❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Per a un nou monument al General Moragues a Barcelona

L'objectiu del projecte és el finançament d'un nou monument al general Moragues a Barcelona. El general Moragues es mereix un monument digne perquè ha estat sens dubte un dels militars catalans més destacats de la guerra de Successió.

La Xarxa d'Entitats

A project of

Created in

0
seconds
33
Patron
1.115€
From 10.000€
Contribute to the project

EL PROJECTE
El monument al General Moragues que hi ha a actualment a Barcelona és pràcticament invisible, perquè consisteix en una inscripció en un anell de bronze que encercla el pal d’una bandera. El monument que volem per al general Moragues és un bust col·locat damunt d’un pedestal seguint el model que hi ha a Sort que trobareu al nostre web www.laxarxa.cat.
Creiem que un bon monument seria un reconeixement a la seva lluita incansable en defensa de les llibertats de Catalunya contra les tropes espanyoles i franceses.

QUI SOM?
Som la Comissió Pro Homenatge al General Moragues i ens vam crear l'any 1982 gràcies a Òmnium Cultural, el Centre Lleidetà, Amics de la Ciutat, Ona Cultural i el Memorial 1714. Actualment formem part de La Xarxa d'Entitats amb l'objectiu de fer arribar més lluny les nostres reivindicacions.

panell retorns 1
panell retorns 1

Imatges de les recompenses de llibre, bust i pergamí.

QUI FOU EL GENERAL MORAGUES?
Josep Moragues va néixer el 1669 a Sant Hilari Sacalm.
A partir del 1694, amb 25 anys, lluità contra la invasió borbònica de Catalunya durant la Guerra dels Nou Anys (1688-1697), enquadrat en la Companyia de miquelets de la Vegueria de Vic.
L’any 1705, a l'edat de 36 anys, comandà les tropes vigatanes que derrotaren els destacaments borbònics. El 1707 fou ascendit a General i nomenat Governador de la fortalesa de Castellciutat a la Seu d'Urgell.
Des del 1707 al 1713 es féu càrrec de la defensa de la frontera del nord de Catalunya i coordinà la resistència contra les incursions franceses en territori català.

panell retorns 2
panell retorns 2

Imatge de la recompens de DVD amb l’homenatge al general Moragues de l’any 1984.

Destruí de manera persistent els combois filipistes que venien de França i féu que els francesos li atorguessin el sobrenom de El dimoni del Montseny.
Finalment, Barcelona es rendí heroicament l’Onze de Setembre de 1714, però Moragues no es volgué sotmetre, continuà la lluita i es convertí en el cap de la resistència contra Felip V.
Fou detingut a Montjuïc el 22 de març de 1715, torturat i condemnat a mort.
El cap del general Moragues, com a escarni, fou posat en una gàbia de ferro que es va penjar al Portal de Mar.
Malgrat les súpliques de la seva vídua, i les pressions diplomàtiques de l'ambaixador austríac, el cap no es va retirar fins al març del 1727, dotze anys després de la seva brutal execució.

QUÈ ENS CAL?
L'Ajuntament ens ha donat el vistiplau per l'emplaçament del nou monument molt a prop del Portal de Mar, però el finançament necessari per a la seva construcció, incloent les recompenses i despeses bancàries, és de 10.000 euros. Ens cal la vostra col·laboració i ens agradaria que hi hagués el màxim de participació popular possible.

panell retorns 3
panell retorns 3

Imatges de les recompenses de bust + pergamí, i de medalla + pergamí.

COM HO FAREM?
Per a la construcció del monument segons la composició esmentada caldrien les operacions següents:
1.- Fondre el bust en bronze.
2.- Construir el pedestal de pedra.
3.- Col·locar el pedestal amb el permís corresponent.
4.- Transport del material, maquinària i instal·lació d’una barana.

MES INFORMACIÓ
Ens trobareu com a La Xarxa d'Entitats a la nostra pàgina web, al facebook i al twitter.

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

6 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

 • La Xarxa d'Entitats

  La Xarxa d'Entitats
  Author

  almost 7 years

  Agraïm els suggeriments i les propostes que ens feu. No obstant ara pensem amb un monument senzill però digne, que els temps que corren són justos. Quan tinguem el nostre estat ens caldrà repensar una política de Nació; la d'ara és de provincia, tinguem esperança i votem independència!
  Abraçades.

 • Adalil

  Adalil

  almost 7 years

  No seria possible fer un projecte més ambiciós? El General Moragues és un dels màrtirs més importants de la història de la nostra Nació, considero que es mereix una estàtua de cos sencer.

  Som molts qui ho pensem.
  Mireu aquí: http://bit.ly/SHcBlB

 • La Xarxa d'Entitats

  La Xarxa d'Entitats
  Author

  almost 7 years

  Benvolgut Toni,
  Gràcies per l'observació. El bust que hi ha al Memorial 1714 forma part de l'actual exposició i està en fase de remodelació perquè formarà part del conjunt del projecte del Born que s'inaugurarà l'any vinent.
  Una abraçada.

 • Toni

  Toni

  almost 7 years

  No resultaria més econòmic, i més lògic, col·locar el bust que ja està fet del General Moragues i és propietat del Memorial 1714 sense ús públic, enlloc de voler-ne fer, un de bell nou?

 • La Xarxa d'Entitats

  La Xarxa d'Entitats
  Author

  almost 7 years

  Bon dia Ramon,
  la versió més verosímil és que fou executat el 27 o 28 de març de 1715 que és la data que figura a l'Arxiu Municipal de Barcelona.
  Esperem haver resolt el teu dubte i que ens ajudis a construir aquest monument.
  Gràcies!

 • Ramon

  Ramon

  almost 7 years

  Tinc el llibre d'Antoni Pladevall(el General Josep Moragues,Heroi i màrtir de Catalunya-2007)en el cual a la pàg.118,diu: el vàren fer pres el 20 de març(i executat 7 dies després),i a la pàg.122,fou pres el 20 d'abril i executat el 27;que és + cert?

#09 / Gràcies a tots i totes!

Estimats i estimades mecenes,

Com bé sabeu, ja ha finalitzat el projecte i no hem aconseguit la quantitat que aquest requeria. De totes maneres, us agraïm molt la voluntat que hi heu posat i us volem encoratjar a seguint-hi col·laborant a través del nostre web (http://laxarxa.cat).

Ens podrem seguir comunicant per aquest blog durant els propers 30 dies sinó sempre podeu escriure'ns a info@laxarxa.cat.

Moltíssimes gràcies per tot i fins aviat!

#08 / El termini finalitza, el projecte no!

Estimats i estimades mecenes,

Falten 42 h pel tancament del projecte a verkami i no s'ha pogut recollir la quantitat desitjada.
Com sabeu si no s'aconsegueix la quantitat total que requereix el projecte verkami no fa efectius els vostres pagaments.

Això exigirà un replantejament del nostre projecte per a poder fer realitat aquest monument. El nostre objectiu segueix en peu.

Ens agradaria poder comptar amb la vostra ajuda. Entreu al web de La Xarxa (http://www.laxarxa.cat) i trobareu les nostres dades per poder col·laborar. També ens podeu escriure a info@laxarxa.cat
Moltíssimes gràcies i fins ben aviat!

#07 / Més informació sobre el General Moragues

Benvolguts i benvolgudes mecenes,

Us enviem algunes de les pàgines web que hem trobat que parlen de la vida d'en Josep Moragues per si voleu aprofundir en el coneixement de la seva trajectòria:

[http://colectiumoragues.wordpress.com/about/]
[http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=6603]
[https://sites.google.com/site/narracions/index-narracions/2-catalunya/biografies-de-militars/general-moragues]

Fins aviat!

#06 / "El General Moragues, l'heroi oblidat"

Estimats mecenes,

Us enviem dos breus enllaços corresponents al tràiler del documental "El General Moragues, l'heroi oblidat" fet per Zeba Produccions


I un petit resum d'aquest documental d'Albert Blanch:

Gràcies de nou per les vostres aportacions!

#05 / Guimerà i Pere Quart a Josep Moragues

Agraïm molt totes les vostres aprotacions! Sou uns grans mecenes!

Us deixem uns poemes que ens recorden la figura del General Moragues:

Poema d'Àngel Guimerà

Viatger, vingues d'on vingues
si tens lo cor honrat
flecta els genolls i prega,
com fill davant lo cap
del pros Josep Moragues,
lo nostre general

Poema de Joan Oliver (Pere Quart)

Mort esclava!
Ocell engabiat
en gàbia secular. Ocell nostrat,
orb, eixalat,
vermell de sang i de vergonya.
No serem pas relapses!
L'atàvic escarment
ens servirà tostemps.
Ocell refet, canta, cínic, avui
La llibertat decapitada

Vocabulari: "pros" vol dir "bo, virtuós, respectable"; en el poema de Joan Oliver: "no serem pas relapses" vol dir "no tornarem a caure en heretgia", és a dir, "no tornarem a oblidar o trair el país".

Fins ben aviat!

#04 / Fem del nou monument una realitat

Bon dia mecenes,

Us estem molt agraïts per les vostres aportacions: Blanca Serra, Bernat, Guillem, Víctor Cucurull, Albert Pons, Nsagrerac, Lena, Daniel Prats, Joana Cortils, Jmvilap, Jvalduvieco, Josep Maria Figueres, Nicolau Sagrera, Eva Serra, Rafael Castellanos i Humbert R.!

Tenim la ferma intenció d'inaugurar el monument el proper 28 de març de l'any vinent, dia de la seva execució.
Per això és molt important que puguem aconseguir ara el nostre objectiu perquè la inauguració es faci realitat, cosa que incentivarà d'autoestima per al poble català en uns moments transcendentals en el camí cap a la independència.

Ànims. Amb l'esforç de tots i totes podem fer realitat aquest somni!

#03 / Descobrint Moragues

Seguim avançant! Moltes gràcies per les vostres aportacions.
Us deixem amb un parell de vídeos per descobrir una mica més el General Moragues:


Fins aviat!

#02 / Anem avançant

El monument que projectem amb el bust del General Moragues incorporarà l'actual pal de bandera amb la seva inscripció dedicada a la figura del Moragues.

Ja quasi arribem als 400 €, hem de seguir amb aquest bon ritme!
Per això us volem demanar que ens ajudeu a fer-ne la màxima difusió.

Moltíssimes gràcies a tots els nosaltres mecenes: Blanca Serra, Bernat, Guillem, Víctor Cucurull, Albert Pons, Nsagrerac, Lena, Daniel Prats, Jmvilap i Joana Cortils!

Us deixem amb un vídeo homenatge al General Moragues:

10€
5 backers

DVD amb l’homenatge al general Moragues de l’any 1984 + Adscripció a la llista de mecenes del monument que es publicarà al web de La Xarxa.

15€
1 backer

Pergamí on s’agraeix la col•laboració en el monument d’homenatge al general Moragues + Adscripció a la llista de mecenes del monument que es publicarà al web de La Xarxa.

20€
15 backers

Llibre-biografia del general Moragues + Adscripció a la llista de mecenes del monument que es publicarà al web de La Xarxa.

30€
3 backers

Medalla del general Moragues + Pergamí + Adscripció a la llista de mecenes del monument que es publicarà al web de La Xarxa.

60€
6 backers

Estatueta de sobretaula amb el bust del general Moragues + Adscripció a la llista de mecenes del monument que es publicarà al web de La Xarxa.

100€
3 backers

Estatueta del General Moragues + Pergamí + Adscripció a la llista de mecenes del monument que es publicarà al web de La Xarxa.

400€
0 backers

Totes les recompenses:
DVD amb l’homenatge al general Moragues de l’any 1984 + Pergamí on s’agraeix la col·laboració en el monument d’homenatge al general Moragues + Llibre-biografia del general Moragues + Medalla del general Moragues + Estatueta de sobretaula amb el bust del general Moragues + Adscripció a la llista de mecenes del monument que es publicarà al web de La Xarxa.

Cookies help us to offer our services. Continuing to browse entails acceptance of their use.