❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

T'hi apuntes? Culminem la Geografia Literària dels Països Catalans

Publicació d'«Universos literaris», últim volum de la Geografia Literària, dedicat a 82 autores i autors i els seus paisatges predilectes.

Llorenç Soldevila

Un proyecto de

Creado en

Vic
0
segundos
185
Aportaciones
13.170€
De 13.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

L'objectiu d'aquest projecte és completar la col·lecció de llibres iniciada el 2010, Geografia Literària dels Països Catalans, amb l'edició i publicació del darrer volum titulat Universos Literaris. Vuitanta-dues semblances, un llibre de més de 500 pàgines.

Aquest volum és la culminació de tota l'obra a la qual s'ha dedicat 20 anys d'investigació i recopilació de dades i imatges.

En els 11 volums anteriors, s'ha comptat amb el suport de diferents institucions dels Països Catalans. Aquest, però, és un volum que no pot interpel·lar directament a cap institució territorial i, per tant, està orfe de finançament.

Les 12 cobertes de la col·lecció de llibres:

Cada univers literari condensa els paisatges en els quals han estat més lligats els autors.

De Ramon Llull a Maria Mercè Marçal o Albert Villaró, passant per March, Verdaguer, Maragall, Pla, Rodoreda, Porcel...

Gràcies, sobretot, a versos i fragments de memòries o ficcions novel·lesques i amb l'ajut de fotografies actuals dels llocs referits, els potencials usuaris, amb la lectura d'aquestes sinopsis, es podran acostar a uns móns en bona part periclitats i desapareguts.

Una altra de les finalitats d'aquest llibre és facilitar unes rutes literàries mentals que els usuaris poden ampliar recorrent a la lectura de les obres que s'hi esmenten.

En definitiva, aquests universos volen ser les essències d'alguns dels autors més lligats a les realitats patrimonials del nostre país que ja tenen un tractament més específic en els altres volums de la Geografia Literària i en el web http://endrets.cat.

Mostra d'algunes parts del llibre:

Sumari d'autores i autors al llibre: Ramon Llull, Ausiàs March, Teodor Llorente, Josep Pin i Soler, Jacint Verdaguer, Àngel Guimerà, Narcís Oller, Marià Vayreda, Apel·les Mestres, Joan Alcover, Miquel Costa i Llobera, Joaquim Ruyra, Joan Maragall, Santiago Rusiñol, Víctor Català, Prudenci Bertrana, Maria Antònia Salvà, Guerau de Liost, Josep Carner, Josep Sebastià Pons, Gaziel, Clementina Arderiu & Carles Riba, Carles Soldevila, J. V. Foix, Josep Maria de Sagarra, Josep Pla, Llorenç Villalonga, Simona Gay, Marià Manent, Sebastià Juan Arbó, Agustí Bartra & Anna Murià, Mercè Rodoreda, Màrius Torres, Enric Valor, Pere Calders, Avel·lí Artís Gener, Tísner, Salvador Espriu, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Marià Villangómez, Manuel de Pedrolo, Jordi Pere Cerdà, Jaume Bru i Vidal, Joan Fuster, Guillem Viladot, Josep Vallverdú, Vicent Andrés Estellés, Josep Maria Espinàs, Carmelina Sánchez Cutillas, Miquel Martí i Pol, Maria Àngels Anglada, Miquel Àngel Riera, Olga Xirinacs, Baltasar Porcel, Lluís Alpera, Joan Margarit, Joan Francesc Mira, Gabriel Janer i Manila, Jesús Moncada, Narcís Comadira, Julià de Jòdar, Isabel Clara Simó, Francesc Parcerisas, Pere Gimferrer, Maria Antònia Oliver, Montserrat Roig, Jaume Cabré, Josep Piera, Carme Riera, Maria Barbal, Pep Coll, Pau Faner, Gaspar Jaén Urban, Maria Mercè Marçal, Quim Monzó, David Jou, Ponç Pons, Maria Mercè Roca, Joan Pons, Ferran Torrent, Joan Daniel Bezsonoff, Joan Lluís Lluís i Albert Villaró.

Sobre les recompenses

Per a totes i tots els col·laboradors, s'ofereix aquest seguit de recompenses:

  • Amb una aportació de 250€ = 1 exemplar imprès del llibre Universos literaris + Nom del/la mecenes als agraïments del llibre + Dedicatòria de l'autor + 5 volums publicats de la Geografia Literària dels Països Catalans + els 2 volums restants (Andorra; Les Franges) de la col·lecció, quan es publiquin + Ruta literària sorpresa d'algun dels autors del llibre

Un exemple de ruta literària al Blanes de Joaquim Ruyra:

  • Amb una aportació de 150€ = 4 volums de la Geografia Literària dels Països Catalans + 1 exemplar imprès del llibre Universos literaris + Nom del/la mecenes als agraïments del llibre + Dedicatòria de l'autor + Ruta literària sorpresa d'algun dels autors del llibre

Un altre exemple de ruta literària pels dominis del Comte Arnau:

  • Amb una aportació de 75€ = 1 exemplar imprès del llibre Universos literaris + nom als agraïments + dedicatòria de l'autor + ruta literària sorpresa d'algun dels autors del llibre.

  • Amb una aportació de 45€ = 1 exemplar imprès del llibre Universos literaris + nom als agraïments + dedicatòria de l'autor.

  • Amb una aportació de 25€ = 1 exemplar imprès del llibre Universos literaris + nom als agraïments.

*Aclariment sobre la ruta literària sorpresa: us oferim la proposta de 6 rutes literàries que, arribat el moment, podran ser votades per preferències i es farà la que sigui més votada. Les propostes de ruta són:

  • Ruta del Comte Arnau (Ripollès)

  • Ruta de Verdaguer per Folgueroles (Osona)

  • Ruta d'Olga Xirinacs per Tarragona (Tarragonès)

  • Ruta de Màrius Torres per Lleida (Segrià)

  • Ruta de Josep Pla per l'Empordanet (Baix Empordà)

  • Ruta de diversos autors per Girona (Gironès)

Qui és l'autor

*Fotografia de Quim Puig publicada al Punt Avui.

Llorenç Soldevila Mestre, doctor en Filologia Catalana i professor titular de la UVic-UCC. Durant prop de trenta anys ha impartit la docència en l'ensenyament secundari. En l'àmbit de la recerca s'ha dedicat a l’estudi del moviment de la Nova Cançó, amb la tesi doctoral: La Nova Cançó (1958-1987). Balanç d'una acció cultural (1993). L'any 2010 presentà la col·lecció "Geografia literària dels Països Catalans" (12 volums): Comarques barcelonines; Comarques lleidatanes, l'Alt Pirineu i l'Aran; Comarques tarragonines i Terres de l'Ebre; Comarques gironines; Illes Balears i Pitiüses; País Valencià; 3 volums dedicats a Barcelona; Andorra (en procés de publicació); Catalunya Nord, l'Alguer i Franja de Ponent (en procés de publicació). Impulsa el portal endrets.cat.

Endrets.cat
Twitter
Grup 62
Núvol
Gran Enciclopèdia Catalana
Viquipèdia

Testimoni sobre el treball de camp de l'autor

UN MANIFASSER INCANSABLE

A mitjan vesprada, amb la càmera penjada al coll, Llorenç Soldevila camina pel carrer del Mig de Beniopa, dret com un fus, gambades segures i màniga curta, tot i la brisa frescota de primeries de maig que s'ha girat de llevant. L'espere al portal de casa, i a pocs metres abans d'arribar­hi ens saludem amb un gest del braç, com per confirmar, que ens hem reconegut a l'instant. És un home d'altura, ple, coll robust i cara ampla, exornada amb una pereta que li dona uns aires nòrdics. Ha vingut des d'Argentona per tal de col·locar ni més ni menys que Beniopa dins la Geografia literària dels Països Catalans, de la qual és postulant, fotògraf, coordinador i manifasser major. Tot el que diu i tot el que conta, tot el que mostra en l'ordinador, no fa sinó omplir-me d'admiració envers la seua persona. Al darrere d'aquesta iniciativa que du el nom d'Endrets, endevine que hi ha una feinada colossal, un no parar de treballar, dies d'eufòria i dies de desànim, però el projecte ja és una cosa sòlida i perdurable. La Geografia literària ens ofereix en diversos volums una antologia de paisatges, recers domèstics i indrets mítics que els escriptors catalans han vessat en els seus poemes i en les seues proses d'ençà dels primers balbuceigs de la llengua. Crec que no hi ha res d'homologable en les altres literatures. Fins ara han vist la llum sis volums corresponents a les comarques del Principat, i preveu encara traure els d'Andorra, la Franja de Ponent, les Illes i el País Valencià.

Ara està de ple bolcat en el de les comarques valencianes. Aquest matí s'ha passejat per Alzira i Sant Jeroni de Cotalba, el mausoleu dels Marc. I ara, de vesprada, fotografiarà les cases del pare Miret, Pep Piera i la meua, a més de les vistes del Molló de la Creu i del Mondúber des del poble. Beniopa, doncs, traurà el cap tres voltes per la Geografia literària. Atès que el seu quefer és una batalla contra el temps, de seguida fem cap a Beniarjó. Com a la casa del pare Miret, del palau i la capella de Pere i Ausiàs Marc no queda absolutament res, substituïts per edificis que fan plorar. L'esport nacional dels valencians ha sigut la demolició d'arquitectures venerables. No és estranya, doncs, l'ensulsiada de la memòria col·lectiva. Però Llorenç no es concedeix l'antull del plany. El meu text de la biografia d'Ausias, amb la descripció del seu casalot, i el plafó de ceràmica, que adverteix el lloc on s'alçava la capella, basta­ ran per a la restauració d'un dels indrets fonamentals de la nostra singladura literària. Demà toca, de matí, Sueca, i de vesprada Alcoi, Benilloba i la Foia de Castalla, amb el meu amic Víctor Labrado com a amfitrió. L'he fet desistir de pujar fins a Guadalest, perquè l'orografia es difícil, acabarà marejat com un allioli i no hi veurà res.

Però, ¿tot això qui ho paga?, li dic. Llorenç em mira amb un mig somriure. Em respon que aprofita els viatges de l'Imserso de la seua dona perquè el projecte no l'arruïne. No sols cal, doncs, voluntat, ambició, generositat i vastos coneixements literaris per al sosteniment d'aquesta tremenda càrrega feixuga, sinó també una bona salut. A les vuit de la vesprada ha quedat amb Juli Capilla per recórrer amb ell Gandia. Se'n va com ha vingut, l'arrapa-i-fuig, però plenament satisfet.

Garcia-Oliver, Ferran. La bèstia en què cavalquem, 2021. p. 81-83

A què destinarem les vostres aportacions

Totes les aportacions es destinaran íntegrament a l'edició del llibre:
• 5.000€ maquetació
• 2.000€ gestió editorial
• 1.000€ correcció
• 4.000€ impressió
• 1.000€ trameses

En el cas que se superi l'objectiu de 13.000€, l'escreix es dedicarà a completar altres aspectes del projecte (manteniment de la web, promoció de la col·lecció...)

Calendari previst

Un cop s'hagi acabat la campanya i assolit l'objectiu de finançament, està previst que l'edició del llibre es faci en un termini de 8 mesos i, per tant, les recompenses es podran distribuir pels volts de Nadal o Reis.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

14 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Xavier Macià Costa

    Xavier Macià Costa

    más de 2 años

    Enhorabona pel projecte i felicitats!

  • Jordi Vilalta Miret

    Jordi Vilalta Miret

    más de 2 años

    ¡Endavant amb Universos literaris!

  • Maria Sunyer Marfà

    Maria Sunyer Marfà

    más de 2 años

    Maria Balart Tor

  • Maria Sunyer Marfà

    Maria Sunyer Marfà

    más de 2 años

    Familia Oliveras Sunyer

  • Maria Sunyer Marfà

    Maria Sunyer Marfà

    más de 2 años

    Familia Oliveras Sunyer

  • Maite Núñez

    Maite Núñez

    casi 3 años

    Una abraçada

  • Carme Rubio Larramona

    Carme Rubio Larramona

    casi 3 años

    Completem-ho!

  • Francesc Borrull

    Francesc Borrull

    casi 3 años

    Moltes gràcies Llorenç per la teva contribució al país i per la gran feina que has fet durant tants anys.

  • Emilia

    Emilia

    casi 3 años

    Endevant👏🏻👏🏻👏🏻

  • Terralliure

    Terralliure

    casi 3 años

    Si un projecte està ubicat a Vich no es pot deixar perdre... :-(

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies