❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Aquest és un projecte de
Descúbrelos todos

Pelletes tornarà!

La Revolució del Petroli. És hora de recuperar la història lluny de mites i mentides

Col·lectiu Revolta 1873

Un proyecto de

Creado en

0
segundos
140
Aportaciones
3.890€
De 2.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

NOU OBJECTIU

Com que hem aconseguit el primer objectiu que era arribar als 2000€ per fer el curt documental i encara queden 28 dies de campanya ens hem fixat un nou objectiu per fer més gran la commemoració del 150 anys del Petroli.

Celebrar el coratge que tingueren les treballadores i treballadors d'Alcoi i comarca per plantar cara no només als empresaris que els tenien amb l'aigua al coll i la misèria als nassos sinó que digueren prou a les mentides i les promeses de l'Alcalde que vetlava per una minoria burgesa i no per una població què tan sols demanava treballar i viure amb dignitat.

Per tant si arribem als 4000€ organitzarem la Festa del 150 Aniversari i una ruta teatralitzada pel Centre de la Ciutat.

Ens ajudeu a seguir?

EL PETROLI

En 2023 Alcoi celebra el 150 aniversari de la Revolució del Petroli. Els fets del 9 de juliol i els mesos posteriors mereixen ser commemorats com el que va significar, un conflicte de classes i no una qüestió romàntica.

Homenatjar la classe treballadora és reconèixer el paper protagonista tant a a Revolució industrial com de la repressió que va patir després de l'estiu de 1873.

Podeu fer un tast visualitzant el tràiler que hem preparat

QUI SOM?

Partint d'aquesta fita naix el Col·lectiu Revolta 1873 format per membres del sistema educatiu públic: Diego Fernández, professor d'història a l'IES Andreu Sempere d'Alcoi; Lluís Català, professor de sociologia de la Universitat d'Alacant i Rebeca Sanjuan, mestra de l'Escola de Benilloba.

Per a dur endavant la nostra idea de curt documental comptem amb la col·laboració d'un equip de grans persones que han fet créixer aquest projecte per convicció i amor a la creació cultural. Gràcies

Omar Giménez: Imatge i mescla de so @omar_lanegan

Desi Calatayud: Composició musical i disseny de so desicalatayud.es

Álvaro Verdú: Documentació

Maribel Sanz: Imatge gràfica

Montse Belda: Il·lustracions @mamabadada

Jordi Flores Casasempere: Autor de la imatge "Pelletes tornarà" La imatge és una fotografia d'una pintada que hi havia fa anys en la Placeta de les Eres d'Alcoi.

PER QUÈ?

A nivell docent hi ha un manca evident de material pedagògic sobre aquests fets, sobretot des de la nostra mirada per això considerem necessària la creació d'un curt documental per generar un nou relat sobre els fets del Petroli.

A partir del guió original de Diego Fernández i documentat amb imatges, il·lustracions o pintures tant de l'època com dels nostres dies. El document àudio-visual narra els antecedents i les conseqüències del conflicte entre la classe treballadora, la més nombrosa i menystinguda i la burgesa, una minoria cobdiciosa.

A QUI VA ADREÇAT?

Des del punt de vista educatiu, els destinataris del vídeo són fonamentalment, 3r cicle de Primària i ESO. El nostre propòsit és acompanyar el vídeo d'una proposta didàctica que enguany pel 149 aniversari ja està en marxa a l'IES Andreu Sempere d'Alcoi.

No obstant el caràcter del vídeo és divulgatiu per tal de documentar els fets des d'un vesant desconegut per a la majoria de la població alcoiana i de la comarca què quan fa un primer cop d'ull sol pensar en una població embogida i assassina quan en realitat aquest és el relat que la premsa de l'època, el boca-orella i la historiografia han generat amb mites i mentides. Per això des del Col·lectiu diem “És hora de recuperar la història”.

A QUÈ DESTINAREM LES APORTACIONS

OBJECTIUS AMPLIATS

SOBRE LES RECOMPENSES

CALENDARI D'ACTIVITATS

El nostre propòsit és començar a celebrar l'any del Petroli des de ja, per això t'agraïm que estigues llegint aquestes línies.

QUI COL·LABORA EN LES ACTIVITATS ORGANITZADES PEL COL·LECTIU DURANT L'ANY DEL PETROLI?

SI VOLS ESTAR INFORMADA DE TOT EL FEM UNEIX-TE AL TELEGRAM DE LA REVOLUCIÓ DEL PETROLI

LA REVOLUCIÓ DEL PETROLI

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

13 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • JaviTercero

    JaviTercero

    más de 1 año

    Bon treball compas, endavant

  • larural

    larural

    más de 1 año

    Avant!

  • jordi

    jordi

    más de 1 año
  • ErikMartin

    ErikMartin

    más de 1 año

    Enhorabona!

  • Morris J.A. Carnero

    Morris J.A. Carnero

    más de 1 año

    Gràcies per la vostra feina.

  • Mercè Lloret

    Mercè Lloret

    más de 1 año

    Una gran idea donar a conèixer que va passar en la revolució del petroli. Per curiositat tinc alguns llibres que s'han anat publicant, però cal conèixer els antecedents i la història de la part dels treballadors.

  • Xavi Mira

    Xavi Mira

    más de 1 año

    Molta sort, companys!!

  • Xavi Mira

    Xavi Mira

    más de 1 año

    Molta sort, companys!!

  • Demian, de los Tuguarra de toda la vida

    Demian, de los Tuguarra de toda la vida

    más de 1 año

    Tot poder ha de ser degudament destruït. Hauriem de prendre exemple d'esta revolució fallida.

  • Tresdeu

    Tresdeu

    más de 1 año

    Endavant companyes!

#07 / Entre totes i tots ho podrem tot!

Gràcies mecenes.

Gràcies per abraçar amb els braços oberts, de bat a a bat, un projecte com aquest.

Ara fa dos anys, en una conversa d'amics, pre-pandèmica, esbossàrem idees d'un aniversari ric en il·lusions i propostes però amb les butxaques buides.

Ja ens ho farem! d'un lloc o altre finançarem l'aniversari perquè 150 anys no es fan tots els dies! dèiem mentre dinàvem.

Ara, a les portes del 150 aniversari en som un grapat més, ni més ni menys que 140 més com nosaltres que creuen, que si ens ajuntem fem més força i si fem més força arribem més lluny.

I tant, que hem arribat lluny! hem aconseguit el 200% del repte que ens vam marcar per finançar el curt-documental que narra els antecedents, els fets i les conseqüències d'un procés revolucionari què, si per a algunes persones està ple de teranyines i no cal alçar pols ni rebolica, per a més de 140 està vibrant a ritme de batans, eiximeneres i calderes.

leer más

#06 / El compte enrere ha començat i continuem agraint-vos la bona acollida de les nostres propostes.

Vos convidem a assistir a la Mostra del Llibre Anarquista d'Alacant aquest Divendres 21 a l'Ateneu Popular Pla-Carolines (C/Antonio Maura,5).

A les 19h el Col·lectiu Revolta 1873 Presentem els actes del 150 aniversari de la Revolució de Petroli a Alcoi.

A les 20:30h hi haurà Picaeta Vegana.

A partir de les 21h hi haurà musiqueta per amenitzar la vetllada.

I per a dissabte teniu quatre presentacions de llibres ben interessants. Consulteu el cartell i no feu molts plans que ací ja teniu quasi tot el cap de setmana arreglat!

#05 / Ajuda'ns a fer Història!

Ara que ja tenim el 150% assolit estem més a prop de fer la Festa del 150 Aniversari del Petroli, gràcies a les il·lusions compartides de gent compromesa com totes vosaltres.

A les recompenses de 45€ s'inclou una bossa dissenyada i fabricada per l'alumnat de l'IES Andreu Sempere.

Tenim el gust de mostrar-vos-la perquè són ben boniques!

Gràcies pel vostre suport!

#03 / Objectiu aconseguit! Mil gràcies mecenes!

Entre totes i tots heu fet possible l'objectiu inicial. Com a mostra d'agraïment vos compartim el text que acompanya la il·lustració Corda de presos, de Montse Belda, en el curt.

Properament us informarem del nou objectiu amb detall!

Gràcies

#01 / Ja tenim més del 50%

La rapidesa amb què hem assolit el 50% de l'objectiu en tan sols 24 hores ens fa pensar en dues coses.

En primer lloc en cadascuna de les persones que heu fet una aportació per convenciment, confiança i rebel·lia, fent de l'autogestió una alternativa viable per crear cultura des de la base quan el sistema ens situa als marges. Mil gràcies a totes!

I en segon lloc en la necessitat que existeix per disposar d'un nou discurs que narre els fets tal i com van succeir, sense filtres ni censures.

Açò demostra que "hi haurà un dia que no podrem més i llavors ho podrem tot" (V.A.Estellés)

I per anar obrint boca podeu escoltar un dels temes de la banda sonora produït per Desi Calatayud.

La meitat de la meitat

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies