El 26 de junio... ¡ Estrenamos nueva web !
×

Descripción del proyecto

ACLARIMENT PREVI
El pressupost del projecte és de 12.000 €. El diners només els cobrarem en cas que recaptem la totalitat de l'import, sinó nosaltres ni Verkami cobrarem res. En cas de no assolir l'import, tampoc es passarà el càrrec per les donacions fetes. Per tant, és un tot o res.

EL PROJECTE
El català és una llengua parlada per uns 10 milions de persones. Això la fa la catorzena llengua més parlada de la Unió Europea i dins de les 100 llengües més parlades de les 6000 i escaig que hi ha al món. Per tant, en qüestió de nombres, el català és sens dubte una de les llengües més parlades del món. El català és una llengua mitjana, equiparable en nombre de parlants a llengües com el txec, el suec, el búlgar, i té més parlants que el danès, l’estonià, etc. Tot i aquests fets objectius, què passa amb el català què no passa amb aquestes altres llengües? Per què el català no es troba en una situació similar a les altres llengües comparables en nombre de parlants en països democràtics? Per què el seu ús no està normalitzat? Per què es donen com a normals comportaments que no ho són? Per què sovint s’abandona la llengua? Com són els usos reals del català? Quines dificultats hi trobem?

Nosaltres volem observar tot això sobre el terreny, és per això que volem anar a fer un tomb pel país, però no un tomb qualsevol, sinó que serà un viatge afegint-hi un element transgressor dels costums lingüístics establerts i heretats, encara ara, del temps de la repressió. Com reaccionarà la societat catalana davant d’aquest element? Què pot passar quan tenim un element que va en contra de l’establert? S’hi pot viure en català a Catalunya? No s’hi pot viure en català a Catalunya? Es compleixen les lleis que tenim en favor del català? Hi ha o no hi ha conflicte lingüístic? A Catalunya hi ha una societat realment bilingüe? Totes aquestes preguntes i moltes més, obtindran resposta al documental de “Són bojos, aquests catalans!?”

QUI SOM?
David Valls, diplomat en producció de cinema i televisió, estudiant de lingüística i autor de la idea original i amb la realització de Zeba Produccions.

El projecte és apadrinat per Tallers per la Llengua i la Plataforma per la Llengua.

A més, el documental compta amb l’assessorament tècnic i científic del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i el Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació (CUSC), tots dos de la Universitat de Barcelona.

PER QUÈ HO VOLEM FER?
L’objectiu d’aquest documental és respondre totes aquestes preguntes i saber quin és l’estat dels comportaments i usos lingüístics al Principat de Catalunya. Sabem el que ens diuen els informes, les notícies o les enquestes, però volem saber les respostes en primera persona, volem viure en català i volem saber fins a quin punt és possible. Volem respostes directes dels agents implicats, i, sobretot, volem transmetre totes aquestes respostes al màxim de gent i d’espectadors possibles. Volem demostrar que el català és una llengua útil amb una gran vitalitat, però que al mateix temps hi ha un sèrie de greus contradiccions, com també hi ha una sèrie d’elements (entre els quals hi ha el govern espanyol), que imposen una gran pressió per minorar el català. Per tot això i més volem fer aquest documental.

CAL UN DOCUMENTAL?
Sí, sí que cal. Si bé qualsevol estudi és necessari per copsar la realitat lingüística nacional per tal de poder-la analitzar i així poder respondre i actuar amb conseqüència, el format del documental ens permet obtenir resultats diferents.
D’entrada cal no obviar que gràcies a Internet i a les xarxes socials s’ha democratitzat la distribució de la informació. Això, amb la combinació de l’elaboració d’un producte de consum massiu, com és l’audiovisual, permetrà que el missatge arribi a moltíssimes persones; gent interessada, gent compromesa, però també gent que ni tant sols es plantegen aquestes qüestions o que tenen una idea esbiaixada o errònia de la situació.
Un documental és un format atractiu, que a més de dades, gràfics o conclusions d’estudi ens permet copsar la realitat tal i com és: gravarem situacions per tal de poder veure in situ l’estat de la llengua a certs sectors, parlarem amb els responsables i els exigirem explicacions… tot amb l’objectiu de respondre totes les preguntes anteriors.

COM HO FAREM?
Amb un format entre roadmovie, documental d’investigació i el punt crític propi dels documentals de Michael Moore. Trepitjarem part del país per conèixer en primera persona totes aquestes situacions, buscant els possibles conflictes, problemes, dubtes… i ho compararem amb la situació lingüística d’altres països que tenen una situació més o menys comparable amb la catalana o amb un nombre de parlants equiparable al de la nostra llengua.

Per poder aconseguir informació, elaborar el guió, o gestionar situacions quotidianes, comptem amb l’assessorament tècnic i científic de diverses entitats i institucions: Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i el Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació (CUSC), tots dos de la Universitat de Barcelona.

QUINA PART DEL PAÍS FAREM?
De moment hem decidit començar per Catalunya, això és el que va de Salses a les Cases d’Alacanar, i de Fraga al Cap de Creus. I la resta del país? Ganes no ens en falten, però implica un pressupost més gran i més dies de rodatge. De totes maneres, creiem en les segones parts, i en les terceres! Per tant, el documental quedarà obert per repetir l’experiment al País Valencià, a les Illes Balears i... a l’Alguer!

CINE FÒRUM
Un cop estigui fet, hi haurà una presentació i projecció oficial del documental en una sala de Barcelona i en diversos punts del país per concretar. La projecció serà oberta als mecenes que hagin donat un mínim de 35 € i per ordre de petició. En acabat de la projecció hi haurà un debat. El debat serà presidit per a un representant de cada una de les organitzacions que hi han participat: Plataforma per la Llengua, Gela, CUSC, Linguapax i Tallers per la Llengua. S’establirà un diàleg amb el públic assistent en forma de preguntes i respostes. En el debat es parlarà del documental i de la situació del català. El públic hi podrà intervenir.

COM I EN QUÈ INVERTIREM ELS DINERS?
El pressupost per fer aquest documental està comptabilitzat en 12.000 euros, que és la xifra que demanem i que volem assolir. Aquesta xifra comporta tot el procés per la gestació i realització del documental:

 • Recerca de documentació, estudis i qualsevol element necessari per elaborar el guió.
 • Treball en equip amb totes les parts implicades ja esmentades.
 • Gravació del documental, amb equipament audiovisual d’alta definició.
 • Refer el guió i edició del vídeo.
 • Postproducció tant d’àudio com de vídeo.
 • Equip personal necessari: un director, un realitzador, un presentador, quatre operadors de càmeres i dos auxiliars, dos tècnics de so, un productor.

ENLLAÇOS DIRECTES DELS COL·LABORADORS I CREADORS
David Valls;
Zeba Produccions;

Padrins:
Tallers per la Llengua;
Plataforma per la Llengua.

Assessorament científic:
Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades de la Universitat de Barcelona GELA;
Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació (CUSC) de la Universitat de Barcelona;

 

Comparte el proyecto con tus amigos

Publica el widget del proyecto
Selecciona el tipo de widget que más encaja con tu web. ¡Es solo copiar y pegar!


Preguntas y respuestas(20)

 • Quan s'emetrà la segona part sobre el País Valencià?

  hecha por James

  L'estem preparant. Si tot va bé al setembre traurem el Verkami per recaptar el pressupost necessari per poder-lo realitzar. Gràcies pel teu interès!

 • Hola! Em va agradar molt el documental - el tema de la llengua catalana sempre m'ha interessat (sóc anglés i he començat a aprendre català!) La meua pregunta és: de què es tractaria la segona part?

  hecha por James

  hola! serà al País Valencià.

 • Jo em presto voluntàriament a subtitular-lo al alemany. Tant aquesta part, com les parts que encara manquen, però que segur que fareu! Es vital rodar a tot el pais, perque les zones més vulnerables ho vegin, prenguin consciència i s'organitzin.

  hecha por Robert

  Robert,

  escriu-nos a sonbojos@gmail.com i en parlem!

  molt agraïts! David

 • M'acabo d'assabentar del vostre projecte i el documental, a través del butlletí de la xarxa d'entitats. Malauradament em vaig perdre la presentació del dia 26 d'abril. Hi ha alguna manera de poder veure el documental¿ el penjareu a algun lloc?gràcies

  hecha por Dolors López

  Benvolguda Dolors,

  Disposem del DVD el qual et podem fer arribar on ens diguis. Adquirir el dvd té una condicions particulars. Ens pots escriure a sonbojos@gmail.com i te'n fem cinc cèntims.

 • Fa anys, al pujar a un taxi per demanar que em portés al carrer Montseny, al Teatre Lliure, em va contestar, "no sabía que habia un teatro gratis", encara ric ara...

  hecha por lau
 • Hola! He vist que aquest divendres l'estreneu a Gràcia. L'esdeveniment és obert a tot el públic? No vaig ser mecenes del projecte (no n'havia sentit a parlar mai...>_agradaria molt poder-lo veure! Gràcies i que sigui un èxit!

  hecha por Anna

  Hola Anna, Pots venir-hi, cap problema!

 • No se on contestar-vos, acabo de fer la meva donació i voldria romandre en l'anonimat. No cal publicar aquest missatge. Gracies per la vostra feina. Only 102 characters left, i voldria dir tantes coses sobre aquest tema.Una abracada.

  hecha por o_s

  tranquil! romandràs a l'anonimat. Potser rebràs missatges, però s'envien a tots els mecenes per igual.

  gràcies per la teva confiança i una abraçada, David Valls

 • Hola, Tinc una suggerència per el vostre vídeo si us agrada. Serien gags de la vida real que ens passen als barcelonins tan sovint. Entrar en un taxi i demanar -Al poble espanyol, i el taxista respon :-ein? traduïm - Al pueblo espanol, i respon -ah!

  hecha por o_s

  Benvolgut Òscar, (un altre cop!)

  Gràcies pel teu suggeriment. Bé, el documental ja anirà una mica en aquesta línia, en alguns aspectes.

  Cordialment, David Valls

 • Hola, voldria saber si la donació altruista podria ser variable, en el meu cas m'agradaria donar mes d'un Euro, però també restar en l'anonimat sense sortir als crèdits.

  hecha por o_s

  Benvolgut Òscar,

  Si et va bé, pots fer qualsevol de les donacions que ja hi ha posades, des dels 10 € fins als 1000 €. Si vols que sigui altruista, quan l'hagis feta ens ho dius i ho tindrem en compte i no sortiràs als crèdits, ni rebràs cap de les coses que hi figuren.

  Ara si vols fer una donació entre 1 i 10 €, digues la xifra i te la creem en un moment!

  Moltíssimes gràcies pel teu interès. David Valls

 • Que incloureu el cas dels nouvinguts? El meu marit estat-unidenc va decidir estudiar català quan vam arribar i ara estem molt descoratjats. Pel seu aspecte asiàtic, la gent li nega el dret de parlar català i amb prou feines pot practicar-lo.

  hecha por ruben&seiji

  Benvolguts Ruben i Seiji,

  Primer de tot gràcies per la vostra generosa aportació!

  El documental tractarà el tema dels nouvinguts i el català d'una manera força original, de fet, en farem l'eix central. Crec que el teu marit s'hi sentirà molt identificat i esperem que li doni prou força per defallir!

  Cordialment, David Valls

 • ¿Es un chiste, verdad?

  hecha por Samuel

  com la vida mateixa...

 • Jo no faig una pregunta sinó una declaració que va en la línia del vostre objectiu: Jo, Josep Estruch i Traité, vaig deixar de parlar castellà el maig de 1974. Han passat 38 anys i mig i encara no l'he tornat a fer servir. Si jo puc, tu pots!

  hecha por Josep Estruch i Traité

  Benvolgut Josep,

  Jo sóc nat del juny del 73 i posem que cap a l'any ja comences a dir alguna cosa, és a dir, que cap al juny del 74.... jo ja he parlat sempre en català, no he arribat a parlar mai en castellà amb ningú, mentre a viscut a Catalunya. Així doncs, si comptem des del juny del 74 em guanyes per un mes. Tant de bo tothom fes com tu!

  Guanyarem! David Valls

 • Felicitats David, em sembla fantàstic aquest projecte , feu país, rondeu força i després feu difusió del video perquè tothom hi pugui tenir accès! Hi contribuiré encantada

  hecha por M Antònia

  Benvolguda M. Antònia,

  Moltes gràcies pel teu comentari i per la teva aportació! Gràcies per fer-ne difusió! Amb gent com tu segur que ho aconseguirem!

  Cordialment, David

 • Us heu plantejat que sovint el problema principal el tenim o tenen molta part dels catalans? Com és que en Josep dels cafès no va fer res en 45 anys per aclarir que el volia amb gel?

  hecha por e27

  Hola e27!

  En Josep dels cafès feia una cosa que ben poca gent fa: parlar sempre en català, encara que li parlessin en castellà. Malauradament el que feia en Josep ho fa ben poca gent, per no dir gairebé ningú... i és per això que els cambrers no l'entenien. Obstinat com era, ho va pagar amb la vida.

  Gràcies per la teva consulta! David Valls

 • M'ho he llegit de cap a peus i he entès perfectament que "creiem en les segones parts, i en les terceres!" És per això que us he dit que, quan arribin aquestes segones i terceres parts, ja m'avisareu, i amb molt de gust hi contribuiré.

  hecha por Oriol Gil Sanchis

  Benvolgut Oriol,

  Sinó aconseguim els diners per fer una primera part, òbviament no n'hi haurà per a 2s i 3s parts per fer la resta del país, i llavors no farem ni una cosa ni l'altra. O és que potser no som on país, i què cadascú es pagui el que és seu? i per tant, que cadascú faci el seu documental?

  En tot cas, t'avisarem si ho aconseguim.

  Cordialment, David Valls

 • Deia eloi de subtitular-ho, i la resposta deies per subtitular-ho al castellà, francés i anglès, i jo proposo de subtitular-ho al català, així ma germana que no hi sent, i és catalana, també ho entendrà. Moltes gràcies. Ramir

  hecha por Ramir

  Benvolgut Eloi,

  La teva proposta encara em sembla més interessant. De poc serveix traduir-ho a d'altres llengües, si primer no aconseguim d'arribar a la gent de casa. Ens ho apuntem.

  Cordialment, David Valls

 • Quan abordeu la llengua de Salses a Guardamar i de Fraga a l'Alguer, ja m'avisareu. Mentrestant, no compteu amb la meva contribució!

  hecha por Oriol Gil Sanchis

  Benvolgut Oriol,

  Enmig de tant text, no sé si has arribat fins al final de tot. Et copio el que diu la part de baix del projecte (ho tens a la plana web):

  "QUINA PART DEL PAÍS FAREM? De moment hem decidit començar per Catalunya, això és el que va de Salses a les Cases d’Alacanar, i de Fraga al Cap de Creus. I la resta del país? Ganes no ens en falten, però implica un pressupost més gran i més dies de rodatge. De totes maneres, creiem en les segones parts, i en les terceres! Per tant, el documental quedarà obert per repetir l’experiment al País Valencià, a les Illes Balears i... a l’Alguer!"

  Així doncs, fer un documental val molts diners i aconseguir-los és difícil. Volem fer tots els Països Catalans, però això implica molt més dels 12.000 € que demanem, i com que som d'aquí dalt comencem per dalt. Però necessitem a la gent del sud, i de les Illes, i d'Andorra per poder fer el documental aquest inicial, com després necessitarem a la gent de Catalunya, també, per poder fer la resta del país, açò és, País Valencià, etc.

  Per tant, et necessitem!

  Cordialment, David Valls

 • per què en lloc de 10,25,i cap a munt...no demaneu tan sols un euro d'aportació per persona???no cal tenir certificat de haver participat,el plaer de fer-ho,després de veure el video del taüt ja val la pena.!!feu una bona promoció al facebooke.

  hecha por asceta

  Ja ho tens fet!

  Gràcies per la proposta.

  David Valls

 • A València ens cal més iniciatives d'aquest tipus, serem els pròxims? Cada cop més disminueix el nombre de parlants, augmenten iniciatives de secesionisme lingüístic, així com la diglòssia i la substitució pel castellà. Catalunya, ajuda'ns! :(

  hecha por Lluis

  Benvolgut Lluís,

  En el projecte ja expliquem que no descartem segones i terceres parts amb el País Valencià i les Illes Balears. Ara és important poder aconseguir el finançament per fer aquesta primera part i que tingui èxit... molt agraït, David Valls

 • Sembla un projecte molt interessant. Us heu plantejat subtitular-lo un cop estigui acabat? Podria ser un document d'especial interès per a gent que vulgui conèixer el tema, tant a Espanya com a Europa. Bona iniciativa gràcies.

  hecha por eloi

  Benvolgut Eloi,

  Doncs no ens ho havíem plantejat però pensem que és molt bona idea això que ens dius. Subtitular-lo al castellà, francès i anglès estaria prou bé. I de fet, si el pressupost dóna, com més llengües millor!

  En prenem nota!

  Moltíssimes gràcies pel teu interès!

  David Valls

Si quieres saber más pregúntale al autor

SÓN BOJOS, AQUESTS CATALANS!?

SÓN BOJOS, AQUESTS CATALANS!?

Conseguidos12.378€
de12.000€
100% conseguidos Conseguido!
A la majoria de catalanoparlants, quan els parlen castellà o en francès, canvien de llengua. Hi ha moltes coses que no són en català. Què passaria, doncs, si introduíssim un element transgressor d'aquesta realitat lingüística? Què podria passar si, de cop, el català fos una llengua imprescindible?
A la majoria de catalanoparlants, quan els parlen castellà o en francès, canvien de llengua. Hi ha moltes coses que no són en català. Què passaria, doncs, si introduíssim un element transgressor d'aquesta realitat lingüística? Què podria passar si, de cop, el català fos una llengua imprescindible?
Creado en: Barcelona

¡Gracias! Esta campaña de crowdfunding terminó el 16 de Octubre de 2012.

 
 • Aportando 1€
  8 Mecenas

  Aportació altruïsta. Per a aquells que han rigut amb el vídeo.

 • Aportando 10€
  54 Mecenas

  Surts als crèdits + Un certificat de mecenatge.

 • Aportando 25€
  86 Mecenas

  Surts als crèdits + Certificat de mecenatge + DVD.

 • Aportando 35€
  68 Mecenas

  Surts als crèdits + Certificat de mecenatge + DVD + Assistència a l’estrena amb debat + Marxandatge de la Plataforma per la Llengua (samarreta i adhesius).

 • Aportando 50€
  30 Mecenas

  Surts als crèdits + Certificat de mecenatge + DVD + Visita a la seu de la Plataforma per la Llengua + Marxandatge de la Plataforma per la Llengua (samarreta i adhesius) + Assistència a l’estrena amb debat.

 • Aportando 100€
  10 Mecenas

  Surts als crèdits + Certificat de mecenatge + DVD + Descàrrega digital del documental + Visita a la seu de la Plataforma per la Llengua + Marxandatge de la Plataforma per la Llengua (samarreta i adhesius) + Assistència a l’estrena amb debat.

 • Aportando 200€
  1 Mecenas

  Surts als crèdits + Certificat de mecenatge + DVD + Descàrrega digital del documental + Visita a la seu de la Plataforma per la Llengua + Marxandatge de la Plataforma per la Llengua (samarreta i adhesius) + Assistència a l’estrena amb debat.

 • Aportando 300€
  2 Mecenas

  Surts als crèdits + Certificat de mecenatge + DVD + Descàrrega digital del documental + Visita a la seu de la Plataforma per la Llengua + Marxandatge de la Plataforma per la Llengua (samarreta i adhesius) + Assistència a un dia de muntatge del documental + Un exemplar del llibre “De la consciència a la conducta” de Tallers per la Llengua + Assistència a l’estrena amb debat + Cartell litografiat sèrie limitada d'Antoni Tàpies.

 • Aportando 500€
  2 Mecenas

  Surts als crèdits + Certificat de mecenatge + DVD + Descàrrega digital del documental + Visita a la seu de la Plataforma per la Llengua + Marxandatge de la Plataforma per la Llengua (samarreta i adhesius) + Assistència a un dia de rodatge del documental + Un exemplar del llibre “De la consciència a la conducta” de Tallers per la Llengua + Participació com a alumne en un TELP (Taller d’Espai Lingüístic Personal) de Tallers per la Llengua + Assistència a l’estrena amb debat + Cartell litografiat sèrie limitada d'Antoni Tàpies.

 • Aportando 1.000€
  3 Mecenas

  Surts als crèdits + Certificat de mecenatge + DVD + Descàrrega digital del documental + Visita a la seu de la Plataforma per la Llengua + Marxandatge de la Plataforma per la Llengua (samarreta i adhesius) + Assistència a una sessió de creació del guió amb dret a col•laborar activament amb l’elaboració d’escenes + Assistència a un dia de rodatge del documental + Un exemplar del llibre “De la consciència a la conducta” de Tallers per la Llengua + Participació com a alumne en un TELP (Taller d’Espai Lingüístic Personal) de Tallers per la Llengua + Assistència a l’estrena amb debat + Cartell litografiat sèrie limitada d'Antoni Tàpies.

¡Gracias! Esta campaña de crowdfunding terminó el 16 de Octubre de 2012.

 

Proyecto destacado por Vilaweb

Blog del proyecto (18)

 • 03.09.2013

  què ens passa, valencians!?

  Benvolguts mecenes i seguidors en general, Gràcies a tots vosaltres va ser possible de fer el… leer más
 • Verkami_6c15aad3bbed8dcfaeee18da30186a73
  08.02.2013

  Ja hem acabat el rodatge!

  Benvolguts mecenes, amics i companys! Avui mateix hem acabat el rodatge. Ha estat una experiència… leer más
 • Verkami_d9214fac9792b161e0572117d49d7302
  31.01.2013

  ja som de rodatge!

  Benvolguts mecenes, El rodatge del documental ja ha començat. Hem passat per Girona, també hem passat per Catalunya del Nord on, entre d'altres coses ens han entrevistat a Ràdio Arrels.
18 actualizaciones más verlas todas

Autor/a del proyecto

Foto de David Valls
David Valls
David Valls: lingüista i creador de Són bojos, aquests catalans!? i Què ens passa, valencians!? Leer más
David Valls tiene 0 proyectos más en verkami. Puedes encontrar más información en https://about.me/davidvalls