Duna és el projecte que uneix els anhels de dos músics valencians: Elma Sambeat, cantant, i Eduard Navarro, multi-instrumentista. Junts tracen un terreny comú de creacions i arranjaments de músiques tradicionals mediterrànies, involucrant en el projecte les seues influències i inquietuds personals. El ensemble ho formen a més, Edu Navarro, fill d'Eduard i violinista, i altres músics de trajectòries afins com Jaume Pallardó i Eva Domingo. Amb la col.laboració especial de Robert Cases, Diego López i Damián Valent.
Junts fan un acostament personal a músiques de diverses tradicions del Mediterrani, amb un estil entre les músiques del món, el historicisme i el folk. Duna fa seua la música d'aquestes tradicions i l'embelleix a la seua manera.
El projecte naix en 2017 i enguany esperem llançar nostre primer àlbum, per a això necessitem de la vostra col·laboració, per la qual cosa hem preparat aquesta campanya de micro mecenatge en Verkami.
Els productors del disc sereu vosaltres i a més de la pròpia música que és el vertader objectiu del projecte, podeu portar-vos a casa regals com samarretes, serigrafies, classes d'aprenentatge musical, exposicions d'instruments tradicionals, concerts privats i el vostre nom en el disc com a productors…
Sobre la idea o filosofia
La Duna és un paisatge molt comú en les riberes mediterrànies i els seus voltants, si bé són Dunes
que miren al mar i reben la seua brisa, plenes de vegetació i de vida… Altres Dunes són de més lluny,
immenses muntanyes d'arena, deserts amb els seus sons profunds i el seu sublim poder aclaparador.
Malgrat l'acció devastadora de la civilització, sempre han estat ací, les dunes… veient
passar el temps, sent habitades per les persones, sent lloc de pas…
Els paisatges són sempre testimonis de la història i les històries. Res saben de fronteres i conflictes.
Res saben d'idiomes o religions.
Les Dunes ens inspiren per la seua bellesa i ens uneixen com a persones. Som els habitants de les
Dunes, fem la seua música…
Sobre la música de Duna i el repertori
El que no s'ha portat el vent ha quedat conservat en la tradició, ha passat d'orella a orella
i d'artista en artista. La música tradicional és una font incommensurable de cultura, parla en primera persona del que som o vam anar. Des de la llibertat, ens aproximem a la música tradicional per a crear a partir d'ella. Fem música dels pobles del món… encara que de moment començarem amb el que tenim més a prop, el nostre mar Mediterrani i els seus
voltants. Ens mou l'amor i el profund respecte cap a la música.
Cançons procedents de València, Itàlia, Grècia, Bulgària, Macedònia i Bòsnia amb alguna
guinda dels nostres avantpassats de l'Edat mitjana, com la música de trobador o les Cantiges d'Alfons
X el Savi.
**Duna fa la seua creació i/o arranjament d'aquestes cançons, portant-les a un terreny propi i genuí,
entre el folk, el world music, la tradició i el historicisme**.
Musicalment trobem moltes coses que ens aproximen a les altres terres del Mediterrani, com per exemple els ritmes amalgamats, propis i vigents en les tradicions balcàniques, però que també es troben en cants de treball de la zona llevantina.
Les lletres i els temes de totes la cançons són a més universals, els amors impossibles, les coses més quotidianes, l'amor pel paisatge… Servint-nos d'aquestes fonts d'inspiració, Elma crea les nostres lletres i les combinem amb fragments de les originals en els seus idiomes autòctons. Els colors i les sonoritats de les cordes són també molt comunes en les tradicions mediterrànies. Des d'un conscient exercici de llibertat, ens agrada interpretar aquest variat repertori amb sonoritats que també considerem universals… la corda premuda o fregada, els instruments de vent més ancestrals o les percussions de múltiples orígens, i com no, amb la veu. El cant, és la manifestació de l'ànima humana des de la més remota antiguitat. Totes les cultures es canten…
Totes les cultures poden cantar-se i conjuminar-se.
Sobre els instruments
Duna és la seua sonoritat, i la seua sonoritat ve donada pels seus instruments. L'essència sonora de Duna
és la que atorguen els instruments que toca Eduard Navarro, de corda premuda: llaüts, bandurria,
oud o guiterna, de corda fregada: moraharpa, instrument d'origen suec de la família de les violes de tecles o les actuals nickelharpas. De vent: cornamuses, flabiol.
La veu és a més, el fil conductor. La protagonista més visible. Elma Sambeat és combinació de versatilitat amb personalitat genuïna.
Com a contrapunt o partenaire trobem al violí.
Les bases harmòniques vénen donades pel lauto de creta i el baglama, en el seu vessant més
mediterrani, o la vihuela i l'arpa gòtica com a detalls historicistes.
Les percussions mediterrànies completen el so de Duna, amb panderos medievals, darbuka,
davul i riq.
Sobre els integrants
Duna compta amb tres pilars fonamentals, Eduard Navarro, Elma Sambeat i Edu Navarro.
D'altra banda, els col·laboradors, també fonamentals, aporten a més, els seus sons, determinant els diferents vessants (folk, historicisme o world music).
Eduard Navarro és un músic valencià de sòlida trajectòria. La seua versatilitat com *multi-instrumentista fa possible la genuïna sonoritat de Duna. Dedicat des de sempre a les músiques acústiques medievals i tradicionals. Se centra en
instruments de vent i corda premuda i fregada. Gralles, dolçaines, cornamuses, Llaüt, Oud, Guiterna, Moraharpa, etc.
Va formar part del mític grup L’Ham de foc durant tota la trajectòria de la formació. Ha col·laborat en formacions com Al Tall, Marina Rosell, Feliu Ventura, etc. En l'actualitat forma part de les formacions Capella de Ministrers, Miquel Gil, Apa , entre altres. Amb les diferents formacions ha realitzat gires i concerts per festivals i esdeveniments de més de 20 països, i ha gravat més de 45 treballs discogràfics editats. A més és habitualment sol·licitat per a enregistraments d'estudi en bandes sonores de pel·lícules, reportatges, teatre, etc. Inclou una intensa dedicació en l'apartat docent, com a professor d'instruments tradicionals de vent de llengüeta doble: Dolçaina, Tarota, Gralla, Sac de gemecs (Cornamusa catalana i mallorquina); i d'instruments de corda premuda en rondalles tradicionals. Tot això en diferents localitats de la geografia valenciana.
Igualment posseeix una àmplia col·lecció d'instruments amb els quals realitza mostres i conferències didàctiques explicatives sobre els orígens i característiques dels mateixos realitzant mostres sonores.
Elma Sambeat és una polifacètica artista valenciana. La seua veu és el segon pilar de Duna, cantant des de la seua forma personal els diversos estils i maneres de cant de les diverses cultures que Duna aborda, amb les seues ornamentacions i els seus colors. La seua principal dedicació són la música i el teatre i la combinació de tots dos. De formació universitària en Història de l'Art i formació en cant clàssic, desenvolupa la seua pròpia tècnica vocal endinsant-se en el "cant ancestral" de forma autodidacta i intuïtiva durant 15 anys d'experiència, la qual cosa l'ha portada a interessar-se per la
música tradicional. Ha estudiat i/o col·laborat amb grans artistes de la música de diferents estils, dins del jazz (amb el seu oncle Perico Sambeat i amb altres artistes com Alberto Palau, Sedajazz big band, Jesús Santandreu, Toni Belenguer, Alexey León) la bossa nova (amb Damián Valent o Thaïs Morell), folklore argentí (amb Damián Valent, Mauricio Cucién, Verónica Condomí, Juan Falú o Quique Sinesi), tango (Damián Valent), música clàssica (Esther Bernat o David Eres), música antiga i música medieval (amb Eduard Navarro, Abel García i Efrén López) entre altres. Compta amb dos treballs discogràfics emmarcats en el jazz i músiques del món. Ha investigat sobre el folklore argentí a Buenos Aires i altres ciutats de l'Argentina. Ha actuat en diversos festivals nacionals i internacionals. La seua experiència en el teatre és menys dilatada però més intensa en molts aspectes; comença directament en els escenaris en 2004, formant part de la companyia professional de Jorge Affranchino, amb qui
desenvolupa la integració de la música i el teatre. Ha compost la música de moltes de les obres creades per tots dos i en molts casos les ha cantades en directe.
Edu Navarro, jove violinista, de 23 anys d'edat. És el tercer pilar de la sonoritat de Duna, sent el seu violí un element omnipresent en el repertori, dotant-lo de modernitat i classicisme alhora, i connectant amb tradicions ancestrals com les balcàniques o celtes. Combina la seua passió pel violí amb l'estudi de mòduls professionals d'audiovisuals, cinema i interpretació. Com a professional destaca la seua labor com a violí titular de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana entre 2012 i 2014, així com la seua col·laboració en nombrosos grups musicals d'estils diversos, com la música folk, la música tradicional, antiga i clàssica. El seu acostament a la música tradicional mediterrània bé pot haver-se del fet de ser fill del *multi-instrumentista valencià de gran trajectòria Eduard Navarro.
Sobre el finançament
Duna vol gravar el seu primer treball discogràfic: Terra.
És un projecte molt personal que naix des de la iniciativa fonamentalment artística d'Eduard i Elma. Per a dur-ho a terme creiem que la forma més adequada és el micro-mecenatge, l'ajuda xicoteta i desinteressada de totes aquelles persones que vulguen creure en el projecte, donar-lo suport i fer-lo realitat. El que necessitem finançar és l'enregistrament en estudi professional del nostre primer disc, Terra, així com la seua edició, publicació i difusió.
Per a això hem pensat en una sèrie de "recompenses" que en certa manera equilibren la balança. Per a començar, el nostre profund agraïment a tots el nostre mecenes, però també el disc en si mateix, i altres coses variades i apetitoses, per a tots els gustos i butxaques…
La vostra ajuda servirà exclusivament per a cobrir les despeses d'enregistrament, edició i distribució del disc, així com la fabricació de les recompenses.
Calendari Previst
Tenim previst acabar les sessions en l'estudi durant els mesos d'abril i maig. Ja tenim treball avançat. Al juny s'acabaran la mescla i la fabricació. Paral·lelament es llançaran diverses campanyes de difusió i promoció. Anirem a la ràdio i farem tot el que se'ns ocórrega per a tirar avant el nostre projecte. En finalitzar el mes de juny esperem tindre ja entre les nostres mans el disc. Durant l'estiu tenim previst rodar diversos videoclips per als quals necessitarem la col·laboració de qui vulga. Estem molt entusiasmats.
La presentació del disc per als mecenes tindrà lloc el mes de setembre. Serà un concert molt especial. Al llarg d'aquesta campanya anunciarem les dates!!
Moltes gràcies a tots i totes.
Duna
Elma Sambeat
Eduard Navarro
Edu Navarro
Eva Domingo
Jaume Pallardó
Duna Ensemble
Facebook Duna
Youtube Duna
www.elmasambeat.com
12 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.
Maese Txelis
Buenos días. Lo primero, daros mi enhorabuena por sacar adelante el crowdfunding. ¿Se sabe cuándo vais a enviar el disco a los mecenas? Poníais que en JUNIO estaría terminado el disco, pero estamos en NOVIEMBRE y no se sabe nada sobre él. No habéis enviado el formulario para recabar los datos de envío, y lo más preocupante, ¡no habéis hecho ni una sola actualización sobre el proyecto nunca! Actuando así, ¿cómo vamos a saber los mecenas en qué estado está vuestro trabajo? Un saludo
Vero Orts
avant! De segur serà molt gran aquest projecte!
José-Lorenzo López Zamora
Sangüangos feu el favor de ficar diners ...
Luis Torres
Merece el cielo este proyecto musical, participa y consigue un disco irrepetible!
Maytetxu
Que tinguem sort, la vostra feina s'ho val!!!
[email protected]
Seguir sumando creatividad
amalia garrigos
Avanti!
Ernest
Gran treball!! Ja queda menys!! Endavant!!
José Pastor
Suerte con el primer disco!!. Besos
Pauet
Fet! 😉