❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

L'Odisseu de sal

Un projecte multidisciplinar de l'#escenicbaixpenedes, Batxillerat Artístic i 4t d'ESO de l'Institut Baix Penedès del Vendrell

Lo Diable Gros

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
123
Aportaciones
4.000€
De 4.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

L'Odisseu de sal

Un projecte multidisciplinari de l'#escenicbaixpenedes

Enregistrament de veus al Camp d
Enregistrament de veus al Camp d'Aprenentatge Pau Casals

El juny de l’any 2021, a final de curs, amb l’alumnat d’Arts Escèniques de 1r de Bat (que enguany ja fan 2n) vam donar sortida a un projecte molt ampli amb participació de diverses classes i molt alumnat. Així, durant l’estiu, els nois i les noies de l’#escenicbaixpenedes va confegir la base musical del projecte, que s’ha acabat de perfilar a les classes d’Arts Escèniques.

Paral·lelament, a les classes de Disseny Gràfic de 1r de Bat s’està confeccionant el llibre que acompanyarà el disc amb imatges i textos; i a les d’Economia de 4t d’ESO s’ha buscat tota la informació necessària per poder pagar el projecte amb un crowdfunding, en aquest cas de Verkami.

Enregistrament al Camp d
Enregistrament al Camp d'Aprenentatge Pau Casals

El projecte inclou l’enregistrament d’un disc de 13 cançons amb el títol de «L’Odisseu de sal», editat en vinil, que junt amb un llibre amb totes les lletres i les imatges, anirà dins d’una caixa de cartró.

Les cançons s'han treballat, a nivell de veus, al Camp d’Aprenentatge Pau Casals del Vendrell i en cada una de les passes de la seva creació l’alumnat n’ha estat el centre.

El disc serà penjat, en format digital, a diverses xarxes per a la seva descàrrega gratuïta.

El regal bàsic del Verkami inclou un disc de vinil amb les cançons i un llibre amb els textos i imatges.
El regal bàsic del Verkami inclou un disc de vinil amb les cançons i un llibre amb els textos i imatges.

Objectiu d'aquesta campanya

Per tal de fer possible L'Odisseu de sal necessitem 4.000 euros, ja que la mescla i la masterització del disc i la seva conversió en vinil necessiten la feina d'un professional. De la mateixa manera que la part final de l'edició del llibre. I, en els dos casos, la seva conversió en vinil i llibre tenen un preu que cal pagar.

Calendari previst

Els llibres es podran recollir el 8 d'abril al Teatre Àngel Guimerà del Vendrell i el disc al maig o juny, depenent de quan ens el lliurin, a l'Institut Baix Penedès de la mateixa localitat.

La història que explica la música, un cop teatralitzada i amb les diverses coreografies creades per l’alumnat i treballades a les matèries d’Arts Escèniques i Història de la Dansa de 2n de Bat, es convertiran en un espectacle que s’estrenarà al Teatre Àngel Guimerà del Vendrell el 8 d’abril.

L’espectacle comptarà amb diversos vídeos que es crearan a la matèria de Cultura Audiovisual de 2n de Bat.

De què va?

«L’Odisseu de sal» és la història del viatge físic i interior d'un jove mallorquí que és enviat per la seva família, una antiga nissaga mallorquina, a Barcelona a estudiar Dret per acabar sent advocat. Volen que sigui l'home de lleis de la família que els ajudarà a esdevenir més rics, més poderosos, qui els assessorarà en els seus negocis per acumular més diners i poder.

A la seva nova ciutat hi descobreix un món completament diferent del que ha deixat enrere a l'illa, caracteritzat pel conservadorisme i l'entronització de la família com a element limitador de la seva pròpia personalitat. Barcelona, a començament del segle XXI, bull de moviments socials, d’art i de creació i ell fa cap, a través d'una recerca desconcertant, al mig d'aquests moviments.

Odisseu, que així es diu el noi, intenta enfrontar-se a tot alhora, sense ordre ni concert. Vol fer net del seu passat de cop i s'estavella amb la immensitat de l'empresa, amb la impossibilitat del canvi total en un tres i no res.

«No hi ha sortida», escriu en una paret abans de caure. I així és clar que no n'hi ha. A partir d'aquí, comença un viatge per les dissidències possibles i impossibles: s'abandona al tedi davant del televisor fins que reacciona i trenca la pantalla, esdevé un lluitador social davant de qualsevol que vulgui limitar la seva llibertat.

Al final del seu viatge, o més ben dit en una de les estacions, serà arreplegat per Nausica i les seves companyes, unes dones que li deixaran ben clar que l'únic que busca amb totes les seves provatures de dissidència és fugir del seu món i que només hi haurà sortida possible si primer s'aclareix ell, si primer s'enfronta a l'autoritat que l'ha convertit en el que ara és i se n'allibera.

Referents literaris

Els referents literaris de L'Odisseu de sal són evidents. Des del mateix títol, hi ha dos noms propis presents tothora: la novel·la L'adolescent de sal, de Biel Mesquida, i L'Odissea, d'Homer, passada pel sedàs d'Agustí Bartra i, en el personatge de Nausica, per l'obra de Joan Maragall; l'ombra suau de Joyce plana també sobre l'obra.

Homer, Mesquida, Joyce i Maragall entre els referents literaris de l
Homer, Mesquida, Joyce i Maragall entre els referents literaris de l'obra.

«L'adolescent» de Mesquida, alhora que és referenciat en tota l'obra, és reivindicat com a símbol literari d'una generació, contemporània, que la recull com a testimoni d'una ciutat i d'un país que no van poder ser durant la transició política, entre el comiat de la dictadura i la restauració monàrquica. Mesquida representa amb aquesta obra la radicalitat formal i estètica i com a tal és reivindicada per un cada cop més creixent nombre de lectors i de joves d'avui en dia. L'obra d'Homer, tornem als tòpics, no necessita presentació tot i que les adaptacions d'alguns episodis més que coneguts com els del ciclop Polifem (que en aquesta obra és la televisió) o les sirenes (la policia) responen a una lectura personalíssima del text homèric. L'episodi de Nausica beu de l'obra teatral de Maragall, modern entre els moderns i contemporani entre els contemporanis.

Alhora, però, l'obra que presentem és completament lliure i si bé parteix d'aquests dos referents principals i de la resta de secundaris no n'és una adaptació ni una versió. L'Odisseu de sal és una reflexió contemporània sobre la possibilitat de la llibertat en el marc d'una ciutat del segle XXI, Barcelona, que desconeix el seu passat però alhora no para d'explorar futurs en el present que beuen de les fonts d'aquest passat. L’Odisseu és alhora una reformulació del viatge homèric des d'una visió emancipatòria, amb un motiu central que podria resumir-se en la frase que «més que el somni d’una revolució final, utòpica i llunyana, el que provoca els canvis que alliberen són els canvis diaris i continuats.»

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

12 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Camil.la Pérez Salvà

    Camil.la Pérez Salvà

    2 años

    Un molt bon projecte, enhorabona!

  • albatgn

    albatgn

    2 años

    He demanat un altre llibre, per a la biblioteca ;)

  • Sílvia75

    Sílvia75

    2 años

    Molt bona iniciativa!! Felicitats i molta sort!!

  • mireia

    mireia

    2 años

    Endavant! Molt bé per les noves il·lusions! Espero es facin realitat. Us ho mereixeu.

  • SÍLVIA

    SÍLVIA

    2 años

    Endavant amb aquest gran projecte!

  • Roser

    Roser

    2 años

    Molts ànims!

  • Àngels Catà

    Àngels Catà

    2 años

    Esperem que ho aconseguiu!!!

  • Àngels Catà

    Àngels Catà

    2 años

    Esperem que ho aconseguiu!!!

  • ebullich

    ebullich

    2 años

    Molt bo, l'il.lustrador!

  • Claudina

    Claudina

    más de 2 años

    Segur que serà un èxit i tot gràcies a la vostra Il lusió i esforç per fer-ho realitat

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies