❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Tens un punt volat? Ensenyem el caràcter de la ela geminada al món!

Participa en l'apadrinament col·lectiu del Punt Volat a Unicode. El prestigi de la llengua és de qui la parla.

Categoría

Creado en

Bruselas, Bélgica
0
segundos
76
Aportaciones
1.028€
De 1.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

Com ensenyarem el caràcter de la Ela Geminada al món?

El consorci Unicode (l'organisme internacional que regula la codificació informàtica de tots els sistemes d'escriptura i els emojis) té oberta, de fa temps, una campanya d'adopció o apadrinament de caràcters, en tres categories: or, plata i bronze.

Volem que l'apadrinament del Punt Volat sigui el primer fet per una comunitat de parlants i de forma col·laborativa.

El mecenatge que plantegem va adreçat als parlants de la llengua catalana i als qui estimen caràcters singulars, com és ara el Punt Volat «·» de la Ela Geminada «l·l».

Sobre les recompenses

Oferim tres recompenses:

- Punt Volat de Bronze (3 €), per a particulars: Tots els mecenes del Punt Volat de Bronze tindran l'opció d'aparèixer en un llistat públic que s'enllaçarà des del web d'Unicode.

- Punt Volat d'Argent (10 €), per a particulars: Tots els mecenes del Punt Volat d'Argent tindran l'opció d'aparèixer en un llistat públic que s'enllaçarà des del web d'Unicode.

- Punt Volat d'Or (100 €), per a particulars, associacions, fundacions o empreses: Els mecenes del Punt Volat d'Or, que ho desitgin, apareixeran de forma destacada al llistat. Podrà aparèixer un logo i enllaçar a una pàgina web.

Gràcies a la col·laboració de la Fundació .cat, tots els mecenes que ho sol·licitin rebran un codi de descompte per l'alta o renovació d'un domini .cat.

La Fundació puntCAT vol contribuir a promoure l'ús del punt volat (·) i es per això que, en el mateix context d'aquesta campanya, regalarà el primer any d’aquells dominis que es registrin amb una l·l i es comprometin a posar-hi continguts en un termini de temps curt (3 mesos).

Objectiu

L'objectiu mínim és apadrinar el Punt Volat al nivell Plata d'Unicode. Ho farem si s'assoleix un mínim de 1.000 €. Si la quantitat recaptada final ho permet, apadrinarem el Punt Volat al nivell Or d'Unicode.

Qui som

Ningú. Tothom. Som una colla d’amics que ens ho passem bé organitzant activitats a internet. Tenim interès per les paraules, la llengua i ens agrada jugar amb els mots.

Amb tot, darrere del projecte a Verkami hi ha persones amb noms i cognoms:

- Marcantoni Malagarriga-Picas, activista i desenvolupador d'algorismes de l'inútil, per fer volar coloms.

Amb l'especial col·laboració de:

- Aleix Prat Zenit Audiovisuals, realitzador del vídeo de la campanya

I una bona colla d'amics que no volen aparèixer a la foto :)

A què destinarem les aportacions?

El projecte d'apadrinament del punt volat és sense afany de lucre. Els ingressos es destinaran íntegrament a:

- Cobrir les poques despeses de la campanya.

  • Garantir l'accessibilitat i lliure disponibilitat del llistat de mecenes durant un mínim de 5 anys. Això és el cost d'un domini i allotjament web.

  • Si les aportacions superen els 5.000 €, apadrinarem el punt volat a nivell Or (exclusiu).

  • Els diners romanents es destinaran a alguna associació no lucrativa que faci promoció del català o la cultura catalana. Es demanarà als mecenes quina entitat prefereixen.

Calendari previst

Una vegada finalitzat el Verkami tramitarem la sol·licitud d'apadrinament a Unicode en pocs dies.

El procés d'aprovació definitiva a Unicode pot trigar uns pocs dies o setmanes i no depèn dels organitzadors d'aquest Verkami, però de seguida que l'apadrinament a Unicode sigui ferm publicarem el llistat de mecenes, segons les condicions i desitjos que ens hagin comunicat. Així doncs, considerem que durant el mes de març podem haver entregat la recompensa principal, a tot estirar l'abril.

En paral·lel a l'apadrinament a Unicode, si escau, es consultarà als mecenes a quina entitat volen destinar el romanent dinerari i es faran les gestions per a fer efectiu el donatiu.

Més informació

- Web del Dia del Punt Volat

Aquí us aclarim alguns conceptes

- Esteu volats?

Una mica, perquè els catalans tenim un punt volat :)

- Quin és l’objectiu?

Recaptar 1.000 € en 40 dies i ser la primera comunitat de parlants que apadrina un caràcter mitjançant micromecenatge a Verkami.

- Per què serveix apadrinar un caràcter a Unicode?

Per a donar visibilitat i prestigi a l’ús que fem els catalans del punt volat, en les grans empreses tecnològiques i en la mateixa comunitat de parlants (Catalan Speakers). També per a donar suport a la tasca d’Unicode, això és, la codificació informàtica de qualsevol llengua i sistema d’escriptura.

- Per què hi ha 3 donatius diferents?

Perquè hauríem de ser molts a participar. Com més millor. Amb tres euros no s'hi valen excuses econòmiques. I qui vulgui aportar més diners al projecte pot triar una recompensa superior, o més d'una. Que els parlants d'una llengua apadrinin un caràcter singular, del seu alfabet, és un fet insòlit. El donatiu de 100€ està més pensat per a associacions, empreses i estaments.

- Es pot apadrinar qualsevol caràcter?

Sí, Unicode permet apadrinar qualsevol codi o seqüència de codis que es comportin com un únic caràcter, incloent-hi els emojis, a diferents nivells: or, planta i bronze. Nosaltres proposem adoptar el codi del punt volat U+00B7 a nivell plata, això és de forma no exclusiva. Si recaptem 5.000 € podrem adoptar el punt volat en el nivell or, de forma exclusiva.

- Per què aquest codi?

Perquè els catalans tenim un punt volat. És una forma lúdica de donar visibilitat a aquest signe tan característic de la llengua catalana i fer veure a les grans empreses, que formen part d’Unicode, que en fem ús com a signe diacrític singular. També és una forma de conscienciar els parlants que és important usar el codi correcte per al punt volat de la ela geminada, si volem que els correctors ortogràfics o les etiquetes de les xarxes socials es comportin com esperem.

- Quines recompenses tindran els padrins?

L’organització es compromet a mantenir el llistat de padrins de forma públicament accessible a Internet (de tots els padrins que autoritzin a constar-hi). La Fundació .cat obsequiarà tots el mecenes amb un codi de descompte per a renovar dominis .cat o registrar-ne de nous. També oferirà gratuïtament el registre de nous dominis amb ela geminada.

- Quin valor tindran les aportacions?

La intenció és que sigui la comunitat de parlants (Catalan Speakers) que apadrini el punt volat. La proposta és fer aportacions de 3 €, que considerem assumible. Els mecenes particulars que ho vulguin també poden fer aportacions de 10 €. Les associacions, fundacions o empreses que vulguin també podran fer aportacions de 100 €.

- En cas de superar la quantitat necessària, què passa?

La campanya es fa sense afany de lucre. Si se superen els 5.000 €, farem un apadrinament a Unicode de nivell Or (apadrinament exclusiu). En qualsevol cas, qualsevol romanent es destinarà a alguna associació sense afany de lucre que treballi en la promoció del català. L’associació beneficiada la decidiran els mecenes.

- En cas de no arribar a la quantitat necessària, què passa?

Ens sabria greu arribar al dia 40 i no assolir l’objectiu de 1.000 € però, si no hi arribem, ningú no tindrà cap càrrec bancari i no s’apadrinarà el punt volat.

- El codi de descompte per a registrar o renovar dominis .cat serveix per a qualsevol registrador?

No. El codi només servirà per als registradors que accepten habitualment els codis de descompte de la Fundació puntCAT. Els registradors que participen en aquesta plataforma són: Arsys, cdmon, Dinahosting, Don Dominio, Entorno Digital, Piensasolutions, SWHosting i Virtualpyme, que representen a la majoria dels dominis .cat registrats actualment.

- Es pot participar mitjançant transferència bancària?

No. No acceptem transferències bancàries. Les persones que vulguin apadrinar el punt volat cal que ho facin mitjançant Verkami.

- Per què comença el 24 de gener?

Considerem aquesta data l’aniversari del punt volat i la ela geminada. El 24 de gener de 1913 s’aprovaren les normes ortogràfiques del català modern i establien l’ús del punt volat en català per a escriure la ela geminada.

- Com s’escriu el punt volat?

Depèn. En un ordinador PC amb teclat espanyol estàndard, el punt volat s’escriu amb la combinació de tecles «majúscules+3». En els dispositius mòbils varia segons el fabricant o la plataforma: a iOS, només amb el teclat català, cal mantenir premuda la tecla ela, o el punt baix del teclat de símbols. A Android, cal mantenir premuda la tecla ela o el punt baix. Els teclats dels mòbils i tauletes Samsung i Sony no tenen el punt volat, encara que pot aparèixer activant el text predictiu. Però es poden instal·lar altres aplicacions de teclat que sí que l’inclouen.

- Quins problemes té el punt volat?

Diversos. Hi ha teclats de mòbil que no permeten escriure el punt volat. Hi ha tipus de lletra digitals que generen una ela geminada objectivament desagradable. Aplicacions d’ús massiu, com ara Facebook, no permeten escriure els noms propis amb ela geminada, i el mateix passa en documentació oficial, com per exemple el carnet de conduir o el passaport. Addicionalment, moltes aplicacions informàtiques no gestionen correctament la indexació i cerca de paraules amb ela geminada, o n’alteren la codificació.

- Quina entitat organitza la campanya d’apadrinament?

Cap. Ho fem a títol individual. L’apadrinament del punt volat és una activitat nascuda del Dia del Punt Volat i ens agrada ser discrets.

- Ho feu des de Brussel·les?

Ara més que mai, aquesta ciutat és al·legòrica, també tipogràficament parlant. Però els promotors de la campanya vivim en diverses poblacions catalanes.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

5 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • joanribas

    joanribas

    4 años

    Som-hi!

  • josefina

    josefina

    4 años

    QUINA IDEA MÉS MACA

  • elnorbii

    elnorbii

    4 años

    És una iniciativa deliciosa! Ja he col·laborat :)

  • seibur

    seibur

    4 años

    Endavant

  • perefarrando

    perefarrando

    4 años

    Encantat d'haver participat.

#03 / Hem aconseguit l'objectiu del #VerkamiPuntVolat, moltes gràcies!

Ara ens preparem per l'apadrinament a Unicode

Benvolguts mecenes, estem acabant d'enllestir la feina amb Verkami i la resta de col·laboradors, per fer-vos arribar ben aviat un formulari per tal ens concreteu de quina manera voldreu aparèixer (o no) en el llistat públic que enllaçarem a la web d'Unicode, un cop haguem tramitat l'apadrinament amb els vostres donatius.

També us detallarem de quina manera la Fundació puntCAT us farà arribar els codis de descompte per la renovació o registre de dominis .cat

Si no vau tenir ocasió de seguir-nos a Twitter aquí podreu llegir les 14 piulades on vam il·lustrar alguns aspectes curiosos i destacats que envolten el Punt Volat.

Gràcies per la paciència!

#02 / Parleu del #VerkamiPuntVolat a les vostres xarxes socials!

Estem encarant la recta final de la campanya a Verkami i us demanem la vostra ajuda per assegurar-nos que arribem a l'objectiu!

Aquesta crida va adreçada especialment a tots els que ja heu fet la vostra aportació a aquest projecte i a tots aquells que voleu col·laborar-hi.

Us demanem que doneu a conèixer aquesta campanya a través de les vostres xarxes socials (especialment Twitter i Facebook) o que ho expliqueu directament a persones que cregueu que poden estar-hi interessades a través de missatgeria instantània (WhatsApp, Telegram o Facebook Messenger) o per correu electrònic.

Us recomanem que feu servir el hashtag #VerkamiPuntVolat, que poseu l'enllaç a la pàgina del projecte a Verkami (http://vkm.is/puntvolat) i, si ho feu a Twitter, que esmenteu els comptes @diadelpuntvolat i @elageminada1913 (promotors de la campanya), així us farem retuit!

Per exemple:

leer más

#01 / Donem les gràcies als 14 primers mecenes

Fa poc més de 48 hores que…

…hem obert la persiana d'aquesta iniciativa que vol fer visible el Punt Volat al portal del consorci internacional Unicode.

Us volem donar les gràcies per aquesta primera empenta i aprofitem per documentar dos articles que han precedit aquesta estrena:

21.01.20 D'en Màrius Serra

Puntvoletaires el 24 de gener

https://www.lavanguardia.com/opinion/20200121/473013511101/puntvoletaires-el-24-de-gener.html

24.01.20 De la Direcció General de Política Lingüística

Que el món sàpiga què és el punt volat!

https://llengua.gencat.cat/ca/detalls/noticia/punt-volat-unicode-apadrinament

Agraïts i seguim!

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies