"Gran Canària és un quadre que ningú mira amb detall. Un quadre on es veuen palmeres, sol i platja. Es veu la part bonica, els 25º de temperatura diaris que sembla que s'imposen per decret. Però quan t'acostes al quadre es veuen traçades gruixudes. Veus que en l'oli queden grumolls. I en aquest grumoll hi ha misèria, fam, gent que és molt vàlida i que està vivint al carrer. En els petits fragments d'aquest quadre es pot veure a una població que ha aixecat tot el que veiem, però que no obstant això viu al carrer perquè no tenen un sostre per a ells mateixos".
Fragment de l'entrevista a Ruymán Rodriguez, Sindicato de Inquilinos Gran Canaria.
Precaristes és un documental sobre la lluita per l'accés a l'habitatge que estan duent a terme les veïnes del Sindicat d'inquilines de Gran Canària. El nostre objectiu és presentar alguns dels projectes d'habitatge autogestionats que hi ha a l'illa com La Comunitat Esperança, El Refugi i La Il·lusió, entre d'altres.
Projectes organitzats i habitats per persones pobres i en risc d'exclusió social; famílies colpejades per la "crisi", aturades de llarga durada, migrants sense papers, mares amb menors a càrrec que han estat víctimes de violència masclista i així un llarg rang de perfils socials que il·lustren la composició de la misèria canària.
Les més vulnerades i oblidades per l'administració, les expulsades del sistema, que només compten amb les seves mans i amb el suport de la Federació d'Anarquistes Gran Canària. Mitjançant els relats de la seva lluita diària i les seves vivències, ens acostem a la cara menys atractiva i publicitada del "Carib europeu".
Per què a les Canàries?
Des del seu naixement, però des de la distància, hem seguit amb atenció les propostes d'autoorganització i acció en matèria d'habitatge que plantejava des de feia anys la Federació Anarquista Gran Canària (FAGC).
Vam voler conèixer de primera mà algun dels seus projectes impulsats i referents a les nostres geografies com la Comunitat Esperança i el Sindicat d'inquilins de Gran Canària; projectes centrats entorn de l'habitatge, el reallotjament i l'acompanyament i suport a famílies socialment vulnerables. Hem decidit explicar-ho a través d'un documental, amb l'objectiu d'expandir la lluita i els aprenentatges d'aquestes persones que, per la seva condició econòmica i orogràfica, es troben doblement aïllades en una illa.
Volíem fer-ho en sintonia amb les veïnes afectades, a través d'un llenguatge audiovisual que dignifiqués les seves trajectòries vitals i els seus processos d'organització i empoderament social.
Per tant, amb un tractament sensible i sensibilitzat, però allunyat de sensacionalismes, victimitzacions i enfocaments en format "carnassa" amb els que generalment s'aborda la qüestió de la precarietat en l'accés a l'habitatge.
La idea sempre ha estat fer un treball periodístic, rigorós i de qualitat, donant veu a diferents actors socials i polítics de l'illa com la PAH Canàries, la conselleria d'habitatge, juristes i acadèmics. Malgrat això, ens allunyem del concepte-trampa de l'"objectivitat". Mantenint en el nostre enfocament la crítica cap a una realitat social (també la canària) profundament condicionada per les relacions estructurals de poder, opressió i legitimitat.
El projecte tindrà una durada de 40-50 minuts, s'ha gravat majoritàriament a 4K i esperem poder-lo presentar el maig del 2018, coincidint amb el cinquè aniversari de La Comunitat Esperança. De moment compartim el teaser del documental.
Sobre els projectes precaristes
Sindicat d'Inquilins de Gran Canària
El primer sindicat d'inquilines de l'Estat, format per les mateixes veïnes afectades; inquilines, ocupes, indigents i precaristes. A través de la negociació o mitjançant l'acció directa, el sindicat socialitza subministraments, per desnonaments, reallotja persones sense sostre o recorre a vagues de lloguers en suport a famílies necessitades, que no tenen altra alternativa que la indigència.
En unes illes amb 138.000 cases buides i una mitjana de 15 desnonaments diaris, els edificis ocupats pel col·lectiu són sempre de bancs o entitats públiques, mai de particulars.
Gràcies al fet que la majoria de persones reallotjades s'impliquen més tard en les accions del Sindicat i de la FAGC, el moviment creix dia a dia. Ja han aconseguit donar aixopluc a més de 1200 persones, paralitzar 3 desallotjaments massius i ocupar més de 400 immobles buits.
Comunidad La Esperanza
Quatre blocs d'habitatges a Santa Maria de Guia on 280 persones -150 menors- s'autoorganitzen en la que probablement sigui la ocupació més gran feta per famílies a tot l'Estat. L'Esperança funciona mitjançant assemblees i comissions de gestió de les veïnes com: reallotjament, manteniment, solidaritat i tresoreria. El projecte, nascut fa 5 anys i propietat de la SAREB, ja ha resistit a un intent de desallotjament i s'ha convertit en una comunitat referent, tant a l'arxipèlag com a la península, des d'on reivindicar i exercir el dret a l'habitatge.
Els Barracones del Conde
El Sindicat ha paralitzat el desallotjament dels Barracons del Conde, a San Bartolomé de Tirajana. Des de fa més de 50 anys, famílies de treballadors del Comte de la Vega Gran viuen a quadres per a animals habilitades com a habitatge per elles mateixes al llarg d'aquests anys.
Avui, el Comte, també desenvolupador del sector turístic de l'illa, vol desprendre d'aquests terrenys i els seus habitants, efectuant un desnonament massiu, incomplint els contractes acordats en el passat amb les seves inquilines
La Ilusión
Ubicada en un bloc propietat de la SAREB i abandonada durant anyos en estat de degradació, la finca ha estat rehabilitada per 11 famílies. (41 persones, 20 menors).
El Nido
Una alternativa habitacional als centres d'acollida per a dones maltractades per les seves parelles. Un espai de seguretat, refugi, empoderament i teràpia. Un projecte impulsat el 8 de març, Día de la Dona treballadora, per i per a dones. Tot i que avui dia l'espai físic està desallotjat, la voluntat del Sindicat i la necessitat social de fer-lo renéixer segueix intacta
El Refugio
Municipi de Telde. Quatre chalets abandonats, que mai es van estrenar i no consten al registre de la propietat, han estat ocupats pel Sindicat per a allotjar a famílies sense recursos.
Qui som
InèrciaDocs és el nom que ens uneix en el nostre primer documental. Som Àlex, Marc i Guille; amics i aborígens crescuts a Barcelona i Mollet. Tenim menys de trenta anys i venim de trajectòries lligades al camp de la realització audiovisual, el periodisme i l'activisme social i comunicatiu.
Aquest és un projecte totalment autogestionat i sense ànim de lucre. Hem afrontat tots els costos tècnics i logístics que implica viatjar i fer un documental a Gran Canària, així com el procés de creació i producció.
No tenim subvencions ni crèdits. No venim de part de cap partit polític o entitat.
Ja ha passat més d'un any des que ens vam reunir per primera vegada per arrencar el projecte, un any ple d'anècdotes i molt aprenentatge. Durant aquest any i els 18 dies de rodatge, la nostra voluntat sempre ha estat i serà la d'implicar al màxim nombre de col·lectius, persones i espais en la difusió d'aquest documental per expandir, així, aquesta digna lluita.
Per això, comptem amb la col·laboració de diferents col·lectius socials, de la comunicació i de la música:.
- La Directa, mitjà de comunicació cooperatiu en català d'actualitat, investigació, debat i anàlisi amb dotze anys de trajectòria. Un projecte assembleari, autogestionat i descentralitzat, que entén la comunicació com una eina de transformació social, col·locant en el centre del seu projecte el relat dels moviments socials.
La Directa, que ha seguit i cobert periodísticament des de fa anys la lluita de la FAGC i el SIGC, col·labora amb el projecte donant suport a la difusió de les futures projeccions del documental.
El Col·lectiu Bauma és un col·lectiu editorial i d'arts gràfiques que aporta al projecte l'edició artesanal del llibre "Las ideas, los hechos. Federación Anarquista Gran Canária" que oferim a les recompenses a les mecenes.
***"Mirem de construir dia a dia xarxes de suport mutu i trencar amb el treball assalariat.
Compartim, de manera curosa i artesanal, les lluites, somnis i experiències que envolten el nostre dia a dia. Aportem el nostre gra de sorra en els camps de l'edició, el disseny, l'enquadernació artesanal, la il·lustració, la serigrafia, la correcció i traducció"***
Del blog del Col·lectiu Bauma
- El grup Sílvia Tomàs, dedicarà el tema La Esperanza, compost especialment per a musicar el documental. A més, el seu últim treball autoproduït el 2017, "Següent Pas", serà una de les recompenses que oferim per a les mecenes.
Des de l'any 2012, el trio proposa "cançons i lletres que es posicionen, que són crítiques i que apel·len a la responsabilitat dels individus de fer-se càrrec de la pròpia vida. Ho fan des de diferents espais, molts d'ells oberts i autogestionats, així com festivals, bars o centres culturals".
- ***"La música com a arma comunicativa ha estat al llarg d'aquests anys de creixement i aprenentatge, i segueix sent encara, la manera que tinc i faig servir per canalitzar les emocions, vivències i experiències que m'ocorren en la societat en què es viu i en la cultura que s'imposa.
Actualment, i després d'haver caminat amb altres companys, m'acompanyen, en la vida i la música, Guillem Boada en el teclat i Mateu Martínez a la guitarra flamenca. Dos músics que han escollit viure desperts i sensibles al que ens envolta, preguntant i qüestionant-se. I que han convertit també el seu instrument en una arma que fa ressò del què en el present ens passa"***
De la pàgina web de Sílvia Tomàs
Sobre les recompenses
El llibre "Las ideas, los hechos. Federación Anarquista Gran Canària" és una preciosa edició artesanal elaborada pel Col·lectiu Bauma l'any 2015. Un treball per desgranar la naturalesa de la FAGC, recopilant les reflexions teòriques i de la seva experiència dels últims anys en l'anarquisme combatiu de barri, així com un recull dels seus tuits més destacats.
"En aquests anys de lluita hem esquivat bastantes bales, hem desenvolupat un treball esgotador, extenuant, i la repressió s'ha acarnissat amb nosaltres; hem parat desnonaments, la majoria de les vegades tirant més de les eines, l'enginy i la voluntat que del suport de les organitzacions polítiques; hem ocupat centenars d'immobles en els quals hem reallotjat a un miler de persones, mentre ens reunim com bandolers en els camps per la inseguretat de tenir una seu fixa; hem iniciat i impulsat l'ocupació més gran de l'Estat i hem pagat el seu preu en suor i experiència; hem fet moltes coses que encara tenen gust de poc".
Fragment de “Las ideas, los hechos. Federación Anarquista Gran Canaria”
- El disc "Següent pas" és un conjunt de 12 cançons editat de forma autoproduïda i publicat sota llicència Creative Commons per Sílvia Tomàs Trio en 2017.
Una de les cançons que integren el disc és «Carta a Kobane», un homenatge a la lluita en el Kurdistan de Síria a través de la interpretació de les paraules d'una miliciana kurda a la seva mare.
- "Un disc dedicat a totes les persones que lluiten per dins el que volen veure fora i que lluiten fora el que volen veure dins. A totes les que ja han marxat i ens han deixat llavors per tenir cura, llavors d'amor, d'empatia i solidaritat. A tots els que ens hem anat trobant i ens reconeixem humans. En aquest camí de qüestionar l'ordre establert i plantejar respostes, de reconciliar i confrontar experiències, de navegar entre la impotència i la capacitat de millorar ... És d'on sorgeixen aquestes cançons que les sentim més col·lectives que pròpies".
A què destinarem les vostres aportacions
Les aportacions aniran destinades principalment a cobrir els costos logístics, tècnics i de postproducció (edició, etalonatge, disseny de so, distribució i presentació a Barcelona i Gran Canària). També per als costos de l'enregistrament del tema L'Esperança i per a l'enviament de les recompenses.
(Nota: Per a les trameses de recompenses a les Canàries contactarem més endavant amb les mecenes de les illes per fer un enviament col·lectiu a un espai encara per concretar.)
En cas d'aconseguir el nostre objectiu i superar-lo, ens agradaria fer una aportació a algun dels sindicats de llogaters o col·lectius d'habitatge de l'estat que treballen des de i amb els barris.
Les que vulgueu fer alguna aportació i no tingueu targeta de crèdit ens podeu escriure un correu electrònic: [email protected]
Calendari previst
Volem finalitzar el muntatge i presentar el documental el maig del 2018, mitjançant projeccions a Barcelona i Gran Canària, coincidint amb el cinquè aniversari de La Comunitat Esperança.
Després, si hi ha interès, el documental pot projectar-se en altres espais i geografies.
Les mecenes rebran les recompenses un mes abans de l'estrena del documental
+ Info
Sobre el documental:
Facebook: @inerciadocs
Twitter: @InerciaDocs
Mail: [email protected]
Vimeo: https://vimeo.com/inerciadocs
Sobre la FAGC i el SIGC:
Blog de la Federación de Anarquista de Gran Canaria
Blog del Sindicato de inquilinos
Artícles periodístics:
Diagonal 17/04/13
AraInfo 02/04/17
La Directa 06/09/17
La Directa 31/07/15
6 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.
Ramon
Cuando ya nada te queda es cuando todo lo puedes conseguir
jmlosadava
Cosas como estas valen la pena, sin duda
[email protected]
Una abrazo y a lluitar por las personas necesitadas de un derecho básico como una vivienda digna.
Hora D Revolta
Con ganas de verlo ya. Un abrazo des de Tarragona, ya os invitaremos a presentarlo.
Roger Umpiérrez Andiñach
Adelante con la lucha! Seguimos en pie des de Catalunya hasta Canarias por una vida digna!
Roger Umpiérrez Andiñach
Adelante con la lucha! Seguimos en pie des de Catalunya hasta Canarias por una vida digna!