❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Repensar Europa des d'Àfrica: BITIM RÉEW

BITIM RÉEW és una sèrie de documentals sobre la vida dels africans a Europa, una visió de la immigració africana des de dins, imatges rodades per Mactar, un director senegalès que busca reflexionar cap a una presa de consciència per part de la societat africana en el procés d'abandonar el propi país

Matar Thiam Fall

A project of

Category

Created in

0
seconds
44
Pledges
2.500€
From 2.500€
Contribute to the project
View project in Castellano

Choose your reward

Malgrat l’actual situació de crisi socioeconòmica que estem vivim a Europa i els efectes que aquesta està tenint en un nombre important de persones d’origen senegalès - moltes de les quals no han pogut regularitzar la seva situació administrativa i sobreviuen amb unes condicions de vida molt precàries- l’imaginari que es continua tenint al Senegal d’Europa és molt semblant a la de fa una dècada: una vida fàcil i plena d’oportunitats.

Amb l’ànim de matissar aquest imaginari i contrastar-ho amb la realitat el cineasta Mactar Thiam FALL va dirigir i produir la sèrie de cinc documentals BITIM RÉEW en el qual -prenent com a referent històries de vida de persones d’origen senegalès emigrades a França i Catalunya- ens mostra les condicions de vida reals de moltes persones que han aconseguit arribar des del Senegal a Europa.

BITIM RÉEW està plantejat com una reflexió des de dins de la mateixa comunitat senegalesa immigrada a Catalunya –narrada des de la perspectiva d’un senegalès, i amb testimonis senegalesos- sobre com imaginaven la seva estada aquí abans d’arribar, el que s’han trobat, com és la seva vida ara i les expectatives de futur que tenen a casa nostra, o si consideren l’opció de tornar-se al Senegal.

Aquest projecte vol utilitzar aquests materials, i la pròpia experiència personal del seu director en fer els documentals -i d’altres testimonis que ha anant coneixent durant la seva estada a Catalunya- per establir un debat amb la pròpia població senegalesa en origen entre com s’imaginen la vida a Europa i les expectatives que veuen en el fet d’immigrar –i que porten a moltes persones a arriscar i perdre la seva vida en aquest intent- i les experiències de testimonis reals que es recullen als seus documentals, i que mostren un panorama d’Europa diferent a com l’imaginen.

En comptes de qüestionar directament aquest imaginari que es té al Senegal de Catalunya, la nostra proposta consisteix en construir un debat a partir de les pròpies observacions dels participants en les projeccions i tallers previstos en aquest projecte, tenint en compte la seva opinió abans d’haver sentit les experiències que es descriuen en aquest documental i desprès de fer-ho, tractant de captar les impressions i efectes que aquests testimonis provoquen en la seva opinió sobre els avantatges i els riscos de marxar a Catalunya i/o Europa.

Som conscients que Europa i Catalunya són per a molts dels nostres compatriotes destins on disposar de més oportunitats per millorar la seva vida, i aquest anhel per trobar un futur millor sabem que continuarà empentant a molta gent a sortir de Senegal. El debat que volem provocar pensem que pot ajudar a conèixer els riscos que suposa marxar a Europa i disposar de més informació per a que aquells que, malgrat això, decideixin marxar ho facin en millors condicions, així com conscienciar sobre la necessitat de facilitar les condicions per a la tornada de molts senegalesos que ho estan passant molt malament a Europa.

OBJECTIUS

 • Informar sobre les condicions de vida de moltes persones d’origen senegalès immigrades a Catalunya, tot atenent la imatge idíl•lica que des del imaginari dominant al Senegal es projecta de Catalunya.

 • Sensibilitzar dels diferents tràmits administratius, lleis, i d’altres aspectes burocràtics que condicionen la vida –tipus de feina, convivència, etc- a l’Estat Espanyol de les persones que arriben en situació administrativa irregular, així com sensibilitzar sobre les vies alternatives per arribar-hi de manera “legal”.

 • Donar arguments i recursos per a promoure un debat al Senegal a nivell nacional i en diferents segments de la població sobre els avantatges, riscos i alternatives a la immigració: el seu impacte en les famílies, en el desenvolupament socioeconòmic del Senegal, etc.

 • Sensibilitzar sobre la necessitat de que el govern del Senegal doni suport i estableixi les mesures necessàries per facilitar el retorn d’aquelles persones que havent immigrat a Europa decideixin tornar.

 • Recollir les impressions de la societat senegalesa sobre les dificultats que es troben els immigrants senegalesos a Europa, i les condicions de vida precàries que viuen molts d’ells, arran d’escoltar els testimonis que apareixen als documentals, que serveixin com a orientació per a futures campanyes de sensibilització i informació sobre aquesta temàtica.

IMPLEMENTACIÓ: Metodologia i actuacions previstes
És molt important provocar el debat, i recollir les impressions que surtin d’aquest. Les tècniques emprades i activitats previstes, per tant, van encaminades a captar aquesta opinió de la població senegalesa respecte a com s’imaginen Europa, i les alternatives que els obre immigrar allà, així com la seva valoració dels testimonis que apareixen als documentals.

Les accions previstes són la realització de tallers i projeccions dels cinc documentals BITIM RÉEW a les dues ciutats d’on provenen la major part de les persones que han arribat a Catalunya amb pastera: les ciutats de Saint Louis i Dakar.

Estan previstos 5 tallers a cadascuna d’aquestes ciutats amb la següent estructura:

 • Dinàmica participativa per a treballar sobre com s’imaginen Europa: Quasi totes les persones d’aquestes dues ciutats coneixen i/o tenen algun familiar que ha immigrat, i ens interessa la imatge que els ha arribat de les condicions de vida que els ofereix Europa, en contrast amb les condicions de vida que tenen a les seves ciutats d’origen.

 • Projecció dels documentals: en aquests es recullen testimonis que descriuen les dures situacions que han hagut de passar, i les condicions de vida precàries en les molts d’ells actualment han de sobreviure.

 • S’establiran grups de debat i una posada en comú per recollir les impressions que ha tingut la visualització del documental.

Els tallers es realitzaran en diferents centres, i s’adaptaran –mantenint l’estructura abans esmentada- als diferents tipus d’usuaris d’aquestos. Els escenaris triats són:
- Universitat de Dakar i Saint Louis.
- 2 centres culturals de cada ciutat.
- 2 barris populars de cada ciutat.

El nombre màxim d’assistents als tallers, per a garantir la seva operativitat, serà d’unes 30 persones, i aquestos es gravaran en vídeo per a poder utilitzar les diferents impressions dels participants en futures accions de sensibilització, així com avaluar l’ impacte i participació en els mateixos.

Quan a les projeccions, estan pensades per aconseguir portar aquest debat a nivell estatal. La proposta consisteix en fer la presentació dels documentals a la televisió pública del país, i dos canals més privats, i realitzar amb posterioritat a la seva visualització un col•loqui amb diferents líders locals sobre el tema “immigrar a Europa”.

A QUÈ DESTINAREM ELS DINERS

CALENDARI

Quant torni de efectuar el projecte al Senegal, per tant a principis d'Agost.

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

6 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

 • Matar Thiam Fall

  Matar Thiam Fall
  Author

  over 7 years

  muchas gracias

  un abrazo

 • Anarrosa

  Anarrosa

  over 7 years

  Solo quiero FELICITARLE por la exposición sincera y emotiva que ha hecho de sus pensamientos en el programa Singulars... Me ha encantado! Ojalá pudiera ayudarle econòmicamente!!!

 • Matar Thiam Fall

  Matar Thiam Fall
  Author

  over 7 years

  nan nga def, Aisha?

  me parece totalmente indignante engañar a una persona y casarse con ella para conseguir los papeles.

  hay que tener mucho cuidado con eso, intentar averiguar todo lo posible si uno está enamorado o si es sólo por interés.

  creo que también las mujeres que se dejen llevar en eso tienen su parte de responsabilidad.

  un abrazo

 • AISHA

  AISHA

  over 7 years

  Hay otro problema que cada vez es más extendido debido a la dificultad de obtener "los papeles" por contrato de trabajo que es engañar amorosamente a una blanca para casarse y obtenerlos, que piensa el autor de esto y de la mala fama que esta dando

 • Matar Thiam Fall

  Matar Thiam Fall
  Author

  over 7 years

  muchas gracias

  un abrazo

 • Jara

  Jara

  over 7 years

  felicidades!!

Cookies help us to offer you the best experience. Settings