❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

A Peramola, cantaven i cantem

Mínim aconseguit. 2n OBJECTIU: 1500 € per enregistrar i editar un disc compacte amb cançons que es cantaven a Peramola a mitjan segle XX, recuperades i presentades en concert per la coral Asbalote, l’estiu de 2016. Una edició especial, numerada, inclourà un quadern amb les lletres corresponents.

Asbalote

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
38
Aportaciones
1.140€
De 1.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

OBJECTIU MÍNIM ACONSEGUIT !!!

Amb el projecte CANTAVEN I CANTEM, ens proposem editar un disc compacte amb cançons que es cantaven a Peramola a mitjan segle XX i que han estat recuperades i presentades en concert, l'estiu passat, per la coral Asbalote. En farem una edició especial, limitada i numerada, de 150 exemplars, en estoig amb els textos corresponents.

Arribats al mínim necessari, podem afirmar que la viabilitat del projecte està assegurada. Ara, ens proposem arribar als 1500 € per donar un plus de qualitat al producte final, i per poder-ne ampliar la tirada prevista inicialment. Així podrem satisfer totes les persones interessades en aportar-hi.

El projecte va néixer a mitjans del 2015. Va ser dilluns de Pasqua florida, tornant de Castell-llebre, quan el Joan Orrit de Ca l'Àngel, la Maria Àngels Navarro i alguns peramolins més, van proposar recuperar les cançons que s'havien cantat a la vila, des de començament de la dècada dels quaranta fins als anys 70-80 del segle XX.

Primer de tot, es van arreplegar lletres i partitures, que estaven molt disperses. Les que no es van poder localitzar, es van fer cantar als peramolins més grans que encara les recordaven, sigui perquè havien format part, en èpoques passades, d’alguna coral de Peramola, o perquè les havien sentit i après en un cercle més íntim.

Moltes lletres es van haver de transcriure de nou i, quan no hi havia partitura, el Miquel Bonillo en va fer la notació musical.

Fent aquesta tasca de recuperació, va anant prenent cos la idea de formar una petita coral que tornés a cantar en públic algunes de les cançons recuperades.

Més endavant expliquem d’on prové el nom que es va triar per a la coral.

Després de moltes hores d’assaigs, l’estiu del 2016 la coral Asbalote es va presentar al públic de Peramola amb dos concerts. S'hi van interpretar, amb força èxit, una dotzena de cançons, triades d'entre totes les que s'havien compilat. Són les dotze cançons que ara ens proposem enregistrar, en un estudi de gravació, per fer-ne una edició de qualitat en format de disc compacte.

Tenim previst que la primavera vinent, el disc ja pugui estar a l'abast de tots els peramolins, de tots aquells que tenen alguna vinculació amb Peramola i dels que, senzillament, se sentin atrets pel projecte, que hem anomenat A Peramola, cantaven i cantem.

Pensem que el projecte serà una aportació documental - sonora- al patrimoni cultural popular de la nostra vila, relacionada amb una època molt determinada de la seva història recent.

Volem destacar, en totes les fases descrites, el grau d’implicació, l’empenta i la feina feta pel músic i compositor peramolí Miquel Bonillo, un dels impulsors del projecte i director de la coral. Sense ell, res de tot això difícilment haguera tirat endavant.

També volem agrair les col·laboracions esporàdiques i desinteressades de diversos músics instrumentistes vinculats a Peramola: els acordionistes Sacha i Anatol i, molt especialment, la de la teclista Natàlia Pujol.

Què cantaven i què cantem?

Temps enllà, els peramolins omplien amb cançons les estones de lleure i les llargues jornades de treball. Treballant, cantar els amorosia la feina i durant el lleure, cantar els ajudava a passar millor l'estona i a escampar les cabòries que els generava el tresc quotidià.

Els peramolins cantaven la Missa, cantaven els Goigs de Castell-llebre i els de Sant Miquel i sabien cançons per a cada cicle litúrgic. Per Pasqua cantaven Caramelles, cantaven als aplecs i cantaven quan anaven a berenar a les fonts. Els pagesos cantaven quan eren al tros i les dones ho feien tot feinejant a casa o als horts. Cantaven els padrins, per distreure els infants i cantaven els homes quan, els vespres d’estiu, s’arreplegaven als portals a parar la fresca.

En el repertori dels peramolins hi havia cançons còmiques i tràgiques; cançons de bressol i de difunts. N'hi havia de picaresques i, fins i tot, d'escatològiques. Tot depenia del lloc i del moment on es cantaven.

Joan Amades va tenir ocasió de constatar aquesta riquesa el dia de Sant Jaume de l’any 1929. En unes hores, el folklorista va recollir un bon grapat de cançons que li van cantar, al portal de la rectoria, alguns peramolins d’aquella època: la Maria Duró, de Cal Bertran, el Pere Puig, de Cal Ros i el Joan Tarrés, conegut com a Lo Quadros, entre altres.

Però a poc a poc, a Peramola, com a tot arreu, es va deixar de cantar.

El progrés no tenia previst que els peramolins continuéssim cantant. Ni la fressa de les màquines de la fàbrica i dels tallers, ni el soroll dels tractors al camp, ni el silenci que demanen despatxos i oficines, deixen massa marge perquè la veu humana es pugui expressar. Els mitjans de comunicació audiovisuals i altres distraccions van fer la resta.

Tot plegat ha fet que actualment els peramolins ocupem les estones de lleure d’una manera molt diferent de com ho feien els nostres pares i els nostres padrins.

Però el fet d'admetre els avantatges, innegables, que ens ha portat el progrés, ha de ser compatible amb la legítima nostàlgia de totes les coses bones que ens ha fet deixar pel camí i d'una certa manera d'entendre la vida que molts encara hem aconseguit, però que ja s'ha perdut per sempre.

Som molts els que voldríem trencar la distància que hi ha entre l'ahir i el present. Però com que això no és possible, hem de tenir la capacitat de mirar el passat, no per quedar-nos on som, sinó per agafar impuls per tirar endavant.

El repertori de cançons que es cantava a Peramola a mitjan segle XX, té poca relació amb el que va recollir Amades trenta anys abans.

Primer de tot, trobem diverses peces amb temàtica pròpia de Peramola. D'algunes no se'n sap l'autor, però altres són de compositors de prestigi reconegut que van tenir, o encara tenen, alguna vinculació amb el municipi. En unes quantes es musiquen poemes de l'escriptor peramolí Josep Espunyes, Lo Vilaro.

Encara es canta alguna peça que podríem classificar com a tradicional.

En tercer lloc, dir que al repertori, per raons òbvies, hi ha una presència significativa del castellà; adaptat, això sí, a les peculiaritats lingüístiques i fonètiques dels peramolins. En aquest sentit, dos exemples: l’havanera Tu eres Paquita a Peramola es transforma en No llores Paquita. i a l'americana Lolita la frase aunque la mar se alborote, a Peramola es canta aunque la mar se asbalote.

Ara ja sabeu d’on prové Asbalote, el nom de la coral.

Finalment, apuntar dues curiositats:

Hem trobat una cançó popular basca, Maritxu nora zoaz que els anys quaranta la señorita Javiera ensenyava a les seves alumnes de Peramola -i que algunes encara recorden -. Val a dir que a la Javiera Echevarria, i a tres o quatre mestres més, les autoritats franquistes els van prohibir exercir la docència al País Basc, pel sol fet de parlar euskera. Van ser destinades a diversos pobles de l'Alt Urgell, on van exercir la docència durant bastants anys.

Hem volgut incorporar al nostre repertori aquella cançoneta, com un modest homenatge a aquelles mestres.

La segona curiositat és que els peramolins, quan el dilluns de Pasqua tornen de Castell-llebre en solemne professó fins a l'església, cantaven - i encara cantem - amb la partitura a la mà, l'Ave Mare Estella. Fins aquí, tot normal. La lletra és la que està escrita a la partitura. Però la música no.

No se'n sap ben bé el perquè, però la tonada que hi fem es correspon a una altra Ave; en concret, a la de l'Ave Maria de Fàtima ( el 13 de mayo). I la fem quadrar amb la música...

De les dues peces en fem, doncs, allò que ara se'n diu, un Mix.

I és que, com deia Joan Amades: ...el poble que canta no sap que al món hi hagi músics ni poetes i canta perquè canta, i ja cantava abans que hi haguessin pentagrames, compassos i claus que s'esforcessin per lligar allò que canta, i abans que hi hagués ritmes i assonàncies, síl·labes i metres, tinta i paper que tractés d'assentar-les.

A què destinarem les aportacions?

La quantitat que volem assolir amb les aportacions és la mínima que considerem necessària per poder tirar endavant l'enregistrament de les cançons i l'edició del disc amb un bon nivell de qualitat. Si superem la quantitat fixada, el sobrant el destinarem a incrementar la qualitat de l'edició i, si cal, a augmentar-ne la tirada inicialment prevista.

Volem remarcar que les quantitats que aporteu, no són donacions. Són aportacions, a l'avançada -que tenen la seva contraprestació- i que faran possible el projecte. Fer una aportació també és, per tant, una manera de fer-vos-el vostre.

Demanem la vostra complicitat si trobeu atractiva la idea; amb la seguretat que, si és així, entre tots la podrem tirar endavant.

Calendari previst

La previsió és enregistrar la maqueta a les acaballes de l'any 2016 o a començament del 2017. El CD podria estar enllestit la primavera del 2017. Seria llavors quan, a banda de la seva presentació, es lliuraria a les persones que hagin fet aportacions.

El lliurament dels exemplars es faria en mà o per correu postal certificat, segons l'aportació efectuada.

+ Info

Asbalote al Facebook

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

2 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Asbalote

    Asbalote
    Autor/a

    más de 7 años

    Moltes gràcies Nona.

    Sovint, el mèrit d'emocionar és més del que s'emociona, que del que vol emocionar. Perquè emocionar la bona gent, no costa massa.

  • Nona Umbert

    Nona Umbert

    más de 7 años

    no es una pregunta.... però us volia dir, a TOTS i TOTES que jo no soc "de Peramola de tota la vida".. però m'ha emocionat el video del Verkami.... FELICITATS!!

Volver a todas las actualizaciones

#04 / Hem arribat al mínim !!!

En la primera sermana a VERKAMI, i quan encara falten 32 dies de campanya, ja hem arribat al mínim de 1000 € necessaris per afrontar l'edició del disc compacte.

Només podem dir: MIL GRÀCIES !!! per la resposta que hem tingut.

Ara, per afrontar el projecte amb més garanties de qualitat, ens proposem arribar als 1500 €. Això ens permetrà fer una edició limitada de més qualitat i ampliar-ne la tirada fins els 150 exemplars.

Així, els que tenieu previst fer la vostra aportació, encara ho podeu fer, en aquesta mateixa pàgina o, en efectiu, a Cal Boixet, a Ca l'Àngel o al Casino de Peramola.

MIL CINC-CENTES GRÀCIES, per endavant !

0 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

#06 / JA TENIM EL CD !

Com diem en una de les cançons del disc: "Per fi ha arribat el dia aquell...!"

Ja tenim els cd's.

A partir d'aquest cap de setmana els començarem a distribuir, lliurant-los personalment als mecenes que siguin a Peramola. També els podreu recollir durant les properes setmanes als punts on vareu fer l'aportació: Casino, Cal Boixet...

Així mateix, farem les trameses per correu postal certificat a aquells mecenes que així ho van sol·licitar.

I no oblideu que el divendres dia 11, a les 22:00 en farem el concert presentació al Casino de Peramola, on també tindrem cd's a la venda.

Tothom hi és convidat !

Gràcies a tots

#05 / QUEDEN SIS DIES

Només queden sis dies per finalitzar la campanya a VERKAMI pel finançament del nostre projecte a Peramola, CANTAVEN I CANTEM.

Hem assolit l'objectiu inicial i, sumant les aportacions en efectiu que estem rebent, estem molt a prop d'aconseguir el segon objectiu que ens vam proposar: arribar als 1.500.-€.

Estem molt contents de la resposta rebuda.

Us recordem que sí esteu interessats en el projecte, voleu aconseguir un dels exemplars del CD de l'edició limitada, i encara no heu fet cap aportació, ara és el moment de fer-ho.

Moltes gràcies !

#04 / Hem arribat al mínim !!!

En la primera sermana a VERKAMI, i quan encara falten 32 dies de campanya, ja hem arribat al mínim de 1000 € necessaris per afrontar l'edició del disc compacte.

Només podem dir: MIL GRÀCIES !!! per la resposta que hem tingut.

Ara, per afrontar el projecte amb més garanties de qualitat, ens proposem arribar als 1500 €. Això ens permetrà fer una edició limitada de més qualitat i ampliar-ne la tirada fins els 150 exemplars.

Així, els que tenieu previst fer la vostra aportació, encara ho podeu fer, en aquesta mateixa pàgina o, en efectiu, a Cal Boixet, a Ca l'Àngel o al Casino de Peramola.

MIL CINC-CENTES GRÀCIES, per endavant !

#03 / Anem bé

Moltes gràcies a tothom que ja ha fet la seva aportació. Som a prop d'aconseguir el mínim necessari per tirar endavant el projecte !

Recordem que, a banda de poder fer l'aportació a través de la pàgina de Verkami, a Peramola la podeu fer en efectiu al Casino i als altres punts habituals, on ja disposen dels rebuts corresponents a tots els imports.

Imatges de la presentació del projecte que vam fer a Peramola abans d'ahir, diumenge.


Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies