❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

L'Església que ens prengueren a Roma

Després d'un any de recerca per arxius de Roma i Espanya, volem explicar en un Documental en format Vídeo, la història de l'Església de Santa Maria de Montserrat a Roma, església nacional dels catalans i la de tots els naturals dels regnes de la Corona d'Aragó.

Gustau Navarro i Barba

Un proyecto de

Categoría

Creado en

Alguer, Italia
0
segundos
31
Aportaciones
1.215€
De 4.800€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

L'ESGLÉSIA QUE ENS PRENGUEREN A ROMA

Si aneu a Roma a la Via Montserrato trobareu una església que porta el non oficial de “La Iglesia Nacional Española de Santiago y Montserrat” és l'església on hi ha les despulles dels papes Borja, Calixte III i Alexandre VI, la mateixa església on l'any 1939 els franquistes residents a la ciutat eterna celebrà un tedèum per la ocupació militar de Barcelona, era l'inici d'una nova repressió contra la nació catalana.

La pregunta ens surt de natural, si el carrer de Roma és Via Montserrato, perquè l'església és diu de “Santiago y Montserrat”, fet sorprenent i únic dins el món cristià que un Sant sigui més important que la Mare de Déu. Després d'un any de recerques a diferents arxius romans i espanyols, sabem que aquesta és la història, d'una lenta i silenciosa maniobra de la monarquia hispana, que portara a la desaparició de la Fraternitat de Montserrat a Roma, i a la unió forçada amb l'Església de San Giacomo degli Spagnoli, portant a la desaparició de l'Església nacional dels catalans per reconvertir-la en aquella dels espanyols.

Durant segles Roma ha estat centre de pelegrinatge obligat per tots els devots cristians, aquest fet ha portat que al llarg de la història les diferents comunitats nacionals obrissin hospitals i esglésies, que tenien com funció principal atendre les necessitats dels pelegrins que arribaven a Roma i ser lloc d'unió dels propis nacionals residents a la seu Papal. Els catalans no foren en una excepció en aquest proces. La barcelonina Jacoba Ferrandes va fundar l'any 1354 a la via Arenula de Roma un hospital anomenat San Niccolò dei Catalani, un lloc d'acolliment per a tots els pelegrins procedents dels regnes de la Corona d'Aragó, amb atenció especial als pobres i els malalts. Uns anys més tard na Margarida Pauli, natural de Mallorca, va fer un pas més en consolidar la llar dels catalans a Roma, va crear el 1363 un hospici contigu a San Niccolò dedicat a atendre les dones, Santa Margarida dei Catalani.

El Papa Alexandre VI (Roderic de Borja) patrocina la fusió dels dos hospitals, però no serà fins el 23 de juny de 1506 que és reuneixen a Roma persones notables de Catalunya, Aragó i València per decidir del naixement d'un patronat amb seu «en la capella de Sant Nicholau fincada en la casa del hospital vulgarment dit de cathalans» que veurà nàixer la Fraternitat sota el Patrocini de la Verge de Montserrat, els membres del patronat decidiren alçar una esglesia a Roma, Santa Maria de Montserrat l'església nacional dels catalans i la de tots els naturals dels regnes de la Corona d'Aragó.

Si en voleu saber més, us demanem la vostra col·laboració econòmica per poder realitzar un documental que ens permeti fer conèixer aquesta petita però important història que des de Roma ens il·lustra el tortuós camí de la història dels catalans.

PRESSUPOST

Els diners necessaris per realitzar el documental són 10.000 euros, allò que demanem en un primer moment en aquesta campanya de crowdfunding són 4.800 euros, la diferència que resultara entre les donacions i el pressupost final, serà aportat per l'Associació Cultural ALILL que s'ha compromès a finançar aquesta diferència.

Les despeses a realitzar estan incloses dins tres grans apartats

Reproducció: Realització del guió, telèfon, desplaçaments i material d'oficina.

Producció: Càmera, equip de só, allotjament i dietes.

Postproducció: muntatge, sala de postproducció, composició musical, disseny, còpies i marketing.

Una vegada finançat el projecte, la fase de realització del guio seria durant els mesos de març-abril, la registració del documental maig-juny-juliol i el muntatge el mesos de setembre-octubre, per poder tenir el vídeo disponible durant el mes de Novembre del 2013.

L'AUTOR

Sóc en Gustau Navarro i Barba, historiador i antropòleg barceloní, docent a la UOC i a la Università degli Studi di Sassari, he estat membre fundador del grup d'antropologia visual de l'Institut Català d'Antropologia, on he realitzat diferents audiovisuals etnogràfics. Dins el món del cinema he tingut el plaer de col.laborar amb el cineasta Francesc Bellmunt a la realització del seu film el Complot dels Anells i del curtmetratge Bar.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

4 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Gustau Navarro i Barba

    Gustau Navarro i Barba
    Autor/a

    más de 11 años

    Com molt bé diu en Jordi Bilbeny el seu treball es basa en -proves, pistes, documents, traces, que ens parlen de la "possibilitat" d’un Leonardo català-, personalment em semblen molt interessants els treballs d’en Jordi que fa una història on dedueix “possibilitats”. Com saps les "possibilitats" no són certeses, són hipòtesis de treball encara no tancades, que poden ser demostrades o desmentides, o quedar sense resposta per manca de documents/proves.

    “L'Església que ens prengueren a Roma”, sense cap anim de polèmica amb ningú, parteix de la certesa documental que l’Església de Montserrat de Roma era l’església nacional dels catalans i la de tots els naturals dels regnes de la Corona d'Aragó.

    Que van néixer els hospitals i comprar els terrenys gràcies a les aportacions econòmiques de dues dones de nació catalana, Jacoba Ferrandes i na Margarida Paulí, i que hi ha un llarg i conflictiu procés entre la institució de Montserrat a Roma i la Monarquia Hispana per controlar l’església nacional catalana a la seu Papal. Que finalitzara amb la "espanyolització" de l'església creant l'esperpèntica denominació de “La Iglesia Nacional Española de Santiago y Montserrat”.

  • Lluís

    Lluís

    más de 11 años

    (sobre la teva resposta) Doncs el que menciones com a 'diferència', diria no n'és cap de diferència. Aneu ben bé en la mateixa línia.

  • Gustau Navarro i Barba

    Gustau Navarro i Barba
    Autor/a

    más de 11 años

    En comú tenen la presència catalana als Estats Italians, la diferència la trobem en el fet que el procés de fundació de la seu i de l’església nacional de Catalunya a Roma i de la seva castellanització forçada hi ha una constància documental continuada i difícilment discutible, hi ha un proces que converteix institucions privades en institucions al servei dels interessos polítics i econòmics de la monarquia hispana.

  • Lluís

    Lluís

    más de 11 años

    Aquest projecte va molt en la línia del de l'INH sobre Leonardo: http://www.inh.cat/micromecenatge/leonardo , no? Potser hi pot haver un punt de col·laboració.

#01 / L'Església que ens prengueren a Roma

Si aneu a Roma a la Via Montserrato trobareu una església que porta el non oficial de “La Iglesia Nacional Española de Santiago y Montserrat” és l'església on hi ha les despulles dels papes Borja, Calixte III i Alexandre VI, la mateixa església on l'any 1939 els franquistes residents a la ciutat eterna celebrà un tedèum per la ocupació militar de Barcelona, era l'inici d'una nova repressió contra la nació catalana.

La pregunta ens surt de natural, si el carrer de Roma és Via Montserrato, perquè l'església és diu de “Santiago y Montserrat”, fet sorprenent i únic dins el món cristià que un Sant sigui més important que la Mare de Déu. Després d'un any de recerques a diferents arxius romans i espanyols, sabem que aquesta és la història, d'una lenta i silenciosa maniobra de la monarquia hispana, que portara a la desaparició… leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies