"Últims pescadors de la Barceloneta: un món que resisteix", és un projecte que es basa en una exposició itinerant de fotografia documental sobre el món de la pesca a Barcelona.
Des de fa un temps, Cap a Mar i el fotògraf David Tarrasón col·laborem en la tasca de la conservació de la memòria marinera del barri de la Barceloneta, duent a terme tot tipus d’activitats que promouen la difusió dels valors, coneixements ancestrals dels pescadors i les seves vivències, fent partíceps de totes les experiències als veritables protagonistes, els propis pescadors.
Com a primer fruit del treball, el passat hivern vam organitzar una exposició al Centre Cívic Barceloneta amb el títol del projecte "Últims pescadors de la Barceloneta: un món que resisteix".
En aquesta exposició es presentaven retrats dels protagonistes, homes i dones relacionades amb el món de la pesca, i moments de pesca al moll del rellotge i a la barca, acompanyades de frases extretes d'entrevistes fetes, que ens parlen d’aquest ofici tan antic, dels canvis que ha experimentat i del seu futur.
Podeu veure'n la notícia que betevé va fer de l’exposició
punxant aquí.
Sobre les recompenses
Les recompenses als mecenes varia segons les opcions escollides, fotografies d'autor(veure galeria de fotos), bossa exclusiva de Cap A Mar, Sopars al Museu Marítim de Barcelona, visites guiades al Moll del Rellotge, o una experiència única, sent pescador per un dia (veure vídeo).
Galeria de fotos
Visita guiada al moll
Us agradaria descobrir el món dels pescadors de la Barceloneta? Veniu al Moll del Rellotge i acompanyeu-nos en la nostra ruta. Coneixereu a través d'un autèntic pescador com és la feina tradicional que fan i com són les seves tasques diàries. Tradició i ofici recorrent els diferents espais del moll dels pescadors.
La zona d’amarratge dels vaixells, la llotja, la torre del rellotge… Racons desconeguts de la ciutat amb un encant especial.
Acabarem la nostra visita amb encant, degustant una copa de cava al pati de xarxes, on gaudirem de la conversa amb els pescadors i d’una vista de Barcelona des d’una perspectiva marinera.
De 16h a 18h.
Sopar al MMB
El peix a la cuina mediterrània – cicle de sopars al restaurant Norai del Museu Marítim de Barcelona
En aquest cicle de sopars es desenvolupa la relació entre el mar Mediterrani i les diferents cultures que l'envolten. Amb el restaurant Norai, i amb la col·laboració del Museu Marítim de Barcelona, la revista Cuina, i una bodega de vi convidada per a cada ocasió.
Pescador per un dia
Embarca’t en un dels nostres vaixells durant una jornada de pesca. Podràs viure en primera persona i des d’una posició privilegiada la pesca de la gamba.
Els nostres mariners t’explicaran cada pas del procés: preparem xarxes, les llancem i recollim els peixos. Per completar l’experiència, podràs assaborir un àpat autènticament mariner cuinat amb peix fresc acabat de sortir del mar. De tornada a terra, visitarem la llotja on es venen en subhasta les captures i altres espais del moll. En acabar, podràs endur-te peix de la nostra embarcació a casa i t’obsequiarem amb una postal de record, a més a més del kit de benvinguda.
L’activitat es duu a terme de dilluns a divendres de maig a setembre, ambdós inclosos
Sortida de 4h45 a 17h30
L’activitat es pot fer en català, castellà, i francès
A partir de 18 anys (Menors, consultar)
Esmorzar i dinar
kit de benvinguda
Visita a la llotja a la arribada
0,3kg de gamba
© Cap a Mar
Qui som
Cap a Mar som una associació nascuda en una família de pescadors de la Barceloneta, i com a hereus d’aquesta tradició, volem conservar i donar a conèixer el patrimoni cultural del nostre ofici, sovint oblidat a la nostra ciutat. Reivindiquem el nostre origen, l’emblemàtic barri mariner mediterrani de la Barceloneta, i volem contribuir a que els ciutadans el sentin com a seu i el coneguin pels seus valors.
Duem a terme tot tipus d’activitats que promouen la difusió dels valors, coneixements centenaris dels pescadors i les seves vivències, fent partícips de totes les experiències els seus vertaders protagonistes, els propis mariners.
Us animem a visitar la pàgina web de Cap a Mar per descobrir que fem:
Web: https://capamarbcn.com/
[email protected]
(+34) 645 739 053
David Tarrasón: el fotògraf
" vaig començar a dedicar-me a la fotografia de ben petit amb el meu pare, en l'era analògica, quan la fotografia era una caixa de sorpreses i el resultat final no el podies veure fins que revelaves els negatius. A casa el meu pare havia muntat un laboratori mòbil, en un petit lavabo on a penes hi cabíem tots dos. Des de llavors la fotografia m'ha acompanyat sempre".
" Viatjant he descobert que la fotografia és un mitjà ideal per capturar realitats i compartir-les. No entenc la fotografia d'una altra manera, però per aconseguir aquest objectiu cal connectar amb el públic, i que aquella imatge que has pres desperti interès, que no deixi indiferent. Això és el que intento cada vegada que em poso darrere de l'objectiu".
Temes: societat, naturalesa, fotografia documental i espectacles (6 anys fotografiant els espectacles de la Companyia de Teatre Les Antonietes (Web: http://lesantonietes.blogspot.com/). Actualment col·laboro amb el Projecte AGATA, una recerca sobre dones i canvi climàtic en zones de muntanya a l’Alt Pirineu
Web: http://www.agata.cat/
Premis:
Primer classificat en el Concurs internacional:? Click in Viaggio? Premi l'albatros città di Palestrina (Itàlia), 2009).
Segon classificat en el Concurs Fotogràfic de l'Illa dels llibres (31 setmana del Llibre en Català, 2013)
Primer classificat en el 1st CGIAR international photo and story competition on Forests-Agriculture Interface through a Gender Lens 2014.
Web: http://davidtarrason.wixsite.com/photography
Instagram: @davidtarrason
A què destinarem les vostres aportacions
Amb aquest Verkami volem seguir amb la tasca de recopilació d'informació iniciada i ampliar la base de fotografies actuals. És a dir, fer més entrevistes, retrats als pescadors de la Barceloneta als quals encara no se'ls ha pogut fer i fotografiar moments de pesca, amb dues sortides en vaixell (tresmall i llum).
L’objectiu final és organitzar una nova exposició ampliada amb el recull de tota la informació i imatges que recollirem que es realitzarà al Centre Cívic Barceloneta i es podrà portar a altres espais de la ciutat, alguns d’ells ja emparaulats.
Volem donar valor a aquest patrimoni de la ciutat i donar-lo a conèixer al públic, no només del barri, fent de l'exposició un referent sobre el món de la pesca de la Barceloneta.
Calendari previst
Les entrevistes, el recull històric i les fotografies es farà entre els mesos juny i novembre.
Un cop completada la campanya començarem a preparar les recompenses. L'exposició està prevista cap al mes de novembre d'enguany.
Abans de finalitzar l'any els mecenes podreu gaudir de la vostra recompensa.
+ Info
Per seguir el nostre treball i l'avenç de la campanya, podeu visitar:
• La nostra web: https://capamarbcn.com/
• Facebook: https://es-es.facebook.com/capamarbcn/
• Instagram capamar: https://www.instagram.com/capamarbcn/
• Instagram davidtarrason: https://www.instagram.com/davidtarrason/
• Twitter: https://twitter.com/Capamarbcn
5 comments
If you are already a sponsor, please Log in to comment.
Dolorscv
M agrada el projecte. Reconeixement als pescadors de la barceloneta
Projecte Ultims pescadors
Author
I tant que sí... seguim posant el nostre granet de sorra;-) Moltes gràcies i una forta abraçada !!!
Productora Le Champs
Fem palesa la nostra unió: mar i muntanya!
Projecte Ultims pescadors
Author
Moltes gràcies pel teu comentari Marc. I tant, la que vulguis... ;-) la meva idea és ampliar la galeria. Una abraçada!!!
vitelone
Molta sort! Per cert, em molaria la foto que hi ha al mig de les tres entre "els propis pescadors" i "Com a primer fruit del treball". Gràcies