La història
En l'estiu de 1968, coincidint amb el boom del turisme a Espanya, un nou so sorgit en els guetos gitanos de Barcelona va posar a ballar a mig món. Països com Holanda, Alemanya o Mèxic es van rendir al so que marcava Pere Pubill Calaf, Peret (gitano d'origen humil nascut a les barraques de Mataró) qui, amb tan sols una guitarra espanyola i dues palmeros, va barrejar a ritme de rock sons de la guaracha cubana, mambo i flamenc, donant a llum a aquest nou gènere: la rumba catalana.
Però el 1982, de manera imprevista, Peret abandona la música per dedicar-se de ple a la religió. Convertit en pastor de l'església evangelista de Filadèlfia, Peret desapareix durant 10 anys de l'escena pública. També en aquella època la rumba catalana havia deixat de ser popular, ja que per ser coetània al franquisme, se l'havia relacionat amb aquest període fosc.
Els anys passen, i en els 90 la rumba catalana és reivindicada per una nova generació de músics que la fusiona amb altres sons.
Peret i la seua música tornen a estar de moda, i la ciutat de Barcelona es rendeix en homenatge, convidant-el 1992 a tocar a la clausura dels Jocs Olímpics.
En aquesta època comença a ser anomenat "el Rei de la Rumba", i sorgeixen diverses i molt diferents teories sobre l'origen de la rumba catalana. Però quan Peret tracta de reivindicar el seu paper de creador (i no de rei), molts no li prenen seriosament.
En 2018, quatre anys després de la mort de Peret, la seva família es reuneix durant els dies previs al casament d'Amy.
Durant aquestes trobades Santa Salvat (néta de Peret i mare d'Amy), tractarà d'indagar sobre els orígens d'aquesta música, no poques vegades sotmesos a controvèrsia.
A través d'aquestes converses, i de la veu en off del propi músic, la pel·lícula fa viatjar l'espectador, revisant els llocs i històries que van definir la seva vida i el naixement de la rumba catalana. Ens ajudes a explicar-ho?
El naixement de “Yo soy la rumba”
“Yo soy la rumba” neix quan, a finals de 2015, Santa Salvat proposa a la directora Paloma Zapata dur a terme aquest projecte. Santa està convençuda que encara no hi ha un documental definitiu sobre el seu avi, i que després del naixement de la rumba catalana hi ha moltes històries encara per ser comptades.
És en aquest moment quan vam començar la investigació i la recerca de documents i testimonis reveladors. Apareixen un gran nombre de fotografies i enregistraments, i el guió comença a ser escrit.
Després de més de dos anys, i d'aconseguir un gran nombre de suports, una gran part del finançament, tenim un projecte amb forma i un guió ja es podrà rodat. Ens ajudes a aconseguir-ho?
Com serà el nostre documental?
Com molts artistes gitanos, Peret es va envoltar de la seva família per desenvolupar el seu projecte artístic.
Ells el van acompanyar en els seus viatges per tot el món en l'època de més èxit, però també hi eren durant el procés de gestació de la música que va consagrar a Peret.
Ningú millor que ells pot explicar com va succeir tot. Curiosament, tot i que s'ha especulat àmpliament sobre aquest tema, molts d'aquests testimonis no han estat recollides.
El rodatge de la pel·lícula es porta a terme coincidint amb les noces d'una de les besnétes de Peret: Amy.
En aquests dies de retrobament, festeig i celebracions, aquesta família gitana es reuneix en situacions casuals, i quotidianes, compartint música, converses i records, que resulten reveladors per aclarir el veritable origen de la rumba catalana.
Aquestes escenes s'alternen amb l'apassionant relat en primera persona del propi Peret, que amb una gran saviesa narra alguns dels episodis que van marcar la seva vida: des del seu naixement a les barraques de Mataró fins a la seva èxit internacional, passant per la seva declivi i la seva resurrecció final.
A través d'aquest recorregut descobrirem en profunditat a l'home famós, però també al desconegut. A l'aventurer i al pare de família. A l'gitano i al paio. A l'narrador exagerat i al que oculta detalls. A qui utilitza un corrosiu sentit de l'humor i que s'emociona sense remei. A l'home savi que al final de la seva vida va saber treure conclusions; una crònica sobre la seva forma de pensar, sobre la seva família, sobre les seves cançons, sobre la seva peculiar manera de viure, en definitiva, sobre les seves pors i desitjos.
Tractarem de resoldre el misteri de la vida del músic que un dia es va treure del barret de copa un dels majors fites culturals de la música popular feta a casa nostra.
Després d'un exhaustiu treball de recerca de més de dos anys, hem arribat a reunir un gran nombre d'imatges d'arxiu, enregistraments d'àudio i altres documents, molts d'ells inèdits. Aquest valuós material documenta la part més desconeguda de la biografia de Peret.
El relat de Peret és ple d'històries fantàstiques, i encara que ell assegura que són reals, moltes vegades resulten difícils de creure. En aquests capítols més capritxosos la directora se serveix de la ficció, amb escenes recreades en què, en lloc d'actors, són els mateixos familiars de Peret els que donen vida a personatges d'altres èpoques.
Peret ja s'ha anat però el seu llegat no marxarà mai. Peret afirmava que sempre és "preferible riure que plorar". Així que ... seguim tocant palmes.
El documental compta, finalment, amb una acurada selecció de temes musicals originals de Peret per a la banda sonora de la pel·lícula, molts d'ells pertanyents a la seva primera època musical (són els més desconeguts, i d'una gran qualitat artística). A més comptarem amb una BSO de luxe, composta per Daniel Pubill, nét i deixeble musical del mestre.
Sobre les recompenses
Totes les recompenses físiques que posem a la vostra disposició són exclusives, i reservades per a aquells que heu cregut en nosaltres i ens heu donat suport des del principi.
MOLT IMPORTANT
Si vols que ** enviem la teva recompensa fora d'Espanya ** peninsular, és imprescindible que adquireixis, juntament amb la recompensa escollida, les despeses d'enviament (13 €).
Pots adquirir-al principi del panell de recompenses de la dreta o fent clic AQUÍ.
El pre-estrena del documental està plantejat per a finals d'octubre / principis de novembre de 2018.
Totes les recompenses s'enviaran pocs dies després del pre-estrena, o es lliuraran en mà durant el mateix.
El link per al visionat en línia l'enviarem també pocs dies després del pre-estrena.
Qui som
La iniciativa de realitzar aquesta pel·lícula neix de Santa Salvat, néta de Peret, qui recull un dels últims desitjos del seu avi: portar la seva vida al cinema. No obstant això no es tracta d'un projecte aïllat, sinó inscrit dins d'un pla molt més ambiciós que desenvolupa al costat del seu germà Daniel Pubill, i que inclou la publicació d'un disc pòstum, l'organització d'un concert homenatge (produït per El Terrat) i el llançament d'un nou grup de rumba catalana "pura" del qual Daniel i Santa són components.
Per posar en peu la pel·lícula, Santa compta amb Paloma Zapata realitzadora audiovisual la trajectòria està fortament lligada a la música, ja que des de fa més de deu anys desenvolupa una prolífica activitat com a directora de videoclips a través de productora, La Fábrica Naranja, Com a dada curiosa, ella va ser la responsable de dirigir el 2009 l'últim videoclip de Peret: "El muerto vivo". “Yo soy la rumba” és el segon llargmetratge de la directora, després de “Casamance, la banda sonora de un viaje” documental creatiu rodat a Àfrica, seleccionat en més de 20 festivals de tot el món i emès a Movistar +.
A què destinarem les vostres aportacions?
El nostre principal objectiu és que ** Jo sóc la rumba ** faci un recorregut per festivals. Creiem que és important que el públic gaudeixi d'aquesta pel·lícula en una sala de cinema.
Per a això és imprescindible donar un acabat professional a la pel·lícula.
Ara mateix estem en la fase de preproducció, comptem amb una part del finançament i necessitem el vostre impuls per poder portar la pel·lícula a rodatge, a més, encara ens queden la fase de muntatge i postproducció. El cost total és més gran, però amb la vostra aportació aconseguirem l'impuls necessari perquè el projecte esdevingui una realitat.
Calendari previst
Estem en plena preproducció, planegem rodar a l'abril, fer la postproducció a l'estiu, i anar a festivals a partir de setembre. Encara no tenim una data concreta per a l'estrena en sales de cinemes, però probablement serà durant el primer semestre del 2019.
+ Info
Yosoylarumba.com
Facebook
Twitter
Instagram
La Fábrica Naranja
Paloma Zapata
1 comentari
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.
Manuel Malou
Olééééééé que bien que se haga esto.