❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

“Jordi Pons 90 anys”

Documental sobre l'ascensió que farà Jordi Pons als 90 anys a l'Eiger i relat dels seus 75 anys de trajectòria alpinística

Mittellegi90

Un proyecto de

Creado en

0
segundos
62
Aportaciones
20.170€
De 20.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

El documental

Jordi Pons és molt més que un alpinista català, és una figura destacada de la nostra societat, molt conegut arreu del país i un referent pels muntanyencs catalans.

Forma part de la història d’aquest esport. Setanta-cinc anys en actiu pujant muntanyes a tots els continents, l’han convertit en un dels alpinistes més coneguts arreu.

Jordi Pons, filmant a l
Jordi Pons, filmant a l'aresta Oest de l'Everest, 1982

Ara, en aquest moment de la seva trajectòria i envoltat per un equip amb alguns dels millors alpinistes del país, és l’hora de deixar constància del llegat d’aquest muntanyenc català, imprescindible per comprendre la història del nostre esport, en un documental produït per PIXPEAK.

En aquest documental, d’uns 40 minuts, explicarem la història i la trajectòria d’en Jordi Pons al llarg dels seus 75 anys d’activitat alpinística coincidint amb la celebració dels seus 90 anys i, com a objectiu, ens marquem l’ascensió de l’Eiger, que amb 3.970 m és un dels cims més emblemàtics del Alps.

El 1964 Jordi Pons i Josep Manuel Anglada van fer la primera ascensió estatal de la difícil paret nord. En aquesta ocasió l’ascensió la farem per l’aresta Mittellegi, amb base a Grindelwald. Depenent de les condicions i la meteorologia tindrem un pla d’ascensió alternatiu.

Eiger, aresta Mittellegi
Eiger, aresta Mittellegi

En aquesta ascensió a l'Eiger Jordi Pons estarà acompanyat d'un equip format pels millors alpinistes i operadors de càmera de muntanya, i altres companys de PIXPEAK, els quals formen part de l'equip "Eiger 90" impulsors d'aquest projecte.

GUIES UIAGM I ROPEC

  • Jordi Corominas, guia alta muntanya UIAGM.

  • Jordi Tosas, guia alta muntanya UIAGM.

  • Rafa Vadillo, guia alta muntanya ROPEC.

EQUIP PIXPEAK

  • Joan Quintana i Paredes, director i productor executiu.

  • David Perelló, operador de càmera.

  • Carles Gonzàlez, operador de càmera muntanya i bomber GRAE.

  • Xavi Ayuso, operador de càmera muntanya.

  • Jaume Altadill, realitzador.

  • Antoni Làzaro, assessor.

  • Eduard Navarro, assessor

Comptem amb el suport i col·laboració de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, Alpina, EGM Laboratoris de Color, Odlo, Bufalà Agrupació Excursionista, Centre Excursionista de Catalunya, Club Alpí virtual, Grup Excursionista Campdevànol, Grup Cavall Bernat i la Unió Excursionista de Sabadell.

A què destinarem les vostres aportacions?

Les aportacions obtingudes a través de VERKAMI aniran destinades a les despeses de producció, edició i post-producció del documental Eiger, aresta Mittellegi, Jordi Pons, 90 anys.

Alpinisme sense ficció
Alpinisme sense ficció

Amb les vostres aportacions fareu possible la realització d'aquest documental i podreu aconseguir recompenses exclusives des dels agraïments als crèdits, el llibre Alpinisme sense ficció dedicat per Jordi Pons o una excursió amb en Jordi Pons amb dinar inclòs, entre d'altres.

Les recompenses es lliuraran a partir del dia de l'estrena oficial del documental, previst per novembre de 2023, i les que siguin físiques com el l'exemplar del llibre o l'USB es podran recollir al CEC o a la UES.

Calendari

  • Maig 2023: Rodatge al Bruc o Camprodon

  • Juny 2023: Rodatge a Grindelwald, Suïssa

  • Setembre 2023: Rodatge a Grindelwald, Suïssa

  • Octubre 2023: Post-producció

  • Novembre 2023: Presentació del documental

Al Bruc o a Camprodon hi rodarem la primera part, amb l’entrenament i breus comentaris d’alpinistes i muntanyencs destacats.

Entre juny i juliol farem l'ascenció a l'Eiger. I a partir de setembre/octubre s'iniciarà tota la post-producció.

Del documental es presentarà oficialment al Centre Excursionista de Catalunya. També TV3 l'emetrà, en una data per determinar. També el presentarem al Bruc o a Camprodon, on haurem rodat la primera part, i també al Festival Internacional de Cinema de Muntanya de Torelló. Finalment, farem una roda de presentacions per tot Catalunya.

Per saber-ne més

JORDI PONS

Jordi Pons Sanjinés (Barcelona, 5 de gener de 1933) és un alpinista català, considerat un dels pares de l’actual generació d’alpinistes i escaladors de Catalunya i de tot l’Estat espanyol, amb primeres ascensions estatals de 3 parets mítiques com les cares nord del Cervino (21a ascensió absoluta), de l’Eiger (47a ascensió) i de l’esperó Walker de les Grandes Jorasses.

Més endavant també va fer les parets nord del Piz Badile, Cima Grande de Lavaredo i Petit Dru (aquesta darrera als 70 anys d’edat).

L’any 1961, dins de la 1a Expedició Espanyola als Andes, obre amb Josep Manuel Anglada una via al Nevado Huascarán Sud per l’aresta NE. També als Andes, l’any 1963 obre amb Josep Manuel Anglada i altres, la primera via directa al Nevado Siula Grande.

D’aquella època destaquen primeres ascensions a l’Hindukush i a l’Himalaia del Nepal. El 1974, amb en Josep Manuel Anglada i n’Emili Civis ascendeix l’Annapurna Est (primer 8.000 de l’estat espanyol), també compta amb la 7a ascensió absoluta al Dhaulagiri, la 3a a l’Ama Dablam.

Va formar part de la primera Expedició Catalana a l’Everest l’any 1982, organitzada pel Centre Excursionista de Catalunya (CEC), de la que en queda com a testimoni el magnífic film Everest 82 Aresta Oest.

La seva obra cinematogràfica comprèn més d’una vintena de documentals dels quals, ell diu, que “poden ser presentats amb una certa dignitat”. Molts han estat premiats als Festivals Internacionals de Cinema de Muntanya de Torelló, Trento i Les Diablerets. D’entre tots cal destacar els documentals del Dhaulagiri (1979), l’Ama Dablam (1981), l’esmentat Everest 82, el Cho Oyu (1984), Mckinley, la Muntanya Polar (1987) i Gasherbrum II (1988) tots ells rodats amb càmera de cinema de 16 mm.

Jordi Pons ha estat guardonat amb la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona i és Membre d’Honor de la FEEC (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya) i de la UIAA (Unió Internacional d’Associacions d’Alpinisme).

La Secció de Cinema del Centre Excursionista de Catalunya atorga anualment el Premi Especial de Muntanya Jordi Pons a la pel·lícula que mostri o enalteixi millor els valors de la muntanya.

Jordi Pons, amb 83 anys, assolint la cara nord de la Pique Longue del Vignemale
Jordi Pons, amb 83 anys, assolint la cara nord de la Pique Longue del Vignemale

PIXPEAK

Pixpeak és una empresa independent dedicada a la creació i producció de continguts audiovisuals relacionats amb els esports d’aventura, així com a l’organització d’actes, promocions i accions comercials en l’àmbit de l’Outdoor.

Hem organitzat l’Ice Climbing Meeting de Gavarnie (demostracions, pràctiques, tallers, projeccions i conferències d’escalada en gel) els anys 2014, 2015 i 2016. També hem realitzat i preparat actes de promoció comercial i accions d’outdoor amb marques com Petzl, Alpina watch, Panerai, Aguas de Lanjarón o Citroën.

Finalment, hem produït documentals pel programa de TVE “Al Filo de lo Imposible” (2013-2016), diversos reportatges pel programa “Temps d’Aventura” (2014-2017), la sèrie “Refugis i Guardes” (2018 i 2019) per a la Televisió de Catalunya i els curts “Escalada en gel a Noruega”, “Escalada en roca als Estats Units”, “Vignemale seixanta anys més tard, Jordi Pons”.

Hem col·laborat amb diferents publicacions de la Federació Catalana (FEEC) i espanyola (FEDME) de muntanya així com amb diverses editorials.

Fa més de trenta anys que sumem experiències dins dels diferents àmbits de sectors relacionats amb l’Outdoor, la muntanya i l’esquí.

+ info

Dossier informatiu

Segueix el projecte a Instagram @pixpeak

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

9 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Josep Maria

    Josep Maria

    10 meses

    Sempre amunt!

  • Josep Maria

    Josep Maria

    10 meses

    Sempre amunt!

  • BERNARDO

    BERNARDO

    11 meses

    Ánimo Jordi, os deseo todo lo mejor en este reto.

  • Ricard Fíguls

    Ricard Fíguls

    11 meses

    Felicitats al Jordi Pons i a tota l'expedició!

  • Rafael Tenedor

    Rafael Tenedor

    11 meses

    Felicidades y ánimos por la ilusionante aventura.

  • Amunt, amuuuuunt!!!!

  • Dani Mora

    Dani Mora

    11 meses

    Molta sort al Jordi Pons de l,Agrupació Catalana Colldejou de Promoció Excursionista.

  • Dani Mora

    Dani Mora

    11 meses

    Mo

  • Rosa Real

    Rosa Real

    12 meses

    Mi máxima admiración a este grandísimo alpinista. Mucha suerte en esa nueva ascensión!

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies