❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

100 anys de marxisme i qüestió nacional als Països Catalans [El llibre]

2 volums. Més de 1.600 pàgines. Un segle d’història, compromís i lluita per la llibertat

Tigre de Paper

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
174
Aportaciones
10.290€
De 10.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

Xavier Milian, en una tasca titànica, sintetitza per primera vegada els textos dels principals dirigents, organitzacions i mitjans que han desenvolupat una proposta política que vincula la lluita nacional amb la lluita social al nostre país al llarg dels últims 100 anys de la nostra història (1910-2010). El resultat, dos volums amb un total de més de 1.600 pàgines que condensen un segle d’història, compromís i lluita per la llibertat.

L'autor és Xavier Milian, doctor en Dret i llicenciat en Història i en Periodisme. Milian és codirector de la col·lecció Fil Roig i autor de diversos llibres vinculats a la història del catalanisme i a l'actualitat política i social.

Després de més de dos anys de feina, podem afirmar amb molta il·lusió que el llibre ja està en la fase final de revisió.

És en aquest moment on hem considerat oportú començar una campanya de micromecenatge a Verkami per fer-vos-en partícips, no només perquè ens ajudeu a fer-lo possible sinó perquè creiem que un llibre que indaga en una de les tradicions polítiques més riques del nostre país, només té sentit si la militància, organitzacions i poble que n’és hereu, se’l sent seu i participa activament en fer-lo possible.

El llibre en dades

  • 100 anys d'història

  • 1.600 pàgines en 2 volums

  • 17x24 cm, format de llibre gran

  • 300 partits i organitzacions ressenyades

  • 400 autors i autores ressenyades

  • 400 diaris, revistes i publicacions citats

  • 33 arxius i hemeroteques consultades

  • 400 llibres citats

  • Esquema de l'evolució de tots els partits polítics marxistes als Països Catalans (Catalunya Nord, Illes, País Valencià i Principat) des de 1923 a 2010.

Seguint les petjades de Josep Benet

Josep Benet, gràcies a la tasca de Graells i Pi de Cabanyes, va publicar «Marxisme català i qüestió nacional catalana: 1930-1936» a l’exili per tal de fer una aportació historiogràfica i política fonamental en el debat originat pel llibre de Solé-Tura «Catalanisme i revolució burgesa». Per primer cop, després de la Guerra Civil espanyola, es demostrava abastament i mitjançant la reproducció de fonts primàries la importància cabdal de la qüestió nacional catalana en els diferents corrents d’esquerres o marxistes a Catalunya durant el període de la II República. Desautoritzava, així, certs sectors de l’esquerra jacobina que continuaven titllant el «nacionalisme» com una «deriva burgesa». Quasi cinquanta anys després, Milian agafa el relleu de Benet, i no sols fa possible aquell segon volum que prometia sobre el període 1936-1939 i que mai va veure la llum, sinó que realitza una recerca arxivística faraònica per tal de publicar «100 anys de marxisme i qüestió nacional als Països Catalans»

Editar amb cura un llibre imprescindible

Aquest projecte el volem desenvolupar cuidant al màxim tots els detalls. Una edició excel·lent que estigui a l'altura de la magnitud del projecte, de la seva aportació en el camp de la historiografia i les ciències polítiques i de la cura tinguda en la selecció i edició dels textos. El llibre també inclou un esquema de l'evolució de tots els partits polítics marxistes als Països Catalans (Catalunya Nord, Illes, País Valencià i Principat) des de 1923 a 2010 i 400 perfils biogràfics d’autors i autores que apareixen en l’obra.

Il·lustradors històrics i referents de la seva generació.

Hem volgut que aquest projecte comptés amb les obres de dos il·lustradors compromesos referents que són representatius d'una època i tota una generació d'artistes i intel·lectuals que va nodrir i acompanyar bona part dels moviments emancipatoris i revolucionaris que donen cos al llibre.

Toni Miró, pintor i escultor alcoià, compromès amb el seu poble i la seva classe. Com a artista, reconegut internacionalment i inserit dins els corrents del pop art i el realisme social. En l'àmbit militant, l'any 1979 arribà a ser el candidat del BEAN -promoguda pel PSAN- per la demarcació d'Alacant, compartint mítings amb el seu inseparable amic Antonio Gades. El seu convilatà Ovidi Montllor va dir: "recorde que és tímid, afectiu, artista, solidari, alcoià, tossut, retossut, formiga, cavall pur, gat oriental, envejat, castigat, generós i estimat". La seva generositat, mil vegades demostrada cedint la seva obra per a iniciatives culturals i polítiques de tota mena, l'ha demostrat de nou cedint un quadre seu per a il·lustrar la portada de 100 anys de marxisme i qüestió nacional als Països Catalans. I a través seu, poder fer un homenatge, a tots i totes les artistes, que en aquests 100 anys han posat la seva música, escultura, pintura... al servei de la lluita.

Helios Gómez va ser un sindicalista, militant revolucionari, poeta i il·lustrador gitano. Català d’adopció, va participar en l’Aliança d’Intel·lectuals Antifeixistes de Catalunya, va ser comissari polític de l’UGT, membre del PSUC i sindicalista de la CNT.

Sobre les recompenses

Per agrair el suport dels i les mecenes, farem un marxandatge exclusiu per aquelles que participeu en la campanya de micromecenatge.

És per això que hem dissenyat una làmina (18x25cm) i una llibreta (a6) amb una il·lustració d’Helios Gómez, un dels artistes referents i emblemàtics de l’esquerra revolucionària d’inicis del s.XX al nostre país.

L’aval d’una editorial consolidada

El llibre el publica Tigre de Paper, editorial que l’any passat va celebrar els seus 10 anys i que ja ha superat més de 120 títols publicats. Tigre de Paper s’ha consolidat com una editorial de referència dels llibres i idees radicals. Aquest segell combina la publicació de llibres que estimulen el pensament crític amb una alta qualitat tant pel que fa a l’edició com pel que fa al disseny. Tigre de Paper forma part de la cooperativa KULT, que també impulsa la Fira Literal i la revista Catarsi Magazín, coordina Bellaterra Edicions i des de fa pocs mesos ha creat la xarxa KULT amb una àmplia comunitat al voltant.

A què destinarem les vostres aportacions?

  • 7.000€: producció del llibre

  • 1.500€: gestió de les recompenses

  • 1.000€: coordinació del projecte

  • 500€: Verkami

Calendari previst

Després de més de 2 anys de feina al darrere, estem molt contents de poder dir que el llibre ja es troba en la fase final de revisió. Paral·lelament, estem treballant en la preproducció, deixant enllestida tota la part tècnica durant la campanya de Verkami perquè el llibre no només sigui una realitat sinó que compti amb els millors acabats i cuidant els detalls que una obra d'aquesta magnitud mereix i necessita.

+ Info

Si tens qualsevol pregunta o suggeriment, no dubtis en escriure'ns a [email protected] i t'ajudarem tan aviat com ens sigui possible!

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

3 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Col·lectiu 25 d'abril de la Selva del Camp

    Col·lectiu 25 d'abril de la Selva del Camp

    2 años

    no m'heu preguntat l'adreça de lliurament i no em deixa imprimir el rebut de l'aportació

  • Carles Pérez Pedrón

    Carles Pérez Pedrón

    2 años

    Ja queda poc!

  • Abelard

    Abelard

    2 años

    Perfecte!

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies