Anarrosa

  Anarrosa

  over 7 years

  Solo quiero FELICITARLE por la exposición sincera y emotiva que ha hecho de sus pensamientos en el programa Singulars... Me ha encantado! Ojalá pudiera ayudarle econòmicamente!!!

 • Matar Thiam Fall

  Matar Thiam Fall
  Author

  over 7 years

  nan nga def, Aisha?

  me parece totalmente indignante engañar a una persona y casarse con ella para conseguir los papeles.

  hay que tener mucho cuidado con eso, intentar averiguar todo lo posible si uno está enamorado o si es sólo por interés.

  creo que también las mujeres que se dejen llevar en eso tienen su parte de responsabilidad.

  un abrazo

 • AISHA

  AISHA

  over 7 years

  Hay otro problema que cada vez es más extendido debido a la dificultad de obtener "los papeles" por contrato de trabajo que es engañar amorosamente a una blanca para casarse y obtenerlos, que piensa el autor de esto y de la mala fama que esta dando

 • Matar Thiam Fall

  Matar Thiam Fall
  Author

  over 7 years

  muchas gracias

  un abrazo

 • Jara

  Jara

  over 7 years

  felicidades!!

Cookies help us to offer you the best experience. Settings