❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Los grandes propietarios contra CRÍTIC: ayúdanos a defendernos en los tribunales

Danos tu apoyo para defender el derecho a la información en el TSJC y conseguir tres nuevos objetivos para hacer más periodismo

Crític

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
635
Aportaciones
22.315€
De 15.000€
Aporta al proyecto
Ver proyecto en Català

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

¡No nos detenemos! Nuevos objetivos de campaña para hacer más periodismo de investigación sobre el derecho a la vivienda

Ni en la más optimista de las previsiones habríamos podido imaginar que el nuevo Verkami de CRÍTIC podría conseguir el objetivo de recaudar 15.000 euros en 48 horas. Estamos infinitamente agradecidos por el apoyo colectivo que se nos ha dado. Pero hemos decidido que no vamos a detenernos y queremos marcarnos nuevos objetivos.

Nuevos objetivos
Nuevos objetivos

Planteamos tres nuevos hitos: si llegamos a 21.000 euros, prepararemos y presentaremos una batería de 10 preguntas de transparencia que se convertirán en reportajes de investigación sobre vivienda y derechos sociales. Si llegamos a 23.500 euros, realizaremos una formación sobre derecho de acceso a la información pública **que será de acceso libre y abierta a la ciudadanía. Y si llegamos a 26.000 euros, realizaremos una **Semana de la Vivienda en CRÍTIC que culminará con la publicación de una revista digital sobre el derecho a la vivienda durante 2022. En este post en el blog (en catalán) tienes más detalles.

Los grandes propietarios nos llevan a los tribunales y necesitamos apoyo colectivo para afrontarlo

Desde hace más de un año, CRÍTIC está investigando quiénes son las grandes empresas, bancos y fondos de inversión que tienen más pisos en propiedad en Catalunya. A través de una petición de transparencia frente al Incasol, descubrimos que existen 10 empresas que concentran 25.000 pisos de alquiler. Pero ahora la Cambra de la Propietat Urbana, una de las entidades que representa a los propietarios de pisos, se opone a que la Generalitat nos facilite los nombres de estas empresas, aunque la Comisión de Garantía por el Derecho de Acceso a la Información Pública (GAIP) y l'Autoritat Catalna de Protecció de Dades avalan nuestra petición. Para impedir la difusión de la información, la Cambra ha presentado un contencioso administrativo ante el TSJC.

Personarse en un procedimiento judicial no es fácil ni barato. Requiere tiempo, recursos y muchos esfuerzos. Por eso hemos decidido impulsar una campaña de Verkami para obtener unos fondos extraordinarios que nos permitan hacer frente a la estrategia judicial de la Cambra. El objetivo: defender en primera persona el derecho a la información y garantizar que estos datos serán públicos. Lo haremos de la mano del Col·lectiu Ronda, cooperativa de abogados que ya nos ha defendido en otras ocasiones y que, además, ha tenido un papel importante en la defensa del derecho a la vivienda.

Recompensas del Verkami
Recompensas del Verkami

Las recompensas: Dossier Crític digital donde explicaremos #DeQuiSónElsPisos

La recompensa básica será un Dossier Crític digital de investigación con una serie de reportajes en los que explicaremos por primera vez con nombres y apellidos quiénes son los grandes tenedores de pisos en Cataluña y cuáles son sus conexiones políticas y económicas. Hay que tener en cuenta que conseguir los recursos para personarnos frente al TSJC no es garantía de acabar obteniendo una resolución judicial favorable. Por tanto, en caso de que la resolución sea negativa, el Dossier se hará con todos los datos de los que disponemos en ese momento.

Además, a través de las recompensas también podrá acceder a nuestro último Dossier Crític en papel, Emergència. Una revista de 100 páginas dirigida por Sergi Picazo y Manel Riu donde hablamos de emergencias ecológicas y sociales. En otras recompensas podrá acceder como suscripciones a CRÍTIC (para ti o para regalar), bolsas, chapas 'críticas' y postales inspiradoras. También tendrás opción de asistir a un encuentro exclusivo con periodistas de CRÍTIC y nuestro abogado para analizar la evolución del caso.

Fotos de la recompensa
Fotos de la recompensa 'Pack fotodenúncia'

Con el ‘pack formación’ también podrá asistir a la Escuela de Otoño de Crític, que todavía estamos definiendo pero que versará en torno ecología y ciudades.

Con el 'Pack fotodenuncia', limitado a 10 unidades, podrás obtener una imagen enmarcada de la fotoperiodista Joanna Chichelnitzky del colectivo Fotomovimiento, sobre las luchas por el derecho a la vivienda.

El equipo de CRÍTIC
El equipo de CRÍTIC

Crític, siete años de periodismo de investigación

CRÍTIC es una cooperativa de periodistas especializada en investigación, reportajes con profundidad y análisis crítico de la actualidad política y social catalana. Formamos parte un equipo de diez personas dirigido por los periodistas Roger Palà y Sergi Picazo. Contamos con una base social de 1.700 suscriptores y suscriptoras y nos hemos especializado en temáticas como la emergencia climática, el feminismo, la educación o el derecho a la vivienda.

El equipo de investigación de CRÍTIC, encabezado por los periodistas Roger Palà y Laura Aznar, será el responsable de liderar la investigación sobre los grandes propietarios. Palà (Barcelona, ​​1978) es uno de los fundadores de CRÍTIC, ha impulsado proyectos como el Anuari Mèdia.cat de los silencios mediáticos y a lo largo de su trayectoria ha participado de medios como la Directa, Enderrock o * El Triangle*. Aznar (Barcelona, ​​1990) está especializada en feminismo y movimientos sociales, colabora en medios de comunicación como TV3, Catalunya Ràdio, RAC 1 o la Cadena SER, y ha dirigido el proyecto de podcast de investigación 5 dies de furia .

¿Qué haremos con tu dinero?

El presupuesto de la campaña asciende a 15.000 euros. Esto nos permitirá cubrir los gastos derivados del procedimiento judicial, que representan 5.000 euros. Esta cifra incluye la representación letrada, procuradores y tasas judiciales. Además, reservamos una cantidad de 1.000 euros para hacer frente a posibles costas.

Otra parte de los ingresos ( 4.000 euros ) los destinaremos a la realización y producción del Dossier Digital #DeQuiSónElsPisos.

El Col·lectiu Ronda defenderá a CRÍTIC en los tribunales.
El Col·lectiu Ronda defenderá a CRÍTIC en los tribunales.

El Col·lectiu Ronda, garantía de buena defensa del derecho a la información

Para afrontar el procedimiento en el TSJC contaremos con la representación letrada del Col·lectiu Ronda, que es la garantía de que haremos una buena defensa del derecho a la información en los tribunales. Ronda es una cooperativa histórica de abogados y abogadas que se dedica a la asesoría jurídica y laboral, con una trayectoria de casi 50 años y 100 profesionales que entienden el derecho como un ejercicio para la construcción de un mundo más justo y solidario. El papel de Ronda será esencial en todo este procedimiento y es la garantía de que podremos hacer frente y hacer valer nuestros argumentos ante los abogados de la patronal inmobiliaria. Nuestro caso lo dirigirán los abogados Mariona Torra y Martí Surís, especializados en derecho administrativo y derecho urbanístico.

Calendario del proyecto

En el momento en que haya una resolución favorable y obtengamos los datos sobre los grandes propietarios, nos pondremos a trabajar y en el plazo de 3 meses publicaremos el Dossier Digital con la información inédita, que haremos llegar a todos los verkamistas que hayan participado .

Sin embargo, hay que tener en cuenta que un procedimiento contencioso administrativo en el TSJC es lento, y suele alargarse, como mínimo, entre un año y medio y dos años. Esto sin tener en cuenta los posibles recursos a instancias superiores.

En cualquier caso, si alcanzamos el presupuesto del Verkami, durante el 2022 reforzaremos nuestra sección de investigación y publicaremos otros artículos y reportajes sobre la vulneración del derecho a la vivienda en Cataluña y en el Estado español. Y el resto de recompensas al margen del Dossier se harán efectivas de forma inmediata (en el caso de envíos de revistas o suscripciones) o en otoño de 2022 (en el caso de la Escola de Tardor).

+ Info

Síguenos en www.elcritic.cat

Apoyándote suscribiéndote a www.elcritic.cat/subscripcions

Mantente al día de nuestras publicaciones en Twitter, Instagram, Telegram y Facebook

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

33 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Roser Burillo Gómez

    Roser Burillo Gómez

    2 años

    Bona feina!!

  • Conxi

    Conxi

    2 años

    Endavant!!!

  • Nuria Vega

    Nuria Vega

    2 años

    Molta força!

  • eduardinglada

    eduardinglada

    2 años

    Endavant amb la transparència i la veritat

  • Lluís Borràs

    Lluís Borràs

    2 años

    Ànims i endavant amb la feina!

  • ramonpajarilla

    ramonpajarilla

    2 años

    Sort

  • Basili

    Basili

    2 años

    Endavant, això ho canviem plegats!

  • Josep

    Josep

    2 años

    Felicitats per la feina que feu i molta força

  • Martí

    Martí

    2 años

    Molta força!

  • xrocabas

    xrocabas

    2 años

    Endavant!

#09 / Verkami #DeQuiSónElsPisos aconseguit amb èxit! I ara què?

Estimats micromecenes:

Volíem donar-vos les gràcies per la vostra aportació en el projecte de Verkami de Crític. La resposta que ha obtingut la campanya ens ha deixat aclaparats. Hem assolit la xifra de 22.315 euros, que supera de llarg l’objectiu dels 15.000 que ens havíem marcat inicialment. Han estat 628 els mecenes que hi han participat, superant totes les expectatives que hi havíem dipositat.

Per CRÍTIC, l’èxit de #DeQuiSónElsPisos és una gran notícia. Ens permetrà no només cobrir les costes del procediment judicial impulsat per la Cambra de la Propietat, sinó també destinar recursos extraordinaris per aprofundir en la investigació periodística sobre el dret a l’habitatge.

Al llarg dels pròxims dies ens posarem en contacte amb vosaltres per enviar-vos els formularis sobre les recompenses i explicar-vos com hi podreu accedir.

El calendari a partir d’ara

Com ja sabeu, la justícia és lenta. La setmana passada, leer más

#08 / Article de Francesc Ràfols, president del Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC): "Per què és important el dret a la informació?"

CRÍTIC està desenvolupant una campanya per poder defensar-se dels que intenten segrestar el dret a la informació de la ciutadania a base de demandes per intentar silenciar les veus crítiques amb l'ofec econòmic. El que es coneix com a demandes SLAPP, les sigles d' strategic lawsuits against public participation, és a dir, els plets estratègics contra la participació pública. A la Unió Europea hi ha accions encaminades a intentar acabar amb aquesta estratègia dels poderosos.

Els poderosos, el que volen, és deixar sense efecte el dret a la informació de la ciutadania, un dels drets humans fonamentals en una societat democràtica, el més important per poder tenir garantits la resta de drets fonamentals.… leer más

#07 / La lluita per l'habitatge, des de dins

Una activista antidesnonaments mira un policia, que intenta treure-la de davant la porta d
Una activista antidesnonaments mira un policia, que intenta treure-la de davant la porta d'un edifici on hi haurà un desnonament / IVAN GIESEN

Aquesta setmana hem publicat la crònica fotogràfica d'un any al Sindicat de Llogateres, amb les imatges del fotògraf Ivan Giesen. La galeria recull alguns moments clau de la lluita pel dret a l'habitatge, com l'aprovació de la regulació catalana de lloguers, i també la feina interna que fa el sindicat. Hi podreu trobar, a més, fotografies de l'actuació policial durant els desnonaments, de les assemblees i de les protestes. Ho trobareu tot en aquest enllaç: https://www.elcritic.cat/reportatges/la-lluita-per-habitatge-des-de-dins-117440.

leer más

#06 / “Tenir molts pisos dona poder als propietaris per posar pals a les rodes a mesures que desmercantilitzin l’habitatge”

Foto: CLAUDIA FRONTINO
Foto: CLAUDIA FRONTINO

Entrevista a Andreu Merino, periodista i autor del llibre 'La ciutat sense veïns'.

Amb les dades que vam obtenir de l’INCASÒL, vam explicar que deu grans empreses concentraven 25.000 habitatges de lloguer. El segon major tenidor de Catalunya és una d’aquestes societats, i acumula més de 4.800 pisos. El mercat de l’habitatge està tendint a la concentració?

La concentració de la propietat ha anat creixent, sobretot a partir del 2008. La crisi va provocar que hi hagués entitats i bancs amb actius tòxics, carregats de deute, i la manera que van trobar d’evitar que el sistema de caixes fes fallida va ser per mitjà de fons d’inversió o figures similars. A partir d’aquí, un parc d’habitatge que estava bastant més dividit que ara, va passar a concentrar-se molt més en poques mans. Segons les dades de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge, a Barcelona i a l’Àrea Metropolitana cada cop hi ha més grans tenidors que acumulen de 14 pisos en amunt.

leer más

#05 / Nova recompensa: llibre 'La ciutat sense veïns' del periodista Andreu Merino

Nova recompensa
Nova recompensa

Aprofitant que tot just hem passat l'equador de la campanya de Verkami i que som molt aprop d'aconseguir el nostre segon objectiu de finançament, hem decidit presentar una nova recompensa limitada a deu unitats. Per quaranta euros podreu accedir al dossier digital d'investigació #DeQuiSónElsPisos i a més us enviarem a casa el llibre La ciutat sense veïns, del periodista Andreu Merino.

Merino està especialitzat en la informació relacionada amb el dret a l’habitatge i actualment treballa al programa 'Planta Baixa' de TV3. Ha passat per les redaccions de Nació Digital i de La Jornada. La ciutat sense veïns, publicat per l'editorial Saldonar, forma part de la col·lecció 'Periodistes', una iniciativa del Grup Barnils. És una investigació que parteix de casos particulars per explicar situacions compartides per milers de persones: des de l’impagament del lloguer fins al desnonament i la connivència del sistema judicial, passant per la vergonya de les màfies de l’ocupació.

#04 / "Les entitats amb molts recursos són les més proclius a recórrer als tribunals"

Mariona Torra
Mariona Torra

Entrevista a Mariona Torra, l’advocada del Col·lectiu Ronda que s’ocupa de la defensa de CRÍTIC al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per saber #DeQuiSónElsPisos.

Segons la Cambra de la Propietat, fer públics els noms dels grans tenidors promouria les ocupacions i faria que els llogaters vulnerables els poguessin demanar un lloguer social. Aquests arguments poden limitar el dret d’accés a la informació?

El dret d’accés a la informació és absolutament essencial per vertebrar i articular una democràcia plena, fonamentada en el principi de transparència. És evident que aquest dret té límits i no pot ser invocat en el sentit de donar empara a qualsevol petició incondicionada d’informació. És a dir, els drets són un gran engranatge i… leer más

#03 / [MAPA] Les cinc empreses (anònimes) que més habitatges acumulen a Catalunya

A l’abril del 2021, CRÍTIC va fer una petició de dret d’accés a la informació pública per saber qui són els grans tenidors de Catalunya que tenen pisos en règim de lloguer. Demanàvem les dades a l’Institut Català del Sòl (Incasòl), que és on hi ha dipositades les fiances que paguen els llogaters en el moment de subscriure un contracte d’arrendament. Com vam explicar-vos la setmana passada, l’Incasòl, que és un organisme públic, va denegar una part de la informació requerida. Sí que va facilitar, però, una llista anonimitzada dels particulars i de les empreses privades que són grans propietàries, i la distribució dels seus habitatges entre els diferents municipis.

Cinc empreses privades concentren un 10% dels pisos dels grans tenidors

Els grans tenidors… leer más

#02 / Lucía Delgado: "Alguns grans propietaris fan trampa per seguir vulnerant drets"

Aquesta setmana hem parlat amb la Lucía Delgado, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), sobre lobbies immobiliaris, l’imaginari al voltant de les ocupacions, la repressió contra el moviment per l’habitatge i també del Verkami que ha impulsat CRÍTIC per saber #DeQuiSónElsPisos. Podeu llegir l'entrevista sencera aquí.

Foto: IVAN GIMÉNEZ
Foto: IVAN GIMÉNEZ

Què opina Delgado dels grans tenidors?

La nova llei antidesnonaments també incorporarà un registre de grans tenidors?

La Llei 24/2015 i el Decret 17/2019, de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge, preveuen que els grans tenidors hagin de fer un lloguer social a les famílies en risc d’exclusió. Tanmateix, ens trobàvem que alguns bancs, per saltar-s’ho, havien parcel·lat molts dels seus… leer más

#01 / Verkami assolit, però no ens aturem: presentem 3 nous objectius de campanya i ja ens hem personat al TSJC

Estimats mecenes!

Moltes, moltes gràcies! Ni en la més optimista de les previsions hauríem pogut imaginar que el nou Verkami de CRÍTIC podria aconseguir l’objectiu de recaptar 15.000 euros en 48 hores. La resposta ha estat espectacular!

Nous objectius de campanya
Nous objectius de campanya

Us volíem explicar que hem decidit ampliar els objectius de la campanya. Creiem que l'onada que s'ha generat ha estat extraordinària i això ens empeny a invertir més esforços en fer periodisme d'investigació que posi el focus en el dret a l'habitatge. Hem plantejat tres nous objectius, que anirem desbloquejant a mesura que anem assolint nous reptes de finançament. En primer lloc, volem aconseguir recursos extraordinaris per presentar una bateria de preguntes de transparència sobre habitatge. En segon lloc, una formació sobre dret d’accés a la informació pública oberta a tothom. I en tercer lloc, una Setmana de l'Habitatgeleer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies