❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Restaurem els murals de la Capella de Sant Miquel

El Monestir de Pedralbes conserva un conjunt pictòric de primera magnitud, equiparable a les obres dels grans pintors italians del Trecento. Després d'anys d'estudi, estem en condicions d'iniciar la seva restauració. Conservar aquest excepcional testimoni de la nostra història és interès de Tots.

Categoría

Creado en

0
segundos
224
Aportaciones
30.875€
De 25.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

QUI SOM?

L’any 1972, l’Ajuntament de Barcelona signava un acord amb la Comunitat de Clarisses del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, pel qual les religioses deixaven l’ús del monestir gòtic per a la Ciutat i l’Ajuntament n’assumia la seva conservació i restauració, i la gestió com a equipament cultural.

Des de l’any 1983, el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes és un centre obert al públic que acull en les seves magnífiques estances obertes al voltant del claustre més gran del seu estil, un museu i diferents activitats culturals.

ELS MURALS DE LA CAPELLA DE SANT MIQUEL. QUINA IMPORTÀNCIA TENEN?

El Monestir conserva en una petita capella del claustre, una obra artística de primera magnitud, contemporània i equiparable a les realitzacions d’alguns dels grans pintors italians del Trecento , com Giotto, Taddeo Gaddi, Duccio de Buonisegna o els germans Lorenzetti. Sens dubte, aquestes pintures murals són un referent mundial per a l’estudi i el gaudi de la pintura medieval.

Es tracta d’una obra radicalment innovadora perquè introdueix, com no ho fa cap altra obra contemporània seva en tota la península, la nova forma de representació plàstica que neix a Itàlia al voltant del 1300 amb Giotto i els seus seguidors. Una nova forma de representació en la que destaca l’humanisme i l’esperit franciscà imperant al moment.

El cicle s’atribueix al taller de Ferrer Bassa (el contracte original de 1346 així ho estableix, tot i que hi ha qui posa en dubte que en fos realment l’artífex) i es conserva quasi complet i intacte, malgrat que hagin transcorregut prop de 700 anys des de la seva execució.

PER QUÈ RESTAURAR-LOS?

La restauració dels murals que decoren aquesta petita capella de sant Miquel és la culminació d’una ambiciosa operació per a revaloritzar i salvaguardar aquest magnífic cicle pictòric, considerat una joia artística i un exemple excepcional dins el panorama de la pintura gòtica catalana.

L’any 2005 es va encetar un programa integral de gran abast per a recuperar el conjunt, en el que es preveien diverses fases. La primera, ja finalitzada, ha contemplat un seguit d’estudis que ens permeten ara conèixer a fons els murals i encarar la fase culminant, la seva restauració. Aquests resultats es poden veure en l’exposició "Murals sota la Lupa ..." que es presenta en tres de les sales d’exposicions del Monestir i a través de la pàgina web del projecte: Murals sota la lupa

La importància de l’obra i del treball que s’hi està portant a terme, situen avui el projecte entre els 5 més importants que es desenvolupen actualment a Europa, tant per la rigorosa metodologia aplicada, com pels coneixements que està proporcionant i els equips implicats.

COL·LABORA AMB NOSALTRES A RESTAURAR AQUESTS MURALS

Volem que el període 2013-2014 suposi l’inici de la fase final d’aquest llarg procés, començant la restauració dels murals.

Entenem que la vàlua d’aquests murals fa que considerem el projecte com la Recuperació d’un Patrimoni de Tots i que per això demanem la col·laboració de Tots en una iniciativa compartida entre una institució pública i la societat civil.

No és un fet excepcional, és la continuïtat d’una manera d’actuar sobre el Patrimoni històric del que en tenim nombrosos precedents des del moment en que la societat l’entén com un bé propi i signe d’identitat col·lectiva.

En el cas del Monestir de Pedralbes, en trobem un primer exemple en la recapta col·lectiva per dur a terme la primera restauració de la seva església, de la qual se'n va fer ressò el diari editat pels catalans que vivien als Estats Units, “La Llumanera de Nova York” (29-09-1877).

També es coneixen successives crides a la participació ciutadana fetes per la Junta de Museus, durant els anys 20 del segle passat, per adquirir objectes pels diferents museus del país, com per exemple el quadre “La Vicaria” de Fortuny (1922). Des de llavors, les campanyes de participació ciutadana no són un fet estrany.

En l’actual situació econòmica, l’Ajuntament de Barcelona, seguirà aportant bona part del pressupost que requereix el projecte, com ho ha fet en les fases anteriors, però la teva implicació és cabdal per assolir amb èxit el resultat final.

SOBRE LES RECOMPENSES

  • Les làmines seran una Edició numerada en paper Hahnemüehle FineArt de 308 g, 100% fibra de cotó, lliure d'àcids, ISO 9706, preferit de galeries i museus. Editades per Triangle Postals. Es podrà escollir entre 4 models diferents.

Aquestes són les làmines que podràs escollir

  • Les visites guiades al Monestir i a la l'exposició Murals Sota la Lupa, es faran en grups de màxim 25 persones. Horaris: durant el mes de juny, els dissabtes de 12 a 14h i diumenges de 17 a 19h.

  • Les visites guiades al "Monestir Reservat", es faran en grups de màxim 20 persones. Horaris: durant el mes de juny, el dimarts i dijous de 17 a 19h.

  • Les visites guiades a l'interior de la Capella de Sant Miquel i a la l'exposició Murals Sota la Lupa, es faran en grups de màxim 15 persones. Horaris:

Dijous 6 de juny: 1a sessió de 17 a 18h 30' - 2a sessió de 18h 30' a 20h

Dijous 13 de juny: 1a sessió de 17 a 18h 30' - 2a sessió de 18h 30' a 20h

  • Per les visites guiades s'haurà de fer reserva prèvia trucant al telèfon de reserves del Monestir de Pedralbes, 93 256 34 27. Els grups s'aniran completant per ordre de reserva.

  • L'acte de presentació del projecte, a càrrec dels seus responsables, seguit d'un concert a càrrec de JORDI SAVALL, se celebrarà el dia 7 maig del 2013 de 17 a 19 hores. Els mecenes rebran les invitacions per correu electrònic.

  • Els mecenes que vulguin fer una aportació d'un import superior a 2.000€, o que per algun motiu tinguin dificultats per fer el pagament amb targeta bancària, ho podran fer mitjançant una transferència bancària. Es poden posar en contacte amb nosaltres per correu electrònic, [email protected], i els hi facilitarem un número de compte.

AGRAÏMENTS

Volem donar les gràcies a les persones i entitats, que de forma desinteressada, han contribuït a poder portar a terme aquesta campanya.

  • Jordi Savall pel concert que oferirà en exclusiva als mecenes.

  • Pere Vives, Jordi Puig i Triangle Postals per la realització i l’edició de les làmines.

  • Rosa Senserrich per les visites especialitzades als murals.

  • Associació dels Amics del Monestir per obrir les seves portes als mecenes.

  • Enric Calpena pel vídeo de presentació del projecte.

  • Gonzalo Martí per la realització i edició del vídeo de presentació.

MÉS INFORMACIÓ
Murals sota la lupa / Monestir de Pedralbes

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

16 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Miquel

    Miquel

    casi 11 años

    Hola, voldria saber què passa amb els diners recaptats que excedeixen l'objectiu que s'havia establert. Gràcies.

  • Ricard

    Ricard

    casi 11 años

    Com és que si s'han aconseguit 28.000€ dels 25.000€ previstos encara està activa la campanya?

  • Reial Monestir de Pedralbes

    Reial Monestir de Pedralbes
    Autor/a

    casi 11 años

    La visita guiada al "Monestir Reservat" es para una persona. Gracias por tu interés en el proyecto y en este tipo de iniciativas.

  • Antonio

    Antonio

    casi 11 años

    Buenos días, En la aportación de 40€ la visita exclusiva a "Monestir reservat" es para una persona o persona y aun acompañante?

    Les felicito por la idea de este mecenazgo.

    Saludos

  • BLAS

    BLAS

    casi 11 años

    He consultat la informació sobre el projecte clicant en l'opció de llengua castellana i em trobo amb la sorpresa que tota la informació apareix en català (projecte,història, informació mecenes,...). Crec que s'hauria de traduir per a captar donatius.

  • Reial Monestir de Pedralbes

    Reial Monestir de Pedralbes
    Autor/a

    casi 11 años

    Benvolguda Núria, les reserves s'han de fer a partir del divendres 3 de maig, la data de finalització de la campanya. Ens pots escriure un mail a reservesmonestirpedralbes o trucar al telèfon 932563427. La campanya acabarà a les 12 del migdia, per tant, si et vols assegurar plaça en un dels grups, millor que ens truquis el mateix divendres a partir d'aquesta hora.

  • Núria

    Núria

    casi 11 años

    Hola! M'agradaria saber a partir de quan es pot trucar per demanar plaça per a les visites guiades a la Capella. Només em va bé un dels dies i no voldria trobar-me el grup ple! Moltes gràcies per endavant.

  • Reial Monestir de Pedralbes

    Reial Monestir de Pedralbes
    Autor/a

    casi 11 años

    Benvolgut Toni,

    la recompensa de 60€ no inclou la visita a la Capella. No se sumen totes les avantatges de la recompensa anterior.

    L'única cosa que es repeteix a totes les recompenses és "Fer-se Soci de l'Associació dels Amics del Monestir que dona dret a l’entrada gratuïta al Monestir, pel soci i un acompanyant, durant 1 any i descomptes en les activitats i les publicacions del centre.
    + Esment del nom del mecenes en l’apartat d’agraïments del Catàleg de la Restauració dels Murals i a la web del mateix projecte", però la resta és diferent per cada recompensa.

  • Toni Mata i Riu

    Toni Mata i Riu

    casi 11 años

    Bon dia. La donació de 60 euros també dóna dret a la visita exclusiva a la capella? És a dir, cada suma inclou tots els avantatges de l'anterior?

  • Reial Monestir de Pedralbes

    Reial Monestir de Pedralbes
    Autor/a

    casi 11 años

    Benvolguda Maria, l'única aportació que inclou la visita a l'interior de la capella és la de 50€, ja que s'ha de fer en grups molt reduïts. A l'acte del dia 7 de maig, les responsables del projecte explicaran els estudis que s'han fet fins ara i que han permès conèixer a fons els murals, els resultats d'aquests estudis i com està previst portar a terme la seva restauració.

#01 / Antecedents de participació ciutadana

Les crides a la participació ciutadana no són un fet excepcional, són la continuïtat d’una manera d’actuar sobre el Patrimoni històric del que en tenim nombrosos precedents des del moment en que la societat l’entén com un bé propi i signe d’identitat col•lectiva. En el cas del Monestir de Pedralbes, en trobem un primer exemple en la recapta col•lectiva per dur a terme la primera restauració de la seva església, a la que es van adherir fins i tot, els catalans que vivien als Estats Units, seguint una crida feta pel diari “La Llumanera de Nova York” (29-09-1877).

També es coneixen successives crides a la participació ciutadana fetes per la Junta de Museus, durant els anys 30 del segle passat, per adquirir objectes pels diferents museus del país, com per exemple el quadre “La Vicaria” de Fortuny

A les actes de la Junta de Museus de 14 de maig de 1932, es recull l'exemple de l'adquisició, (l'any 1922) de "La Vicaria de Fortuny, per subscripció popular.

leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies