❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

El Taxidermista de la Plaça Reial

La història de la botiga-museu de ciències naturals més important de Barcelona durant un segle mereix ser publicada en un llibre

Núria Viladevall Palaus

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
63
Aportaciones
2.530€
De 2.450€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

Hem escrit un relat explicat des d’una triple perspectiva: la històrica, a càrrec de Miquel Carandell; l’emotiva, a partir de les olors pròpies de l’activitat de la botiga, que recrea Núria Viladevall, besnéta de Soler Pujol; i la de testimonis diversos. Una crònica d’un comerç singular que va obrir a finals del segle XIX que, alhora, és també el relat d’un temps i d’un país.

La família de goril·les! Fotografía Pepe Encinas
La família de goril·les! Fotografía Pepe Encinas

A la vegada, la de la botiga és una història de ciència a la ciutat, una història que ens mostra la importància dels espais com les botigues pel desenvolupament científic, especialment, per generar espais de trobada i debat entre especialistes, professionals i no professionals. Alguns d’aquest últims van ser aficionats, col•leccionistes i artistes tant coneguts com Josep Maria de Segarra, Lluís Doménech i Torres (nét de Doménech i Muntanter), Josep Pons Oliveras, Salvador Dalí, Gabriel Garcia Márquez, Pere Pruna, Jorge Wagensberg o els mateixos Joan Miró i Lluís Llach que s'aturaven davant els seus aparadors.

Recompenses

Aquestes consistiran en funció de les aportacions, un llibre signat pels autors; aparèixer al llistat de benefactors del llibre; etiquetes originals del "Museo Pedagógica de Ciencias Naturales"; una mostra de fòssil de col·leccionisme del Museu Pedagògic de Ciències Naturals (màxim 30 u.); i una ruta guiada amb Miquel Carandell, doctor en Història de la Ciència i coautor del llibre, que consistirà en una passejada per la història de les ciències naturals a Barcelona, des del Zoològic fins al "Museo Pedagógica de Ciencias Naturales" de la plaça Reial.

Qualsevol aportació superior tindrà totes les recompenses

Qui som

Els Autors: Núria Viladevall Palaus i Miquel Carandell
Els Autors: Núria Viladevall Palaus i Miquel Carandell

La idea de recopilar en un llibre la llarga història del “Museo Pedagógico de Ciencias Naturales” va sorgir de mi mateixa, Núria Viladevall Palaus, besnéta de Lluís Soler Pujol, fundador de la botiga museu. El text rememora les meves vivències a partir de les olors que es generaven amb l’activitat de l’establiment. Aquest relat es complementa amb el text de Miquel Carandell, doctor en Història de la Ciència, que explica com Soler Pujol i els seus descendents van fer d’aquesta botiga singular un referent en el món de la taxidèrmia i, alhora, un espai de difusió de la història natural, de la ciència, un punt de trobada de col•leccionistes, científics, aficionats i curiosos. A més, el llibre que volem editar compta amb el testimoni de diverses persones que van conèixer l’establiment com l’escriptor i periodista Lluís Permanyer; el poeta i escriptor Vicenç Altaió; la directora de la Fundació SETBA, Cristina Sampere, Artur Ramon ; galerista d'art, entre d’altres.

Miquel Carandell Baruzzi (Barcelona, 1981) és doctor en Història de la Ciència per la Universitat Autònoma de Barcelona. Especialista en la història de la ciència a Barcelona, ha publicat el llibre Barcelona, ciència i coneixement, amb Albertí Editor, i ha creat Històries de Ciència (www.historiesdeciencia.cat), des d’on ofereix rutes científiques i culturals per Barcelona, dirigides tant al públic en general com a instituts i associacions. Ha treballat a UAB Divulga; ha guanyat la Historical Archives Fellowship de la Wenner-Gren Foundation 2015, per treballar l'arxiu personal de Josep Gibert i Clols; el Premi Uriach d'Història de la Medicina 2017; i ha classificat l'arxiu personal d'Antoni Jonch i Cuspinera, director del Zoo de Barcelona durant trenta anys, sobre el que ha publicat el seu segon llibre De les gàbies als espais oberts. Història i futur del Zoo de Barcelona, amb l'editorial Alpina. Actualment treballa al Museu de Ciències Naturals de Granollers i com a professor associat al Centre d'Història de la Ciència de la Universitat Autònoma. L'any 2018 va guanyar la Beca Montserrat Roig pel projecte d'aquest llibre sobre la botiga de ciències naturals de la plaça Reial.

Núria Viladevall Palaus (Barcelona, 1960) és la besneta de Lluís Soler Pujol i Carme Boix i la neta d’Anna Soler Boix i Josep Palaus, els principals protagonistes d'aquest llibre.... mestra de Ciències Naturals i Matemàtiques, sempre ha estat molt vinculada amb el Museo Pedagógico de Ciencias Naturales. La seva infantesa la viu a la botiga. Prepara col•leccions de minerals, lepidòpters i insectes en general, va al taller a buscar els animals taxidermitzats dels clients…. A l'estiu, al jardí de la casa del besavi, caça abelles, bombus, aranyes, libèl•lules, paplilios, etc... i després, durant les tardes caloroses prepara els insectes als seus estenedors. Era la dècada dels seixanta i setanta.

Nuria i Cebra al taller de Granada del reconegut taxidermista Antonio Pérez
Nuria i Cebra al taller de Granada del reconegut taxidermista Antonio Pérez

Des de fa uns anys Núria Viladevall s'ha dedicat a recopilar el material que la seva mare va poder guardar de la botiga i viatjarà a la recerca en museus, botigues, institucions i empreses vinculats al propi establiment (Museu d’Onda, Granada, León,Soto de Sajambre, Bergara, Dijon, Lausanne, Ginebra, Smithsonian de Nova York, Deroylle de París, Alexis Turner de Londres…), amb la finalitat de recuperar, d'una banda, la memòria d'aquesta curiosa i singular botiga i, de l'altra, de conèixer i crear un discurs real sobre el món de la taxidèrmia en el context on es desenvolupa.

Volem destinar les aportacions a sufragar les despeses per a l’edició del llibre: correcció, maquetació, impressió, enquadernació i distribució de 300 exemplars i en cas de sobrepassar l'import es farien noves edicions en castellà i francès

Calendari previst

La previsió és publicar el llibre durant la tardor de 2021. L’editorial Alpina de Granollers, amb 75 anys d’història, s’ocuparà de fer aquesta edició.

Preveiem presentar públicament el llibre a Barcelona i a Granollers entre finals del mes de novembre i principi del mes de desembre de 2021. Les recompenses es lliuraran en aquest període i com a màxim fins al mes de gener de 2022.

+ Info

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

5 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Carles Vila

    Carles Vila

    más de 2 años

    Molta sort ! Segur que ho aconseguiu ! És molt bonic el projecte!

  • Lluís Agusti

    Lluís Agusti

    casi 3 años

    Felicitats als autors, molt bona iniciativa!!!

  • jpujadas

    jpujadas

    casi 3 años

    Una gran iniciativa, un gran projecte

  • Núria Viladevall Palaus

    Núria Viladevall Palaus
    Autor/a

    casi 3 años

    Estic encantada! Amb dues hores ja tinc un 10% del projecte finançat

  • Ferran Barrio Lapuente

    Ferran Barrio Lapuente

    casi 3 años

    Molt

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies