SUSI. Una elefanta a l’habitació és un documental transmèdia animalista que pren el nom de SUSI, l’elefanta que viu tancada al zoo de Barcelona des del 2002. A partir de la seva història, ens endinsarem, a un retrat de la lluita social internacional per aconseguir la transformació dels parcs zoològics del món, amb l’objectiu de deixar enrere el model actual - basat en l’explotació animal i els interessos econòmics - i avançar cap a un model més sostenible, educatiu, ètic i respectuós amb els animals.
Estem desenvolupant aquest projecte perquè creiem en aquest objectiu, treballem pel benestar animal i defensem que aquest debat requereix d’eines tecnològiques i audiovisuals que fomenten la conscienciació pels drets dels animals i la participació de la ciutadania.
Per aquest motiu, engeguem aquesta campanya de crowdfunding per finançar la producció del primer curtmetratge de la sèrie documental que volem fer sobre la problemàtica de la captivitat animal. Necessitem la teva ajuda per engegar-ne la producció el més aviat possible, atès que volem visibilitzar amb força la situació de la Susi i de tots els animals que malviuen als zoos. Un cop enllestit, el curtmetratge ens permetrà presentar el projecte a les televisions, festivals i mercats audiovisuals, d'una banda; i de l'altra, organitzar projeccions i debats públics amb totes vosaltres, per impulsar el necessari debat sobre el nou model de zoo. El curtmetratge s'emmarca dins del nostre projecte documental transmèdia - us el descrivim detallament més avall -, que et permetrà ser un/a membre activa del projecte i formar part de la comunitat de protectores de la Susi.
Es dona la circumstància que aquest mes de novembre de 2018 celebrem els 10 anys de la primera campanya que es va dur a terme per demanar la llibertat de la SUSI. Tot i l’enorme suport popular que va tenir, la campanya no va aconseguir el seu objectiu, però va tenir una forta repercussió mediàtica i va ser l’origen per a tot el moviment animalista que lluita per la transformació dels parcs zoològics. La revolució pel benestar animal ha començat. Et sumes al moviment?
La història de Susi
Darrere de les reixes dels zoològics es troben tancades moltes històries dels seus animals. Una d’elles és la SUSI, una elefanta del zoo de Barcelona **que, tot i que no ha gaudit d’una vida digna, pot canviar sense saber-ho la història de molts animals que viuen en captiveri i marcar **un abans i un després en la forma en què entenem els parcs zoològics del món.
Nascuda els anys 70, la SUSI va ser separada de la seva família per ser exhibida en un circ. Des d’allà va ser traslladada al zoo de València i més tard, tancada des de l’any 2002 al zoo de Barcelona. Després de veure morir per eutanàsia a la seva companya i matriarca, l’elefanta Alícia, l’estat de salut de la SUSI es va començar a deteriorar greument.
El seu patiment i solitud va despertar la indignació, entre d’altres, de l’ONG Libera!, que va dur a terme a finals del 2008 una mediàtica campanya per traslladar a l’elefant a un santuari on pogués gaudir d’una vida en estat de semillibertat.
La campanya va comptar amb el suport, entre altres personalitats, de José Saramago, que va dedicar una emotiva carta a la Susi.
“Cuidar a la Susi, donar-li un final de vida més digne que veure-la acantonada a un espai reduïdíssim i havent de trepitjar aquell terra de l’infern que per ella és el ciment. A qui he d’apel·lar? A la direcció del zoològic? A l’ajuntament? A la Generalitat?”
Tot i l’impacte, les autoritats del zoo no van deixar que aquest trasllat fos possible. “No ens vam poder endur a la Susi, però tornarem per tots” va ser el lema que va inspirar la nova campanya de ZOO XXI, una plataforma que pretén canviar el paradigma del zoo a nivell global, recolzada per milers de seguidors.
Des de la seva presó al zoo de Barcelona, la SUSI havia aconseguit encendre la flama per a tot el moviment animalista que lluita per un canvi real dels parcs zoològics internacionals cap a un model més sostenible, educatiu i ètic.
L’objectiu de Susi. Una elefanta a l’habitació no és només convidar-te a formar part activament del paradigma dels zoològics; també, i molt important, és generar el debat necessari perquè el 2019 les autoritats del Zoo de Barcelona permetin el trasllat de la Susi al santuari i refugi d’elefants que es preveu construir al sud de França. D’aquesta manera, la SUSI podrà conviure amb dignitat l’última etapa de la seva vida en un entorn lliure. Sense cap dubte, un dret que qualsevol animal hauria de poder exercir. Ens ajudes a fer-ho possible?
La lluita per un nou zoo
En aquest moment la relació dels humans amb els animals està canviant, cada cop com més les persones arreu del món que veuen que el zoològic tradicional és un model obsolet i sense empatia. És necessari treballar per transformar els zoos del món en llocs que realment ajudin als animals, en comptes de tractar-los com a mercaderia.
A Barcelona existeix una iniciativa legislativa popular de la campanya ZOO XXI i a Llatinoamèrica s’està treballant per començar a canviar el paradigma. Però hi ha molts interessos darrere del model actual.
Susi. Una elefanta a l’habitació busca impulsar aquestes iniciatives, visibilitzar la problemàtica i crear entre totes i tots el zoo del futur. Ens ajudes?
El nostre projecte documental
Hem plantejat aquest projecte documental a partir d’un disseny transmèdia, és a dir, diversificant la narració en diversos formats amb la finalitat de viure i participar d’experiències distintes determinades per les característiques de cada mitjà. El projecte l’integren 3 plataformes principals: un documental interactiu, una sèrie de 4 curtmetratges documentals (pensats per a televisió i passis amb col·loqui) i finalment, una app educativa amb format de videojoc, pensat per a audiències joves.
Vam començar a desenvolupar aquest projecte fa un any i en aquest temps hem tingut el privilegi de participar en diversos festivals i mercats de renom internacional:
El novembre del 2018 hem estat seleccionades pel Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient com a projecte Work In Progress destacat
L’octubre del 2018 vam ser convidades a Veggie World la fira més gran d’estil de vida vegà d’Espanya, pels valors ecologistes i compromesos pel benestar animal del projecte. Mira el vídeo aquí.
- L’agost del 2018, vam ser guardonades amb el primer premi en MEDIAMORFOSIS, l’esdeveniment transmèdia més important de Llatinoamèrica.
- L'abril de 2018, vam ser un dels 4 projectes seleccionats per participar a l'Interactive Pitch del festival DOCS Barcelona.
- El desembre de 2017, vam obtenir el primer premi del V Concurs de Guió Transmèdia, organitzat per *Guionistes Associats de Catalunya i el Mercat Audiovisual de Catalunya *(MAC).
Qui som
ANA LUZ SANZ. Directora
Buenos Aires, Argentina, 1985. Fotògrafa i directora de documentals des del 2005. El 2008 va crear AL AIRE a Buenos Aires, una acadèmia creativa i productora centrada en continguts audiovisuals. El 2013 va dirigir Puja, un documental transmèdia sobre la violència obstètrica, que va ser transmès pel Ministeri de Cultura Nacional i declarat d’Interès Cultural a Buenos Aires guanyant diversos festivals i premis internacionals. L’Ana Luz és activista pel benestar animal.
ALBERT BAQUERO. Productor
Productor executiu, realitzador i soci fundador de la productora Camille Zonca, és un ferm defensor de l'audiovisual com a instrument de transformació social. Amb més de 15 anys d'experiència en els sectors televisiu, documental i cinematogràfic de casa nostra, s'ha centrat especialment en la producció i realització de continguts de interès social i vinculats al món de l'educació: entre altres, els documentals No t'aturis(Don't Stop, corpoduït amb Televisión de Catalunya) i Transformar Educant; les docusèries La ciutat de les bèsties (betevé) i Al Pot Petit (Xarxa de Televisions Locals). En el terrent cinematogràfic, ha estat el productor executiu de la pel·lícula Sotabosc el segon llargmetratge del director David Gutiérrez Camps. També ha participat en més de 30 campanyes promocionals per a empreses, institucions i entitats culturals. Actualment l'Albert condueix la producció executiva d' Oh My Goig, sèrie de ficció transmèdia sobre educació sexual per a adolescents (i no tant adolescents), per a betevé i prepara la producció d'un nou programa de cuina sostenible per a la mateixa cadena.
Rosana Echarri
Coordinadora de Cuenco, cooperativa audiovisual amb base a Argentina. Politòloga, gestora especialitzada en projectes socials, culturals i ambientals, té una àmplia trajectòria en organismes públics nacionals, provincials, municipals i organismes multilaterals de crèdit internacional.
Ha realitzat múltiples accions per a fundacions, cooperatives, i altres organitzacions de la societat civil. Actualment, és assessora en comunicació en el procés de sanejament del riu argentí més contaminat, el Matanza Riachuelo i codirigeix la cooperativa de comunicació Cuenco, enfocada en el contingut que promogui el canvi global.
LES PRODUCTORES
Al Aire és una Acadèmia creativa i productora amb seu a Buenos Aires i Barcelona. Al Aire desenvolupa continguts audiovisuals per a empreses i institucions públiques. El 2014 i el 2015, l’acadèmia Al Aire va guanyar el premi World Photography Organization (WPO). El 2015 van produir el documental transmèdia Puja, que va ser declarat d’interès nacional pel govern de Buenos Aires. Va participar com a finalista a “Mediamorfosis”. Van ser guanyadors del premi “FOMECA” a la minisèrie i el premi “Un Barrio de Películas” atorgat per INCAA amb el curtmetratge “Un Tango Maldito”.
@alaireprodu
facebook.com/ALAIREPROD/
Camille Zonca és una productora amb seu a Barcelona, especialitzada en documentals, pel·lícules i formats de TV d’interès educatiu, especialment dirigits a audiències joves i compromesos amb valors de transformació social. El nostre portafoli inclou la sèrie transmèdia Oh My Goig - format d’educació sexual per a adolescents, produït per betevé 2017/18-; el llargmetratge documental Don’t stop ( No t’aturis , coproduït amb TVC-TV·, 2016); el llargmetratge de cinema independent Undergrowth ( Sotabosc , Sotobosque , 2018, retrat de la immigració africana al Gironès rural, dirigida per David Gutiérrez Camps) i 2 sèries documentals per a televisió, una d’elles amb temàtica animalista (La ciutat de les bèsties, betevé, 2014).
La realitzadora i directora de fotografia de Camille Zonca és Aïda Torrent, responsable de la cinematografia del curtmetratge de SUSI.
www.camillezonca.com
@camillezonca
facebook.com/productoraCamilleZonca/
A què destinarem les vostres aportacions?
Hem iniciat aquesta campanya de crowdfunding per aconseguir els diners necessaris per finançar el primer dels 4 curtmetratges documentals que volem produir. El primer episodi estarà centrat en Susi i la problemàtica de la captivitat.
Les despeses de producció estaran destinades a pagar el guió, el seu de l’equip de rodatge i muntatge, la banda sonora, les despeses relacionades amb el rodatge i els viatges internacionals per realitzar les entrevistes; així com les despeses que es deriven de la promoció i de la presència del documental a festivals de cinema i mercats televisius, entre altres costos.
Un 25% de la quantitat que ens hem fixar com a objectiu anirà destinada al pagament de l'IVA, la comissió de Verkami i la comissió dels pagaments online.
Calendari previst
Si aconseguim l’objectiu de la campanya de crowdfunding, calculem iniciar la preproducció a inicis del 2019, dur a terme el rodatge al febrer i març i acabar la postproducció a l’abril. L’entrega de les recompenses pels mecenes coincidiria amb el mes de maig, aproximadament amb l’esdeveniment sobre el sector dels documentals més important de la ciutat, el DOCSBarcelona.
Sobre les recompenses
A la columna de la dreta trobaràs detallades les múltiples recompenses que t’oferim, perquè puguis escollir la que més t’agradi i compartir-les amb altra gent que vulgui ser mecenes del projecte.
Aquí t’oferim una mica més d’informació d’algunes d’elles perquè puguis valorar quina t’agrada més!
Aparició i agraïment als crèdits com a mecenes.
Passi privat online.
DVD amb el documental + contingut addicional. Inclourà making of, entrevistes amb l'equip...
Samarreta oficial del documental amb un disseny exclusiu.
Samarreta de la plataforma ZOO XXI.
CD doble de ZOO XXI amb 26 cançons d’artistes d’estils variats com Love of Lesbian, Blaumut, Txarango, Niño de Elche, Inspira Banda, Joan Dausà, Mazoni, La Troba Kung-Fú, Anna Roig i L’ombre de ton chien, Pau Vallvé, The Lazy Lies o The Pinker Tones.
Guia pedagògica online per a pares i educadors.
Entrada doble per a la preestrena privada del documental + col·loqui a Barcelona.
Fanzine per nens sobre la història de la Susi amb il·lustracions.
Brindis i degustació Plant Based per a dues persones a càrrec del restaurant Väcka a Barcelona.
Projecció privada del documental + debat amb la presència de l’equip per a associacions (se sumaran despeses de transport).
Crèdits de productor associat o patrocini. Per més informació, contacteu a [email protected]
Com puc donar suport a aquest projecte?
Fes clic a la recompensa que més t’agradi de la columna de la dreta i segueix les instruccions, en menys de 3 minuts hauràs fet l’aportació. Si no ets usuari/a de la plataforma abans t’hauràs de registrar, i podràs pagar amb targeta de crèdit o Paypal.
Aconseguir l’objectiu de la campanya és tot un repte. Som la generació que veurà néixer el zoo del futur. Tu pots fer-ho possible! Ajuda’ns a difondre la història de la Susi a les xarxes socials i els mitjans. Comptem amb tu!
+ Info
www.freesusi.com
www.susiwebdoc.com
zooxxi.org
Fondation Franz Weber
liberaong.org
Segueix-nos a les xarxes:
Facebook
Instagram
Twitter
Premsa:
Caballo de Nietzsche
Galaxia Verde
Entrevista a Alejandra García a la RTN Argentina
Nuestras Voces
Un agraiment especial a la cineasta Eva Vázquez de Reoyo per cedir-nos el seu curtmetratge en stopmotion "Libera a Susi" (2012).
35 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.
Jesica Gomez
Juntos lograremos la libertad de Susi y de todos los sin voz!
santimdx5
Enhorabuena por el proyecto. Feliz de haber contribuido. Una sugerencia, ¿Podéis utilizar otra pasarela de pago que no la del BBVA? Este banco es responsable de decenas de miles de desahucios en España. Mirar la banca ética u otras entidades colaborativas. Gracias!
Marta Iserte
Ánimo!!! Al final lo conseguiremos!
Infancia03
Liberad a Susi! 😍💖
Carolina Isasi Vicondoa
Justo ayer di dinero para otros elefantes
Marcela Kleinschuh
Que buena iniciativa, es parte fundamental de reconstruir nuestra vida en sociedad. Otro incentivo para preservar las naturaleza e integrarlar orgànicamentw en nuestras ciudades.
Marcela Kleinschuh
Que buena iniciativa, es parte fundamental de reconstruir nuestra vida en sociedad. Otro incentivo para preservar las naturaleza e integrarlar orgànicamentw en nuestras ciudades.
Beatriz Latorre Garcia
Un granito de arena para que cambien los zoológicos
Yaracan Galicia
Estos doc tienen que ver la luz sí o sí, vamos!!
Yaracan Galicia
Estos doc tienen que ver la luz sí o sí, vamos!!