Us presentem la nostra nova proposta editorial, l'assaig Schola delenda est?, escrit per Pascual Gil Gutiérrez, on analitza el sistema educatiu i qüestiona les pernicioses reformes legislatives de les últimes dues dècades.
Sinopsi del llibre
Qui dissenya els plans educatius? Amb quin criteri s'imposa aquesta legislació? Hem de permetre que l'escola sigui reduïda a una simple fàbrica de treballadors? O com a institució pública ha de prestar un servei a la societat i formar ciutadans conscients, cultes i lliures?
Schola delenda est? refuta les noves pedagogies que marginen els continguts científics i el prestigi del docent, un model que es revesteix de modernitat i innovació amb discursos pseudoprogressistes, però que amaguen un missatge profundament reaccionari. Pascual Gil reivindica l'escola pública com el lloc on es promogui el pensament i es fomenti l'esperit crític per a crear una societat més reflexiva, perquè els alumnes puguin convertir-se el dia de demà en amos de les seves pròpies vides.
Sobre l'assaig
El declivi de l'escola
Durant les últimes dècades les administracions públiques han impulsat canvis legislatius que han conduït a la degradació de la figura del docent. La desconfiança en la seva capacitat i autonomia a l'aula els ha enterrat sota quantitats ingents de burocràcia que només entorpeixen la seva tasca. El descrèdit i la desconfiança s'han traslladat a les famílies que, guiades per aquesta desqualificació social, fa temps que sospiten del paper central del docent.
L'educació per competències
Les competències sempre han existit. Els docents sempre han hagut de formar alumnes amb capacitat de treballar en grup, de cooperar, expandir la seva creativitat, etc. Algunes de les competències que els nous currículums d'educació proposen parlen més aviat de trets de caràcter que els professors no poden avaluar per ser purament subjectius; no es poden qualificar mirades o gestos.
Un futur incert
Pascual Gil planteja que la incertesa és una característica fonamental de la societat moderna, i per això l'escola no ha de formar en treballs i realitats que encara no existeixen, sinó garantir una sòlida base de coneixement que permeti comprendre aquest món canviant i adaptar-se a ell.
La societat cada dia és més dual, els rics cada vegada són més rics, però cada cop més gent viu i treballa en condicions més precàries. Les societats occidentals persegueixen l'augment de la productivitat i dels beneficis sota una lògica neoliberal sense mecanismes de redistribució de la riquesa. Aquests processos, impulsats pel ràpid desenvolupament tecnològic i la desregulació dels mercats, han deslocalitzat la producció, conduint-nos a una societat de serveis. Lluny de necessitar a treballadors industrials amb una especialització mitjana o alta, el mercat de serveis exigeix treballadors flexibles als quals contractar o rebutjar quan el necessiti.
Davant aquest panorama, s’ha d’adaptar l'escola al mercat laboral i col·laborar en l'augment de la desigualtat?
El desmantellament de l'educació pública
El desmantellament de l'educació pública, que en altre temps va suposar un dels majors projectes emancipadors que la nostra societat ha conegut, és un fet. S'augmenten els recursos a escoles concertades i privades, i es deixa a l'escola pública a la picota.
El 2009 la despesa en educació concertada era de 5.891 milions d'euros; una dècada més tard, superava els 6.339 milions, un augment del 7,6%, segons les estadístiques del Ministeri d'Educació. En canvi, durant el mateix període la despesa en educació pública es va reduir en 1.553 milions, un 5% menys. És impossible formar a ciutadans crítics deixant-los les engrunes.
O ja ni tan sols es tracta de formar a persones amb criteri propi?
Sobre l'autor
Pascual Gil (Alacant, 1994) és un jove professor d'Història i Geografia a un Institut d'Ensenyament Secundari de la província d'Alacant. Graduat en Història, actualment és doctorant en Història Antiga sobre el Baix Imperi Romà. En poc temps s'ha erigit com una de les veus més crítiques sobre els canvis i reformes educatives al nostre país. Des de les xarxes socials i mitjans de comunicació especialitzats insisteix en la necessitat de mantenir els continguts curriculars i en l'esforç com a mitjà per a l'aprenentatge, a més de plantejar quin ha de ser el paper de l'escola en la societat del segle XXI. Schola Delenda est? és el seu primer assaig.
Les recompenses
Les recompenses es basen en l'assaig però incorporen altres complements.
Podeu consultar el nostre catàleg a la web d'apostroph: apostroph.cat
Sobre nosaltres
Hola a tots. Benvinguts. El llibre Schola delenda est? és la nostra nova proposta editorial, un text que ens ajuda a entendre el món tan complicat en el qual vivim. Som Patricia Escudero Castro i Bernat Ruiz Domènech, els editors de Apostroph. Els qui estan escrivint ara demanant els vostres diners, i també el vostre compromís per una cultura més lliure.
Som una petita editorial independent de Barcelona, i publiquem en castellà i en català. El nostre objectiu és donar a conèixer nous autors espanyols, catalans, alguns joves talents —i altres no tan joves—, i joies que solen passar desapercebudes, perquè malgrat ser un país en el qual les generacions nascudes després de la dictadura, educades i cultes, no troben espai per a poder publicar les seves obres.
Som una editorial generalista i el nostre propòsit és difondre coneixements que ens ajudin a comprendre el món, des d'assajos sociològics, històrics, polítics —sempre en clau divulgativa—, fins a novel·les amb accent social, contracultural i fins i tot de tall històric i militar, però amb un enfocament contemporani i la intenció d'obrir perspectives. Fem llibres amb vocació universal per a no perdre'ns.
Per a què farem servir el finançament?
Amb Verkami financem una petita part de la producció del llibre. No sol arribar a cobrir els costos d'impremta, però per a nosaltres el més important és crear una comunitat i Verkami és una eina idònia. Volem ser independents i fer els llibres que a nosaltres ens agradaria llegir. Hem de tenir diferents fonts de finançament per a no posar tots els ous en la mateixa cistella.
En un panorama actual tan complex i difícil els llibres han d'ajudar-nos a comprendre. La cultura ha de ser tan lliure com sigui possible i disposar de suficient autonomia per a dur a terme la crítica sense estar pendent de mossegar la mà del poder. Vivim en un país en el qual la comunicació i el sector editorial estan dominats per un grapat de grans grups, mentre moltes de les petites editorials es perden en dinàmiques tòxiques i curtterministes. No volem participar d'aquesta carrera a l'abisme en la qual sobreproducció de títols ha convertit el sector editorial en un negoci financer. Tampoc volem alimentar aquesta bombolla. No volem produir més llibres dels necessaris, no canviarem el món nosaltres sols, però no hem d'empitjorar-lo.
Nosaltres treballem a Barcelona i els nostres llibres també s'imprimeixen aquí, en la cooperativa Descontrol. D'allà surten impresos i enquadernats els llibres tan bonics que us enviem i que podeu trobar a les llibreries. El mèrit també és seu!
En definitiva, som dos treballadors del sector editorial que volen disposar, en la mesura dels possible, dels seus propis mitjans de producció. Us oferim la màxima professionalitat de la qual som capaces i ens comprometem amb els autors i amb l'edició de textos. Nosaltres volem treballar lliurement, per a poder continuar fent els llibres que molts no troben, no volen, no poden, o no s'atreveixen a publicar.
Volem convidar-te a pensar i per a això necessitem la teva ajuda.
Calendari previst
En finalitzar la campanya de Verkami enviarem el llibre a impremta, així que hauria d'estar disponible un mes després d'acabar la campanya. El llibre digital una mica abans.
+ Info
Qualsevol dubte que tingueu, observació, queixa o donar-nos les bones nits estarem encantats de rebre-les. Us respondré jo mateixa, Patricia, i ho podeu fer aquí:
[email protected]
12 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.
Miquel Josep
Encara estic esperant el llibre en físic...tarda més que un cotxe nou...
Miquel Josep
Fa mesos que estic esperant el llibre. M'ha arribat l'altre que venia amb la recompensa però el de "Schola delanta est?", res.
Santiago Herrero
Aun no me han llegado :'(
LorenaCP
A mi tampoco me ha llegado nada aún
Miquel Josep
Quan tarda en arribar els llibres de la recompensa? Perquè ja fa setmanes que vaig fer el formulari.
Fundació Episteme
¡Adelante!
Profetecnotino
Ánimo
carlosmnavas
Encantado de colaborar con alguien que lucha por la enseñanza pública y desenmascara tantos falsos ídolos
Lucía Muñoz
¡Encantada de participar, deseando leerlo!
Apostroph
Autor/a
Dolorica, Javier, muchas gracias por vuestros comentarios!!